stdClass Object ( [id] => 1076808 [title] => Pisci ne mogu tako lako u zatvor, ali mogu izgubiti astronomske cifre zato što je istinita javna riječ zaboljela nekoga na vlasti, tvrdi Zoran Ferić [alias] => pisci-ne-mogu-tako-lako-u-zatvor-ali-mogu-izgubiti-astronomske-cifre-zato-sto-je-istinita-javna-rijec-zaboljela-nekoga-na-vlasti-tvrdi-zoran-feric [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedan od najznačajnijih pisaca danas u Hrvatskoj, Zoran Ferić, objavio je nedavno svoj pripovjedački najraskošniji roman, "Putujuće kazalište". Inače srednjoškolski profesor i predsjednik Hrvatskog društva pisaca, za "Slobodnu" progovara o "sudbini" rečenog romana od objave do danas, te još ponečemu.

Napisali ste obimnu i kompleksnu obiteljsku sagu koja me - dijelom i zbog naslova - podsjetila na "Kroniku provincijskog kazališta" Pavla Pavličića, u kojoj se kroz jedan (i ne samo jedan) ispričani život čitaču približavaju i društvene okolnosti određenog razdoblja, od "friškijih" naslova padaju mi na pamet i "Lazarove žene" Marine Stepnove, gdje je pak rusko društvo kroz vrijeme prikazano kroz prizmu života triju ženskih protagonistica. Da ne ispadnem sad učenica koja se hvali pročitanim pred profesorom, neću nabrajati dalje - uostalom, biografskih i autobiografskih romana ima puno - zanima me: zašto vi? Jeste li sebi u nekom trenutku "zasličili" na nekoga već napisanog, otkud poriv za takvom obiteljskom pričom s bogatom galerijom likova? Je li to znak vašeg književnog sazrijevanja?

- Zašto baš ja? To mi uvijek padne na pamet kad pomislim da imam neku smrtonosnu bolest, ali nikada nisam pomislio u kontekstu romana. Odgovor je jednostavan: zašto ne? Postoji puno autobiografskih romana, ali postoje i oni drugi, za koje se ne kaže da su autobiografski, a zapravo znamo da jesu. Znamo da se uvjerljiva iskustva ne crpe niotkuda, da je fikcija mahom vlastito iskustvo pod tuđim imenom. Da je pisanje i pomalo igra s višestrukim ličnostima jednog čovjeka. Ako dovoljno uvjerljivo, s puno detalja i velikom dozom pripovjedačke suverenosti možemo zamisliti i napisati lik serijskog ubojice koji ljudima vadi očnjake jer misli da su vampiri, možda je vrijeme i da se zamislimo nad sobom. Naravno, sada pretjerujem, ali ta granica između fikcije ili biografskog i autobiografskog je tanka. Ona je još tanja kad se upitamo što zapravo pamtimo, a što smo u svom sjećanju i protiv svoje volje izmislili. Roman "Putujuće kazalište" i počinje s tom dilemom. Čega se sjećam, a što sam izmislio i gdje je "istina".

Čini mi se da svaka osoba koja se bavi pisanjem, jednom posegne u taj veliki rezervoar emocija i slika koji se zove vlastito iskustvo. I onda kao pisac to vlastito iskustvo i prenese i kaže: "To sam ja." Neki, poput Borivoja Radakovića, kažu "Ne, to nisam ja", ali zapravo jesu. Neki s autobiografskim počinju svoje opuse, kao Kiš, neki ih završavaju, kao Margarete Duras, a neki ih stalno ispisuju, kao Proust ili Knausgard. Autobiografija je bolest pisaca i oni su često u toj svojoj bolesti kao pisci najbolji.

A sazrijevanje? Ja bih rekao da je ovo prvi stupanj truljenja.

PSEUDONIMI SU MISTIFIKACIJA

Svakako, napisati ovako opsežno djelo bio je "posao". Koliko dugo je roman nastajao, jeste li se namučili oko pronalaska građe, starih fotografija, kartolina, pisama?

- Naravno, radi se o velikom poslu jer je roman i obiman i po mnogočemu mi je bio zahtjevan. S jedne strane, mnoge stare stvari koje se kao motivi, slike ili simboli pojavljuju u romanu, svakodnevno su uz mene već desetljećima. Recimo autoportret moga djeda i portret bake otkada znam za sebe nalaze se na zidu naše dnevne sobe, koja mi je sada postala radna. Sve svoje knjige napisao sam na starinskom djedovom pisaćem stolu. On je toliko starinski da kad na njega stavite kompjutor, to izgleda nestvarno. Neko vrijeme sam, da nekako ubijem taj kontrast, pored laptopa na stolu držao i starinsku dedinu pisaću mašinu, na kojoj sam kao klinac počeo pisati prve pjesme. A onda mi je jednom došao mali nećak u posjet, razgledao pisaću mašinu i rekao: "Zorane, kakav ti je to kompjutor?" Tada mi je postalo jasno da je moram maknuti.

---

image
 Zoran Ferić, jedan od najznačajnijih pisaca danas u Hrvatskoj,  srednjoškolski profesor i predsjednik Hrvatskog društva pisaca
Boris Kovačev/Cropix
---

S druge strane, bilo je komplicirano provjeravati ama baš sve što se tiče, recimo, početka prošlog stoljeća. Imena ulica, lokacije stanova, način života, ukratko jednu starinsku svakodnevicu koja mi je u istoj mjeri strana, kao što je današnjim klincima strano moje djetinjstvo. A što se tiče pisama i kartolina, neke sam imao, trebalo ih je izabrati, zapravo i naći. Ključnu fotografiju romana, koja se u njemu i pojavljuje, zagubio sam i nisam je imao veći dio vremena dok sam pisao, čak nisam bio siguran postoji li. Neke dokumente sam izgubio, a siguran sam da su postojali. Njih sam rekonstruirano po sjećanju. Eto, bilo je nešto posla.

"Putujuće kazalište" obiluje intimnim detaljima, pa i nekim pikantnima, koje ne bi svatko imao petlju ispričati. Je li vam netko od rodbine zamjerio na njihovu iznošenju u javnost?

- To zapravo još ne znam. Roman je obiman, pa ga nisu svi moji pročitali. A osim toga, većina likova više nije među živima, pa ako imaju što zamjeriti, morat će pričekati. Nadam se što duže. A što se tiče petlje, uvjeren sam da pišući ne smijemo lagati i uljepšavati, barem svjesno. Pikatni detalji nisu u romanu da zadovolje voajerske strasti nekih čitatelja, nego zato da ukažu na kompleksnost odnosa, na prirodu likova i čovjeka općenito, na strašno nerazumijevanje među nama. To nije išlo bez tih pikantnih detalja. Naravno, svjestan sam da su moguća i takva čitanja, kao da se radi o tabloidu, ili romanu s ključem. Ali, likovi su malo neobični za tabloide, a ključa nema.

Jeste li razmišljali o opciji pisanja ovakvog romana pod pseudonimom te s izmijenjenim imenima likova? U novijoj književnosti to je učini(o)la, recimo, Elena Ferrante, odnosno osoba koja se krije iza tog imena, vjerojatno upravo zbog otvorenog pisanja o vlastitim obiteljskim (počesto mučnim) prilikama. To bi možda, barem kod rodbine starije životne dobi, za vas prošlo bezbolnije...

- Nikada nisam razmišljao da pišem pod pseudonimom jer mislim da pseudonimi danas i postoje zato da bi se tražila, i na kraju otkrila prava imena. Pseudonim je, čini mi se, dodatna mistifikacija romana, možda čak i marketinški trik, što se mene tiče potpuno nepotreban. Na radionicama pisanja uvijek govorim polaznicima da je za pisanje, ozbiljno pisanje, potrebna spremnost da se i sami izložimo. Možda bi riječ za to i bila hrabrost, ili petlja. Uvjeren sam da nam to treba kao autorima.

Kao što nam treba petlja da se literarno, temom i postupkom, suprotstavimo politici, licemjerju, sebičnosti, gluposti, dakle svim oblicima društvenih problema. Možda je hrabro kopati po vlastitoj rani, a još je hrabrije kopati po anusu vlastodršca i otamo izvlačiti svoje likove, kao da se nanovo rađaju. Neki pisci kod nas to sjajno rade, recimo Boris Dežulović, Ivana Bodrožić, Jurica Pavičić i još mnogi drugi koji pišu o delikatnim društvenim problemima.

Mi, srećom, živimo u demokraciji pa pisci ne mogu tako lako u zatvor, ali mogu, i za fikciju, izgubiti astronomske cifre zato što je javna riječ, čak i istinita, nekoga na vlasti jako zaboljela. To se zove duševna bol i povreda časti. Jedino, sudovi koji dosuđuju uvrijeđenima te velike svote na račun novinara i pisaca nikada ne odgovaraju na glavno pitanje: "Kako možete povrijediti čast onoga koji te časti nema?"

RAZMJENA RUKOPISA

Zapravo se ne mogu sjetiti ni jednog poznatijeg pseudonima nakon Suzane Rog (Zvonimir Majdak u naravi) u domaćoj književnosti, osim nekih lošijih erotskih romana koje je kritika ismijala. Imate li vi kao predsjednik HDP-a više saznanja o "maskiranim" piscima? Ne morate ih nužno razotkriti...

- Eto, baš sada mislim o maskiranim piscima i čini mi se da niti jedan pseudonim nije "pravi" pseudonim jer se identitet naših pisaca danas zna. Recimo Nora Verde. Lijepo i zvučno ime. Bio mi je, kao i mnogima, jako drag i pseudonim Branimir Donat, ime koje je nastalo iz puke potrebe jer je piscu koji se zvao Tvrtko Zane sedamdesetih godina zabranjeno objavljivati, pa je bio prisiljen uzeti pseudonim ako je htio objavljivati i živjeti. Ja ga danas vidim i osjećam samo kao Branimira Donata, Tvrtko Zane postoji u mojoj svijesti samo kao podatak. I to podatak za koji moram učiniti neki napor da bih ga se sjetio, a Branimir Donat je važno ime mog književnog obrazovanja i ključna osoba za moju generaciju.

---

image
 Zoran Ferić: Većina djece bit će pristojna i kooperativna ako im se ne pristupa kao da su u popravnoj ustanovi
Boris Kovačev/Cropix
---

Počeli ste kao pisac kratkih priča, objavili potom zapažene i nagrađivane romane te "kompilacije" kolumni, a posljednja dva djela su vam knjiga za djecu te opsežan obiteljski roman. Očekivati je kao sljedeće možda - zbirku poezije?

- Sljedeća knjiga će mi najvjerojatnije biti knjiga priča. Još nije gotova, imam četiri duže priče, a trebam još najmanje četiri. Oko naslova se kolebam, ali radni naslov je "Spiderman", po jednoj od priča. Radim na romanu za koji nisam siguran hoću li ga objaviti ili ne. Prvi put radim na takvom tekstu, jer do sada nikada nisam dvojio oko objavljivanja. On sporo napreduje možda i zbog te dileme. Radni naslov je "Ljubavnica", i imate pravo, to će, ako izađe, biti poetski roman, prozni tekstovi će biti poetski, a u njemu će se nalaziti i pjesme. Dakle, klizim prema poeziji. I to će biti u okviru mog opusa najradikalnija promjena poetike.

Koga osobno rado čitate? Ovo je metonimija, naravno...

- Mislite, osim sebe? Dakako. Naime, kad dovršavate knjigu, ispada na kraju da ste je tisuću puta pročitali, što u komadima, što u cijelosti. I mislim da svaki pisac najviše čita sebe, ali mu to ide u opis posla pa ga ne možemo smatrati narcisoidnim. Iako i toga ima. Bez određene doze narcisoidnosti nemoguće je raditi ovaj posao. Ili bilo koji umjetnički posao. A pisci koje rado čitam, dakle, više puta, su i oni koje smatram prijateljima u književnosti, kao što bi rekao Kiš, dakle oni koji mi često šalju tekstove i kojima ja šaljem svoje tekstove. Drago Glamuzina, Miroslav Mićanović, Senko Karuza, Roman Simić. U zadnje vrijeme jako rado čitam pjesme i prozu Darka Cvijetića, Martine Vidaić, Maše Kolanović... Momentalno čitam Nadu Gašić, "Devet života gospođe Adele". Svakodnevno sam u prilici raditi u Hrvatskom društvu pisaca s Anom Brnardić Oproiu, čija mi se knjiga pjesama "Vuk i breza" izuzetno svidjela.

Jesu li vaši učenici, gimnazijalci, svjesni koji privilegij imaju da im hrvatski jezik predaje jedan od najznačajnijih pisaca u zemlji? Čitaju li vas? Jeste li vi pak strog profesor?

- Ne, učenici obično nisu svjesni da sam ja uopće pisac. Jest da to znaju iz medija, ali ja sam za njih prvenstveno njihov profesor, i to tako treba biti. Ovaj moj drugi posao može ih zanimati, ali ih se ne treba ticati dok god obavljam svoju temeljnu dužnost gimnazijskoga nastavnika. Taj odnos učenik-profesor puno je sličniji odnosu dijete-roditelj nego što smo si i mi i učenici spremni priznati. Pa kao što djeca svoje roditelje ne percipiraju kao pisce, glumce ili atomske fizičare, nego su oni za njih prvenstveno mama i tata, tako ni nas ne gledaju drugačije. Mi smo tip iz hrvatskog ili žena iz biologije, neki dragi, a drugi možda manje dragi, ali prvenstveno profesori.

PRIJEVODI NA NJEMAČKI

A što se strogoće tiče, uopće nisam strog. Dapače, ne vjerujem u strogost. Točno je da djeci treba neki okvir, trebaju im i granice. Međutim, ako se radi o hrvatskom jeziku, mislim da tu postoje tri najvažnije stvari koje, ako zajednički savladamo, napravili smo dobar posao: temeljna pismenost, čitalačke navike i razumijevanje pročitanog i razvijanje jezične i opće kreativnosti. Svako gradivo je nadoknadivo, ali odnos djece prema tekstu, prema vlastitoj samouvjerenosti, odnos jednih prema drugima, to je ono što bi trebali ponijeti iz srednje škole. Naravno da ima onih koji zaslužuju jedinice, naravno da ima onih koji zaslužuju i batine, ali i škole i obitelji su mjesta nulte tolerancije na nasilje, no većina djece bit će pristojna i kooperativna ako im se ne pristupa kao da su u popravnoj ustanovi.

Roman ste objavili u (pred)božićno vrijeme, otprilike u terminu održavanja, točnije neodržavanja Interlibera. Je li to utjecalo na čitanost, odnosno prodaju? Što kaže nakladnik, sprema li se reizdanje ili je još rano?

- Ovo nesretno vrijeme odražava se, naravno, i na prodaju knjiga. Preskočeni Interliber ove godine veliki je hendikep na samo što se tiče prodaje, nego i općenito odnosa prema knjizi i autorima. Loši efekti toga ublaženi su djelomično većom prodajom na internetu, ali ništa ne može zamijeniti interliberske gužve i uobičajeni fenomen – otišli smo kupiti dvije knjige, a vratili se s deset. Ovih osam kupljeno je mimo plana. Zato po svoj prilici online prodaja neće zamijeniti prodaju uživo.

S druge strane, dobra su ideja bili i popusti u knjižarama. Prošle subote sam prvi put nakon dugo vremena vidio gužvu u knjižari, u Megastoreu. Dug red za knjige, to odavno nisam vidio. To možda govori da ova opća zatvorenost barem malo pomaže čitanju. Osim toga, upravo živimo u godini čitanja. Koliko znam, "Putujuće kazalište" se dobro prodaje.

Je li već na pomolu prijevod i na koji svjetski jezik? Znamo da su dosadašnja vaša djela prevedena na desetak jezika.

- Prevodilac na njemački, moj prijatelj Klaus Detlef Olof, čovjek koji je zaslužan za mnoge prijevode naših, bosanskih, srpskih i slovenskih pisaca na njemački jezik, već neko vrijeme radi na "Putujućem kazalištu". Upravo zbog Klausa i dobrog odnosa s mojim austrijskim izdavačem Folio Verlag, sve moje knjige su prvo prevedene na njemački, a tek poslije dolaze drugi prijevodi. Posljednjih godina puno je napravila i literarna agentica Diana Matulić, vlasnica agencije Corto Literary. Svoj makedonski, bugarski, turski i francuski prijevod mogu zahvaliti upravo njezinu angažmanu.

U kojoj ste državi, osim kod nas, najpopularniji?

- Mislim u Austiriji i Njemačkoj. Sve moje knjige prevedene su na njemački i objavljene u kući Foli Verlag, a recepcija je u njemačkoj i austrijskoj javnosti bila odlična.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUTUJUĆE KAZALIŠTE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => PUTUJUĆE KAZALIŠTE 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-02-08 14:27:08 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => Lenka Gospodnetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-02-10 17:19:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-02-10 17:19:06 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 66 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/02\/08\/16004976.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/08\/16004980.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/08\/16004972.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/08\/16004968.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/08\/16822638.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Kova\u010dev\/Cropix","Boris Kova\u010dev\/Cropix","Boris Kova\u010dev\/Cropix","Boris Kova\u010dev\/Cropix","Naklada Ljevak"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["\u00a0Zoran Feri\u0107: Radim na romanu za koji nisam siguran ho\u0107u li ga objaviti ili ne. Radni naslov je 'Ljubavnica'","\u00a0Zoran Feri\u0107: Autobiografija je bolest pisaca i oni su \u010desto u toj svojoj bolesti kao pisci najbolji","\u00a0Zoran Feri\u0107: Ve\u0107ina djece bit \u0107e pristojna i kooperativna ako im se ne pristupa kao da su u popravnoj ustanovi","\u00a0Zoran Feri\u0107, jedan od najzna\u010dajnijih pisaca danas u Hrvatskoj,\u00a0 srednjo\u0161kolski profesor i predsjednik Hrvatskog dru\u0161tva pisaca","Naslovnica Feri\u0107eva romana"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","42:70","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_16004976_1280.jpg":"1280x1280","k_16004976_1024.jpg":"1024x1024","k_16004976_640.jpg":"640x640","k_16004976_480.jpg":"480x480","k_16004976_340.jpg":"340x340","k_16004976_220.jpg":"220x220","o_16004976_1280.jpg":"1280x853","o_16004976_1024.jpg":"1024x682","o_16004976_640.jpg":"640x426","o_16004976_480.jpg":"480x320","o_16004976_340.jpg":"340x226","o_16004976_220.jpg":"220x146","h_16004976_1280.jpg":"1280x854","h_16004976_1024.jpg":"1024x683","h_16004976_640.jpg":"640x427","h_16004976_480.jpg":"480x320","h_16004976_340.jpg":"340x227","h_16004976_220.jpg":"220x147","pp_16004976_1280.jpg":"1006x1280","pp_16004976_1024.jpg":"805x1024","pp_16004976_640.jpg":"503x640","pp_16004976_480.jpg":"377x480","pp_16004976_340.jpg":"267x340","pp_16004976_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_16004980_1280.jpg":"1280x1280","k_16004980_1024.jpg":"1024x1024","k_16004980_640.jpg":"640x640","k_16004980_480.jpg":"480x480","k_16004980_340.jpg":"340x340","k_16004980_220.jpg":"220x220","o_16004980_1280.jpg":"1280x853","o_16004980_1024.jpg":"1024x682","o_16004980_640.jpg":"640x426","o_16004980_480.jpg":"480x320","o_16004980_340.jpg":"340x226","o_16004980_220.jpg":"220x146","h_16004980_1280.jpg":"1280x854","h_16004980_1024.jpg":"1024x683","h_16004980_640.jpg":"640x427","h_16004980_480.jpg":"480x320","h_16004980_340.jpg":"340x227","h_16004980_220.jpg":"220x147","pp_16004980_1280.jpg":"1006x1280","pp_16004980_1024.jpg":"805x1024","pp_16004980_640.jpg":"503x640","pp_16004980_480.jpg":"377x480","pp_16004980_340.jpg":"267x340","pp_16004980_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_16004972_1280.jpg":"1280x1280","k_16004972_1024.jpg":"1024x1024","k_16004972_640.jpg":"640x640","k_16004972_480.jpg":"480x480","k_16004972_340.jpg":"340x340","k_16004972_220.jpg":"220x220","o_16004972_1280.jpg":"1280x853","o_16004972_1024.jpg":"1024x682","o_16004972_640.jpg":"640x426","o_16004972_480.jpg":"480x320","o_16004972_340.jpg":"340x226","o_16004972_220.jpg":"220x146","h_16004972_1280.jpg":"1280x854","h_16004972_1024.jpg":"1024x683","h_16004972_640.jpg":"640x427","h_16004972_480.jpg":"480x320","h_16004972_340.jpg":"340x227","h_16004972_220.jpg":"220x147","pp_16004972_1280.jpg":"1006x1280","pp_16004972_1024.jpg":"805x1024","pp_16004972_640.jpg":"503x640","pp_16004972_480.jpg":"377x480","pp_16004972_340.jpg":"267x340","pp_16004972_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_16004968_1280.jpg":"1280x1280","k_16004968_1024.jpg":"1024x1024","k_16004968_640.jpg":"640x640","k_16004968_480.jpg":"480x480","k_16004968_340.jpg":"340x340","k_16004968_220.jpg":"220x220","o_16004968_1280.jpg":"1280x853","o_16004968_1024.jpg":"1024x682","o_16004968_640.jpg":"640x426","o_16004968_480.jpg":"480x320","o_16004968_340.jpg":"340x226","o_16004968_220.jpg":"220x146","h_16004968_1280.jpg":"1280x854","h_16004968_1024.jpg":"1024x683","h_16004968_640.jpg":"640x427","h_16004968_480.jpg":"480x320","h_16004968_340.jpg":"340x227","h_16004968_220.jpg":"220x147","pp_16004968_1280.jpg":"1006x1280","pp_16004968_1024.jpg":"805x1024","pp_16004968_640.jpg":"503x640","pp_16004968_480.jpg":"377x480","pp_16004968_340.jpg":"267x340","pp_16004968_220.jpg":"173x220"},{"size0":"379x564","k_16822638_1280.png":"1280x1280","k_16822638_1024.png":"1024x1024","k_16822638_640.png":"640x640","k_16822638_480.png":"480x480","k_16822638_340.png":"340x340","k_16822638_220.png":"220x220","o_16822638_1280.png":"1280x1904","o_16822638_1024.png":"1024x1523","o_16822638_640.png":"640x952","o_16822638_480.png":"480x714","o_16822638_340.png":"340x505","o_16822638_220.png":"220x327","h_16822638_1280.png":"1280x854","h_16822638_1024.png":"1024x683","h_16822638_640.png":"640x427","h_16822638_480.png":"480x320","h_16822638_340.png":"340x227","h_16822638_220.png":"220x147","pp_16822638_1280.png":"1006x1280","pp_16822638_1024.png":"805x1024","pp_16822638_640.png":"503x640","pp_16822638_480.png":"377x480","pp_16822638_340.png":"267x340","pp_16822638_220.png":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7451739 Threads: 3 Questions: 1600465831 Slow queries: 4750816 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110529969 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/pisci-ne-mogu-tako-lako-u-zatvor-ali-mogu-izgubiti-astronomske-cifre-zato-sto-je-istinita-javna-rijec-zaboljela-nekoga-na-vlasti-tvrdi-zoran-feric-1076808 [printLink] => /kultura/knjizevnost/pisci-ne-mogu-tako-lako-u-zatvor-ali-mogu-izgubiti-astronomske-cifre-zato-sto-je-istinita-javna-rijec-zaboljela-nekoga-na-vlasti-tvrdi-zoran-feric-1076808?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 630609 [name] => Zoran Ferić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-10 18:19:21 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-feric [link] => /tag/zoran-feric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 630610 [name] => Putujuće kazalište roman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-10 18:19:21 [main_article_id] => 0 [alias] => putujuce-kazaliste-roman [link] => /tag/putujuce-kazaliste-roman ) [2] => stdClass Object ( [id] => 313418 [name] => srednja škola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srednja-skola [link] => /tag/srednja-skola ) [3] => stdClass Object ( [id] => 414284 [name] => medijske slobode [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => medijske-slobode [link] => /tag/medijske-slobode ) [4] => stdClass Object ( [id] => 287270 [name] => autobiografija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => autobiografija [link] => /tag/autobiografija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUTUJUĆE KAZALIŠTE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pisci ne mogu tako lako u zatvor, ali mogu izgubiti astronomske cifre zato što je istinita javna riječ zaboljela nekoga na vlasti, tvrdi Zoran Ferić [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/08/16004976.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Kovačev/Cropix [mainImageDesc] =>  Zoran Ferić: Radim na romanu za koji nisam siguran hoću li ga objaviti ili ne. Radni naslov je 'Ljubavnica' [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/08/16004976.jpg [title] =>  Zoran Ferić: Radim na romanu za koji nisam siguran hoću li ga objaviti ili ne. Radni naslov je 'Ljubavnica' Boris Kovačev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/08/16004980.jpg [title] =>  Zoran Ferić: Autobiografija je bolest pisaca i oni su često u toj svojoj bolesti kao pisci najbolji Boris Kovačev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/08/16004972.jpg [title] =>  Zoran Ferić: Većina djece bit će pristojna i kooperativna ako im se ne pristupa kao da su u popravnoj ustanovi Boris Kovačev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/08/16004968.jpg [title] =>  Zoran Ferić, jedan od najznačajnijih pisaca danas u Hrvatskoj,  srednjoškolski profesor i predsjednik Hrvatskog društva pisaca Boris Kovačev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/08/16822638.png [title] => Naslovnica Ferićeva romana Naklada Ljevak ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jedan od najznačajnijih pisaca danas u Hrvatskoj, Zoran Ferić, objavio je nedavno svoj pripovjedački najraskošniji roman, "Putujuće kazalište". Inače srednjoškolski profesor i predsjednik Hrvatskog društva pisaca, za "Slobodnu" progovara o "sudbini" rečenog romana od objave do danas, te još ponečemu.

Napisali ste obimnu i kompleksnu obiteljsku sagu koja me - dijelom i zbog naslova - podsjetila na "Kroniku provincijskog kazališta" Pavla Pavličića, u kojoj se kroz jedan (i ne samo jedan) ispričani život čitaču približavaju i društvene okolnosti određenog razdoblja, od "friškijih" naslova padaju mi na pamet i "Lazarove žene" Marine Stepnove, gdje je pak rusko društvo kroz vrijeme prikazano kroz prizmu života triju ženskih protagonistica. Da ne ispadnem sad učenica koja se hvali pročitanim pred profesorom, neću nabrajati dalje - uostalom, biografskih i autobiografskih romana ima puno - zanima me: zašto vi? Jeste li sebi u nekom trenutku "zasličili" na nekoga već napisanog, otkud poriv za takvom obiteljskom pričom s bogatom galerijom likova? Je li to znak vašeg književnog sazrijevanja?

- Zašto baš ja? To mi uvijek padne na pamet kad pomislim da imam neku smrtonosnu bolest, ali nikada nisam pomislio u kontekstu romana. Odgovor je jednostavan: zašto ne? Postoji puno autobiografskih romana, ali postoje i oni drugi, za koje se ne kaže da su autobiografski, a zapravo znamo da jesu. Znamo da se uvjerljiva iskustva ne crpe niotkuda, da je fikcija mahom vlastito iskustvo pod tuđim imenom. Da je pisanje i pomalo igra s višestrukim ličnostima jednog čovjeka. Ako dovoljno uvjerljivo, s puno detalja i velikom dozom pripovjedačke suverenosti možemo zamisliti i napisati lik serijskog ubojice koji ljudima vadi očnjake jer misli da su vampiri, možda je vrijeme i da se zamislimo nad sobom. Naravno, sada pretjerujem, ali ta granica između fikcije ili biografskog i autobiografskog je tanka. Ona je još tanja kad se upitamo što zapravo pamtimo, a što smo u svom sjećanju i protiv svoje volje izmislili. Roman "Putujuće kazalište" i počinje s tom dilemom. Čega se sjećam, a što sam izmislio i gdje je "istina".

Čini mi se da svaka osoba koja se bavi pisanjem, jednom posegne u taj veliki rezervoar emocija i slika koji se zove vlastito iskustvo. I onda kao pisac to vlastito iskustvo i prenese i kaže: "To sam ja." Neki, poput Borivoja Radakovića, kažu "Ne, to nisam ja", ali zapravo jesu. Neki s autobiografskim počinju svoje opuse, kao Kiš, neki ih završavaju, kao Margarete Duras, a neki ih stalno ispisuju, kao Proust ili Knausgard. Autobiografija je bolest pisaca i oni su često u toj svojoj bolesti kao pisci najbolji.

A sazrijevanje? Ja bih rekao da je ovo prvi stupanj truljenja.

PSEUDONIMI SU MISTIFIKACIJA

Svakako, napisati ovako opsežno djelo bio je "posao". Koliko dugo je roman nastajao, jeste li se namučili oko pronalaska građe, starih fotografija, kartolina, pisama?

- Naravno, radi se o velikom poslu jer je roman i obiman i po mnogočemu mi je bio zahtjevan. S jedne strane, mnoge stare stvari koje se kao motivi, slike ili simboli pojavljuju u romanu, svakodnevno su uz mene već desetljećima. Recimo autoportret moga djeda i portret bake otkada znam za sebe nalaze se na zidu naše dnevne sobe, koja mi je sada postala radna. Sve svoje knjige napisao sam na starinskom djedovom pisaćem stolu. On je toliko starinski da kad na njega stavite kompjutor, to izgleda nestvarno. Neko vrijeme sam, da nekako ubijem taj kontrast, pored laptopa na stolu držao i starinsku dedinu pisaću mašinu, na kojoj sam kao klinac počeo pisati prve pjesme. A onda mi je jednom došao mali nećak u posjet, razgledao pisaću mašinu i rekao: "Zorane, kakav ti je to kompjutor?" Tada mi je postalo jasno da je moram maknuti.

---

image
 Zoran Ferić, jedan od najznačajnijih pisaca danas u Hrvatskoj,  srednjoškolski profesor i predsjednik Hrvatskog društva pisaca
Boris Kovačev/Cropix
---

S druge strane, bilo je komplicirano provjeravati ama baš sve što se tiče, recimo, početka prošlog stoljeća. Imena ulica, lokacije stanova, način života, ukratko jednu starinsku svakodnevicu koja mi je u istoj mjeri strana, kao što je današnjim klincima strano moje djetinjstvo. A što se tiče pisama i kartolina, neke sam imao, trebalo ih je izabrati, zapravo i naći. Ključnu fotografiju romana, koja se u njemu i pojavljuje, zagubio sam i nisam je imao veći dio vremena dok sam pisao, čak nisam bio siguran postoji li. Neke dokumente sam izgubio, a siguran sam da su postojali. Njih sam rekonstruirano po sjećanju. Eto, bilo je nešto posla.

"Putujuće kazalište" obiluje intimnim detaljima, pa i nekim pikantnima, koje ne bi svatko imao petlju ispričati. Je li vam netko od rodbine zamjerio na njihovu iznošenju u javnost?

- To zapravo još ne znam. Roman je obiman, pa ga nisu svi moji pročitali. A osim toga, većina likova više nije među živima, pa ako imaju što zamjeriti, morat će pričekati. Nadam se što duže. A što se tiče petlje, uvjeren sam da pišući ne smijemo lagati i uljepšavati, barem svjesno. Pikatni detalji nisu u romanu da zadovolje voajerske strasti nekih čitatelja, nego zato da ukažu na kompleksnost odnosa, na prirodu likova i čovjeka općenito, na strašno nerazumijevanje među nama. To nije išlo bez tih pikantnih detalja. Naravno, svjestan sam da su moguća i takva čitanja, kao da se radi o tabloidu, ili romanu s ključem. Ali, likovi su malo neobični za tabloide, a ključa nema.

Jeste li razmišljali o opciji pisanja ovakvog romana pod pseudonimom te s izmijenjenim imenima likova? U novijoj književnosti to je učini(o)la, recimo, Elena Ferrante, odnosno osoba koja se krije iza tog imena, vjerojatno upravo zbog otvorenog pisanja o vlastitim obiteljskim (počesto mučnim) prilikama. To bi možda, barem kod rodbine starije životne dobi, za vas prošlo bezbolnije...

- Nikada nisam razmišljao da pišem pod pseudonimom jer mislim da pseudonimi danas i postoje zato da bi se tražila, i na kraju otkrila prava imena. Pseudonim je, čini mi se, dodatna mistifikacija romana, možda čak i marketinški trik, što se mene tiče potpuno nepotreban. Na radionicama pisanja uvijek govorim polaznicima da je za pisanje, ozbiljno pisanje, potrebna spremnost da se i sami izložimo. Možda bi riječ za to i bila hrabrost, ili petlja. Uvjeren sam da nam to treba kao autorima.

Kao što nam treba petlja da se literarno, temom i postupkom, suprotstavimo politici, licemjerju, sebičnosti, gluposti, dakle svim oblicima društvenih problema. Možda je hrabro kopati po vlastitoj rani, a još je hrabrije kopati po anusu vlastodršca i otamo izvlačiti svoje likove, kao da se nanovo rađaju. Neki pisci kod nas to sjajno rade, recimo Boris Dežulović, Ivana Bodrožić, Jurica Pavičić i još mnogi drugi koji pišu o delikatnim društvenim problemima.

Mi, srećom, živimo u demokraciji pa pisci ne mogu tako lako u zatvor, ali mogu, i za fikciju, izgubiti astronomske cifre zato što je javna riječ, čak i istinita, nekoga na vlasti jako zaboljela. To se zove duševna bol i povreda časti. Jedino, sudovi koji dosuđuju uvrijeđenima te velike svote na račun novinara i pisaca nikada ne odgovaraju na glavno pitanje: "Kako možete povrijediti čast onoga koji te časti nema?"

RAZMJENA RUKOPISA

Zapravo se ne mogu sjetiti ni jednog poznatijeg pseudonima nakon Suzane Rog (Zvonimir Majdak u naravi) u domaćoj književnosti, osim nekih lošijih erotskih romana koje je kritika ismijala. Imate li vi kao predsjednik HDP-a više saznanja o "maskiranim" piscima? Ne morate ih nužno razotkriti...

- Eto, baš sada mislim o maskiranim piscima i čini mi se da niti jedan pseudonim nije "pravi" pseudonim jer se identitet naših pisaca danas zna. Recimo Nora Verde. Lijepo i zvučno ime. Bio mi je, kao i mnogima, jako drag i pseudonim Branimir Donat, ime koje je nastalo iz puke potrebe jer je piscu koji se zvao Tvrtko Zane sedamdesetih godina zabranjeno objavljivati, pa je bio prisiljen uzeti pseudonim ako je htio objavljivati i živjeti. Ja ga danas vidim i osjećam samo kao Branimira Donata, Tvrtko Zane postoji u mojoj svijesti samo kao podatak. I to podatak za koji moram učiniti neki napor da bih ga se sjetio, a Branimir Donat je važno ime mog književnog obrazovanja i ključna osoba za moju generaciju.

---

image
 Zoran Ferić: Većina djece bit će pristojna i kooperativna ako im se ne pristupa kao da su u popravnoj ustanovi
Boris Kovačev/Cropix
---

Počeli ste kao pisac kratkih priča, objavili potom zapažene i nagrađivane romane te "kompilacije" kolumni, a posljednja dva djela su vam knjiga za djecu te opsežan obiteljski roman. Očekivati je kao sljedeće možda - zbirku poezije?

- Sljedeća knjiga će mi najvjerojatnije biti knjiga priča. Još nije gotova, imam četiri duže priče, a trebam još najmanje četiri. Oko naslova se kolebam, ali radni naslov je "Spiderman", po jednoj od priča. Radim na romanu za koji nisam siguran hoću li ga objaviti ili ne. Prvi put radim na takvom tekstu, jer do sada nikada nisam dvojio oko objavljivanja. On sporo napreduje možda i zbog te dileme. Radni naslov je "Ljubavnica", i imate pravo, to će, ako izađe, biti poetski roman, prozni tekstovi će biti poetski, a u njemu će se nalaziti i pjesme. Dakle, klizim prema poeziji. I to će biti u okviru mog opusa najradikalnija promjena poetike.

Koga osobno rado čitate? Ovo je metonimija, naravno...

- Mislite, osim sebe? Dakako. Naime, kad dovršavate knjigu, ispada na kraju da ste je tisuću puta pročitali, što u komadima, što u cijelosti. I mislim da svaki pisac najviše čita sebe, ali mu to ide u opis posla pa ga ne možemo smatrati narcisoidnim. Iako i toga ima. Bez određene doze narcisoidnosti nemoguće je raditi ovaj posao. Ili bilo koji umjetnički posao. A pisci koje rado čitam, dakle, više puta, su i oni koje smatram prijateljima u književnosti, kao što bi rekao Kiš, dakle oni koji mi često šalju tekstove i kojima ja šaljem svoje tekstove. Drago Glamuzina, Miroslav Mićanović, Senko Karuza, Roman Simić. U zadnje vrijeme jako rado čitam pjesme i prozu Darka Cvijetića, Martine Vidaić, Maše Kolanović... Momentalno čitam Nadu Gašić, "Devet života gospođe Adele". Svakodnevno sam u prilici raditi u Hrvatskom društvu pisaca s Anom Brnardić Oproiu, čija mi se knjiga pjesama "Vuk i breza" izuzetno svidjela.

Jesu li vaši učenici, gimnazijalci, svjesni koji privilegij imaju da im hrvatski jezik predaje jedan od najznačajnijih pisaca u zemlji? Čitaju li vas? Jeste li vi pak strog profesor?

- Ne, učenici obično nisu svjesni da sam ja uopće pisac. Jest da to znaju iz medija, ali ja sam za njih prvenstveno njihov profesor, i to tako treba biti. Ovaj moj drugi posao može ih zanimati, ali ih se ne treba ticati dok god obavljam svoju temeljnu dužnost gimnazijskoga nastavnika. Taj odnos učenik-profesor puno je sličniji odnosu dijete-roditelj nego što smo si i mi i učenici spremni priznati. Pa kao što djeca svoje roditelje ne percipiraju kao pisce, glumce ili atomske fizičare, nego su oni za njih prvenstveno mama i tata, tako ni nas ne gledaju drugačije. Mi smo tip iz hrvatskog ili žena iz biologije, neki dragi, a drugi možda manje dragi, ali prvenstveno profesori.

PRIJEVODI NA NJEMAČKI

A što se strogoće tiče, uopće nisam strog. Dapače, ne vjerujem u strogost. Točno je da djeci treba neki okvir, trebaju im i granice. Međutim, ako se radi o hrvatskom jeziku, mislim da tu postoje tri najvažnije stvari koje, ako zajednički savladamo, napravili smo dobar posao: temeljna pismenost, čitalačke navike i razumijevanje pročitanog i razvijanje jezične i opće kreativnosti. Svako gradivo je nadoknadivo, ali odnos djece prema tekstu, prema vlastitoj samouvjerenosti, odnos jednih prema drugima, to je ono što bi trebali ponijeti iz srednje škole. Naravno da ima onih koji zaslužuju jedinice, naravno da ima onih koji zaslužuju i batine, ali i škole i obitelji su mjesta nulte tolerancije na nasilje, no većina djece bit će pristojna i kooperativna ako im se ne pristupa kao da su u popravnoj ustanovi.

Roman ste objavili u (pred)božićno vrijeme, otprilike u terminu održavanja, točnije neodržavanja Interlibera. Je li to utjecalo na čitanost, odnosno prodaju? Što kaže nakladnik, sprema li se reizdanje ili je još rano?

- Ovo nesretno vrijeme odražava se, naravno, i na prodaju knjiga. Preskočeni Interliber ove godine veliki je hendikep na samo što se tiče prodaje, nego i općenito odnosa prema knjizi i autorima. Loši efekti toga ublaženi su djelomično većom prodajom na internetu, ali ništa ne može zamijeniti interliberske gužve i uobičajeni fenomen – otišli smo kupiti dvije knjige, a vratili se s deset. Ovih osam kupljeno je mimo plana. Zato po svoj prilici online prodaja neće zamijeniti prodaju uživo.

S druge strane, dobra su ideja bili i popusti u knjižarama. Prošle subote sam prvi put nakon dugo vremena vidio gužvu u knjižari, u Megastoreu. Dug red za knjige, to odavno nisam vidio. To možda govori da ova opća zatvorenost barem malo pomaže čitanju. Osim toga, upravo živimo u godini čitanja. Koliko znam, "Putujuće kazalište" se dobro prodaje.

Je li već na pomolu prijevod i na koji svjetski jezik? Znamo da su dosadašnja vaša djela prevedena na desetak jezika.

- Prevodilac na njemački, moj prijatelj Klaus Detlef Olof, čovjek koji je zaslužan za mnoge prijevode naših, bosanskih, srpskih i slovenskih pisaca na njemački jezik, već neko vrijeme radi na "Putujućem kazalištu". Upravo zbog Klausa i dobrog odnosa s mojim austrijskim izdavačem Folio Verlag, sve moje knjige su prvo prevedene na njemački, a tek poslije dolaze drugi prijevodi. Posljednjih godina puno je napravila i literarna agentica Diana Matulić, vlasnica agencije Corto Literary. Svoj makedonski, bugarski, turski i francuski prijevod mogu zahvaliti upravo njezinu angažmanu.

U kojoj ste državi, osim kod nas, najpopularniji?

- Mislim u Austiriji i Njemačkoj. Sve moje knjige prevedene su na njemački i objavljene u kući Foli Verlag, a recepcija je u njemačkoj i austrijskoj javnosti bila odlična.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Kovačev/Cropix Boris Kovačev/Cropix Boris Kovačev/Cropix Boris Kovačev/Cropix Naklada Ljevak
Boris Kovačev/Cropix
 Zoran Ferić: Radim na romanu za koji nisam siguran hoću li ga objaviti ili ne. Radni naslov je 'Ljubavnica'
Boris Kovačev/Cropix
 Zoran Ferić: Autobiografija je bolest pisaca i oni su često u toj svojoj bolesti kao pisci najbolji
Boris Kovačev/Cropix
 Zoran Ferić: Većina djece bit će pristojna i kooperativna ako im se ne pristupa kao da su u popravnoj ustanovi
Boris Kovačev/Cropix
 Zoran Ferić, jedan od najznačajnijih pisaca danas u Hrvatskoj,  srednjoškolski profesor i predsjednik Hrvatskog društva pisaca
Naklada Ljevak
Naslovnica Ferićeva romana
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/pisci-ne-mogu-tako-lako-u-zatvor-ali-mogu-izgubiti-astronomske-cifre-zato-sto-je-istinita-javna-rijec-zaboljela-nekoga-na-vlasti-tvrdi-zoran-feric-1076808 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7577a03ed4b3b26b3f82cedc3551acaf757c7e8b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pisci+ne+mogu+tako+lako+u+zatvor%2C+ali+mogu+izgubiti+astronomske+cifre+zato+%C5%A1to+je+istinita+javna+rije%C4%8D+zaboljela+nekoga+na+vlasti%2C+tvrdi+Zoran+Feri%C4%87&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fpisci-ne-mogu-tako-lako-u-zatvor-ali-mogu-izgubiti-astronomske-cifre-zato-sto-je-istinita-javna-rijec-zaboljela-nekoga-na-vlasti-tvrdi-zoran-feric-1076808 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fpisci-ne-mogu-tako-lako-u-zatvor-ali-mogu-izgubiti-astronomske-cifre-zato-sto-je-istinita-javna-rijec-zaboljela-nekoga-na-vlasti-tvrdi-zoran-feric-1076808 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUTUJUĆE KAZALIŠTE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
KnjiževnostPUTUJUĆE KAZALIŠTE

Pisci ne mogu tako lako u zatvor, ali mogu izgubiti astronomske cifre zato što je istinita javna riječ zaboljela nekoga na vlasti, tvrdi Zoran Ferić

Piše Lenka Gospodnetić
10. veljače 2021. - 18:19
 Zoran Ferić: Radim na romanu za koji nisam siguran hoću li ga objaviti ili ne. Radni naslov je 'Ljubavnica'Boris Kovačev/Cropix

Jedan od najznačajnijih pisaca danas u Hrvatskoj, Zoran Ferić, objavio je nedavno svoj pripovjedački najraskošniji roman, "Putujuće kazalište". Inače srednjoškolski profesor i predsjednik Hrvatskog društva pisaca, za "Slobodnu" progovara o "sudbini" rečenog romana od objave do danas, te još ponečemu.

Napisali ste obimnu i kompleksnu obiteljsku sagu koja me - dijelom i zbog naslova - podsjetila na "Kroniku provincijskog kazališta" Pavla Pavličića, u kojoj se kroz jedan (i ne samo jedan) ispričani život čitaču približavaju i društvene okolnosti određenog razdoblja, od "friškijih" naslova padaju mi na pamet i "Lazarove žene" Marine Stepnove, gdje je pak rusko društvo kroz vrijeme prikazano kroz prizmu života triju ženskih protagonistica. Da ne ispadnem sad učenica koja se hvali ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 15:46