StoryEditorOCM
Panoramaispovijest žene

U braku je 19 godina, no nikad nije spavala s mužem: ‘Dugo smo krili tu tajnu, govore nam da smo ludi, ali nas dvoje...‘

Piše MOZAIK SD
2. ožujka 2024. - 18:36

Patricia Garrison odlučila je s javnošću podijeliti svoju životnu ispovijest. Ona je naime, u braku 19 godina, no za to vrijeme nijednom nije spavala s mužem.

"Dopustite mi da odgovorim na vaša pitanja unaprijed: ne, nismo u celibatu, i da, sumnjam da mi ne vjerujete u potpunosti. Naime, zajednička bračna postelja duboko je ugrađena u kulturu i simbol je zdrave veze, započinje.

"Odvojeno spavanje i još više od toga, imati odvojene sobe ako imate mjesta jasan je znak da je veza u krizi ili ste u najmanju ruku imali eksplozivnu svađu i jedno od vas odluči, ili mu je naređeno, spavati na kauču, zar ne?" kaže Patricia koja se odlično slaže sa suprugom, ali s njim nikad nije spavala. Svjesna je da njihov neobičan aranžman ne pristaje svima, prenosi Kurir

Ipak, neko je vrijeme bilo moderno spavati u odvojenim krevetima. Od ranih 1900-ih do 1950-ih odvojeni kreveti smatrani su zdravijima i modernijima. No do 1960-ih to je gotovo zaboravljeno i zajedničko spavanje postalo je norma i znak stabilnosti braka za pripadnike srednje klase.

No, viši slojevi većinom su ignorirali ova pravila kućnog ponašanja - jedno od njih je kraljica Elizabeta koja je istaknula da ona i princ Philip imaju odvojene spavaće sobe. Naravno, sada Charles i Camilla nastavljaju tradiciju.

Razlozi koje navode su beskonačni, od dobrog sna, a kada požele intimnost, lako se dogovore.

image
/Shutterstock

"A meni, pripadniku srednje klase, odvojeno spavanje je pitanje preživljavanja. Prije nego što smo se vjenčali, pokušala sam prespavati cijelu noć u istom krevetu u kojem smo imali seks - koji je uglavnom bio moj krevet. Iako sam većinu tih noći preživjela, sve skupa je bilo stresno." rekla je Patricia.

Iz sna bi je trgnulo ne samo hrkanje, već i stvarna prisutnost nekoga tko spava pokraj nje. Imala je osjećaj da joj je nešto oduzeto.

"Upoznali smo se kad smo bili u ranim 40-ima, oboje smo imali teške brakove iza sebe. Tako smo se u ruševinama tih nesretnih veza pitali bismo li imali dovoljno povjerenja da ponovno otvorimo svoja srca, bili smo zahvalni i iznenađeni što smo se tako duboko zaljubili. Naši zajednički trenuci bili su opušteni, naši razgovori otvoreni. Upoznala sam ga kad sam bila emocionalno potištena, a kad me držao uz sebe, osjećala sam se prihvaćeno i sigurno" izjavila je.

Sve je bilo super, osim spavanja. Naime, lupanje, micanje, pokrivanje, odlazak u kupaonicu, sve je to smetalo. Jednostavno se nije mogla dovoljno opustiti da naspava.

"Sve je bilo podnošljivo dok se on nije uselio. Neko je vrijeme kombinirao život sa mnom i roditeljima koji žive pola sata vožnje dalje. Naime, moj sin je imao pet godina i nismo imali dovoljno mjesta." navela je.

Kad je spavala pokraj njega, isprobala je sve, od tableta do meditacije i različitih rutina odlaska na spavanje, ali ništa nije pomoglo.

Jednog dana bila je toliko neispavana da se umalo zabila autom u stablo – tada je shvatila da je vrijeme za razgovor i da bi nešto trebalo promijeniti.

"Bila sam umorna i očajna, pa sam odlučila biti potpuno iskrena, nisam imala izbora. Rekla sam mu da svaku noć glasno hrče. Posao mi je patio i jedva sam mogla voziti. Svaki dan sam bila sve gora, iznervirana i tužna. Pokušala sam sve i nisam mogla zaspati, pa sam ga pitala kako bismo zajedno riješili taj problem - prisjeća se.

U početku je suprug imao obrambeni stav, pitajući se može li doista biti tako loše.

Rekla mu je da će ga snimiti bude li trebao dokaz.

image
/Shutterstock

"Bilo je još nešto, nedostajalo mi je prostora. Soba s mojim osobnim pečatom, mojom osobnošću. Mjesto gdje bih mogla biti potpuno sama. Nešto na što sam se navikla i cijenila u razdoblju između brakova." rekla je.

Ubrzo je shvatila da mora razgovarati o likovima, jer je on bio ekstrovert, a ona introvert. Trebala je raščistiti neke stvari koje su bile ključne za njezino fizičko i psihičko blagostanje.

"Trebalo mu je nekoliko dana da prihvati situaciju, a na kraju je priznao da bi i njemu dobro došla promjena. Ispostavilo se da je njegov san prekinut mojim zahtjevima, pa je brzo pristao. Lako smo se dogovorili oko soba i rasporeda kreveta." navela je.

"Puno toga se promijenilo od tih prvih razgovora. Vjenčali smo se, selili nekoliko puta, pazili da svatko ima svoju sobu, vidjeli kako nam djeca odrastaju i napuštaju gnijezdo i prebrodili uspone i padove života u 21. stoljeću" rekla je.

Godinama nikome nisu govorili o tom rasporedu spavanja, uvjereni da će obitelj i prijatelji tu ideju smatrati alarmantnom ili u najmanju ruku čudnom.

"U posljednje vrijeme nekome otkrivam našu tajnu jer je u današnje vrijeme sve češće odvojeno spavanje. Nedavno istraživanje kaže da gotovo 1 od 4 bračna para spava u odvojenim krevetima – no o tome se još uvijek samo šuška" kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:20