StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Što ljubav ima s tim?‘: Ponosna Tina

Piše Marko Njegić
19. prosinca 2023. - 20:46

Spletom sudbine, 83-godišnja rock ikona Tina Turner napustila nas je nekih petnaestak dana prije nego što će njezin biografski film "Što ljubav ima s tim?" ("What‘s Love Got To Do With It?") proslaviti 30. godišnjicu. Turner je umrla 24. svibnja, a obljetnica filma s odličnom Angelom Basset u glavnoj ulozi padala je 9. lipnja. Svijet je tada žalovao odlazak legendarne pjevačice, tako da je proslava godišnjice "Što ljubav ima s tim?" ostala u drugom planu.

Pola godine kasnije, "What‘s Love Got To Do With It?" zaslužuje isplivati u prvi plan kao film koji nije izgubio svoju snagu i još uvijek je jedan od najboljih biografskih uradaka kad su glazbenici u pitanju. Snimljen dvije godine nakon "The Doorsa" o Jimu Morrisonu, "Što ljubav ima s tim?" je vjerojatno i jedan od najautentičnijih pa i najbrutalnijih "biopicova".

FILM: What‘s Love Got To Do With It?; drama; SAD, 1993. REŽIJA: Brian Gibson ULOGE: Angela Bassett, Laurence Fishburne OCJENA: ****

Inspiriran autobiografijom pjevačice, ukoričenom u knjizi "I, Tina: My Life Story", redatelj Brian Gibson snimio je beskompromisan, sve samo ne zašećeren film, suštu suprotnost modernim "biopicovima" poput "Bohemian Rhapsody", "Respect" i "I Wanna Dance With Somebody".

Kronicirajući Tinin "krv, znoj i suze" put od trnja do zvijezda, Gibson ne preskače nemile scene nasilja kojem je pjevačica bila podvrgnuta kad se udala za Ikea Turnera u izvedbi za Oscara zasluženo nominiranog Laurencea Fishburnea. Užasi verbalnog i fizičkog obiteljskog zlostavljanja danas su nikad aktualniji, baš kad film slavi okruglu obljetnicu (hrvatska drama "Samo kad se smijem"), što ga čini jednim od onih "ispred vremena".

Početak je "spielbergovski" nevin kad mala Anna Mae Bullock uhvati zrikavca i pjeva bolje od svih u crkvenom zboru, ali ubrzo "What‘s Love Got To Do With It?" prelazi iz djetinjstva na njezinu mladost i susret s Ikeom koji će joj dati umjetničko ime Tina. Film pokriva period od Tinina nastupanja s Ikeom do početka osamdesetih i starta njezine solo karijere.

"Imaš jedinstven zvuk, to prodaje ploče", kazao joj je Ike, ispočetka vraški šarmantan. Ike joj je rekao i da ima "flair". No, s vremenom Ike postaje ovisan o kokainu i pokazuje mračnu, nasilnu stranu, posebice kad uvidi da ona postaje popularnija od njega.

Isprve Tina, kao mnoge žene u sličnoj situaciji, uključujući i lik Tihane Lazović u "Samo kad se smijem", misli da će se Ike promijeniti, prihvaća njegove isprike i daje mu novu šansu, iako je jasno da će je nastaviti tući. "Što ljubav ima s tim?" subvertira Bassetičin odnos s Fishburneom iz "Žestokih momaka" (igrali supružnike).

S obzirom koliko je Bassett mišićava, gotovo kao Linda Hamilton u dvije godine starijem "Terminatoru 2", nije čudno da će se Tina u jednoj sceni suprotstaviti Ikeu kad se pomlate na zadnjem sjedištu limuzine. Ipak, posljedice tučnjave vidljive su na njoj kad Tina potraži utočište u hotelu "Ramada Inn", sva krvava i u modricama.

"Moram razgovarati s vašim upraviteljem. Ja sam... Ja sam Tina Turner. Moj muž i ja smo se upravo posvađali. Imam 36 centi i Mobil karticu, ali ako bi mi dali sobu, kunem se da ću vam vratiti", ispriča ona i počine skidati svoj nakit. "Ne, ne, ne, to neće biti potrebno. Gospođo Turner, ja bih... Bio bih počašćen, stvarno. Mi ćemo se pobrinuti za vas. Dajmo gospođi Turner sobu", kaže voditelj hotela.

Basset je napose izvanredna u toj sceni, ali i cijelom filmu; komotno je mogla dobiti Oscara za prijelomnu ulogu njezine karijere, baš kao što je osvojila Zlatni globus. Uloga je prilično neustrašiva i hipnotizirajuća: glumica se psihofizički transformirala u Tinu, prisvojila njezino držanje, manire i gestikulacije na pozornici i izvan nje, utjelovila ranjivost, ali i ponos i hrabrost da se suprostavi Ikeu, rječju postala ona.

Gledajući Angelu, recimo kad suza sa njezinog lica nestaje dok trijumfalno izvodi "Proud Mary", čini se kao da gledamo Tinu, možda i zato što se u potpunosti sinkronizirala sa njom neovisno o "lip-synch" pjevanju. Kad se prava Tina ukaže u završnici i zapjeva naslovnu pjesmu, to je potvrda koliko su Basset i film napravili dobar posao. Nakon "What’s Love Got To Do With It?" Tinine pjesme slušat ćete drukčijim ušima.

Akcijska Angela

Mišićava Angela Davis je dvije godine kasnije odigrala akcijsku ulogu u "Čudnim danima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:20