StoryEditorOCM
ForumTENZIJE RASTU

Napeto na Kosovu: specijalci uhitili 13 Srba! Građani postavili barikade, policija ih probija koristeći vatreno oružje, suzavac i šok-bombe, ima ranjenih; Vučić podigao vojsku

28. svibnja 2019. - 16:09
RTR46KOT copy

 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zapovjedio je u utorak stanje pune borbene pripravnosti vojnih postrojbi, nakon što su Specijalne jedinice Kosovske policije (ROSU) rano jutros ušle na sjever Kosova i uhitile najmanje pet osoba, objavila je Radiotelevizija Srbije.

Vučić je poručio da će Vojska Srbije zaštititi srpski narod na Kosovu ukoliko bude ugrožen te je nazvao „licemjernim“ poruke predstavnika NATO-a da je jutros započeta akacija kosovske policije borba protiv korupcije i kriminala.

"Dovoljno nam je jasno o kakvom je licemjerstvu riječ i jutros sam naložio punu borbenu spremnost i naša vojska, ukoliko dođe do bilo kakvog ugrožavanja na Kosovu i Metohiji, zaštitit će naš narod“, rekao je Vučić u Skupštini Srbije gdje je danas nastavljena jučer započeta sjednica posvećena Kosovu.

Svjesni smo svega što se zbiva i nastavit ćemo raditi na očuvanju mira i stabilnosti, poručio je srbijanski predsjednik.
On je ponovio da Srbija „neće dopustiti novu Oluju“.

"Borit ćemo se da sačuvamo mir i stabilnost, ali bit ćemo spremni da u najkraćem mogućem roku zaštitimo naš narod. Ako dođe do daljnjih napada na srpski narod Srbija će pobijediti“, poručio je Vučić.

Svoje specijalne postrojbe je u stanje pune pripravnosti stavio i MUP Srbije.

Prištinski mediji javili su da je u četiri općine na sjeveru Kosova jutros uhićeno najmanje pet osoba zbog sumnji za sudjelovanje u organiziranom kriminalu.

Operacija kosovske policije, kako navodi Kosovapress, počela je oko pet sati, a u općinama na sjeveru oglasile su se sirene.

Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju vlade Srbije Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU-a, "jutros oko šest sati, naoružane do zuba, upale na sjever Kosova s ciljem da zastraše i izazovu paniku".

Dopisnik RTS-a koji je u Kosovskoj Mitrovici javlja da do Zubinog Potoka ne može stići jer su blokirani prilazi tom mjestu. Pripadnici ROSU su probili nekoliko barikada koje su postavili Srbi. Policija je koristila suzavac, šok-bombe i pucala je iz vatrenog oružja. Srbi postavljaju i četvrtu barikadu, a policija pokušava da se probije do centra Zubinog Potoka.

U Leposaviću nema sirena, ali je situacija napeta. Nema okupljanja građana, javlja dopisnik RTS-a. Primećene su snage Kfora u okolini Leška. Još se ne zna da li ima uhapšenih u Leposaviću ali jutros su viđeni pripadnici ROSU koji su ušli u mjesto sa dvadesetak vozila.

Kfor potvrdio da je u tijeku operacija Kosovske policije koja se po nalogu Tužiteljstva u Prištini odvija na području cijelog Kosova. "Mi zasad pratimo situaciju, u kontaktu smo sa vlastima u Prištini, ali otvorene su nam i komunikacije sa Srbijom", rekao je glasnogovornik KFOR-a Vincenzo Grasso.

Prištinski mediji javljaju da je tijekom akcije ozlijeđen i jedan pripadnik Kosovske policije ali da on nije u životnoj opasnosti.

U tijeku je sjednica Savjeta za nacionalnu sigurnost, saznaje RTS. Aleksandar Vučić je navodno upozorio predstavnike Europske unije da će Srbija reagirati ako se jedinice ROSU što prije ne povuku sa sjevera Kosova.

Predsjednik Srbije pokrenuo je intenzivne diplomatske aktivnosti poslije upada specijalnih jedinica ROSU na sjever Kosova, rečeno je Tanjugu u njegovom kabinetu.

Zatražio je od zapadnih političkih centara da obuzdaju Prištinu i stavio do znanja da Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje na Kosovu.

Prema neslužbenim informacijama, uočena su kretanja Vojske Srbije i policije na sjeveru Kosova.

Akcija kosovske policije na sjeveru uslijedila je nepuna 24 sata nakon što je u Skupštini Srbije započela rasprava o Kosovu, u kojoj je srbijanski predsjednik u dvoipolsatnom govoru poručio kako je došlo vrijeme izbora "između slatkih laži i gorke istine" o Kosovu i upozorio da će Srbija izgubiti sve ako ne postigne kompromis s Albancima.

Haradinaj pozvao Srbe da ostanu mirni: Cilj policijske akcije je poštivanje zakona 

Kosovski premijer Ramush Haradinaj poručio je u utorak da akcija policije (KPS) i Policijskog inspektorata Kosova (PIK) na sjeveru Kosova ima za cilj provođenje zakona, a Srbe pozvao na mir.

„Akcija je uperena protiv osoba uključenih u ilegalnu trgovinu, organizirani kriminal i druga kriminalna djela“, prenose prištinski mediji Haradinajevu objavu na Facebooku.

„Neke od osoba uključenih u ta djela su i službenici carine, policije, ali i obični građani. Kao premijer potvrđujem da se radi o provođenju zakona i ničega drugog. Pozivam Srbe da sačuvaju mir i poštuju zakon", napisao je Haradinaj.

Glasnogovornik međunarodnih snaga (KFOR) navodi da Kosovska policija provodi akciju po nalogu tužiteljstva na cijelom Kosovu.

„Operacija Kosovske policije provodi se po nalogu Tužiteljstva na cijelom Kosovu, ne samo na sjeveru, i nije uperena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal“, izjavio je agenciji Tanjug glasnogovornik stožera KFOR-a Vinchenco Grasso.

Kosovski mediji navode da među uhićenima ima i Srba i Albanca, dok KPS u priopćenju ukazuje da je bilo i oružanog otpora.

Kosovska policija (KPS) priopćila je da je, unatoč oružanom otporu, u akciji u sjevernom dijelu uhićeno „nekoliko policijskih dužnosnika i građana, osumnjičenih za sudjelovanje u organiziranom kriminalu, krijumčarenju robe i zlouporabe službenog položaja“.

Ovoj operaciji pethodnila je višemjesečna istraga Kosovske policije i Specijalnog tužiteljstva Kosova, koja je „rezultirala sumnjom o uključenosti nekih policijskih dužnosnika i nekih građana“ u organizirane kriminalne skupine, a sumnjiče se  za krijumčarenje robe, zlouporabe službenog položaja i davanje mita“, navedeno je u priopćenju KPS.

Dodaje se da je u „unatoč oružanom otporu u Sjevernoj Mitrovici, policijska akcija nastavljena, uključujući uhićenja i kontroliranje nekih lokacija“, što je rezultiralo zaplijenom „relevantnih dokaza kao i dugih cijevi“.

Beograd traži reakciju zemalja Kvinte

Srbija je u utorak zatražila reakciju zemalja Kvinte - SAD, Velike Britanije, Njemačke, Italije i Francuske, a službeni Beograd započeo je "internzivne diplomatske aktivnosti" u povodu akcije kosovske policije u kojoj je na sjeveru Kosova uhićeno najmanje pet osoba, osumnjičenih za sudjelovanje u organiziranom kriminalu.

„Za sada nema nikakvog odgovora, bez obzira na tenzije koje mogu ugroziti mir, ne samo na teritoriju južne srpske pokrajine“, objavile su na svom portalu Večernje novosti, bliske uredu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

U Beogradu je, kako se doznaje, u tijeku sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Direkor ureda srbijanske vlade za Kosovo Marko Đurić ocijenio je kako je „velika sramota što nema reakcije Kvinte“ te upozorio da je na terenu sada „dramatična situacija“.

Đurić je rekao da je upad  kosovske policije pokrenut „s jasnim ciljem da se Srbe zastraši“.

Đutić drži kako je „očigledno“ da „ekstremisti, a i oni koji su im dali suglasnost za ovako nešto, ovakim akcijama žele da Srba više ne bude na Kosovu i Metohiji“, naglašavajući da akcija nije bila moguća “bez suglasnosti njihovih sponzora i mentora iz zemalja Kvinte“.

Predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo Milovan Drecun izjavio je za RTS da su Albanci „pažljivo birali trenutak za akciju na sjeveru Kosova“ te da na taj način šalju poruku da ne žele nastavak dijaloga i da im je cilj da izazvati Srbiju na oružanu akciju.

Drecun poručuje da je „bitno sačuvati jedinstvo Srba“ i poziva na „snažne diplomatske aktivnosti“ kako situacija ne bi eskalirala.

26. travanj 2024 08:13