StoryEditorOCM
Panoramaradili na vodovodu

Arheološka senzacija iz Izraela: ‘Ovo su najstarija vrata ikad otkrivena u Svetoj zemlji! Evo što nam sve otkrivaju‘

Piše mozaik sd
15. kolovoza 2023. - 20:26

Gradska vrata stara 5.500 godina otkrivena su tijekom iskopavanja u blizini Kiryat Gata u južnom Izraelu, a arheolozi kažu da su to najstarija vrata ikad otkrivena u Izraelu. Vrata i dio fortifikacijskog sistema otkriveni su u Tel Eraniju prije polaganja vodovodne cijevi koja bi trebala opskrbljivati vodom tvornicu Intel.

Utvrde datiraju iz ranog brončanog doba, oko 3.300. godine prije Krista, što odražava početak urbanizacije u zemlji Izrael i južnom Levantu. Do otkrića vrata u Tel Eraniju, najstarija poznata vrata u Izraelu bila su u Tel Aradu, koja datiraju oko 300 godina kasnije od novopronađenih vrata.

Oko 1.5 metar vrata ostalo je netaknuto. Ostaci uključuju prolaz izgrađen od velikog kamenja koji vodi u drevni grad. Vrata su okružena sa dvije kamene kule, s redovima blatnih opeka između. Vrata su pričvršćena za gradske zidine pronađene u ranijim iskopavanjima.

Nakon iskopavanja, vrata su zatrpana kako bi se zaštitila od erozije. Planirani vodovod je pomaknut kako bi se sačuvao nalaz.

“Da bi se izgradila ovakva vrata i zidine utvrde, trebalo je izdaleka dovoziti kamenje, izraditi cigle od blata i izgraditi zidine utvrde. To nije uspio jedan ili nekoliko pojedinaca. Fortifikacijski sistem je dokaz društvene organizacije koja predstavlja početak urbanizacije", kazala je Emily Bischoff, voditeljica iskapanja u ime Izraelske uprave za antikvitete.

Martin-David Pasternak, istraživač Izraelske uprave za antikvitete za ovo razdoblje kazao je su vjerovatno svi prolaznici, trgovci ili neprijatelji koji su htjeli ući u grad morali proći kroz ova impresivna vrata.

"Vrata nisu samo branila naselje, već su i prenosila poruku da se ulazi u važno snažno naselje koje je politički, društveno i ekonomski dobro organizirano. To je bila poruka strancima vjerovatno i Egiptu, gdje je već započeo proces koji će dovesti do ujedinjenja Donjeg i Gornjeg Egipta pod kraljem Narmerom", kazao je Pasternak navodeći da su na kraju ranog brončanog doba, Egipćani sami stigli ovamo i naselili te su ponovno upotrijebili vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 08:35