StoryEditorOCM
SplitNEREDI nakon derbija

Ekipa ‘Slobodne‘ na terenu: čuju se sirene, helikopter nadlijeće, kaos na ulicama; ‘Sve pijano, razbijali su, urlali...‘

Piše SPLIT SD, B.L.
3. travnja 2024. - 23:24

Ekipa ‘Slobodne‘ je oko 23 sata obišla Poljud i okolne kvartove nakon što su izbili neredi. Nakon što je Dinamo pobijedio Hajduk dio torcidaša je razbijao sve pred sobom.

Poljud je još i dalje blokiran, zaštitari i policija ne dozvoljavaju pristup. na sve strane su razbijene boce, prevrnuti kontejneri. Na cesti ima kamenja, granja, boca pive... Policajci pod punom spremom patroliraju oko Poljuda. 

image

Policijski helikopter je nadlijetao Poljud u 23 sata

S D

U vrijeme pisanja ovog teksta policijski helikopter je nadlijetao Poljud, a sirene su se i dalje čule po cijelom gradu. Iz okolnih kvartova se i dalje čuje pjesma.

image

Punktovi i zabrana prometa je bila na snazi i u 23 sata

image

Razbacano smeće

image

Punktovi i zabrana prometa je bila na snazi i u 23 sata

- Bili su alkoholizirani, vikali su i gurali sve pred sobom. Zatvorili smo se u stan. Evo sad čistim smeće koje su porazbacali iz kontejnera, a zatim raznosili nogama. Za vrijeme prošle utakmice bilo je slično, sad opet. Nismo ni tada mogli iz stana. Već mi je ovo pomalo... - kaže nam starija gospođa, navodeći da je zahvalna policiji koju viđa oko kvarta.

image

S D

image

Punktovi i zabrana prometa je bila na snazi i u 23 sata

image

S D

image

Policija pod punom spremom oko Poljuda u 23 sata

Naišli smo i na jednog muškarca u Zrinsko Frankopanskoj ulici, također je čistio nered oko svoga automobila. Pitali smo ga ima li kakve štete, samo je ljuto mahnuo rukom i nije nam ništa htio reći.

Prsten oko stadiona do maloprije kontrolirali su interventni policajci. Iz obližnjeg kafića tutnjale su navijačke pjesme i svaki prolazak kordona je dočekan uz dobacivanja:

- Hrvatska policija, mito i korupcija. Oćete nas pribit sada? Oćete opet bacit suzavac na dite? A šta je - čuli su se povuci na što su policajci reagirali bez reakcija. 

image

Parkić pored stadiona koji je inače omiljeno okupljalište navijača Hajduka prije i nakon utakmice je ispraznila interventna policija sve do odlaska

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija/

Na videosnimkama se može vidjeti kako je izgledala ulica oko 23 sata koja vodi od stadiona prema gradu. Razgovarali smo s jednom od susjeda koja je došla provjeriti što se događa:

- Ne daju nam živit. Zanima me šta je bilo, kao da mogu spavat. Čula sam i vidjela da je nešto pa sam došla vidjet. Nisam se osjećala sigurno - rekla nam je.

Putem do grada vatrogasci su vraćali kontejnere na mjesto. Na svakih stotinjak metara pored ulaza u zgradu i prolaza vidimo daske, palete, letve koje kao da su spremljene tu "za svaki slučaj".

Jedan takav smo pronašli pored parka Emanuela Vidovića baš kao i isčupan prometni znak. Načuli smo i razgovore:

- Udrija čovika od 60 i nešto godina. Ej čoviče nisan moga virovat. I onda kada kažu da nismo najjači - samo su neki od komentara navijača koje smo čuli putem.

image

Isčupan prometni znak kod parka Emanuela Vidovića

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija/
image

Svega stotinjak metara dalje vjerojatno dio "arsenala" korišten u obračunu s policijom

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija/

Kontejneri kod Starog Placa su izgorjeli, a putem do kluba navijača Torcide više nije bilo policije ni nereda. No, boca, letva, paleta i drugog arsenala kao da je čekao ako "dođe do nečega".

image

Kod Starog Placa u blizini kluba navijača

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija/
image

Kod Starog Placa u blizini kluba navijača

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija/

Čak i kod splitskog HNK smo našli razbijenu i prevrnutu kantu. U Marmontovoj i na Rivi situacija mirna, izmješali se navijači s turistima te policiju nismo vidjeli.

image

Kod splitskog HNK

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija/

Na povratku smo u Spinutu još vidjeli vatrogasci koji su s upaljenom rotacijom označavali položaj i osiguravali prostor od paleži, osobito automobila. Ženska osoba je išla preparkirati automobil sretna što je našla mjesto pa se našlo i vrijeme za zezanciju:

- Kada Hajduk bude prvak ovoga neće bit. A tad ćemo bit u penziji - kažu dok vozilo prolazi preko stakla u ulici. Policije oko 23:45 već nismo vidjeli kod Poljuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 07:51