stdClass Object ( [id] => 1080597 [title] => ‘Bodulske pisme‘ Pere Ljubića krštenica su i vjenčanica dalmatinske književnosti [alias] => bodulske-pisme-pere-ljubica-krstenica-su-i-vjencanica-dalmatinske-knjizevnosti [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Što je otočko mjesto u nas manje, to se u njemu rodi veći čakavski pjesnik... U selu Vrbanj na Hvaru rodio se Pere Ljubić, a u nedalekom susjedstvu, u Vrisniku, čak su statistički i pretjerali podarivši dvojicu braće, Marina Franičevića i Juru Franičevića Pločara koji su se, svaki na svoj način, po osobnom temperamentu i vlastitom talentu, izdvojili od mnogih realiziravši se i na platformi ča i na onoj što, ali i u teoriji literature (Marin) i u romanopisanju (Pločar). Preko konala, na Braču, u Selcima rođen je Zlatan Jakšić, a i viška Komiža odnjihala je dvojicu: Jakšu Fiamenga i Joška Božanića. Dobro, Komiža službeno nosi titulu grada, premda je u naravi tek nešto veće naselje; no, ona je još i više nekovrsna otočka metropola, osvrnemo li se na činjenicu da je dala dva snažna antologijska pjesnika kao par istinskih reprezenata ove kulture i ovog duha.

Kad je Pere Ljubić ljeta Gospodnjega 1927. bio objavio svoju knjižicu Bodulske pisme, bio je to – parafrazirajmo poznatu tvrdnju slavnog Amerikanca – mali korak za pjesnika i njegov Vrbanj, ali veliki korak za Dalmaciju i čakavsku književnost. Jerbo, toga godišta bila je to u Pučkoj tiskari u Šibeniku odštampana prva integralna knjiga čakavskih stihova uopće! Već koju godinu nakon toga, Dragutin Tadijanović i Olinko Delorko konzultirat će je i dio čakavskih stihova metnuti u svoju koineizacijsku antologiju Hrvatska moderna lirika (1933.), zajedno s kajkavskim i štokavskim stihovima.

Prvo što upada u oči, kad je posrijedi zbirka Bodulske pisme, jest jasna disciplina gradbe pjesme: strofe su uniformno organizirane u katrene, a svaki među četirima stihovima strogo je određen i omeđen istovjetnim brojem slogova: bilo da se radi o petercu ili šestercu, desetercu ili dvanaestercu, imenovani pjesnik nikad nije odstupao od mjere uzete već u prvom stihu. Katreni su, rekoh, zidovi njegove kuće pjesme, i najčešće sav svoj umjetnički srh meštar smješta unutar četiri kitice, tvoreći tako nekovrsnu dvostruku okomicu, duplu kičmu pjesmotvora od četiri stiha i četiri kitice. Iako preteže, taj postupak nije dominantan, pa će čitatelj naići i na brojne pjesme s po tri ili dva katrena, ali i s njih šest ili sedam, što će, ipak, biti rjeđe.

METRIČKA STROGOST

Sukladno s ovom metričkom strogošću ukorak ide i tretman rimâ. Bez obzira na to koliko slogova činilo kitice ikoje pjesme, neizostavno se rimuju uvijek drugi i četvrti vers, dok prvi i treći nisu ni u kakvoj prozodijsko-eufonijskoj srodnosti ili povezanosti. K tome, kad provodi ovakav tip paralelizma rimâ, Ljubić gotovo uvijek radi i rabi čistu rimu, neovisno o tome od koliko se slogova sastoji riječ što ju dovodi u prepletenost pletera sroka.

Prvi dio zbirke Bodulske pisme posvećen je "uspomeni pokojne mame", i sav odiše otočkim referentima i orijentirima. Ključna riječ je mendula, badem, i u bjelini na tlu od otpadnutih latica njegovih cvjetova pjesnik vidi simulaciju snježnog pokrova koji je na Hvaru iznimno rijedak. I inače se cvijeće poput lajtmotiva šeće stihovima ovoga librića, i nije samo beharom omendule namirisan pjesnikov ton, pa da tako odašilje konope povezanosti s Lucijom Rudan i Ankom Carić...

Jasno, već u dedikaciji ovoga libra upućenoj majci anticipiraju se i adresati u osobama dide i none. Oci otaca i majke majki nezaobilazan su inventar nadahnuća dijalektalnih lirikâ, pa tom zovu nije mogao umaknuti ni Pere Ljubić. A i zašto bi...? U pjesmi None ovako će vidjeti majku svoje majke: Stvorene su bile, da dariju druge/ a sad stare, suhe pomalo se kreću;/ kad gredu po kalah uz mir se daržidu,/ i pomalo gredu, gredu i šebeću.

S druge strane, u svojevrsnoj mocijskoj opoziciji leži pjesma Didi gdje se, paradoksalno, u mirnoći staračkoga počivanja ćuti vibrantnost proživljenog života i odrađene rabote, usuprot ikakvoj naoko prezentnoj lijenosti: I tako se tute grijedu na suncu;/ na sidije sedu, kraj njih sede hlad,/ i pomalo pravje jedan iza drugeg,/ ča je ono bilo, kad je on bi mlad.

I, kako se može i pretpostaviti za pjesnika iz naselja koje s visoka gleda na more, u njegovoj lirici nedostaje maritimnih motiva i tema, pa će posvema dominirati opsjednutost poljem, težaštvom, jematvom, starinskim kućercima, fumarima iliti dimnjacima, burama, kominima i još jednim "kamenom zaglavnim" ovoga pjevanja, a to je pipa ilitiga lula. Iznimka će biti pjesma U barci koja, iako rijetka Ljubićeva halijeutična eskapada, u sebi sadrži kristal zbijene soli atmosfere morskoga i krajobraza i arhipelaga: Ziba se je misec/ nasrid mirne vale,/ a zvizde su svitle/ moren zaigrale.// Sam sidin u barci/ i gledan po njima,/ a srce lepeće/ u mojin parsima.

Pa isto, kao da je predosjećao nekakav dug prema zavičaju, prvi je ciklus, prvu polovicu svoje debitantske stihozbirke etiketirao egidom: Naši škoji. Svjestan važnosti svojega polazišnog toposa u svijet, gnijezda u kojem se i rodio i odgojio, bit će da je Ljubić hotimice metnuo otok u podnaslov, taj vjekovječni škoj, želeći i time sačuvati i zagrliti, zadržati samo za se u insularnosti zatočenoj i zaotočenoj morskim likvidom poput oaze u pustinji pijeskom, neka među važnijim zapamćenjima i sentimentalnijim sjećanjima...

KAMPANELI I ŠTOKAVSKE PJESME

Drugi ciklus zbirke Bodulske pisme programatski je naslovljen: Kampaneli. To je, ustvari, poema koja se sastoji od ukupno deset pjesama, sastavljenih od katrena identično rimovanih, ali raspoređenih u nejednakom broju unutar svake od pjesama. Kao reperkusiju, ili odzvon, u njih čak pet na codi čut ćemo jeku: a kucadu kako sarca/ areloji svej u njima.

Početni pjesmotvor od njih uglazbio je u stilu i formi dalmatinske klapske pjesme bard Dinko Fio, susjed s otoka Korčule, i ta je kancona ostala među pamtljivijim u suvremenom klapskom skladateljstvu, suprotstavljajući se kurentnom pomodarstvu gdje se melodija i harmonija nište glazbenim formatima i formantima što i nemaju odveć veze ni s baštinom ni s tradicijom. Napamet se znaju stihovi te pjesme: Izmej bardih ol u valah,/ izmej borih po škojima,/ vididu se mala mista/ s oblačićin lajkeg dima.

A pjesmotvor Naši škoji ima sasvim antologijskih pretenzija:

Ko da su veliški, usidreni brodi

daleko od kraja na moru široken,

stojidu, mučidu naši škuri škoji,

a oblaci gredu po nebu visoken.

Jedan do drugega usidreni škoji:

široki i uski, i mali i veli,

a po njima legla pod bardima mista,

iz kojih se dvižu bili kampaneli.

Po konalih ravnih di i di su jidra…

Pomalo se miču od škoja do škoja,

priko svitlih putih, iz vale u valu,

po ravnicah pustih tega modreg poja.

Ima neke čudesne sile što je baš u selu Vrbanj, iz kojega je prije pola milenija na bunu podigao puk plebejski tribun Matij Ivanić, rođen Pere Ljubić, koji se na zaostaloj radijaciji te force ozračio, označivši kalendarom tiska vlastitog librića važan datum u našoj kulturi. Također, ove godine navršava se i 120 godina od Ljubićeva rođenja (1901.). Ne zaboravimo ni da je u Vrbanju rođen i značajev Ante Tresić Pavičić, književnik i političar.

A prije no što je publicirao svoje Bodulske pisme, Ljubić je u dubrovačkom časopisu "Vrelo" objavljivao svoje štokavske pjesme, dok će se kasnije tijekom spisateljske karijere baviti i filmskom kritikom. S Marinom Franičevićem četveroručno je tiskao knjigu Na pojih i putih (1939.), a u povodu pete obljetnice smrti splitski Pododbor Matice hrvatske izdat će njegove Izabrane pjesme (1957.), koje će iz časopisa i ostavštine izlučiti i temeljito obraditi Dalibor Brozović. I čakavske i štokavske njegove pjesme u vlastitom izboru i tumačenju priredit će i Marin Franičević za ediciju PSHK (1973.), gdje će biti predstavljen uz istarske začinjavce Matu Balotu i Dragu Gervaisa, koji su također zaslužni za fundamente čakavske poezije u nas. No, u povijesti hrvatske literature Pere Ljubić bit će burevjesnikom koji će potaknuti ukoričavanje zasebnih čakavskih svezaka, i, ostat će najdubljim slovima uklesan baš po prvoj svojoj knjižici, Bodulske pisme, po toj krštenici i vjenčanici dalmatinske čakavske književnosti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čakavska poezija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => čakavska poezija 1 1 1 1 1 1 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-02-24 12:02:42 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => Siniša Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-02-28 07:35:00 [modified_by] => 3108 [publish_up] => 2021-02-28 07:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 51 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/02\/24\/16984278.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/24\/16984276.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album ","Privatni album "],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Pere Ljubi\u0107","Naslobvnica Ljubi\u0107eve knjige"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"937x1280","hd_16984278_1920.jpg":"1920x1080","k_16984278_1280.jpg":"1280x1280","k_16984278_1024.jpg":"1024x1024","k_16984278_640.jpg":"640x640","k_16984278_480.jpg":"480x480","k_16984278_340.jpg":"340x340","k_16984278_220.jpg":"220x220","o_16984278_1280.jpg":"1280x1748","o_16984278_1024.jpg":"1024x1398","o_16984278_640.jpg":"640x874","o_16984278_480.jpg":"480x655","o_16984278_340.jpg":"340x464","o_16984278_220.jpg":"220x300","h_16984278_1280.jpg":"1280x854","h_16984278_1024.jpg":"1024x683","h_16984278_640.jpg":"640x427","h_16984278_480.jpg":"480x320","h_16984278_340.jpg":"340x227","h_16984278_220.jpg":"220x147","pp_16984278_1280.jpg":"1006x1280","pp_16984278_1024.jpg":"805x1024","pp_16984278_640.jpg":"503x640","pp_16984278_480.jpg":"377x480","pp_16984278_340.jpg":"267x340","pp_16984278_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1269x1951","hd_16984276_1920.jpg":"1920x1080","k_16984276_1280.jpg":"1280x1280","k_16984276_1024.jpg":"1024x1024","k_16984276_640.jpg":"640x640","k_16984276_480.jpg":"480x480","k_16984276_340.jpg":"340x340","k_16984276_220.jpg":"220x220","o_16984276_1280.jpg":"1280x1967","o_16984276_1024.jpg":"1024x1574","o_16984276_640.jpg":"640x983","o_16984276_480.jpg":"480x737","o_16984276_340.jpg":"340x522","o_16984276_220.jpg":"220x338","h_16984276_1280.jpg":"1280x854","h_16984276_1024.jpg":"1024x683","h_16984276_640.jpg":"640x427","h_16984276_480.jpg":"480x320","h_16984276_340.jpg":"340x227","h_16984276_220.jpg":"220x147","pp_16984276_1280.jpg":"1006x1280","pp_16984276_1024.jpg":"805x1024","pp_16984276_640.jpg":"503x640","pp_16984276_480.jpg":"377x480","pp_16984276_340.jpg":"267x340","pp_16984276_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8102626 Threads: 3 Questions: 1676272592 Slow queries: 4991855 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112372908 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/bodulske-pisme-pere-ljubica-krstenica-su-i-vjencanica-dalmatinske-knjizevnosti-1080597 [printLink] => /kultura/knjizevnost/bodulske-pisme-pere-ljubica-krstenica-su-i-vjencanica-dalmatinske-knjizevnosti-1080597?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 632083 [name] => Pere Ljubić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-28 08:37:12 [main_article_id] => 0 [alias] => pere-ljubic [link] => /tag/pere-ljubic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 632084 [name] => Bodulske pisme zbirka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-28 08:37:12 [main_article_id] => 0 [alias] => bodulske-pisme-zbirka [link] => /tag/bodulske-pisme-zbirka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 630973 [name] => čakavska poezija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-15 08:12:19 [main_article_id] => 0 [alias] => cakavska-poezija [link] => /tag/cakavska-poezija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 189091 [name] => vrbanj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vrbanj [link] => /tag/vrbanj ) [4] => stdClass Object ( [id] => 626132 [name] => otkriveni zavičaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-20 14:10:18 [main_article_id] => 0 [alias] => otkriveni-zavicaj [link] => /tag/otkriveni-zavicaj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čakavska poezija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Bodulske pisme‘ Pere Ljubića krštenica su i vjenčanica dalmatinske književnosti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/24/16984278.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] => Pere Ljubić [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/24/16984278.jpg [title] => Pere Ljubić Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/24/16984276.jpg [title] => Naslobvnica Ljubićeve knjige Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Što je otočko mjesto u nas manje, to se u njemu rodi veći čakavski pjesnik... U selu Vrbanj na Hvaru rodio se Pere Ljubić, a u nedalekom susjedstvu, u Vrisniku, čak su statistički i pretjerali podarivši dvojicu braće, Marina Franičevića i Juru Franičevića Pločara koji su se, svaki na svoj način, po osobnom temperamentu i vlastitom talentu, izdvojili od mnogih realiziravši se i na platformi ča i na onoj što, ali i u teoriji literature (Marin) i u romanopisanju (Pločar). Preko konala, na Braču, u Selcima rođen je Zlatan Jakšić, a i viška Komiža odnjihala je dvojicu: Jakšu Fiamenga i Joška Božanića. Dobro, Komiža službeno nosi titulu grada, premda je u naravi tek nešto veće naselje; no, ona je još i više nekovrsna otočka metropola, osvrnemo li se na činjenicu da je dala dva snažna antologijska pjesnika kao par istinskih reprezenata ove kulture i ovog duha.

Kad je Pere Ljubić ljeta Gospodnjega 1927. bio objavio svoju knjižicu Bodulske pisme, bio je to – parafrazirajmo poznatu tvrdnju slavnog Amerikanca – mali korak za pjesnika i njegov Vrbanj, ali veliki korak za Dalmaciju i čakavsku književnost. Jerbo, toga godišta bila je to u Pučkoj tiskari u Šibeniku odštampana prva integralna knjiga čakavskih stihova uopće! Već koju godinu nakon toga, Dragutin Tadijanović i Olinko Delorko konzultirat će je i dio čakavskih stihova metnuti u svoju koineizacijsku antologiju Hrvatska moderna lirika (1933.), zajedno s kajkavskim i štokavskim stihovima.

Prvo što upada u oči, kad je posrijedi zbirka Bodulske pisme, jest jasna disciplina gradbe pjesme: strofe su uniformno organizirane u katrene, a svaki među četirima stihovima strogo je određen i omeđen istovjetnim brojem slogova: bilo da se radi o petercu ili šestercu, desetercu ili dvanaestercu, imenovani pjesnik nikad nije odstupao od mjere uzete već u prvom stihu. Katreni su, rekoh, zidovi njegove kuće pjesme, i najčešće sav svoj umjetnički srh meštar smješta unutar četiri kitice, tvoreći tako nekovrsnu dvostruku okomicu, duplu kičmu pjesmotvora od četiri stiha i četiri kitice. Iako preteže, taj postupak nije dominantan, pa će čitatelj naići i na brojne pjesme s po tri ili dva katrena, ali i s njih šest ili sedam, što će, ipak, biti rjeđe.

METRIČKA STROGOST

Sukladno s ovom metričkom strogošću ukorak ide i tretman rimâ. Bez obzira na to koliko slogova činilo kitice ikoje pjesme, neizostavno se rimuju uvijek drugi i četvrti vers, dok prvi i treći nisu ni u kakvoj prozodijsko-eufonijskoj srodnosti ili povezanosti. K tome, kad provodi ovakav tip paralelizma rimâ, Ljubić gotovo uvijek radi i rabi čistu rimu, neovisno o tome od koliko se slogova sastoji riječ što ju dovodi u prepletenost pletera sroka.

Prvi dio zbirke Bodulske pisme posvećen je "uspomeni pokojne mame", i sav odiše otočkim referentima i orijentirima. Ključna riječ je mendula, badem, i u bjelini na tlu od otpadnutih latica njegovih cvjetova pjesnik vidi simulaciju snježnog pokrova koji je na Hvaru iznimno rijedak. I inače se cvijeće poput lajtmotiva šeće stihovima ovoga librića, i nije samo beharom omendule namirisan pjesnikov ton, pa da tako odašilje konope povezanosti s Lucijom Rudan i Ankom Carić...

Jasno, već u dedikaciji ovoga libra upućenoj majci anticipiraju se i adresati u osobama dide i none. Oci otaca i majke majki nezaobilazan su inventar nadahnuća dijalektalnih lirikâ, pa tom zovu nije mogao umaknuti ni Pere Ljubić. A i zašto bi...? U pjesmi None ovako će vidjeti majku svoje majke: Stvorene su bile, da dariju druge/ a sad stare, suhe pomalo se kreću;/ kad gredu po kalah uz mir se daržidu,/ i pomalo gredu, gredu i šebeću.

S druge strane, u svojevrsnoj mocijskoj opoziciji leži pjesma Didi gdje se, paradoksalno, u mirnoći staračkoga počivanja ćuti vibrantnost proživljenog života i odrađene rabote, usuprot ikakvoj naoko prezentnoj lijenosti: I tako se tute grijedu na suncu;/ na sidije sedu, kraj njih sede hlad,/ i pomalo pravje jedan iza drugeg,/ ča je ono bilo, kad je on bi mlad.

I, kako se može i pretpostaviti za pjesnika iz naselja koje s visoka gleda na more, u njegovoj lirici nedostaje maritimnih motiva i tema, pa će posvema dominirati opsjednutost poljem, težaštvom, jematvom, starinskim kućercima, fumarima iliti dimnjacima, burama, kominima i još jednim "kamenom zaglavnim" ovoga pjevanja, a to je pipa ilitiga lula. Iznimka će biti pjesma U barci koja, iako rijetka Ljubićeva halijeutična eskapada, u sebi sadrži kristal zbijene soli atmosfere morskoga i krajobraza i arhipelaga: Ziba se je misec/ nasrid mirne vale,/ a zvizde su svitle/ moren zaigrale.// Sam sidin u barci/ i gledan po njima,/ a srce lepeće/ u mojin parsima.

Pa isto, kao da je predosjećao nekakav dug prema zavičaju, prvi je ciklus, prvu polovicu svoje debitantske stihozbirke etiketirao egidom: Naši škoji. Svjestan važnosti svojega polazišnog toposa u svijet, gnijezda u kojem se i rodio i odgojio, bit će da je Ljubić hotimice metnuo otok u podnaslov, taj vjekovječni škoj, želeći i time sačuvati i zagrliti, zadržati samo za se u insularnosti zatočenoj i zaotočenoj morskim likvidom poput oaze u pustinji pijeskom, neka među važnijim zapamćenjima i sentimentalnijim sjećanjima...

KAMPANELI I ŠTOKAVSKE PJESME

Drugi ciklus zbirke Bodulske pisme programatski je naslovljen: Kampaneli. To je, ustvari, poema koja se sastoji od ukupno deset pjesama, sastavljenih od katrena identično rimovanih, ali raspoređenih u nejednakom broju unutar svake od pjesama. Kao reperkusiju, ili odzvon, u njih čak pet na codi čut ćemo jeku: a kucadu kako sarca/ areloji svej u njima.

Početni pjesmotvor od njih uglazbio je u stilu i formi dalmatinske klapske pjesme bard Dinko Fio, susjed s otoka Korčule, i ta je kancona ostala među pamtljivijim u suvremenom klapskom skladateljstvu, suprotstavljajući se kurentnom pomodarstvu gdje se melodija i harmonija nište glazbenim formatima i formantima što i nemaju odveć veze ni s baštinom ni s tradicijom. Napamet se znaju stihovi te pjesme: Izmej bardih ol u valah,/ izmej borih po škojima,/ vididu se mala mista/ s oblačićin lajkeg dima.

A pjesmotvor Naši škoji ima sasvim antologijskih pretenzija:

Ko da su veliški, usidreni brodi

daleko od kraja na moru široken,

stojidu, mučidu naši škuri škoji,

a oblaci gredu po nebu visoken.

Jedan do drugega usidreni škoji:

široki i uski, i mali i veli,

a po njima legla pod bardima mista,

iz kojih se dvižu bili kampaneli.

Po konalih ravnih di i di su jidra…

Pomalo se miču od škoja do škoja,

priko svitlih putih, iz vale u valu,

po ravnicah pustih tega modreg poja.

Ima neke čudesne sile što je baš u selu Vrbanj, iz kojega je prije pola milenija na bunu podigao puk plebejski tribun Matij Ivanić, rođen Pere Ljubić, koji se na zaostaloj radijaciji te force ozračio, označivši kalendarom tiska vlastitog librića važan datum u našoj kulturi. Također, ove godine navršava se i 120 godina od Ljubićeva rođenja (1901.). Ne zaboravimo ni da je u Vrbanju rođen i značajev Ante Tresić Pavičić, književnik i političar.

A prije no što je publicirao svoje Bodulske pisme, Ljubić je u dubrovačkom časopisu "Vrelo" objavljivao svoje štokavske pjesme, dok će se kasnije tijekom spisateljske karijere baviti i filmskom kritikom. S Marinom Franičevićem četveroručno je tiskao knjigu Na pojih i putih (1939.), a u povodu pete obljetnice smrti splitski Pododbor Matice hrvatske izdat će njegove Izabrane pjesme (1957.), koje će iz časopisa i ostavštine izlučiti i temeljito obraditi Dalibor Brozović. I čakavske i štokavske njegove pjesme u vlastitom izboru i tumačenju priredit će i Marin Franičević za ediciju PSHK (1973.), gdje će biti predstavljen uz istarske začinjavce Matu Balotu i Dragu Gervaisa, koji su također zaslužni za fundamente čakavske poezije u nas. No, u povijesti hrvatske literature Pere Ljubić bit će burevjesnikom koji će potaknuti ukoričavanje zasebnih čakavskih svezaka, i, ostat će najdubljim slovima uklesan baš po prvoj svojoj knjižici, Bodulske pisme, po toj krštenici i vjenčanici dalmatinske čakavske književnosti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Privatni album
Privatni album
Pere Ljubić
Privatni album
Naslobvnica Ljubićeve knjige
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/bodulske-pisme-pere-ljubica-krstenica-su-i-vjencanica-dalmatinske-knjizevnosti-1080597 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7cb8ef087d3395bcd784e9018d84f63885713f59 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Bodulske+pisme%E2%80%98+Pere+Ljubi%C4%87a+kr%C5%A1tenica+su+i+vjen%C4%8Danica+dalmatinske+knji%C5%BEevnosti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fbodulske-pisme-pere-ljubica-krstenica-su-i-vjencanica-dalmatinske-knjizevnosti-1080597 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fbodulske-pisme-pere-ljubica-krstenica-su-i-vjencanica-dalmatinske-knjizevnosti-1080597 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čakavska poezija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
Književnostčakavska poezija

‘Bodulske pisme‘ Pere Ljubića krštenica su i vjenčanica dalmatinske književnosti

Piše Siniša Vuković
28. veljače 2021. - 08:35

Što je otočko mjesto u nas manje, to se u njemu rodi veći čakavski pjesnik... U selu Vrbanj na Hvaru rodio se Pere Ljubić, a u nedalekom susjedstvu, u Vrisniku, čak su statistički i pretjerali podarivši dvojicu braće, Marina Franičevića i Juru Franičevića Pločara koji su se, svaki na svoj način, po osobnom temperamentu i vlastitom talentu, izdvojili od mnogih realiziravši se i na platformi ča i na onoj što, ali i u teoriji literature (Marin) i u romanopisanju (Pločar). Preko konala, na Braču, u Selcima rođen je Zlatan Jakšić, a i viška Komiža odnjihala je dvojicu: Jakšu Fiamenga i Joška Božanića. Dobro, Komiža službeno nosi titulu grada, premda je u naravi tek nešto veće naselje; no, ona je još i više nekovrsna otočka metropola, osvrnemo li se na činjenicu da...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 04:34