stdClass Object ( [id] => 1016533 [title] => Veliki američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt u New Deal uključio je umjetnost i kulturu, rezultat su brojna vrijedna djela i institucije [alias] => veliki-americki-predsjednik-franklin-delano-roosevelt-u-new-deal-ukljucio-je-umjetnost-i-kulturu-rezultat-su-brojna-vrijedna-djela-i-institucije [catid] => 289 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Korona je već mjesecima okovala čitav svijet te i optimisti predviđaju da će imati nesagledive posljedice za globalnu ekonomiju, a posljedice će, naravno, biti loše – već sada je nezaposlenost porasla i u najjačim zemljama svijeta, trgovina je pala za gotovo 30 posto, na tisuće ljudi je umrlo, a kraj se ne nazire.

No kraj će zacijelo doći i veliko je pitanje hoće li se svijet moći – i htjeti! – vratiti na staro, na stare vrijednosti, stare neravnopravnosti, stare opsesije tržištem i tržišnom svetošću u kojima mjesta nema ni za što što ne donosi zaradu. Hoće li pitanje punog trbuha i profita “pojesti” pitanje kulture i umjetnosti, koje po definiciji nisu profitabilni?

Prije točno 85 godina, u krilu najkapitalističkije zemlje svijeta, u Sjedinjenim Američkim Državama, tadašnji je predsjednik, upravo izabrani Franklin Delano Roosevelt, pokrenuo projekt kojim je u značajnoj mjeri prvo odustao od dijela kapitalističke doktrine, a potom taj isti američki kapitalizam i spasio. Usput je Amerikancima, iscrpljenim ekonomskom krizom, koja je bez posla bila ostavila 15 milijuna ljudi, vratio samopouzdanje i nadu. Kad je Roosevelt bio inauguriran za predsjednika prvi put, u ožujku 1933., SAD je bio na vrhuncu, odnosno na samom dnu Velike depresije.

VRATITI POSAO LJUDIMA

Otprilike četvrtina radne snage bila je bez posla, farmeri su bili u velikim nevoljama, cijene njihovih proizvoda pale su za šezdeset posto, industrijska proizvodnja prepolovila se u odnosu na 1929. godinu kad je kriza započela, u zemlji je bilo dva milijuna beskućnika, a u 32 od tadašnjih 48 saveznih država banke su bile zatvorile vrata. U takvim okolnostima, usprkos brojnim kritičarima koji su Rooseveltove zamisli smatrali “socijalističkima”, taj je čovjek pokrenuo New Deal u sklopu kojeg je, osim ostaloga, pokrenuo i program namijenjen umjetnicima i, u širem smislu riječi, kulturi.

Ono što je bilo doista revolucionarno u New Dealu bilo je Rooseveltovo uvjerenje da, umjesto da daje subvencije za zapošljavanje privatnicima, savezna vlada treba izravno kreirati radna mjesta te da ih treba financirati poreznim dolarima. “Naša je najveća zadaća,” rekao je Roosevelt, “vratiti posao ljudima.” Bilo je to potpuno odstupanje od prethodnika Herberta Hoovera i prijašnjih predsjednika, koji su vjerovali da poslove i radna mjesta stvaraju samo korporacije, a da su siromašni i gladni ljudi, uključujući i umjetnike, briga isključivo dobrotvornih organizacija.

---

image
Noćni bejzbol Morrisa Kantora
 
Smithsonian American Art Museum
---

Na prigovore kritičara koji su bilo kakvu intervenciju države u biznis, a pogotovo u kulturu, smatrali bogohulnom, Rooseveltov je prvi suradnik, inače socijalni radnik Harry Hopkins jednostavno rekao: I umjetnici, kvragu, moraju jesti! Hopkinsova i Rooseveltova doktrina bila je: Daj čovjeku samo novčanu potporu, spasit ćeš mu tijelo, ali uništiti duh. Daj mu posao, spašavaš mu i duh i tijelo!

Za osam godina New Deala izgrađeno je 116 tisuća zgrada, 78 tisuća mostova, više od milijun kilometara cesta, pošumljene su tisuće i tisuće goleti, rehabilitirana su brojna sela... Gotovo svaka zajednica u Americi i danas ima bilo javni park, bilo most ili školu koje je izgradila ta agencija. Sve zajedno, New Deal je koštao 11 milijardi dolara, koje bi danas vrijedile oko 110 milijardi.

Kroz nekoliko podsekcija organizirao se rad umjetnika i kulturnih radnika na projektima od javnog značaja: od oslikavanja murala po javnim zgradama kao što su škole, sudovi, sjedišta državnih agencija i ministarstava, osnivanja umjetničkih centara, pogotovo domova kulture, po manjim gradovima, etnografska bilježenja kazivanja o iskustvu ropstva kad je nastala Slave Narrative Collection, do putujućih kazališnih trupa koje su nastupale u spomenutim centrima i angažmana orkestara na javnim događajima.

Roosevelt i Hopkins su znali da od jednog, recimo, vrsnog pijanista ili pisca nema puno koristi na gradnji cesta ili tunela, na polaganju vodovoda ili u krčenju šuma, pa je pod krovnom agencijom New Deala, WPA, nastao i cijeli niz drugih projekata, s ciljem pružanja pomoći slikarima, glazbenicima, glumcima, redateljima...

ŠIRENJE PODRUČJA KULTURE

U sklopu Federal Art Projecta angažirano je na tisuće umjetnika, bili su uposleni i plaćeni – primjerice Jackson Pollock i Marc Rhotko tamo su, kao posve anonimni umjetnici, zaradili prve novce, po 70 dolara za sliku, što je bilo dovoljno za mjesec i pol dana štedljivog života. Napravljeno je gotovo pola milijuna umjetničkih djela, a mnoga su i danas u fundusu Smithsonian Muzeja za američku umjetnost u Washingtonu, a još veći broj njih krasi i danas javne zgrade širom današnje, Trumpove Amerike.

---

image
'Brijačnica' Ilje Bolotovskog, nastala u sklopu umjetničkoga New Deala
 
Smithsonian American Art Museum
---

Financirano je bilo čak 225 tisuća koncerata koje je posjetilo 150 milijuna ljudi, od kojih su se mnogi prvi put u životu našli na koncertu klasične glazbe, premda su koncerti bili i drugačiji - Woody Guthrie je, primjerice, bio plaćen za pisanje ciklusa pjesama o rijeci Columbia i o izgradnji brana. Pisci su bili angažirani – i plaćeni! – za pisanje vodiča kroz tadašnjih 48 saveznih država. WPA Guides, kako su se ti vodiči zvali, bili su objavljivani krajem 30-ih i početkom 40-ih godina, malo ih se do danas sačuvalo, ali njihov je utjecaj bio golem.

Ti su vodiči i danas izvanredno točni i pouzdani i bolji izvori informacija o američkim saveznim državama, gradovima i područjima od bilo kojeg Lonely Planet vodiča. To je bio prvi detaljni i opsežni autoportret zemlje: raznoliko viđenje Amerike od strane samih Amerikanaca, tijekom jedne od najvećih kriza u povijesti Sjedinjenih Država.

Široku lepezu članaka, pamfleta, knjiga, monografija, pratila je i velika zbirka usmene povijesti i intervjua s Amerikancima iz svih slojeva društva, uključujući razgovore i s Indijancima te s dvije tisuće bivših robova. Uz 77 tisuća fotografija koje su, između ostalih, napravili i Dorothea Lange, Walker Evans i Gordon Parks, stvoreno je intrigantno viđenje SAD-a i svakog aspekta američkog života, od povijesti, folklora... do slikovnica i udžbenika za djecu i prvih etničkih studija.

Jedna od podsekcija bila je i ona za kazalište, koju je vodila Hallie Flanagan. Njezino iskustvo europskih pozornica dalo je novi sadržaj i njezinu radu na Vassar Collegeu, gdje je osnovala eksperimentalnu kazališnu grupu, a što je utjecalo i na osmišljavanje programa u sklopu Federalnog kazališnog projekta. Ideja vodilja ove podsekcije pod njezinim vodstvom bila je – kulturna demokracija. Američka povjesničarka Jane de Hart Matthews u tekstu objavljenom 1975. u Journal of American History izdvojila je upravo Flanagan i njezinu sekciju kao najgorljivije provoditelje ideje “umjetnosti za milijune”, odnosno otvorenosti i dostupnosti kulturnih institucija svim društvenim klasama.

---

image
Dorothea Lange snimala je odlične fotografije
Wikipedia
---

Zahvaljujući umjetničkom potprogramu New Deala startale su karijere, ili bile spašene one koje bi tijekom gospodarske krize sasvim sigurno nestale, mnogih slavnih američkih pisaca: Zore Neale Hurston, Richarda Wrighta, Studsa Terkela, Nelsona Algrena, Saula Bellowa, Ralpha Ellisona, Margaret Walker, Johna Cheevera, Conrada Aikena...

New Dealu su se priključili brojni umjetnici imigranti koji su u “obećanu zemlju” stigli u zao čas, a mnogi su došli iz Europe i tadašnjeg Sovjetskog Saveza. “Infiltriran je komunistima,” bile su i stoga česte kritike konzervativaca i desničarskih fanatika tog i ostalih programa New Deala.

Iako Rooseveltovi programi za pomoć umjetnicima nisu američku kulturu promijenili onoliko koliko su se možda nadali pristaše tih projekata, zahvaljujući njima, ipak, umjetnost je doprla do većeg broja Amerikanaca nego ikad prije, ali i poslije. Programi za umjetnost doveli su i do stvaranja Nacionalne zaklade za umjetnost, kao i Nacionalne Zaklade za humanističke znanosti. U ono vrijeme teške gospodarske krize i visoke nezaposlenosti ovi su programi pružili šansu i umjetnicima, desecima tisuća njih, da kontinuirano stvaraju, da budu korisni i siti, jer i oni, kako je to Harry Hopkins rekao, “moraju jesti.”

Kad prođe korona, a proći će, i kad se svijet - pa i Hrvatska - suoči s razmjerima krize, recesije, ili depresije, koje će uslijediti, hoće li biti volje za razumijevanje te jednostavne, notorne činjenice - da i umjetnici moraju jesti? Ili će opsesija profitom i tržištem još jednom “pojesti” kulturu i umjetnost, koje po definiciji nisu profitabilne?•

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => i artisti jedu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => i artisti jedu 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-04-10 10:49:44 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-04-17 08:14:27 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2020-04-17 06:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 23 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 289 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja slikarstva. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, slikarstvo [secure] => 0 [page_title] => Slikarstvo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/04\/10\/13466204.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/10\/13466144.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/10\/13466196.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/10\/13466198.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/10\/13466200.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/10\/13466202.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/10\/13466206.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/10\/13466210.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/10\/13466242.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/10\/13466476.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Smithsonian American Art Museum"," Smithsonian American Art Museum"," Wikipedia","Wikipedia","Smithsonian American Art Museum","Smithsonian American Art Museum"," Smithsonian American Art Museum"," Wikipedia","wikipedia","Wikipedia"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Lily Furedi: Prizor iz podzemne ","\u2018Tenement Flats\u2019 Millard Sheets, nastala u Los Angelesu za vrijeme New Deala
\n\u00a0","I Jacksonu Pollocku New Deal je pomogao da pre\u017eivi","Hallie Flanagan,najve\u0107a zagovornica 'umjetnosti za milijune'. Ljudi, a ne dolara
\n\u00a0","'Brija\u010dnica' Ilje Bolotovskog, nastala u sklopu umjetni\u010dkoga New Deala
\n\u00a0","No\u0107ni bejzbol Morrisa Kantora
\n\u00a0","Radnici na planta\u017ei pamuka Earlea Richardsona, umjetnost u sklopu New Deala
\n\u00a0","Franklin Delano Roosevelt, predsjednik kojeg se \u010deka gotovo sto godina","Harry Hopkins, autor glasovite re\u010denice: I umjetnici, kvragu, moraju jesti! ","Dorothea Lange snimala je odli\u010dne fotografije "],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","49:41","58:40","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"520x421","k_13466204_1280.jpg":"1280x1280","k_13466204_1024.jpg":"1024x1024","k_13466204_640.jpg":"640x640","k_13466204_480.jpg":"480x480","k_13466204_340.jpg":"340x340","k_13466204_220.jpg":"220x220","o_13466204_1280.jpg":"1280x1036","o_13466204_1024.jpg":"1024x829","o_13466204_640.jpg":"640x518","o_13466204_480.jpg":"480x388","o_13466204_340.jpg":"340x275","o_13466204_220.jpg":"220x178","h_13466204_1280.jpg":"1280x854","h_13466204_1024.jpg":"1024x683","h_13466204_640.jpg":"640x427","h_13466204_480.jpg":"480x320","h_13466204_340.jpg":"340x227","h_13466204_220.jpg":"220x147","pp_13466204_1280.jpg":"1006x1280","pp_13466204_1024.jpg":"805x1024","pp_13466204_640.jpg":"503x640","pp_13466204_480.jpg":"377x480","pp_13466204_340.jpg":"267x340","pp_13466204_220.jpg":"173x220"},{"size0":"520x420","k_13466144_1280.jpg":"1280x1280","k_13466144_1024.jpg":"1024x1024","k_13466144_640.jpg":"640x640","k_13466144_480.jpg":"480x480","k_13466144_340.jpg":"340x340","k_13466144_220.jpg":"220x220","o_13466144_1280.jpg":"1280x1033","o_13466144_1024.jpg":"1024x827","o_13466144_640.jpg":"640x516","o_13466144_480.jpg":"480x387","o_13466144_340.jpg":"340x274","o_13466144_220.jpg":"220x177","h_13466144_1280.jpg":"1280x854","h_13466144_1024.jpg":"1024x683","h_13466144_640.jpg":"640x427","h_13466144_480.jpg":"480x320","h_13466144_340.jpg":"340x227","h_13466144_220.jpg":"220x147","pp_13466144_1280.jpg":"1006x1280","pp_13466144_1024.jpg":"805x1024","pp_13466144_640.jpg":"503x640","pp_13466144_480.jpg":"377x480","pp_13466144_340.jpg":"267x340","pp_13466144_220.jpg":"173x220"},{"size0":"306x240","k_13466196_1280.jpg":"1280x1280","k_13466196_1024.jpg":"1024x1024","k_13466196_640.jpg":"640x640","k_13466196_480.jpg":"480x480","k_13466196_340.jpg":"340x340","k_13466196_220.jpg":"220x220","o_13466196_1280.jpg":"1280x1003","o_13466196_1024.jpg":"1024x803","o_13466196_640.jpg":"640x501","o_13466196_480.jpg":"480x376","o_13466196_340.jpg":"340x266","o_13466196_220.jpg":"220x172","h_13466196_1280.jpg":"1280x854","h_13466196_1024.jpg":"1024x683","h_13466196_640.jpg":"640x427","h_13466196_480.jpg":"480x320","h_13466196_340.jpg":"340x227","h_13466196_220.jpg":"220x147","pp_13466196_1280.jpg":"1006x1280","pp_13466196_1024.jpg":"805x1024","pp_13466196_640.jpg":"503x640","pp_13466196_480.jpg":"377x480","pp_13466196_340.jpg":"267x340","pp_13466196_220.jpg":"173x220"},{"size0":"448x640","k_13466198_1280.jpg":"1280x1280","k_13466198_1024.jpg":"1024x1024","k_13466198_640.jpg":"640x640","k_13466198_480.jpg":"480x480","k_13466198_340.jpg":"340x340","k_13466198_220.jpg":"220x220","o_13466198_1280.jpg":"1280x1828","o_13466198_1024.jpg":"1024x1462","o_13466198_640.jpg":"640x914","o_13466198_480.jpg":"480x685","o_13466198_340.jpg":"340x485","o_13466198_220.jpg":"220x314","h_13466198_1280.jpg":"1280x854","h_13466198_1024.jpg":"1024x683","h_13466198_640.jpg":"640x427","h_13466198_480.jpg":"480x320","h_13466198_340.jpg":"340x227","h_13466198_220.jpg":"220x147","pp_13466198_1280.jpg":"1006x1280","pp_13466198_1024.jpg":"805x1024","pp_13466198_640.jpg":"503x640","pp_13466198_480.jpg":"377x480","pp_13466198_340.jpg":"267x340","pp_13466198_220.jpg":"173x220"},{"size0":"520x407","k_13466200_1280.jpg":"1280x1280","k_13466200_1024.jpg":"1024x1024","k_13466200_640.jpg":"640x640","k_13466200_480.jpg":"480x480","k_13466200_340.jpg":"340x340","k_13466200_220.jpg":"220x220","o_13466200_1280.jpg":"1280x1001","o_13466200_1024.jpg":"1024x801","o_13466200_640.jpg":"640x500","o_13466200_480.jpg":"480x375","o_13466200_340.jpg":"340x266","o_13466200_220.jpg":"220x172","h_13466200_1280.jpg":"1280x854","h_13466200_1024.jpg":"1024x683","h_13466200_640.jpg":"640x427","h_13466200_480.jpg":"480x320","h_13466200_340.jpg":"340x227","h_13466200_220.jpg":"220x147","pp_13466200_1280.jpg":"1006x1280","pp_13466200_1024.jpg":"805x1024","pp_13466200_640.jpg":"503x640","pp_13466200_480.jpg":"377x480","pp_13466200_340.jpg":"267x340","pp_13466200_220.jpg":"173x220"},{"size0":"520x409","k_13466202_1280.jpg":"1280x1280","k_13466202_1024.jpg":"1024x1024","k_13466202_640.jpg":"640x640","k_13466202_480.jpg":"480x480","k_13466202_340.jpg":"340x340","k_13466202_220.jpg":"220x220","o_13466202_1280.jpg":"1280x1006","o_13466202_1024.jpg":"1024x805","o_13466202_640.jpg":"640x503","o_13466202_480.jpg":"480x377","o_13466202_340.jpg":"340x267","o_13466202_220.jpg":"220x173","h_13466202_1280.jpg":"1280x854","h_13466202_1024.jpg":"1024x683","h_13466202_640.jpg":"640x427","h_13466202_480.jpg":"480x320","h_13466202_340.jpg":"340x227","h_13466202_220.jpg":"220x147","pp_13466202_1280.jpg":"1006x1280","pp_13466202_1024.jpg":"805x1024","pp_13466202_640.jpg":"503x640","pp_13466202_480.jpg":"377x480","pp_13466202_340.jpg":"267x340","pp_13466202_220.jpg":"173x220"},{"size0":"345x520","k_13466206_1280.jpg":"1280x1280","k_13466206_1024.jpg":"1024x1024","k_13466206_640.jpg":"640x640","k_13466206_480.jpg":"480x480","k_13466206_340.jpg":"340x340","k_13466206_220.jpg":"220x220","o_13466206_1280.jpg":"1280x1929","o_13466206_1024.jpg":"1024x1543","o_13466206_640.jpg":"640x964","o_13466206_480.jpg":"480x723","o_13466206_340.jpg":"340x512","o_13466206_220.jpg":"220x331","h_13466206_1280.jpg":"1280x854","h_13466206_1024.jpg":"1024x683","h_13466206_640.jpg":"640x427","h_13466206_480.jpg":"480x320","h_13466206_340.jpg":"340x227","h_13466206_220.jpg":"220x147","pp_13466206_1280.jpg":"1006x1280","pp_13466206_1024.jpg":"805x1024","pp_13466206_640.jpg":"503x640","pp_13466206_480.jpg":"377x480","pp_13466206_340.jpg":"267x340","pp_13466206_220.jpg":"173x220"},{"size0":"200x247","k_13466210_1280.jpg":"1280x1280","k_13466210_1024.jpg":"1024x1024","k_13466210_640.jpg":"640x640","k_13466210_480.jpg":"480x480","k_13466210_340.jpg":"340x340","k_13466210_220.jpg":"220x220","o_13466210_1280.jpg":"1280x1580","o_13466210_1024.jpg":"1024x1264","o_13466210_640.jpg":"640x790","o_13466210_480.jpg":"480x592","o_13466210_340.jpg":"340x419","o_13466210_220.jpg":"220x271","h_13466210_1280.jpg":"1280x854","h_13466210_1024.jpg":"1024x683","h_13466210_640.jpg":"640x427","h_13466210_480.jpg":"480x320","h_13466210_340.jpg":"340x227","h_13466210_220.jpg":"220x147","pp_13466210_1280.jpg":"1006x1280","pp_13466210_1024.jpg":"805x1024","pp_13466210_640.jpg":"503x640","pp_13466210_480.jpg":"377x480","pp_13466210_340.jpg":"267x340","pp_13466210_220.jpg":"173x220"},{"size0":"700x951","k_13466242_1280.jpg":"1280x1280","k_13466242_1024.jpg":"1024x1024","k_13466242_640.jpg":"640x640","k_13466242_480.jpg":"480x480","k_13466242_340.jpg":"340x340","k_13466242_220.jpg":"220x220","o_13466242_1280.jpg":"1280x1738","o_13466242_1024.jpg":"1024x1391","o_13466242_640.jpg":"640x869","o_13466242_480.jpg":"480x652","o_13466242_340.jpg":"340x461","o_13466242_220.jpg":"220x298","h_13466242_1280.jpg":"1280x854","h_13466242_1024.jpg":"1024x683","h_13466242_640.jpg":"640x427","h_13466242_480.jpg":"480x320","h_13466242_340.jpg":"340x227","h_13466242_220.jpg":"220x147","pp_13466242_1280.jpg":"1006x1280","pp_13466242_1024.jpg":"805x1024","pp_13466242_640.jpg":"503x640","pp_13466242_480.jpg":"377x480","pp_13466242_340.jpg":"267x340","pp_13466242_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2031","k_13466476_1280.jpg":"1280x1280","k_13466476_1024.jpg":"1024x1024","k_13466476_640.jpg":"640x640","k_13466476_480.jpg":"480x480","k_13466476_340.jpg":"340x340","k_13466476_220.jpg":"220x220","o_13466476_1280.jpg":"1280x1354","o_13466476_1024.jpg":"1024x1083","o_13466476_640.jpg":"640x677","o_13466476_480.jpg":"480x507","o_13466476_340.jpg":"340x359","o_13466476_220.jpg":"220x232","h_13466476_1280.jpg":"1280x854","h_13466476_1024.jpg":"1024x683","h_13466476_640.jpg":"640x427","h_13466476_480.jpg":"480x320","h_13466476_340.jpg":"340x227","h_13466476_220.jpg":"220x147","pp_13466476_1280.jpg":"1006x1280","pp_13466476_1024.jpg":"805x1024","pp_13466476_640.jpg":"503x640","pp_13466476_480.jpg":"377x480","pp_13466476_340.jpg":"267x340","pp_13466476_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 289 [name] => Slikarstvo [alias] => slikarstvo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15609527 Threads: 2 Questions: 3218420957 Slow queries: 7270431 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236320247 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/slikarstvo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 289 [name] => Slikarstvo [alias] => slikarstvo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/slikarstvo ) ) [link] => /kultura/slikarstvo/veliki-americki-predsjednik-franklin-delano-roosevelt-u-new-deal-ukljucio-je-umjetnost-i-kulturu-rezultat-su-brojna-vrijedna-djela-i-institucije-1016533 [printLink] => /kultura/slikarstvo/veliki-americki-predsjednik-franklin-delano-roosevelt-u-new-deal-ukljucio-je-umjetnost-i-kulturu-rezultat-su-brojna-vrijedna-djela-i-institucije-1016533?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 606303 [name] => Franklin Delano Roosevelt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-16 16:14:50 [main_article_id] => 0 [alias] => franklin-delano-roosevelt [link] => /tag/franklin-delano-roosevelt ) [1] => stdClass Object ( [id] => 606304 [name] => New deal [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-16 16:14:50 [main_article_id] => 0 [alias] => new-deal [link] => /tag/new-deal ) [2] => stdClass Object ( [id] => 606305 [name] => umjetnost u krizi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-16 16:14:50 [main_article_id] => 0 [alias] => umjetnost-u-krizi [link] => /tag/umjetnost-u-krizi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 606306 [name] => velika depresija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-16 16:14:50 [main_article_id] => 0 [alias] => velika-depresija [link] => /tag/velika-depresija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 606307 [name] => Jackson Pollock [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-16 16:14:50 [main_article_id] => 0 [alias] => jackson-pollock [link] => /tag/jackson-pollock ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => i artisti jedu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Veliki američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt u New Deal uključio je umjetnost i kulturu, rezultat su brojna vrijedna djela i institucije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/10/13466204.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Smithsonian American Art Museum [mainImageDesc] => Lily Furedi: Prizor iz podzemne [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/10/13466204.jpg [title] => Lily Furedi: Prizor iz podzemne Smithsonian American Art Museum ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/10/13466144.jpg [title] => ‘Tenement Flats’ Millard Sheets, nastala u Los Angelesu za vrijeme New Deala
 
Smithsonian American Art Museum ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/10/13466196.jpg [title] => I Jacksonu Pollocku New Deal je pomogao da preživi Wikipedia ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/10/13466198.jpg [title] => Hallie Flanagan,najveća zagovornica 'umjetnosti za milijune'. Ljudi, a ne dolara
 
Wikipedia ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/10/13466200.jpg [title] => 'Brijačnica' Ilje Bolotovskog, nastala u sklopu umjetničkoga New Deala
 
Smithsonian American Art Museum ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/10/13466202.jpg [title] => Noćni bejzbol Morrisa Kantora
 
Smithsonian American Art Museum ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/10/13466206.jpg [title] => Radnici na plantaži pamuka Earlea Richardsona, umjetnost u sklopu New Deala
 
Smithsonian American Art Museum ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/10/13466210.jpg [title] => Franklin Delano Roosevelt, predsjednik kojeg se čeka gotovo sto godina Wikipedia ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/10/13466242.jpg [title] => Harry Hopkins, autor glasovite rečenice: I umjetnici, kvragu, moraju jesti! wikipedia ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/10/13466476.jpg [title] => Dorothea Lange snimala je odlične fotografije Wikipedia ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Korona je već mjesecima okovala čitav svijet te i optimisti predviđaju da će imati nesagledive posljedice za globalnu ekonomiju, a posljedice će, naravno, biti loše – već sada je nezaposlenost porasla i u najjačim zemljama svijeta, trgovina je pala za gotovo 30 posto, na tisuće ljudi je umrlo, a kraj se ne nazire.

No kraj će zacijelo doći i veliko je pitanje hoće li se svijet moći – i htjeti! – vratiti na staro, na stare vrijednosti, stare neravnopravnosti, stare opsesije tržištem i tržišnom svetošću u kojima mjesta nema ni za što što ne donosi zaradu. Hoće li pitanje punog trbuha i profita “pojesti” pitanje kulture i umjetnosti, koje po definiciji nisu profitabilni?

Prije točno 85 godina, u krilu najkapitalističkije zemlje svijeta, u Sjedinjenim Američkim Državama, tadašnji je predsjednik, upravo izabrani Franklin Delano Roosevelt, pokrenuo projekt kojim je u značajnoj mjeri prvo odustao od dijela kapitalističke doktrine, a potom taj isti američki kapitalizam i spasio. Usput je Amerikancima, iscrpljenim ekonomskom krizom, koja je bez posla bila ostavila 15 milijuna ljudi, vratio samopouzdanje i nadu. Kad je Roosevelt bio inauguriran za predsjednika prvi put, u ožujku 1933., SAD je bio na vrhuncu, odnosno na samom dnu Velike depresije.

VRATITI POSAO LJUDIMA

Otprilike četvrtina radne snage bila je bez posla, farmeri su bili u velikim nevoljama, cijene njihovih proizvoda pale su za šezdeset posto, industrijska proizvodnja prepolovila se u odnosu na 1929. godinu kad je kriza započela, u zemlji je bilo dva milijuna beskućnika, a u 32 od tadašnjih 48 saveznih država banke su bile zatvorile vrata. U takvim okolnostima, usprkos brojnim kritičarima koji su Rooseveltove zamisli smatrali “socijalističkima”, taj je čovjek pokrenuo New Deal u sklopu kojeg je, osim ostaloga, pokrenuo i program namijenjen umjetnicima i, u širem smislu riječi, kulturi.

Ono što je bilo doista revolucionarno u New Dealu bilo je Rooseveltovo uvjerenje da, umjesto da daje subvencije za zapošljavanje privatnicima, savezna vlada treba izravno kreirati radna mjesta te da ih treba financirati poreznim dolarima. “Naša je najveća zadaća,” rekao je Roosevelt, “vratiti posao ljudima.” Bilo je to potpuno odstupanje od prethodnika Herberta Hoovera i prijašnjih predsjednika, koji su vjerovali da poslove i radna mjesta stvaraju samo korporacije, a da su siromašni i gladni ljudi, uključujući i umjetnike, briga isključivo dobrotvornih organizacija.

---

image
Noćni bejzbol Morrisa Kantora
 
Smithsonian American Art Museum
---

Na prigovore kritičara koji su bilo kakvu intervenciju države u biznis, a pogotovo u kulturu, smatrali bogohulnom, Rooseveltov je prvi suradnik, inače socijalni radnik Harry Hopkins jednostavno rekao: I umjetnici, kvragu, moraju jesti! Hopkinsova i Rooseveltova doktrina bila je: Daj čovjeku samo novčanu potporu, spasit ćeš mu tijelo, ali uništiti duh. Daj mu posao, spašavaš mu i duh i tijelo!

Za osam godina New Deala izgrađeno je 116 tisuća zgrada, 78 tisuća mostova, više od milijun kilometara cesta, pošumljene su tisuće i tisuće goleti, rehabilitirana su brojna sela... Gotovo svaka zajednica u Americi i danas ima bilo javni park, bilo most ili školu koje je izgradila ta agencija. Sve zajedno, New Deal je koštao 11 milijardi dolara, koje bi danas vrijedile oko 110 milijardi.

Kroz nekoliko podsekcija organizirao se rad umjetnika i kulturnih radnika na projektima od javnog značaja: od oslikavanja murala po javnim zgradama kao što su škole, sudovi, sjedišta državnih agencija i ministarstava, osnivanja umjetničkih centara, pogotovo domova kulture, po manjim gradovima, etnografska bilježenja kazivanja o iskustvu ropstva kad je nastala Slave Narrative Collection, do putujućih kazališnih trupa koje su nastupale u spomenutim centrima i angažmana orkestara na javnim događajima.

Roosevelt i Hopkins su znali da od jednog, recimo, vrsnog pijanista ili pisca nema puno koristi na gradnji cesta ili tunela, na polaganju vodovoda ili u krčenju šuma, pa je pod krovnom agencijom New Deala, WPA, nastao i cijeli niz drugih projekata, s ciljem pružanja pomoći slikarima, glazbenicima, glumcima, redateljima...

ŠIRENJE PODRUČJA KULTURE

U sklopu Federal Art Projecta angažirano je na tisuće umjetnika, bili su uposleni i plaćeni – primjerice Jackson Pollock i Marc Rhotko tamo su, kao posve anonimni umjetnici, zaradili prve novce, po 70 dolara za sliku, što je bilo dovoljno za mjesec i pol dana štedljivog života. Napravljeno je gotovo pola milijuna umjetničkih djela, a mnoga su i danas u fundusu Smithsonian Muzeja za američku umjetnost u Washingtonu, a još veći broj njih krasi i danas javne zgrade širom današnje, Trumpove Amerike.

---

image
'Brijačnica' Ilje Bolotovskog, nastala u sklopu umjetničkoga New Deala
 
Smithsonian American Art Museum
---

Financirano je bilo čak 225 tisuća koncerata koje je posjetilo 150 milijuna ljudi, od kojih su se mnogi prvi put u životu našli na koncertu klasične glazbe, premda su koncerti bili i drugačiji - Woody Guthrie je, primjerice, bio plaćen za pisanje ciklusa pjesama o rijeci Columbia i o izgradnji brana. Pisci su bili angažirani – i plaćeni! – za pisanje vodiča kroz tadašnjih 48 saveznih država. WPA Guides, kako su se ti vodiči zvali, bili su objavljivani krajem 30-ih i početkom 40-ih godina, malo ih se do danas sačuvalo, ali njihov je utjecaj bio golem.

Ti su vodiči i danas izvanredno točni i pouzdani i bolji izvori informacija o američkim saveznim državama, gradovima i područjima od bilo kojeg Lonely Planet vodiča. To je bio prvi detaljni i opsežni autoportret zemlje: raznoliko viđenje Amerike od strane samih Amerikanaca, tijekom jedne od najvećih kriza u povijesti Sjedinjenih Država.

Široku lepezu članaka, pamfleta, knjiga, monografija, pratila je i velika zbirka usmene povijesti i intervjua s Amerikancima iz svih slojeva društva, uključujući razgovore i s Indijancima te s dvije tisuće bivših robova. Uz 77 tisuća fotografija koje su, između ostalih, napravili i Dorothea Lange, Walker Evans i Gordon Parks, stvoreno je intrigantno viđenje SAD-a i svakog aspekta američkog života, od povijesti, folklora... do slikovnica i udžbenika za djecu i prvih etničkih studija.

Jedna od podsekcija bila je i ona za kazalište, koju je vodila Hallie Flanagan. Njezino iskustvo europskih pozornica dalo je novi sadržaj i njezinu radu na Vassar Collegeu, gdje je osnovala eksperimentalnu kazališnu grupu, a što je utjecalo i na osmišljavanje programa u sklopu Federalnog kazališnog projekta. Ideja vodilja ove podsekcije pod njezinim vodstvom bila je – kulturna demokracija. Američka povjesničarka Jane de Hart Matthews u tekstu objavljenom 1975. u Journal of American History izdvojila je upravo Flanagan i njezinu sekciju kao najgorljivije provoditelje ideje “umjetnosti za milijune”, odnosno otvorenosti i dostupnosti kulturnih institucija svim društvenim klasama.

---

image
Dorothea Lange snimala je odlične fotografije
Wikipedia
---

Zahvaljujući umjetničkom potprogramu New Deala startale su karijere, ili bile spašene one koje bi tijekom gospodarske krize sasvim sigurno nestale, mnogih slavnih američkih pisaca: Zore Neale Hurston, Richarda Wrighta, Studsa Terkela, Nelsona Algrena, Saula Bellowa, Ralpha Ellisona, Margaret Walker, Johna Cheevera, Conrada Aikena...

New Dealu su se priključili brojni umjetnici imigranti koji su u “obećanu zemlju” stigli u zao čas, a mnogi su došli iz Europe i tadašnjeg Sovjetskog Saveza. “Infiltriran je komunistima,” bile su i stoga česte kritike konzervativaca i desničarskih fanatika tog i ostalih programa New Deala.

Iako Rooseveltovi programi za pomoć umjetnicima nisu američku kulturu promijenili onoliko koliko su se možda nadali pristaše tih projekata, zahvaljujući njima, ipak, umjetnost je doprla do većeg broja Amerikanaca nego ikad prije, ali i poslije. Programi za umjetnost doveli su i do stvaranja Nacionalne zaklade za umjetnost, kao i Nacionalne Zaklade za humanističke znanosti. U ono vrijeme teške gospodarske krize i visoke nezaposlenosti ovi su programi pružili šansu i umjetnicima, desecima tisuća njih, da kontinuirano stvaraju, da budu korisni i siti, jer i oni, kako je to Harry Hopkins rekao, “moraju jesti.”

Kad prođe korona, a proći će, i kad se svijet - pa i Hrvatska - suoči s razmjerima krize, recesije, ili depresije, koje će uslijediti, hoće li biti volje za razumijevanje te jednostavne, notorne činjenice - da i umjetnici moraju jesti? Ili će opsesija profitom i tržištem još jednom “pojesti” kulturu i umjetnost, koje po definiciji nisu profitabilne?•

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Smithsonian American Art Museum  Smithsonian American Art Museum  Wikipedia Wikipedia Smithsonian American Art Museum Smithsonian American Art Museum  Smithsonian American Art Museum  Wikipedia wikipedia Wikipedia
Smithsonian American Art Museum
Lily Furedi: Prizor iz podzemne
Smithsonian American Art Museum
‘Tenement Flats’ Millard Sheets, nastala u Los Angelesu za vrijeme New Deala
 
Wikipedia
I Jacksonu Pollocku New Deal je pomogao da preživi
Wikipedia
Hallie Flanagan,najveća zagovornica 'umjetnosti za milijune'. Ljudi, a ne dolara
 
Smithsonian American Art Museum
'Brijačnica' Ilje Bolotovskog, nastala u sklopu umjetničkoga New Deala
 
Smithsonian American Art Museum
Noćni bejzbol Morrisa Kantora
 
Smithsonian American Art Museum
Radnici na plantaži pamuka Earlea Richardsona, umjetnost u sklopu New Deala
 
Wikipedia
Franklin Delano Roosevelt, predsjednik kojeg se čeka gotovo sto godina
wikipedia
Harry Hopkins, autor glasovite rečenice: I umjetnici, kvragu, moraju jesti!
Wikipedia
Dorothea Lange snimala je odlične fotografije
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/slikarstvo/veliki-americki-predsjednik-franklin-delano-roosevelt-u-new-deal-ukljucio-je-umjetnost-i-kulturu-rezultat-su-brojna-vrijedna-djela-i-institucije-1016533 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4361c7a4d32fb75164d24f3e6bceab7d14a540db [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Veliki+ameri%C4%8Dki+predsjednik+Franklin+Delano+Roosevelt+u+New+Deal+uklju%C4%8Dio+je+umjetnost+i+kulturu%2C+rezultat+su+brojna+vrijedna+djela+i+institucije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fslikarstvo%2Fveliki-americki-predsjednik-franklin-delano-roosevelt-u-new-deal-ukljucio-je-umjetnost-i-kulturu-rezultat-su-brojna-vrijedna-djela-i-institucije-1016533 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fslikarstvo%2Fveliki-americki-predsjednik-franklin-delano-roosevelt-u-new-deal-ukljucio-je-umjetnost-i-kulturu-rezultat-su-brojna-vrijedna-djela-i-institucije-1016533 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => i artisti jedu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
Slikarstvoi artisti jedu

Veliki američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt u New Deal uključio je umjetnost i kulturu, rezultat su brojna vrijedna djela i institucije

17. travnja 2020. - 08:00

Korona je već mjesecima okovala čitav svijet te i optimisti predviđaju da će imati nesagledive posljedice za globalnu ekonomiju, a posljedice će, naravno, biti loše – već sada je nezaposlenost porasla i u najjačim zemljama svijeta, trgovina je pala za gotovo 30 posto, na tisuće ljudi je umrlo, a kraj se ne nazire.

No kraj će zacijelo doći i veliko je pitanje hoće li se svijet moći – i htjeti! – vratiti na staro, na stare vrijednosti, stare neravnopravnosti, stare opsesije tržištem i tržišnom svetošću u kojima mjesta nema ni za što što ne donosi zaradu. Hoće li pitanje punog trbuha i profita “pojesti” pitanje kulture i umjetnosti, koje po definiciji nisu profitabilni?

Prije točno 85 godina, u krilu najkapitalističkije zemlje svijeta, u Sjedinjenim Američkim ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 03:09