StoryEditorOCM
KolonaZAGREBAČKA SLAMKA ZA ZADARSKOG ŽUPANA

Županijski odbor okrenuo mu je leđa: mogu li ankete poljuljati Longina i oživjeti Stipu Zrilića?

7. veljače 2017. - 22:24
hdz_zadar7-190513

Prešli ste granice neodgovornog ponašanja, ignoriranja i neprovođenja odluka Županijske skupštine. Nanosite štetu Zadarskoj županiji i zloupotrebljavate položaj i ovlasti. Gospodine župane, Vi ste najodgovorniji za događanja u Zadarskoj županiji i loš odnos prema županijskoj imovini u posljednje dvije godine, vaši zamjenici su vaš izbor i vi ste uzrok, a zamjenici, na žalost, loša posljedica. Iznevjerili ste sve građane, zbog vlastitog probitka svadili ste oca i sina, majku i kćer, susjede, prijatelje, više nemate povjerenje stranačkog vodstva, ne činite daljnju štetu jer ova Županija zaslužuje bolje ljude. Politika spaljene zemlje i vučjeg čopora je završena, smatram vas tehničkim županom i tehničkim zamjenicima.

Što bi se dogodilo županu Stipi Zriliću i njegovim zamjenicima da im je predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta u prosincu uputio dopis s takvim navodima? Isto što mu se dogodilo i ovako – ne bi dobio novu kandidaturu.

Ali, nitko se ne sjeća da je itko iz HDZ-a ikada o županu i njegovoj administraciji rekao bilo što slično. Možda je, između ostalog, upravo zbog toga župan Stipe Zrilić računao na novi mandat: nikad njegova stranka nije imala oziljnih javnih zamjerki na njegov rad.

Unatoč tome, do sljedećih lokalnih izbora u cijeloj Zadarskoj županiji neće biti čovjeka koji će na posao ići s većim gropom u želucu od onoga što ga osjeća Stipe Zrilić. Čovjek je doživio potpuni debakl na Županijskom odboru gdje je dobio manje glasova čak i od "političkog početnika" Nevena Birkića! Zrilić je negdje do te mjere zagubio povjerenje lokalnog stranačkog vrha da je skupio svega 11 glasova. Birkić je bio za glas bolji, a Božidar Longin je prošao u prvom krugu s 26 glasova, pa naknadna objašnjenja i Zrilićeva razočaranost više ništa bitnoga ne mogu promijeniti.

Osim ako se zaista pokaže točnom informacija koja stiže iz kruga Zrilićevih zagovornika koji ne odustaju i hvataju se za posljednju "zagrebačku slamku spasa" po kojoj Longin nije definitivno zacementiran jer navodno tek sada (nakon što je ŽO već odlučio!) slijede stranačke ankete na terenu. Pa, ako Longin dobije, primjerice 20, a Zrilić 50 posto glasova, ipak će netko morati staviti prst na čelo. Ali, eventualna promjena kandidata pod pritiskom anketa, osim što bi bila presedanska, ozbiljno bi dovela u pitanje kredibilnost cijelog Županijskog odbora koji je Zriliću već okrenuo leđa.

Izbor HDZ-ovog kandidata za župana proveden je pod naslovom koji je u zadarskoj politici aktualan već 20-ak godina: "Važno je zvati se Božidar".

Dakle, Stipe Zrilić je adaktiran iako mu stranački šef nikada nije rekao ništa slično onome s početka teksta. Ali je zato predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Benkovca Tomislav Bulić doslovce sve "ono s početka teksta" krajem prosinca napisao benkovačkom gradonačelniku Branku Kutiji i njegovim zamjenicima Svemiru Vrsaljku i Frani Tokiću!

U svim gradovima u Zadarskoj županiji, većega rasula u HDZ-u nema od onoga koje vlada u benkovačkom ogranku. Mada se ova "dijagnoza" stanja u benkovačkoj gradskoj upravi tumači i kao Bulićeva nedvosmislena kandidatura za mjesto gradonačelnika, tamošnji GO HDZ-a još nije odlučio tko će biti kandidati.

- Još uvijek ne znam hoću li se kandidirati. Vidjet ću u narednih 15-ak dana, kaže aktualni gradonačelnik Branko Kutija.

Gradski ogranci HDZ-a Nina i Obrovca su svoje već obavili: jednoglasno su kandidirali Emila Ćurka i Antu Župana za nove gradonačelničke mandate.

U Biogradu se još nisu odlučili, ne zna se hoće li biti više zainteresiranih, ali je sigurno da će se sadašnji gradonačelnik Ivan Knez opet kandidirati s velikim izgledima da prođe.

26. travanj 2024 10:53