StoryEditorOCM
Auto motoomiljen na tržištu

Ovo je najprodavaniji auto u Hrvatskoj; od početka godine ovaj je model kupilo nekoliko tisuća Hrvata

Piše MOZAIK SD
4. travnja 2024. - 20:53

U prvom tromjesečju ove godine, prodaja novih automobila u Hrvatskoj dosegnula je impresivnih 15.205 vozila, što predstavlja povećanje od 14,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci o novim registracijama objavljeni u četvrtak od strane agencije Promocija plus.

Najprodavanija marka automobila u tom razdoblju bila je Škoda, s čak 1.933 prodana vozila, osvajajući tržišni udio od 12,7 posto. Slijedi Volkswagen s 1.402 automobila prodana i udjelom od 9,2 posto, dok je Renault zauzeo treće mjesto s 1.222 prodana vozila i tržišnim udjelom od 8,04 posto, prenosi Index

image
Joško Šupić/Cropix/Cropix

Među pet najprodavanijih marki automobila u prvom tromjesečju su i Suzuki i Toyota, čime potvrđuju svoju prisutnost na tržištu.

Analizirajući samo ožujak, prodaja novih automobila zadržala je snažan ritam, s ukupno 6.258 prodanih vozila, gotovo na razini prošlogodišnjih rezultata, s razlikom od samo 16 automobila manje. Najtraženiji modeli u ovom kvartalu bili su Škoda Octavia, Suzuki Vitara, Renault Clio, Toyota Yaris Cross i Dacia Duster.

Što se tiče vrste pogonskog goriva, zanimljivo je primijetiti da je od ukupnog broja kupljenih vozila, 46 posto bilo na benzin, 18 posto na dizel, 1,4 posto na električni pogon, tri posto na plin, dok se čak 31,5 posto vozila pokazalo kao hibridno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 10:34