stdClass Object ( [id] => 1083139 [title] => Znam dosta mladića koji su otišli u rat vođeni vizijom nastavka po starom. No više neće biti po starom, rat nas je polomio, kaže Karmela Špoljarić [alias] => znam-dosta-mladica-koji-su-otisli-u-rat-vodeni-vizijom-nastavka-po-starom-no-vise-nece-biti-po-starom-rat-nas-je-polomio-kaze-karmela-spoljaric [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iako je u rodnom Zagrebu diplomirala kroatistiku i južnoslavenske filologije, Karmela Špoljarić nije krenula tipičnim kroatističkim putem. Završila je magisterij, napisala nagrađenu tinejdžersku dramu "Nula kuna po minuti", kao i romane "Nije ovo Twin Peaks" i "Major Tom" te zbirku priča "Pazi što ćeš poželjeti".

Pedagošku vokaciju zadovoljila je vođenjem radionice kreativnog pisanja. Nekoliko godina nije bilo njezinih novih knjiga, a onda se pojavio novi roman "Rašomon". Dok smo ga iščitavali, stigla je i zbirka priča "Ringišpil", obje u nakladi Hena coma. Dvostruki razlog za razgovor.

Otkud interes za "mušku" priču, punu ratnih i poratnih trauma i nevesele svakidašnjice?

- "Rašomon" je nastao iz davne nejasne priče, za koju sam saznala iz druge ili treće ruke. Radilo se o jednom pismu s ratišta. Sačuvala sam tu informaciju kao ideju, misleći da ću o tome jednom napisati priču. No kad sam počela pisati, tekst je jednostavno rastao, odbijajući kratku formu. Tada mi je postalo jasno da sam taj događaj, to pismo, i jest zanimljivo, ali još je zanimljiviji lik koji ga je napisao. Tko je on mogao biti? Kakav je bio ranije, kakav je danas? Taj potez s pismom zapravo je humani čin i očekivali bismo jednog pozitivca. No ja se usuđujem kreirati nešto sasvim drugo - ne junaka, već antijunaka našeg doba. Pišem pretežno o onome što je on danas, ali i što su mnogi danas, jer puno je sličnih njemu – nemirnih, tjeskobnih, nerealiziranih, koji vječito pronalaze krivce negdje drugdje. Mnogi čitatelji primijetili su da im se lik čini poznat i da su takve ljude susretali.

Ipak, i u tako zamišljenom tekstu bitna je urbana, hedonistička komponenta novovalnog Zagreba, ali i književna i knjiška komponenta s prodajom knjiga. Od književnosti ipak ne možete pobjeći?

- U pravu ste, u svakom mojem romanu glavni lik bavi se knjigama. U "Twin Peaksu" to je žena, furešta, koja na otoku pokušava pisati, u "Majoru Tomu" to je Benjamin, knjižničar i sljedbenik Borgesa, u "Rašomonu" to je prodavač starih knjiga, ali i antikvarnih naslova, koji je uvjeren da zaslužuje više od jednog štanda na Britancu.

Novovalni, urbani Zagreb dio je mojeg djetinjstva i mladosti, a taj moj lik mojih je godina jer trebao je biti dovoljno mlad tada, početkom devedesetih i nedovoljno star sada, a da bi digao ruke od svega i prestao se boriti, sam sa sobom i svijetom oko sebe.

AUTORI VOLE LIKOVE

Poznajem dosta gradskih mladića koji su sa zagrebačkog asfalta otišli u rat, vođeni idejom pravde za koju se vrijedilo boriti te vizijom povratka i nastavka po starom. No nikad više neće biti po starom, rat nas je sve polomio iako nismo imali izbora, tom se zlu tada trebalo suprotstaviti, iako smo pobijedili. No pitanje je ima li pobjednika u ikojem ratu. Jer postratna stvarnost guta jednako sve, i pobjednike i poražene.

No vratimo se liku – to je doista mogao biti jedan emotivni mladić koji se nije snašao u ratnom vihoru. Takav bi zasigurno napisao ono pismo. No, u mojoj kreaciji on je kompleksni lik s mnogo dvojbi i sumnji, stalno na granici negativnosti. Sam njegov odlazak u rat i nije bio baš herojski čin. Mene je kao autora zanimalo kako bi se jedan takav lik, stavova sasvim različitih od recimo mojih (jednom sam rekla da bih teško s njime i kavu popila), dakle, kako bi se on ponašao u situacijama u koje sam ga postavila.

Kako je rekla urednica Jagna Pogačnik, odlučili ste se za pripovijedanje u drugom licu. Je li to zaista zbog toga da se naglasi pripovjedačeva odmaknutost i nemoć?

- Roman je napisan iz muškog lika i pisanje u prvom licu činilo mi se pretenciozno, a pisanje u trećem nije mi bio izazov. A drugo lice, ono je najteže od svih. No to lice omogućilo mi je vrlo zanimljivu poziciju glasa koji govori, a koji može biti sve – muški, ženski, stvarni, umišljeni, glas autora, lika, čitatelja… Taj glas koji prati lik, koji ga objašnjava, pojašnjava, bagatelizira, kritizira, on ga zapravo i gura, tjera naprijed. Ponekad nam se čini da je to on, koji o sebi razmišlja kao o drugome i ne može doprijeti do sebe samog jer ima tu procijepa koji se moraju popuniti, ali nada koja tinja u njegovim lutanjima ipak je prisutna, glas koji ga prati ipak vjeruje da će ga taj lik negdje odvesti i dovesti. Ponekad se čini da je to glas autora, koji se bori i nateže s likom, no ipak je i u tom glasu nijansa dobrohotnosti koja liku pomaže da ne pada, drži ga iznad zemlje, glavom iznad vode – jer autor ipak mora voljeti sve svoje likove, i pozitivne i negativne, i graditi ih s istom pažnjom i detaljima. U jednom trenutku lik progovori u prvom licu, kad konačno ispriča svoju priču i postane dio te rašomonske verzije sebe, romana, života samog, u kojem uvijek postoji više verzija jedne te iste priče.

PRIBIRANJE ZBIRKE

Takav način pripovijedanja i sama priroda teksta navodi nas na zaključak da ste se, unatoč stvarnosnoj temi, okrenuli svojevrsnom poetskom pismu?

- Svakako su već nazivali taj stil pisanja. Vi kažete poetski, čula sam da je to i art roman, zatim da rečenice nisu nizane nego pletene, jedna čitateljica rekla je da je njoj svaka rečenica citat i da zato nije imala što zapisati. Također i da je to roman u kojem nema jedne riječi viška. Tekst je zgusnut, nalik struji svijesti, traži usredotočenost. Treba u njega prodrijeti. Baš zato dovoljno je kratak, da izdržite do kraja.

Upravo vam je iz tiska izašla knjiga priča "Ringišpil", kao da je nadahnuta naslovom pjesme Đorđa Balaševića. Nije vas bilo nekoliko godina, a onda ste tako brzo izišli i s drugom knjigom. Je li takav neobičan spisateljski ritam promišljen ili slučajan, baš kao i redoslijed roman - knjiga priča?

- Zbirka priča nastaje tako da se polako prebiru tekstovi, kao otpali zreli plodovi s istog stabla, ali kroz nekoliko sezona. Tako je i s mojim zbirkama. I ona prva, kao i ova sada, nastajale su tijekom nekoliko godina, pisane prije i nakon mojih romana koji su u međuvremenu izlazili. Roman je zaokružena, cjelovita priča, uđete u tu fikciju i držite je u sebi, ne puštate. Zbirka je mnoštvo manjih fikcija u koje stalno ulazite i izlazite, ali ne možete to odjednom, treba vremenskog i svakog drugog odmaka. "Ringišpil" je ipak nastajao duže nego što sam mogla predvidjeti. Naslov je odabran još 2015. i drago mi je da asocira na Balaševića. Ringišpil dočarava život kao neprestano ritmično kretanje u kojem se nalazimo, prepoznajemo, gubimo, iznova pronalazimo u riječima, slikama, emocijama, sjećanjima, između prošlosti i sadašnjosti ili unutar ta dva danas jednakopravna svijeta – virtuale i stvarnosti. Svi se mi vrtimo u tim nestalnim trenucima koje ponekad vrijedi uhvatiti, sačuvati, zapisati – i tu se priča pomalja.

Godinama vodite online radionice kreativnog pisanja. Je li u pandemiji povećan interes za njih? Dobijete li kakvu ideju čitajući tekstove polaznika i dajete li im vlastite tekstove na čitanje? Možda je zgusnutost "Rašomona" i "Ringišpila" produkt brušenja na radionicama?

- Moja radionica kreativnog pisanja "Kako početi“ zapravo je dopisna, prva takva u Hrvatskoj. Pokrenula sam je još 2013. Interes za tu radionicu uvijek je relativno velik, ali sve to dolazi u valovima, nema pravila. Nikad ne uzimam ideje mojih polaznika, upravo suprotno – pomažem im da razviju svoje ili im dajem nove ideje. Gotovo nikad im ne dajem vlastite tekstove na čitanje, osim ako baš želim nešto primjerom potkrijepiti. Mislim da mnogi od njih nisu ništa moje ni pročitali. U popisu literature imam dosta recentnih hrvatskih djela, ali ne i moja. Radionica ima svoj put i tu ne nastupam kao književnica. Jer biti književnik nije dovoljno za radionicu, treba ipak znati nešto više, kako prenijeti znanje na primjer, a to se uči negdje drugdje. U radionici sam prije svega mentor i učitelj. I da, možda ste u pravu, nakon mnoštva tekstova izbrušenih na radionici moguće da je i na moje pisanje djelovalo ono što stalno ponavljam mojim polaznicima: "Manje je više!“ Kako u pisanju, tako i u životu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => antijunak ‘rašomona‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => antijunak ‘rašomona‘ 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-04 14:33:19 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-11 07:18:07 [modified_by] => 3211 [publish_up] => 2021-03-11 07:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 27 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/04\/17075948.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/04\/17075952.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/04\/17075938.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/04\/17075894.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/04\/17118576.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/04\/17119176.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ranko \u0160uvar\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","hena com","Znanje"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Karmela \u0160poljari\u0107: Za 'Ra\u0161omon'' sam \u010dula da je art roman, da re\u010denice nisu nizane nego pletene, da je svaka re\u010denica citat
\n\u00a0","Karmela \u0160poljari\u0107: Polaznicima radionice kreativnog pisanja stalno ponavljam: 'Manje je vi\u0161e!'. Kako u pisanju, tako i u \u017eivotu","Karmela \u0160poljari\u0107: Puno je sli\u010dnih mome antijunaku \u2013 nemirnih, tjeskobnih, nerealiziranih, koji vje\u010dito pronalaze krivce negdje drugdje
\n\u00a0","Karmela \u0160poljari\u0107: Jednom sam rekla da bih s mojim likom te\u0161ko i kavu popila
\n\u00a0","Naslovnica tre\u0107ega autori\u010dina romana","Naslovnica nove zbirke pri\u010da Karmele \u0160poljari\u0107
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_17075948_1920.jpg":"1920x1080","k_17075948_1280.jpg":"1280x1280","k_17075948_1024.jpg":"1024x1024","k_17075948_640.jpg":"640x640","k_17075948_480.jpg":"480x480","k_17075948_340.jpg":"340x340","k_17075948_220.jpg":"220x220","o_17075948_1280.jpg":"1280x853","o_17075948_1024.jpg":"1024x682","o_17075948_640.jpg":"640x426","o_17075948_480.jpg":"480x320","o_17075948_340.jpg":"340x226","o_17075948_220.jpg":"220x146","h_17075948_1280.jpg":"1280x854","h_17075948_1024.jpg":"1024x683","h_17075948_640.jpg":"640x427","h_17075948_480.jpg":"480x320","h_17075948_340.jpg":"340x227","h_17075948_220.jpg":"220x147","pp_17075948_1280.jpg":"1006x1280","pp_17075948_1024.jpg":"805x1024","pp_17075948_640.jpg":"503x640","pp_17075948_480.jpg":"377x480","pp_17075948_340.jpg":"267x340","pp_17075948_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17075952_1920.jpg":"1920x1080","k_17075952_1280.jpg":"1280x1280","k_17075952_1024.jpg":"1024x1024","k_17075952_640.jpg":"640x640","k_17075952_480.jpg":"480x480","k_17075952_340.jpg":"340x340","k_17075952_220.jpg":"220x220","o_17075952_1280.jpg":"1280x853","o_17075952_1024.jpg":"1024x682","o_17075952_640.jpg":"640x426","o_17075952_480.jpg":"480x320","o_17075952_340.jpg":"340x226","o_17075952_220.jpg":"220x146","h_17075952_1280.jpg":"1280x854","h_17075952_1024.jpg":"1024x683","h_17075952_640.jpg":"640x427","h_17075952_480.jpg":"480x320","h_17075952_340.jpg":"340x227","h_17075952_220.jpg":"220x147","pp_17075952_1280.jpg":"1006x1280","pp_17075952_1024.jpg":"805x1024","pp_17075952_640.jpg":"503x640","pp_17075952_480.jpg":"377x480","pp_17075952_340.jpg":"267x340","pp_17075952_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_17075938_1920.jpg":"1920x1080","k_17075938_1280.jpg":"1280x1280","k_17075938_1024.jpg":"1024x1024","k_17075938_640.jpg":"640x640","k_17075938_480.jpg":"480x480","k_17075938_340.jpg":"340x340","k_17075938_220.jpg":"220x220","o_17075938_1280.jpg":"1280x1920","o_17075938_1024.jpg":"1024x1536","o_17075938_640.jpg":"640x960","o_17075938_480.jpg":"480x720","o_17075938_340.jpg":"340x510","o_17075938_220.jpg":"220x330","h_17075938_1280.jpg":"1280x854","h_17075938_1024.jpg":"1024x683","h_17075938_640.jpg":"640x427","h_17075938_480.jpg":"480x320","h_17075938_340.jpg":"340x227","h_17075938_220.jpg":"220x147","pp_17075938_1280.jpg":"1006x1280","pp_17075938_1024.jpg":"805x1024","pp_17075938_640.jpg":"503x640","pp_17075938_480.jpg":"377x480","pp_17075938_340.jpg":"267x340","pp_17075938_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17075894_1920.jpg":"1920x1080","k_17075894_1280.jpg":"1280x1280","k_17075894_1024.jpg":"1024x1024","k_17075894_640.jpg":"640x640","k_17075894_480.jpg":"480x480","k_17075894_340.jpg":"340x340","k_17075894_220.jpg":"220x220","o_17075894_1280.jpg":"1280x853","o_17075894_1024.jpg":"1024x682","o_17075894_640.jpg":"640x426","o_17075894_480.jpg":"480x320","o_17075894_340.jpg":"340x226","o_17075894_220.jpg":"220x146","h_17075894_1280.jpg":"1280x854","h_17075894_1024.jpg":"1024x683","h_17075894_640.jpg":"640x427","h_17075894_480.jpg":"480x320","h_17075894_340.jpg":"340x227","h_17075894_220.jpg":"220x147","pp_17075894_1280.jpg":"1006x1280","pp_17075894_1024.jpg":"805x1024","pp_17075894_640.jpg":"503x640","pp_17075894_480.jpg":"377x480","pp_17075894_340.jpg":"267x340","pp_17075894_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1642x2533","hd_17118576_1920.jpg":"1920x1080","k_17118576_1280.jpg":"1280x1280","k_17118576_1024.jpg":"1024x1024","k_17118576_640.jpg":"640x640","k_17118576_480.jpg":"480x480","k_17118576_340.jpg":"340x340","k_17118576_220.jpg":"220x220","o_17118576_1280.jpg":"1280x1974","o_17118576_1024.jpg":"1024x1579","o_17118576_640.jpg":"640x987","o_17118576_480.jpg":"480x740","o_17118576_340.jpg":"340x524","o_17118576_220.jpg":"220x339","h_17118576_1280.jpg":"1280x854","h_17118576_1024.jpg":"1024x683","h_17118576_640.jpg":"640x427","h_17118576_480.jpg":"480x320","h_17118576_340.jpg":"340x227","h_17118576_220.jpg":"220x147","pp_17118576_1280.jpg":"1006x1280","pp_17118576_1024.jpg":"805x1024","pp_17118576_640.jpg":"503x640","pp_17118576_480.jpg":"377x480","pp_17118576_340.jpg":"267x340","pp_17118576_220.jpg":"173x220"},{"size0":"360x555","hd_17119176_1920.jpg":"1920x1080","k_17119176_1280.jpg":"1280x1280","k_17119176_1024.jpg":"1024x1024","k_17119176_640.jpg":"640x640","k_17119176_480.jpg":"480x480","k_17119176_340.jpg":"340x340","k_17119176_220.jpg":"220x220","o_17119176_1280.jpg":"1280x1973","o_17119176_1024.jpg":"1024x1578","o_17119176_640.jpg":"640x986","o_17119176_480.jpg":"480x740","o_17119176_340.jpg":"340x524","o_17119176_220.jpg":"220x339","h_17119176_1280.jpg":"1280x854","h_17119176_1024.jpg":"1024x683","h_17119176_640.jpg":"640x427","h_17119176_480.jpg":"480x320","h_17119176_340.jpg":"340x227","h_17119176_220.jpg":"220x147","pp_17119176_1280.jpg":"1006x1280","pp_17119176_1024.jpg":"805x1024","pp_17119176_640.jpg":"503x640","pp_17119176_480.jpg":"377x480","pp_17119176_340.jpg":"267x340","pp_17119176_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38116341 Threads: 4 Questions: 7081107250 Slow queries: 3296758 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607924148 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/znam-dosta-mladica-koji-su-otisli-u-rat-vodeni-vizijom-nastavka-po-starom-no-vise-nece-biti-po-starom-rat-nas-je-polomio-kaze-karmela-spoljaric-1083139 [printLink] => /kultura/knjizevnost/znam-dosta-mladica-koji-su-otisli-u-rat-vodeni-vizijom-nastavka-po-starom-no-vise-nece-biti-po-starom-rat-nas-je-polomio-kaze-karmela-spoljaric-1083139?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 633013 [name] => karmela špoljarić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-11 08:12:20 [main_article_id] => 0 [alias] => karmela-spoljaric [link] => /tag/karmela-spoljaric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 633014 [name] => rašomon roman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-11 08:12:20 [main_article_id] => 0 [alias] => rasomon-roman [link] => /tag/rasomon-roman ) [2] => stdClass Object ( [id] => 633015 [name] => ringišpil priče [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-11 08:12:20 [main_article_id] => 0 [alias] => ringispil-price [link] => /tag/ringispil-price ) [3] => stdClass Object ( [id] => 633016 [name] => rat književnost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-11 08:12:20 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-knjizevnost [link] => /tag/rat-knjizevnost ) [4] => stdClass Object ( [id] => 633017 [name] => kreativno pisanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-11 08:12:20 [main_article_id] => 0 [alias] => kreativno-pisanje [link] => /tag/kreativno-pisanje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => antijunak ‘rašomona‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Znam dosta mladića koji su otišli u rat vođeni vizijom nastavka po starom. No više neće biti po starom, rat nas je polomio, kaže Karmela Špoljarić [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/04/17075948.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ranko Šuvar/Cropix [mainImageDesc] => Karmela Špoljarić: Za 'Rašomon'' sam čula da je art roman, da rečenice nisu nizane nego pletene, da je svaka rečenica citat
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/04/17075948.jpg [title] => Karmela Špoljarić: Za 'Rašomon'' sam čula da je art roman, da rečenice nisu nizane nego pletene, da je svaka rečenica citat
 
Ranko Šuvar/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/04/17075952.jpg [title] => Karmela Špoljarić: Polaznicima radionice kreativnog pisanja stalno ponavljam: 'Manje je više!'. Kako u pisanju, tako i u životu Ranko Šuvar/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/04/17075938.jpg [title] => Karmela Špoljarić: Puno je sličnih mome antijunaku – nemirnih, tjeskobnih, nerealiziranih, koji vječito pronalaze krivce negdje drugdje
 
Ranko Šuvar/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/04/17075894.jpg [title] => Karmela Špoljarić: Jednom sam rekla da bih s mojim likom teško i kavu popila
 
Ranko Šuvar/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/04/17118576.jpg [title] => Naslovnica trećega autoričina romana hena com ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/04/17119176.jpg [title] => Naslovnica nove zbirke priča Karmele Špoljarić
 
Znanje ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Iako je u rodnom Zagrebu diplomirala kroatistiku i južnoslavenske filologije, Karmela Špoljarić nije krenula tipičnim kroatističkim putem. Završila je magisterij, napisala nagrađenu tinejdžersku dramu "Nula kuna po minuti", kao i romane "Nije ovo Twin Peaks" i "Major Tom" te zbirku priča "Pazi što ćeš poželjeti".

Pedagošku vokaciju zadovoljila je vođenjem radionice kreativnog pisanja. Nekoliko godina nije bilo njezinih novih knjiga, a onda se pojavio novi roman "Rašomon". Dok smo ga iščitavali, stigla je i zbirka priča "Ringišpil", obje u nakladi Hena coma. Dvostruki razlog za razgovor.

Otkud interes za "mušku" priču, punu ratnih i poratnih trauma i nevesele svakidašnjice?

- "Rašomon" je nastao iz davne nejasne priče, za koju sam saznala iz druge ili treće ruke. Radilo se o jednom pismu s ratišta. Sačuvala sam tu informaciju kao ideju, misleći da ću o tome jednom napisati priču. No kad sam počela pisati, tekst je jednostavno rastao, odbijajući kratku formu. Tada mi je postalo jasno da sam taj događaj, to pismo, i jest zanimljivo, ali još je zanimljiviji lik koji ga je napisao. Tko je on mogao biti? Kakav je bio ranije, kakav je danas? Taj potez s pismom zapravo je humani čin i očekivali bismo jednog pozitivca. No ja se usuđujem kreirati nešto sasvim drugo - ne junaka, već antijunaka našeg doba. Pišem pretežno o onome što je on danas, ali i što su mnogi danas, jer puno je sličnih njemu – nemirnih, tjeskobnih, nerealiziranih, koji vječito pronalaze krivce negdje drugdje. Mnogi čitatelji primijetili su da im se lik čini poznat i da su takve ljude susretali.

Ipak, i u tako zamišljenom tekstu bitna je urbana, hedonistička komponenta novovalnog Zagreba, ali i književna i knjiška komponenta s prodajom knjiga. Od književnosti ipak ne možete pobjeći?

- U pravu ste, u svakom mojem romanu glavni lik bavi se knjigama. U "Twin Peaksu" to je žena, furešta, koja na otoku pokušava pisati, u "Majoru Tomu" to je Benjamin, knjižničar i sljedbenik Borgesa, u "Rašomonu" to je prodavač starih knjiga, ali i antikvarnih naslova, koji je uvjeren da zaslužuje više od jednog štanda na Britancu.

Novovalni, urbani Zagreb dio je mojeg djetinjstva i mladosti, a taj moj lik mojih je godina jer trebao je biti dovoljno mlad tada, početkom devedesetih i nedovoljno star sada, a da bi digao ruke od svega i prestao se boriti, sam sa sobom i svijetom oko sebe.

AUTORI VOLE LIKOVE

Poznajem dosta gradskih mladića koji su sa zagrebačkog asfalta otišli u rat, vođeni idejom pravde za koju se vrijedilo boriti te vizijom povratka i nastavka po starom. No nikad više neće biti po starom, rat nas je sve polomio iako nismo imali izbora, tom se zlu tada trebalo suprotstaviti, iako smo pobijedili. No pitanje je ima li pobjednika u ikojem ratu. Jer postratna stvarnost guta jednako sve, i pobjednike i poražene.

No vratimo se liku – to je doista mogao biti jedan emotivni mladić koji se nije snašao u ratnom vihoru. Takav bi zasigurno napisao ono pismo. No, u mojoj kreaciji on je kompleksni lik s mnogo dvojbi i sumnji, stalno na granici negativnosti. Sam njegov odlazak u rat i nije bio baš herojski čin. Mene je kao autora zanimalo kako bi se jedan takav lik, stavova sasvim različitih od recimo mojih (jednom sam rekla da bih teško s njime i kavu popila), dakle, kako bi se on ponašao u situacijama u koje sam ga postavila.

Kako je rekla urednica Jagna Pogačnik, odlučili ste se za pripovijedanje u drugom licu. Je li to zaista zbog toga da se naglasi pripovjedačeva odmaknutost i nemoć?

- Roman je napisan iz muškog lika i pisanje u prvom licu činilo mi se pretenciozno, a pisanje u trećem nije mi bio izazov. A drugo lice, ono je najteže od svih. No to lice omogućilo mi je vrlo zanimljivu poziciju glasa koji govori, a koji može biti sve – muški, ženski, stvarni, umišljeni, glas autora, lika, čitatelja… Taj glas koji prati lik, koji ga objašnjava, pojašnjava, bagatelizira, kritizira, on ga zapravo i gura, tjera naprijed. Ponekad nam se čini da je to on, koji o sebi razmišlja kao o drugome i ne može doprijeti do sebe samog jer ima tu procijepa koji se moraju popuniti, ali nada koja tinja u njegovim lutanjima ipak je prisutna, glas koji ga prati ipak vjeruje da će ga taj lik negdje odvesti i dovesti. Ponekad se čini da je to glas autora, koji se bori i nateže s likom, no ipak je i u tom glasu nijansa dobrohotnosti koja liku pomaže da ne pada, drži ga iznad zemlje, glavom iznad vode – jer autor ipak mora voljeti sve svoje likove, i pozitivne i negativne, i graditi ih s istom pažnjom i detaljima. U jednom trenutku lik progovori u prvom licu, kad konačno ispriča svoju priču i postane dio te rašomonske verzije sebe, romana, života samog, u kojem uvijek postoji više verzija jedne te iste priče.

PRIBIRANJE ZBIRKE

Takav način pripovijedanja i sama priroda teksta navodi nas na zaključak da ste se, unatoč stvarnosnoj temi, okrenuli svojevrsnom poetskom pismu?

- Svakako su već nazivali taj stil pisanja. Vi kažete poetski, čula sam da je to i art roman, zatim da rečenice nisu nizane nego pletene, jedna čitateljica rekla je da je njoj svaka rečenica citat i da zato nije imala što zapisati. Također i da je to roman u kojem nema jedne riječi viška. Tekst je zgusnut, nalik struji svijesti, traži usredotočenost. Treba u njega prodrijeti. Baš zato dovoljno je kratak, da izdržite do kraja.

Upravo vam je iz tiska izašla knjiga priča "Ringišpil", kao da je nadahnuta naslovom pjesme Đorđa Balaševića. Nije vas bilo nekoliko godina, a onda ste tako brzo izišli i s drugom knjigom. Je li takav neobičan spisateljski ritam promišljen ili slučajan, baš kao i redoslijed roman - knjiga priča?

- Zbirka priča nastaje tako da se polako prebiru tekstovi, kao otpali zreli plodovi s istog stabla, ali kroz nekoliko sezona. Tako je i s mojim zbirkama. I ona prva, kao i ova sada, nastajale su tijekom nekoliko godina, pisane prije i nakon mojih romana koji su u međuvremenu izlazili. Roman je zaokružena, cjelovita priča, uđete u tu fikciju i držite je u sebi, ne puštate. Zbirka je mnoštvo manjih fikcija u koje stalno ulazite i izlazite, ali ne možete to odjednom, treba vremenskog i svakog drugog odmaka. "Ringišpil" je ipak nastajao duže nego što sam mogla predvidjeti. Naslov je odabran još 2015. i drago mi je da asocira na Balaševića. Ringišpil dočarava život kao neprestano ritmično kretanje u kojem se nalazimo, prepoznajemo, gubimo, iznova pronalazimo u riječima, slikama, emocijama, sjećanjima, između prošlosti i sadašnjosti ili unutar ta dva danas jednakopravna svijeta – virtuale i stvarnosti. Svi se mi vrtimo u tim nestalnim trenucima koje ponekad vrijedi uhvatiti, sačuvati, zapisati – i tu se priča pomalja.

Godinama vodite online radionice kreativnog pisanja. Je li u pandemiji povećan interes za njih? Dobijete li kakvu ideju čitajući tekstove polaznika i dajete li im vlastite tekstove na čitanje? Možda je zgusnutost "Rašomona" i "Ringišpila" produkt brušenja na radionicama?

- Moja radionica kreativnog pisanja "Kako početi“ zapravo je dopisna, prva takva u Hrvatskoj. Pokrenula sam je još 2013. Interes za tu radionicu uvijek je relativno velik, ali sve to dolazi u valovima, nema pravila. Nikad ne uzimam ideje mojih polaznika, upravo suprotno – pomažem im da razviju svoje ili im dajem nove ideje. Gotovo nikad im ne dajem vlastite tekstove na čitanje, osim ako baš želim nešto primjerom potkrijepiti. Mislim da mnogi od njih nisu ništa moje ni pročitali. U popisu literature imam dosta recentnih hrvatskih djela, ali ne i moja. Radionica ima svoj put i tu ne nastupam kao književnica. Jer biti književnik nije dovoljno za radionicu, treba ipak znati nešto više, kako prenijeti znanje na primjer, a to se uči negdje drugdje. U radionici sam prije svega mentor i učitelj. I da, možda ste u pravu, nakon mnoštva tekstova izbrušenih na radionici moguće da je i na moje pisanje djelovalo ono što stalno ponavljam mojim polaznicima: "Manje je više!“ Kako u pisanju, tako i u životu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ranko Šuvar/Cropix Ranko Šuvar/Cropix Ranko Šuvar/Cropix Ranko Šuvar/Cropix hena com Znanje
Ranko Šuvar/Cropix
Karmela Špoljarić: Za 'Rašomon'' sam čula da je art roman, da rečenice nisu nizane nego pletene, da je svaka rečenica citat
 
Ranko Šuvar/Cropix
Karmela Špoljarić: Polaznicima radionice kreativnog pisanja stalno ponavljam: 'Manje je više!'. Kako u pisanju, tako i u životu
Ranko Šuvar/Cropix
Karmela Špoljarić: Puno je sličnih mome antijunaku – nemirnih, tjeskobnih, nerealiziranih, koji vječito pronalaze krivce negdje drugdje
 
Ranko Šuvar/Cropix
Karmela Špoljarić: Jednom sam rekla da bih s mojim likom teško i kavu popila
 
hena com
Naslovnica trećega autoričina romana
Znanje
Naslovnica nove zbirke priča Karmele Špoljarić
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/znam-dosta-mladica-koji-su-otisli-u-rat-vodeni-vizijom-nastavka-po-starom-no-vise-nece-biti-po-starom-rat-nas-je-polomio-kaze-karmela-spoljaric-1083139 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=086ac53242cfcc784c945a1ed732a34c1e840e5a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Znam+dosta+mladi%C4%87a+koji+su+oti%C5%A1li+u+rat+vo%C4%91eni+vizijom+nastavka+po+starom.+No+vi%C5%A1e+ne%C4%87e+biti+po+starom%2C+rat+nas+je+polomio%2C+ka%C5%BEe+Karmela+%C5%A0poljari%C4%87&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fznam-dosta-mladica-koji-su-otisli-u-rat-vodeni-vizijom-nastavka-po-starom-no-vise-nece-biti-po-starom-rat-nas-je-polomio-kaze-karmela-spoljaric-1083139 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fznam-dosta-mladica-koji-su-otisli-u-rat-vodeni-vizijom-nastavka-po-starom-no-vise-nece-biti-po-starom-rat-nas-je-polomio-kaze-karmela-spoljaric-1083139 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => antijunak ‘rašomona‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
Književnostantijunak ‘rašomona‘

Znam dosta mladića koji su otišli u rat vođeni vizijom nastavka po starom. No više neće biti po starom, rat nas je polomio, kaže Karmela Špoljarić

Piše Siniša Kekez
11. ožujka 2021. - 08:10
Karmela Špoljarić: Za 'Rašomon'' sam čula da je art roman, da rečenice nisu nizane nego pletene, da je svaka rečenica citat  Ranko Šuvar/Cropix

Iako je u rodnom Zagrebu diplomirala kroatistiku i južnoslavenske filologije, Karmela Špoljarić nije krenula tipičnim kroatističkim putem. Završila je magisterij, napisala nagrađenu tinejdžersku dramu "Nula kuna po minuti", kao i romane "Nije ovo Twin Peaks" i "Major Tom" te zbirku priča "Pazi što ćeš poželjeti".

Pedagošku vokaciju zadovoljila je vođenjem radionice kreativnog pisanja. Nekoliko godina nije bilo njezinih novih knjiga, a onda se pojavio novi roman "Rašomon". Dok smo ga iščitavali, stigla je i zbirka priča "Ringišpil", obje u nakladi Hena coma. Dvostruki razlog za razgovor.

Otkud interes za "mušku" priču, punu ratnih i poratnih trauma i nevesele svakidašnjice?

- "Rašomon" je nastao iz davne nejasne priče, za koju sam saznala iz druge ili treće ruke. Rad...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 17:24