StoryEditorOCM
PanoramaSAVJET STRUČNJAKA

Mikrobiolog otkrio koliko često trebamo prati posteljine, plahte i jastuke: ‘To je leglo bakterija!‘

Piše MOZAIK SD
27. ožujka 2024. - 19:53

Mikrobiolog dr. Charles Gerba smatra da je redovito pranje posteljine ključno za održavanje higijene i zdravlja. Naime, na plahtama se svakodnevno nakupljaju mikroorganizmi, bakterije i druge organske tvari koje mogu uzrokovati neugodan miris te imati negativan utjecaj na zdravlje. Gerba čak uspoređuje spavanje na istim plahtama s nošenjem iste odjeće dva tjedna zaredom, naglašavajući potrebu za redovitim mijenjanjem posteljine.

Što se tiče frekvencije pranja posteljine, preporuke se razlikuju ovisno o vrsti posteljine i osobnim potrebama. Evo nekoliko smjernica:

Plahte: Preporučuje se pranje barem jednom u dva tjedna, osobito ako se osoba znoji tijekom noći ili ima alergije.

Navlake za poplun: Preporučuje se pranje jednom do dva puta mjesečno kako bi se uklonili nakupljeni mikroorganizmi.

Poplun i prekrivač: Dovoljno ih je prati dvaput godišnje, osim ako postoji poseban razlog za češće pranje, poput alergija ili bolesti.

Deke: Preporučuje se pranje deka svaka dva mjeseca radi održavanja higijene.

Jastuci: Preporučuje se pranje jastuka svakih 3 do 6 mjeseci, ili češće ako postoji potreba, kako bi se spriječilo nakupljanje bakterija i alergena.

Madraci: Preporučuje se usisavanje madraca svakih 3 do 6 mjeseci kako bi se uklonile čestice prašine, grinja i ostalih nečistoća.

image
/Shutterstock

Važno je napomenuti da osobe s posebnim potrebama, poput onih s kožnim oboljenjima, alergijama ili kućnim ljubimcima, možda će trebati prati posteljinu češće kako bi se izbjegle iritacije i alergijske reakcije, prenosi N1

Primjerice, ljudi koji vole spavati goli također bi trebali češće prati plahte. Spavanje u pidžami stvara barijeru između plahti i kože što dovodi do manjeg trenja i ljuštenja kože izravno na plahte. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:23