stdClass Object ( [id] => 1332319 [title] => Jest, Ivica Restović je bio komunist, i pokazao je što su pravednost i prava ljevica. I da, zamijenio ga je Ivo Sanader [alias] => jest-ivica-restovic-je-bio-komunist-i-pokazao-je-sto-su-pravednost-i-prava-ljevica-i-da-zamijenio-ga-je-ivo-sanader [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tužna molska ljestvica u oktavi od osam dana odzvonila je u cijelom Splitu i Dalmaciji i, još žalosnije, zabrecala je iza štukatura i među kompletnim kolektivom HNK Split. Nakon što je nekidan umro Vjeran Zuppa, dramaturg splitskoga kazališta, ove srijede, u vrijeme dok su se kazalištarci spremali za odlazak na Lovrinac, na sprovod dugogodišnjoj inspicijentici i šaptačici Teatra, Zlati Kovačić, obznanjena je vijest kako je preminuo i nekadašnji intendant Ivica Restović.

U historiografskim analima HNK Split njegovo je ime već za života ubilježeno u svojstvu jednog od najznačajnijih kazališnih direktora što su ikad skrbili o kazališnom svijetu našega grada. Posve u rangu s Ivom Tijardovićem, koji je u međuraću osovio na noge prve splitske profesionalne ansamble s naglaskom na operu, te Silvija Bombardellija, umjetnika i intendanta koji je nakon Drugoga svjetskog rata stvorio i današnji HNK Split i Splitsko ljeto, Ivica Restović podigao je izvedbene mogućnosti sviju sekcija na estetsku razinu kakva je rijetko nakon toga bila dostignuta.

Za intendanta je imenovan 1979. godine, taman kad je nakon cijeloga desetljeća zgrada kazališta bila obnavljana nakon požara što ju je stubokom bio sažgao na petak 13. u veljači 1970. godine. Za suradnika je pozvao iz Zagreba ponajprije Vjerana Zuppu, još tada rasnog intelektualca koji je bio urednikom u nekoliko važnih i utjecajnih časopisa i izdavačkih kuća, davši mu dužnost dramaturga, a preveo je i nekoliko svjetskih klasika koji su odigrani na pozornici splitskoga HNK.

Angažirao je Ivica Restović i tada mladog redatelja Marina Carića za ravnatelja Drame, s kojim je već u prvoj godini svojega mandata ostvario kultnu ambijentalnu uprizorbu "Judite" Marka Marulića na Voćnom trgu i Pjaci, za čiju je izvedbu dramaturšku obradu i nadopisane stihove bio potpisao veliki Tonko Maroević.

---

image

Plakat Borisa Bučana kao najprepoznatljivija slika HNK tog vremena

Darko Tomaš/Cropix
---

Marin Carić bit će zaslužan za upravo nenadmašni dramski repertoar početkom tih slavnih 80-ih godina minuloga vijeka, kad je akcent bio metnuo na autore čvrstog zavičajnoga kruga. Spomenimo samo praizvedbu drame "Antigona, kraljica u Tebi" Tonča Petrasova Marovića u režiji nestora Vlatka Perkovića, pa komade "Svečana večera u pogrebnom poduzeću" Ive Brešana, "Prah" Ranka Marinkovića, adaptaciju romana "Izgubljeni zavičaj" Slobodana Novaka ili opet praizvedba "Bljesak zlatnog zuba" Mate Matišića. Tada je postavljen i antologijski Shakespeareov "Hamlet" s Radom Šerbedžijom u naslovnoj roli, kao i diptih Slobodana Šnajdera "Kamov smrtopis" i "Hrvatski Faust", te bifora Marina Držića: "Dundo Maroje" i "Novela od Stanca"…

Ivica Restović doveo je u Split i Vjekoslava Šuteja na mjesto direktora Opere, koji je svoju kasniju svjetsku karijeru začeo i ispekao baš u radu sa splitskim umjetnicima. Odavde će poletjeti isprva u venecijanski Teatro La Fenice, kamo će pozvati i Zbor HNK Split u jednu talijansku produkciju koja mu je bila povjerena, ali i u Houston u SAD-u, čija će suradnja rezultirati koprodukcijom za splitsku premijeru opere "Zaljubljen u tri naranče" Sergeja Prokofjeva: ujedno i prve izvedbe na otvorenju Splitskog ljeta koja nije održana na otvorenom, nego u zgradi kazališta!

Šutej će u tandemu s domaćim dirigentom Lorisom Voltolinijem uvelike doprinijeti da te 80-e godine postanu amblematske ne samo u Hrvatskoj, nego i u ondašnjoj Jugoslaviji. Sve su novine bivše države u to doba redovito recenzirale operne predstave iz Splita, ponavljajući iz godine u godinu kako je Zbor HNK Split najbolji takav sastav u cijeloj (bivšoj) državi.

Ivica Restović doveo je i redatelja Paola Magellija u Split. Začudo, povjerio mu je režiranje opere, a ne drame: bio je to "Nabucco" 1983. na Peristilu. Ravno je od toga, evo, 40 godina. Kasnije će Magelli doći raditi u grad pod Marjanom i dramu, pa će uprizoriti Euripidove "Elektru" (1988.) i "Helenu" (1990.) pred sam konac Restovićevog intendantifikata, o kojima se još uvijek s nostalgičnim uvažavanjem govori… Split je tada doista bio kazališni centar regije: Mustafa Nadarević, Božidar Alić, Mira Furlan, Josip Genda, Zoja Odak…

I meštar Krešimir Dolenčić operne se režije prihvatio baš u Restovićevom mandatu, kad je s Lorisom Voltolinijem stvorio, po mišljenju mnogih znalaca, najveću opernu poslasticu u Splitu: "Hoffmannove priče" Jacquesa Offenbacha (1990.).

Koliko je Ivica Restović imao nos za novitete i raritete pokazao je angažmanom maestra Nikše Bareze, koji je, kao Splićanin, u Splitu bio debitirao ipak kao gost iz Zagreba još 1963. pri radu na Verdijevoj operi "Don Carlo". Nakon što je Bareza 70-ih godina dobrano već bio izgradio međunarodnu karijeru u Moskvi i Sankt Petersburgu, te dijelom u Njemačkoj i Švicarskoj, Restović mu je omogućio da Split prvi u Jugoslaviji postavi glazbeno-scenske ostenzorije oca operne umjetnosti, Claudija Monteverdija, što je rezultiralo povijesnim izvedbama majstorovih kapolavora: "Orfeja" (1980.) i "Krunidbe Poppeje" (1986.).

---

image

Zdravka Krstulović, Marina Jajić i Hrid Matić na kazališnim daskama

Hnk Split
---

Osim ovoga, danas pomalo i nezamislivoga hodograma kazališnih izvedbi svjetske i domaće klasike, velika zasluga Ivice Restovića je i afirmacija mladih umjetnika koji su imali svoju priliku za dokazati se i nametnuti se. Marin Carić čak je bio pokrenuo i dramski studio, u kojem su se regrutirali brojni mladi glumci i glumice koji danas nose repertoare sviju naših nacionalnih kazališta.

Također, kao dizajnera kazališnih plakatâ Restović je injektirao u povijest nacionalnog nam plakatetizma genijalnog slikara Borisa Bućana, čiji će likovni ostvaraji osvojiti najveće i najslavnije svjetske izložbene prostore. A u hrvatskom će kazališnom dizajnerstvu čudesni Bućan ostati zlatotiskom ugraviran u memorabilijama ovoga soja artizma, kojemu se po imaginaciji može pridružiti i prispodobiti još samo urnebesno rastalentirani demijurg Alem Ćurin.

Na mjestu šefa HNK Split Ivica Restović ostao je do 1991. godine, do raspada Jugoslavije i uspostave samostalne Republike Hrvatske. Naravno, sve je stare partijske kadrove umah trebalo ražalovati i rashodovati, bez obzira na to kakva im je rezultanta na saldu i ugled u društvu i među umjetnicima, pa je i "komunjara" Restović pometen propuhom friškog i čistokrvnog domoljublja. U ovom strašnom času, kao refleks gorke ironije, neka bude rečeno kako ga je naslijedio u to doba vrlo pravovjerni i ambiciozni – Ivo Sanader.

Premda se za Ivicu Restovića mogu čuti glasi kako je bio igrač Partije, nevezan uz umjetnost ili kazalište i lijepila mu se etiketa čovjeka koji nije "iz struke"… Ta, on je pravnik! Pa je po tom političkom ključu, govorilo se, bio i rukopoložen u čelnu fotelju HNK Split.

Međutim, znam iz prve ruke kako je i u Zagrebu i u Splitu povazdan visio u kazalištu prateći sve predstave što su bile na repertoaru. Zuppu, Šuteja i Carića nije upoznao ni u sudnici ni u gostionici: upoznao ih je u – kazalištu…

Ne mogu ovo slovo zaključiti mimo intimne i emocionalne geste. Sa šjor Ivicom vezalo me dugogodišnje poznanstvo. Meni je imponirao glas o njemu koji me dočekao kad sam unišao u kazalište godinu dana nakon što je on iz njega bio istjeran. Bilo je to 1992. godine.

Nešto kasnije smo se i upoznali, pa sam znao povremeno, u nepravilnim ritmovima, navratiti do njegove odvjetničke kancelarije u Goričkoj ulici iza zgrade Općine u Splitu: u ulici u koju sam u pohode svojoj tetki dolazio kao dijete i mladić na izlete s Brača u djetinjstvu.

---

image

Split,20200713-Otvaranje 66.splitsko ljeto. Opera Lombardijci na Peristilu. Snimio:Matko Biljak

Matko Biljak
---

I šjor Ivica je bio Bračanin, iz Nerežišća, a ja iz Selaca. Zato bi me uvijek i pozdravljao sa: "Di si, moj Bračanine?!" Uživao sam u dugotrajnim razgovorima s njim, najviše o kazalištu, naravno, ali i o baštini i čakavštini, kao i o širokom rasponu humanističkih tema s filozofskom potkom, koje smo rado s naoštrenim sarkastično-ironijskim žalcem umetali u aktualni politički kontekst.

Sokolilo me je njegovo oduševljenje vlastitim mi bavljenjem zavičajnim temama, a moram priznati da i za one moje nešto polemičnije i odvažnije, prepotentnije i oholije kritičke napise imam zahvaliti baš njemu, šjor Ivici. Što mi je tekst bio žešći, to je bila ranija ura izjutra natašte kad bi me nazvao, čim bi prolistao Slobodnu Dalmaciju…

Bio je uvjereni komunist, to mi je često isticao, a meni je i to imponiralo, ustvari ta njegova širina, jer je duboko poštovao moje vjerske osjećaje.

I to mi je često isticao, to poštovanje. Šjor Ivica mi je pokazao, zacijelo nehoteć, što su to pravednost i prava ljevica, ljevica s ljudskim licem na sebi, a ne maskom. Maske su za u kazalište. Danas, samozvani pravednici i sve odreda poštenjaci oko nas, okolo hodaju s maskom, umjesto s licem. Pamtit ću zavazda ono dobro lice šjor Ivice…

Adijo, moj Bračanine!

Sit tibi terra levis! (Neka ti je laka zemlja)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Adio, moj Bračanine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Adio, moj Bračanine 2 0 8666 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-20 12:10:12 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Siniša Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-21 11:05:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-21 11:05:44 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Jest, Ivica Restović je bio komunist, i pokazao je što su pravednost i prava ljevica. I da, zamijenio ga je Ivo Sanader [metakey] => Ivica Restović , Splitsko ljeto, intendant, HNK Split, Ivo Sanader [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25873982.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/18342520.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25868336.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/14118606.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Hnk Split\/Slobodna Dalmacija","Darko Toma\u0161\/Cropix","Hnk Split","Matko Biljak"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Plakat Borisa Bu\u010dana kao najprepoznatljivija slika HNK tog vremena<\/p>","

Zdravka Krstulovi\u0107, Marina Jaji\u0107 i Hrid Mati\u0107 na kazali\u0161nim daskama<\/p>","

Split,20200713-Otvaranje 66.splitsko ljeto. Opera Lombardijci na Peristilu. Snimio:Matko Biljak<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"521x433","hd_25873982_1920.jpg":"1920x1080","k_25873982_1280.jpg":"1280x1280","k_25873982_1024.jpg":"1024x1024","k_25873982_640.jpg":"640x640","k_25873982_480.jpg":"480x480","k_25873982_340.jpg":"340x340","k_25873982_220.jpg":"220x220","o_25873982_1280.jpg":"1280x1063","o_25873982_1024.jpg":"1024x851","o_25873982_640.jpg":"640x531","o_25873982_480.jpg":"480x398","o_25873982_340.jpg":"340x282","o_25873982_220.jpg":"220x182","h_25873982_1280.jpg":"1280x854","h_25873982_1024.jpg":"1024x683","h_25873982_640.jpg":"640x427","h_25873982_480.jpg":"480x320","h_25873982_340.jpg":"340x227","h_25873982_220.jpg":"220x147","pp_25873982_1280.jpg":"1280x1628","pp_25873982_1024.jpg":"1024x1303","pp_25873982_640.jpg":"640x814","pp_25873982_480.jpg":"480x611","pp_25873982_340.jpg":"340x432","pp_25873982_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_18342520_1920.jpg":"1920x1080","k_18342520_1280.jpg":"1280x1280","k_18342520_1024.jpg":"1024x1024","k_18342520_640.jpg":"640x640","k_18342520_480.jpg":"480x480","k_18342520_340.jpg":"340x340","k_18342520_220.jpg":"220x220","o_18342520_1280.jpg":"1280x1920","o_18342520_1024.jpg":"1024x1536","o_18342520_640.jpg":"640x960","o_18342520_480.jpg":"480x720","o_18342520_340.jpg":"340x510","o_18342520_220.jpg":"220x330","h_18342520_1280.jpg":"1280x854","h_18342520_1024.jpg":"1024x683","h_18342520_640.jpg":"640x427","h_18342520_480.jpg":"480x320","h_18342520_340.jpg":"340x227","h_18342520_220.jpg":"220x147","pp_18342520_1280.jpg":"1280x1628","pp_18342520_1024.jpg":"1024x1303","pp_18342520_640.jpg":"640x814","pp_18342520_480.jpg":"480x611","pp_18342520_340.jpg":"340x432","pp_18342520_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1318","hd_25868336_1920.jpg":"1920x1080","k_25868336_1280.jpg":"1280x1280","k_25868336_1024.jpg":"1024x1024","k_25868336_640.jpg":"640x640","k_25868336_480.jpg":"480x480","k_25868336_340.jpg":"340x340","k_25868336_220.jpg":"220x220","o_25868336_1280.jpg":"1280x878","o_25868336_1024.jpg":"1024x702","o_25868336_640.jpg":"640x439","o_25868336_480.jpg":"480x329","o_25868336_340.jpg":"340x233","o_25868336_220.jpg":"220x151","h_25868336_1280.jpg":"1280x854","h_25868336_1024.jpg":"1024x683","h_25868336_640.jpg":"640x427","h_25868336_480.jpg":"480x320","h_25868336_340.jpg":"340x227","h_25868336_220.jpg":"220x147","pp_25868336_1280.jpg":"1280x1628","pp_25868336_1024.jpg":"1024x1303","pp_25868336_640.jpg":"640x814","pp_25868336_480.jpg":"480x611","pp_25868336_340.jpg":"340x432","pp_25868336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_14118606_1920.jpg":"1920x1080","k_14118606_1280.jpg":"1280x1280","k_14118606_1024.jpg":"1024x1024","k_14118606_640.jpg":"640x640","k_14118606_480.jpg":"480x480","k_14118606_340.jpg":"340x340","k_14118606_220.jpg":"220x220","o_14118606_1280.jpg":"1280x853","o_14118606_1024.jpg":"1024x682","o_14118606_640.jpg":"640x426","o_14118606_480.jpg":"480x320","o_14118606_340.jpg":"340x226","o_14118606_220.jpg":"220x146","h_14118606_1280.jpg":"1280x854","h_14118606_1024.jpg":"1024x683","h_14118606_640.jpg":"640x427","h_14118606_480.jpg":"480x320","h_14118606_340.jpg":"340x227","h_14118606_220.jpg":"220x147","pp_14118606_1280.jpg":"1280x1628","pp_14118606_1024.jpg":"1024x1303","pp_14118606_640.jpg":"640x814","pp_14118606_480.jpg":"480x611","pp_14118606_340.jpg":"340x432","pp_14118606_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8032597 Threads: 3 Questions: 1599418103 Slow queries: 4890152 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112520449 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /kultura/kazaliste/jest-ivica-restovic-je-bio-komunist-i-pokazao-je-sto-su-pravednost-i-prava-ljevica-i-da-zamijenio-ga-je-ivo-sanader-1332319 [printLink] => /kultura/kazaliste/jest-ivica-restovic-je-bio-komunist-i-pokazao-je-sto-su-pravednost-i-prava-ljevica-i-da-zamijenio-ga-je-ivo-sanader-1332319?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 604686 [name] => Ivica Restović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-27 00:32:39 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-restovic [link] => /tag/ivica-restovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242283 [name] => splitsko ljeto [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => splitsko-ljeto [link] => /tag/splitsko-ljeto ) [2] => stdClass Object ( [id] => 92276 [name] => intendant [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => intendant [link] => /tag/intendant ) [3] => stdClass Object ( [id] => 347784 [name] => HNK Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hnk-split [link] => /tag/hnk-split ) [4] => stdClass Object ( [id] => 400933 [name] => Ivo Sanader [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivo-sanader [link] => /tag/ivo-sanader ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Adio, moj Bračanine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jest, Ivica Restović je bio komunist, i pokazao je što su pravednost i prava ljevica. I da, zamijenio ga je Ivo Sanader [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25873982.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Hnk Split/Slobodna Dalmacija [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25873982.jpg [title] => Hnk Split/Slobodna Dalmacija ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/18342520.jpg [title] =>

Plakat Borisa Bučana kao najprepoznatljivija slika HNK tog vremena

Darko Tomaš/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25868336.jpg [title] =>

Zdravka Krstulović, Marina Jajić i Hrid Matić na kazališnim daskama

Hnk Split ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/14118606.jpg [title] =>

Split,20200713-Otvaranje 66.splitsko ljeto. Opera Lombardijci na Peristilu. Snimio:Matko Biljak

Matko Biljak ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tužna molska ljestvica u oktavi od osam dana odzvonila je u cijelom Splitu i Dalmaciji i, još žalosnije, zabrecala je iza štukatura i među kompletnim kolektivom HNK Split. Nakon što je nekidan umro Vjeran Zuppa, dramaturg splitskoga kazališta, ove srijede, u vrijeme dok su se kazalištarci spremali za odlazak na Lovrinac, na sprovod dugogodišnjoj inspicijentici i šaptačici Teatra, Zlati Kovačić, obznanjena je vijest kako je preminuo i nekadašnji intendant Ivica Restović.

U historiografskim analima HNK Split njegovo je ime već za života ubilježeno u svojstvu jednog od najznačajnijih kazališnih direktora što su ikad skrbili o kazališnom svijetu našega grada. Posve u rangu s Ivom Tijardovićem, koji je u međuraću osovio na noge prve splitske profesionalne ansamble s naglaskom na operu, te Silvija Bombardellija, umjetnika i intendanta koji je nakon Drugoga svjetskog rata stvorio i današnji HNK Split i Splitsko ljeto, Ivica Restović podigao je izvedbene mogućnosti sviju sekcija na estetsku razinu kakva je rijetko nakon toga bila dostignuta.

Za intendanta je imenovan 1979. godine, taman kad je nakon cijeloga desetljeća zgrada kazališta bila obnavljana nakon požara što ju je stubokom bio sažgao na petak 13. u veljači 1970. godine. Za suradnika je pozvao iz Zagreba ponajprije Vjerana Zuppu, još tada rasnog intelektualca koji je bio urednikom u nekoliko važnih i utjecajnih časopisa i izdavačkih kuća, davši mu dužnost dramaturga, a preveo je i nekoliko svjetskih klasika koji su odigrani na pozornici splitskoga HNK.

Angažirao je Ivica Restović i tada mladog redatelja Marina Carića za ravnatelja Drame, s kojim je već u prvoj godini svojega mandata ostvario kultnu ambijentalnu uprizorbu "Judite" Marka Marulića na Voćnom trgu i Pjaci, za čiju je izvedbu dramaturšku obradu i nadopisane stihove bio potpisao veliki Tonko Maroević.

---

image

Plakat Borisa Bučana kao najprepoznatljivija slika HNK tog vremena

Darko Tomaš/Cropix
---

Marin Carić bit će zaslužan za upravo nenadmašni dramski repertoar početkom tih slavnih 80-ih godina minuloga vijeka, kad je akcent bio metnuo na autore čvrstog zavičajnoga kruga. Spomenimo samo praizvedbu drame "Antigona, kraljica u Tebi" Tonča Petrasova Marovića u režiji nestora Vlatka Perkovića, pa komade "Svečana večera u pogrebnom poduzeću" Ive Brešana, "Prah" Ranka Marinkovića, adaptaciju romana "Izgubljeni zavičaj" Slobodana Novaka ili opet praizvedba "Bljesak zlatnog zuba" Mate Matišića. Tada je postavljen i antologijski Shakespeareov "Hamlet" s Radom Šerbedžijom u naslovnoj roli, kao i diptih Slobodana Šnajdera "Kamov smrtopis" i "Hrvatski Faust", te bifora Marina Držića: "Dundo Maroje" i "Novela od Stanca"…

Ivica Restović doveo je u Split i Vjekoslava Šuteja na mjesto direktora Opere, koji je svoju kasniju svjetsku karijeru začeo i ispekao baš u radu sa splitskim umjetnicima. Odavde će poletjeti isprva u venecijanski Teatro La Fenice, kamo će pozvati i Zbor HNK Split u jednu talijansku produkciju koja mu je bila povjerena, ali i u Houston u SAD-u, čija će suradnja rezultirati koprodukcijom za splitsku premijeru opere "Zaljubljen u tri naranče" Sergeja Prokofjeva: ujedno i prve izvedbe na otvorenju Splitskog ljeta koja nije održana na otvorenom, nego u zgradi kazališta!

Šutej će u tandemu s domaćim dirigentom Lorisom Voltolinijem uvelike doprinijeti da te 80-e godine postanu amblematske ne samo u Hrvatskoj, nego i u ondašnjoj Jugoslaviji. Sve su novine bivše države u to doba redovito recenzirale operne predstave iz Splita, ponavljajući iz godine u godinu kako je Zbor HNK Split najbolji takav sastav u cijeloj (bivšoj) državi.

Ivica Restović doveo je i redatelja Paola Magellija u Split. Začudo, povjerio mu je režiranje opere, a ne drame: bio je to "Nabucco" 1983. na Peristilu. Ravno je od toga, evo, 40 godina. Kasnije će Magelli doći raditi u grad pod Marjanom i dramu, pa će uprizoriti Euripidove "Elektru" (1988.) i "Helenu" (1990.) pred sam konac Restovićevog intendantifikata, o kojima se još uvijek s nostalgičnim uvažavanjem govori… Split je tada doista bio kazališni centar regije: Mustafa Nadarević, Božidar Alić, Mira Furlan, Josip Genda, Zoja Odak…

I meštar Krešimir Dolenčić operne se režije prihvatio baš u Restovićevom mandatu, kad je s Lorisom Voltolinijem stvorio, po mišljenju mnogih znalaca, najveću opernu poslasticu u Splitu: "Hoffmannove priče" Jacquesa Offenbacha (1990.).

Koliko je Ivica Restović imao nos za novitete i raritete pokazao je angažmanom maestra Nikše Bareze, koji je, kao Splićanin, u Splitu bio debitirao ipak kao gost iz Zagreba još 1963. pri radu na Verdijevoj operi "Don Carlo". Nakon što je Bareza 70-ih godina dobrano već bio izgradio međunarodnu karijeru u Moskvi i Sankt Petersburgu, te dijelom u Njemačkoj i Švicarskoj, Restović mu je omogućio da Split prvi u Jugoslaviji postavi glazbeno-scenske ostenzorije oca operne umjetnosti, Claudija Monteverdija, što je rezultiralo povijesnim izvedbama majstorovih kapolavora: "Orfeja" (1980.) i "Krunidbe Poppeje" (1986.).

---

image

Zdravka Krstulović, Marina Jajić i Hrid Matić na kazališnim daskama

Hnk Split
---

Osim ovoga, danas pomalo i nezamislivoga hodograma kazališnih izvedbi svjetske i domaće klasike, velika zasluga Ivice Restovića je i afirmacija mladih umjetnika koji su imali svoju priliku za dokazati se i nametnuti se. Marin Carić čak je bio pokrenuo i dramski studio, u kojem su se regrutirali brojni mladi glumci i glumice koji danas nose repertoare sviju naših nacionalnih kazališta.

Također, kao dizajnera kazališnih plakatâ Restović je injektirao u povijest nacionalnog nam plakatetizma genijalnog slikara Borisa Bućana, čiji će likovni ostvaraji osvojiti najveće i najslavnije svjetske izložbene prostore. A u hrvatskom će kazališnom dizajnerstvu čudesni Bućan ostati zlatotiskom ugraviran u memorabilijama ovoga soja artizma, kojemu se po imaginaciji može pridružiti i prispodobiti još samo urnebesno rastalentirani demijurg Alem Ćurin.

Na mjestu šefa HNK Split Ivica Restović ostao je do 1991. godine, do raspada Jugoslavije i uspostave samostalne Republike Hrvatske. Naravno, sve je stare partijske kadrove umah trebalo ražalovati i rashodovati, bez obzira na to kakva im je rezultanta na saldu i ugled u društvu i među umjetnicima, pa je i "komunjara" Restović pometen propuhom friškog i čistokrvnog domoljublja. U ovom strašnom času, kao refleks gorke ironije, neka bude rečeno kako ga je naslijedio u to doba vrlo pravovjerni i ambiciozni – Ivo Sanader.

Premda se za Ivicu Restovića mogu čuti glasi kako je bio igrač Partije, nevezan uz umjetnost ili kazalište i lijepila mu se etiketa čovjeka koji nije "iz struke"… Ta, on je pravnik! Pa je po tom političkom ključu, govorilo se, bio i rukopoložen u čelnu fotelju HNK Split.

Međutim, znam iz prve ruke kako je i u Zagrebu i u Splitu povazdan visio u kazalištu prateći sve predstave što su bile na repertoaru. Zuppu, Šuteja i Carića nije upoznao ni u sudnici ni u gostionici: upoznao ih je u – kazalištu…

Ne mogu ovo slovo zaključiti mimo intimne i emocionalne geste. Sa šjor Ivicom vezalo me dugogodišnje poznanstvo. Meni je imponirao glas o njemu koji me dočekao kad sam unišao u kazalište godinu dana nakon što je on iz njega bio istjeran. Bilo je to 1992. godine.

Nešto kasnije smo se i upoznali, pa sam znao povremeno, u nepravilnim ritmovima, navratiti do njegove odvjetničke kancelarije u Goričkoj ulici iza zgrade Općine u Splitu: u ulici u koju sam u pohode svojoj tetki dolazio kao dijete i mladić na izlete s Brača u djetinjstvu.

---

image

Split,20200713-Otvaranje 66.splitsko ljeto. Opera Lombardijci na Peristilu. Snimio:Matko Biljak

Matko Biljak
---

I šjor Ivica je bio Bračanin, iz Nerežišća, a ja iz Selaca. Zato bi me uvijek i pozdravljao sa: "Di si, moj Bračanine?!" Uživao sam u dugotrajnim razgovorima s njim, najviše o kazalištu, naravno, ali i o baštini i čakavštini, kao i o širokom rasponu humanističkih tema s filozofskom potkom, koje smo rado s naoštrenim sarkastično-ironijskim žalcem umetali u aktualni politički kontekst.

Sokolilo me je njegovo oduševljenje vlastitim mi bavljenjem zavičajnim temama, a moram priznati da i za one moje nešto polemičnije i odvažnije, prepotentnije i oholije kritičke napise imam zahvaliti baš njemu, šjor Ivici. Što mi je tekst bio žešći, to je bila ranija ura izjutra natašte kad bi me nazvao, čim bi prolistao Slobodnu Dalmaciju…

Bio je uvjereni komunist, to mi je često isticao, a meni je i to imponiralo, ustvari ta njegova širina, jer je duboko poštovao moje vjerske osjećaje.

I to mi je često isticao, to poštovanje. Šjor Ivica mi je pokazao, zacijelo nehoteć, što su to pravednost i prava ljevica, ljevica s ljudskim licem na sebi, a ne maskom. Maske su za u kazalište. Danas, samozvani pravednici i sve odreda poštenjaci oko nas, okolo hodaju s maskom, umjesto s licem. Pamtit ću zavazda ono dobro lice šjor Ivice…

Adijo, moj Bračanine!

Sit tibi terra levis! (Neka ti je laka zemlja)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Hnk Split/Slobodna Dalmacija Darko Tomaš/Cropix Hnk Split Matko Biljak
Darko Tomaš/Cropix

Plakat Borisa Bučana kao najprepoznatljivija slika HNK tog vremena

Hnk Split

Zdravka Krstulović, Marina Jajić i Hrid Matić na kazališnim daskama

Matko Biljak

Split,20200713-Otvaranje 66.splitsko ljeto. Opera Lombardijci na Peristilu. Snimio:Matko Biljak

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/jest-ivica-restovic-je-bio-komunist-i-pokazao-je-sto-su-pravednost-i-prava-ljevica-i-da-zamijenio-ga-je-ivo-sanader-1332319 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=12b6f3b5178f1e5b78c2f56faa197f9806125c46 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jest%2C+Ivica+Restovi%C4%87+je+bio+komunist%2C+i+pokazao+je+%C5%A1to+su+pravednost+i+prava+ljevica.+I+da%2C+zamijenio+ga+je+Ivo+Sanader&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fjest-ivica-restovic-je-bio-komunist-i-pokazao-je-sto-su-pravednost-i-prava-ljevica-i-da-zamijenio-ga-je-ivo-sanader-1332319 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fjest-ivica-restovic-je-bio-komunist-i-pokazao-je-sto-su-pravednost-i-prava-ljevica-i-da-zamijenio-ga-je-ivo-sanader-1332319 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Adio, moj Bračanine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
KazališteAdio, moj Bračanine

Jest, Ivica Restović je bio komunist, i pokazao je što su pravednost i prava ljevica. I da, zamijenio ga je Ivo Sanader

Piše Siniša Vuković
21. listopada 2023. - 13:05

Tužna molska ljestvica u oktavi od osam dana odzvonila je u cijelom Splitu i Dalmaciji i, još žalosnije, zabrecala je iza štukatura i među kompletnim kolektivom HNK Split. Nakon što je nekidan umro Vjeran Zuppa, dramaturg splitskoga kazališta, ove srijede, u vrijeme dok su se kazalištarci spremali za odlazak na Lovrinac, na sprovod dugogodišnjoj inspicijentici i šaptačici Teatra, Zlati Kovačić, obznanjena je vijest kako je preminuo i nekadašnji intendant Ivica Restović.

U historiografskim analima HNK Split njegovo je ime već za života ubilježeno u svojstvu jednog od najznačajnijih kazališnih direktora što su ikad skrbili o kazališnom svijetu našega grada. Posve u rangu s Ivom Tijardovićem, koji je u međuraću osovio na noge prve splitske profesionalne ansamble s na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 08:32