StoryEditorOCM
PanoramaRIJEDAK PRIZOR

Astronomi ovaj fenomen vidjeli prvi put: ugasla zvijezda u samo par dana progutala gigantski planet

Piše MOZAIK SD
10. svibnja 2023. - 13:35

Astronomi su po prvi put vidjeli kako zvijezda guta planetu. Prizor se odvio na udaljenosti od 12.000 svjetlosnih godina od planete Zemlje u galaksiji Mliječni put, piše BBC.

Inače, vjeruje se da će većina planeta dočekati svoj kraj kada njihova zvijezda domaćin ostane bez energije. Slična sudbina čeka i planetu Zemlju, ali za milijardu godina.

Za otkriće su zaduženi timovi istraživača s Massachusetts instituta za tehnologiju (MIT), Univerziteta Harvard i Kalifornijskog instituta za tehnologiju, a do njega su došli sasvim slučajno, tijekom novog istraživanja.

Prvo su uočili zvijezdu koja je iznenada porasla 100 puta više u razdoblju od 10 dana, a daljnjim proučavanjem su primijetili da je progutani planet slične mase kao Jupiter. S obzirom na to da je bio blizu svoje zvijezde, završio je orbitu u tek jedan dan. 

Zvijezda, koja je poprilično slična Suncu, progutala je planetu u razdoblju od oko 100 dana, počevši "grickanjem", što je izbacilo prašinu. Do eksplozije je došlo u posljednjih deset dana, a planeta je potpuno uništena.

Znanstvenici ukazuju da će se i Zemlja suočiti sa sličnim krajem, ali za pet milijardi godina, kada se očekuje da će Sunce pregorjeti i sagorjeti unutrašnje planete Sunčevog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:06