StoryEditorOCM
Ostalomeđunarodna utrka

Deseto izdanje ‘Wings For Life World Run’: u Zadru 6500 ljudi trčalo za one koji trčati ne mogu

Piše Iva Ivanac
8. svibnja 2023. - 06:30

Pod motom “Cijeli svijet za jedan cilj!” jučer je u Zadru održana međunarodna utrka Wings for Life World Run.

Ovo je deseti put da se ova hvalevrijedna manifestacija održava u Zadru, ali i u još 165 zemalja svijeta. Utrka je u svim zemljama startala u isto vrijeme, a sa zadarske Liburnske obale krenulo je 6500 ljudi, dok se ukupni broj natjecatelja u cijelom svijetu penje na preko dvjesto tisuća.

Ono što svake godine obilježi zadarsku utrku je nevjerojatna atmosfera i pozitivna emocija koja obuzme grad.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Dukić: Ponosni smo na ovu priču koja traje deset godina

Trčanjem se prikupljaju sredstava za neprofitnu zakladu Wings for Life čija je misija pronaći lijek za ozljede leđne moždine.

- Osmijeh! Po tome se prepoznaju svi sudionici današnje utrke u Zadru. Najljepša, najplemenitija i najveća, jubilarna, deseta po redu, utrka Wings for Life je ponovo u našem Zadru. Ponosni smo na ovu priču koja traje toliko godina - kazao je gradonačelnik Zadra Branko Dukić koji je i sam bio sudionik utrke. 

Uz gradonačelnika Zadra, na startu su se mogla vidjeti i druga poznata lica iz politike, poput ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlića.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Trčao je i Šime Fantela, olimpijski, svjetski i europski jedriličarski prvak iz Zadra.

- Wings for Life jedna je od najljepših stvari koja se događa u Zadru. Neću se “razbiti”, ali ću napraviti dobar trening. Gađat ću deset kilometara, što je norma u fizičkim pripremama za jedriličarska natjecanja - kazao je Fantela koji se priprema za Olimpijske igre u Parizu iduće godine.

Trčala i Nikolina Šustić Stanković

Sudjelovala je i Nikolina Šustić Stanković, višestruka pobjednica utrke Wings for Life. Trčala je sa svojom sestrom, ali i konkurenticom Natašom.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Wings for Life World Run je jedinstvena utrka ne samo jer se ističe svojim humanitarnom karakterom, odnosno trčanjem za one koji ne mogu, već joj je i format drukčiji od uobičajenog.

Naime, ne postoji ciljna linija, već na stazu izlazi presretački automobil, sa zadatkom uloviti sve natjecatelje. “Catcher car” daje sudionicima utrke pola sata prednosti prije nego pokrene motor i polako krene u lov, povećavajući brzinu nakon svakog sata. Ove godine su zadatak “hvatanja” natjecatelja odradili relijaši Juraj Šebalj i Karlo Golub.

Cijela utrka ne bi mogla proći “glatko” bez volontera, junaka iz sjene, kojih je ove godine bilo preko sedamsto.iva ivanac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:09