stdClass Object ( [id] => 1373341 [title] => U priči o Fridi Kahlo postao je nevažan lik, a nekada je bilo obrnuto. Među njima je letjelo perje, ludo ga je voljela [alias] => u-prici-o-fridi-kahlo-postao-je-nevazan-lik-a-nekada-je-bilo-obrnuto-medu-njima-je-letjelo-perje-ludo-ga-je-voljela [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Njezin je lik globalno poznat i obožavan, njezini su portreti sveprisutni, njezine slike imaju status multimilijunskih ikona, od kojih je najskuplja, "Diego y yo", prije tri godine postigla cijenu od 35 milijuna dolara, djevojčice i djevojke širom svijeta na maskenbalima nastoje postići što veću sličnost s njom, o njoj se iz godine u godinu snimaju novi filmovi, ona je proizvod koji donosi novac premda je za života prezirala kapitalizam...

Ona je Frida Kahlo (1907. – 1954.), umjetnica koja je tek nakon prerane smrti, koja ju je sustigla kad je imala svega 47 godina, postala kultna figura popularne kulture. Trebala su proći desetljeća da od žene koja je samo u Meksiku imala kakvo-takvo ime postane ono što danas jest – brend oko kojega se glože i nasljednici.

Taman kad je dokumentarno-animirani film redateljice Carle Gutiérrez, jednostavna naslova "Frida", najavljen za kinodistribuciju te se upravo počeo prikazivati i na streaming platformi Amazon Prime Video, nasljednici Fride Kahlo podnijeli su još jednu tužbu. Ovaj je put FKC (Frida Kahlo Corporation) prije desetak dana tužio nekoliko internetskih trgovaca, među njima i Amazon, optuživši ih za neovlaštenu prodaju proizvoda povezanih s likom i djelom njihove pratetke. Korporacija zahtijeva ili svu zaradu od te navodno nezakonite prodaje ili dva milijuna dolara odštete "za svaku nezakonitu upotrebu zaštićenih znakova".

Sporna Barbie lutka

Korporaciju Frida Kahlo, sa sjedištem u glavnom gradu Paname, osnovali su prije dvadeset godina Kahlina nećakinja Isolda Pinedo Kahlo, njezina kći Maria Cristina Romeo Pinedo i venezuelski biznismen Carlos Dorado. Tvrtka posjeduje gotovo 30 zaštitnih znakova povezanih s umjetnicom, od njezina imena i lika do sapuna i posuđa. Međutim, parnice oko zaštitnih znakova nisu uvijek imale konsenzus ni u samoj obitelji Kahlo. Godine 2018. Fridina pranećakinja Mara de Anda Romeo izborila se za privremenu zabranu prodaje Barbie lutke s likom Fride Kahlo, javno kritizirajući odluku Korporacije da se udruži s Mattelom u proizvodnji igračke koja nije imala čak ni karakteristične Fridine obrve.

Kahlo je bila doživotna komunistkinja koja je umrla 1954., a njezina antiimperijalistička uvjerenja utjecala su na njezine slike i, prema riječima njezine pranećakinje, politička i društvena filozofija koja stoji iza Kahlinih neizbrisivih autoportreta u suprotnosti je s konzumerističkim težnjama Korporacije. No usprkos privremenoj zabrani, lutke Fride Kahlo u Barbie izdanju nastavile su se prodavati.

---

image

Barbie lutka Naomi Osake i Fride Kahlo koju je njezina pranećakinja uspjela privremeno zabraniti

Afp
---

Godine 2019. Cristine Melo, kalifornijska naivna umjetnica, podnijela je tužbu protiv Korporacije u nadi da će zaustaviti njihove pokušaje da je spriječe u prodaji slika inspiriranih Fridom. Optužila je čak Carlosa Dorada da je na prijevaru naveo obitelj Kahlo da Korporaciji preda kontrolu nad ostavštinom Fride Kahlo. Suočena s troškovima parničenja, međutim, Cristine Melo na kraju je odustala od tužbe...

Dok pravne bitke traju, pitanje tko je legitimni i legalni vlasnik lika i djela Fride Kahlo ostaje otvoreno. Dok FKC nastoji zaštititi Kahline robne marke i spriječiti neovlašteno korištenje njezine slike, država Meksiko zakonom štiti ostavštinu svoje sunarodnjakinje kao svoje kulturno dobro, a umjetnici i aktivisti nastavljaju zagovarati širi pristup koji poštuje Kahlinu umjetničku viziju i političke ideale. No bitke oko Fride, koja je za života imala samo dvije samostalne izložbe i koja je za najskuplju sliku za života dobila tek oko 600 dolara, ne bi ni bilo da 1983. godine jedna knjiga nije pokrenula lanac događaja koji su od meksičke umjetnice stvorili kultnu figuru. Američka povjesničarka umjetnosti Hayden Herrera objavila je knjigu "Frida: Biografija Fride Kahlo" te, kako će kasnije i sama priznati, stvorila božicu.

– Bila je lijepa, imala je jednostavno, lako pamtljivo ime, bila je invalid, bila je nesretna žena i sjajna umjetnica koja je umrla mlada. Što više treba da se postane ikona? – kazat će kasnije Herrera.

Problematiziranje invaliditeta

Biografija Fride Kahlo, na 528 stranica, međutim, donijela je slavu Herreri i, premda će kasnije napisati još biografija značajnih umjetnika, knjiga o Fridi obilježila je njezinu karijeru. Sretan spoj okolnosti pridonio je tome da upravo ova knjiga otvori Fridi Kahlo vrata Amerike, a potom i svijeta. Naime, lik tragične umjetnice postao je amblematski za feministice tzv. drugog vala te su one Fridu prigrlile kao svoju davnu, izgubljenu meksičku sestru te joj, pažljivo izbjegavajući komunističke konotacije, pripisale možda i više feminizma negoli ga je sama umjetnica zagovarala.

– Priča koja ide uz njezinu sliku nije onakva kakvu je Kahlo ostavila iza sebe – kazala je o Fridi londonska kritičarka i autorica Ayoola Solarin. – Kahlo je pretrpjela nesreću kad je imala samo 18 godina, što je dovelo do cjeloživotne kronične boli, pobačaja, ovisnosti o lijekovima i više od 30 operacija. Još uvijek se nagađa je li se namjerno predozirala, što je i dovelo do njezine smrti. Dok se njezin rad gotovo isključivo temelji na njezinu problematiziranju invaliditeta, o tome se rijetko govori. Bila je gorljiva komunistkinja koja je mrzila bijelce, SAD i kapitalizam. Doslovno je rekla: "Uopće mi se ne sviđaju gringosi. Vrlo su dosadni, i svi imaju lica poput nepečenih peciva."

Neoliberalne bjelkinje možda će je optužiti za "obrnuti rasizam", a ipak, i one nose naušnice s motivom Fride Kahlo. Umjesto da je osudi, bijeli feminizam ju je prigrlio, ili barem njezinu dvojnicu – svjetliju, ljepšu i nimalo radikalnu. Kada razgovaramo o Fridi samo površno, kroz njezin stil, to potkopava njezinu etničku pripadnost, njezinu sposobnost i njezine principe, sve što je ona ustvari bila. To je u konačnici čini nedostupnom manjinskim skupinama, istodobno omogućujući povlaštenim ljudima da je prigrle, a da pritom ne uđu u konflikt s njezinim stavovima – ustvrdila je Ayoola Solarin.

---

image

Priča koja ide uz njezinu sliku nije onakva kakvu je Kahlo ostavila iza sebe

Afp
---

No, s pravom ili ne, Frida je inkorporirana u bijeli feminizam SAD-a, a uskoro je kultu pridonio i Hollywood. Herrerina je knjiga brzo, skoro 30 godina nakon Fridine smrti, postala svjetski bestseler, preveden na brojne jezike, te je upravo na toj knjizi utemeljen i film sa Salmom Hayek iz 2002.

Jest, i film, kao i biografija, "prilagođeni" su ukusu konzumenata popularne kulture, no upravo takva prilagodba učinila je Fridu Kahlo "prihvatljivom" i najkonzervativnijim slojevima zapadnoga društva koji zacijelo s "pravom", živom Fridom ne bi izdržali ni pola sata. Zahvaljujući upravo feminističkom "posvojenju" Fride Kahlo, svijet danas na njezina muža, velikog meksičkog muralista Diega Riveru (1886. – 1956.), gleda tek kao na "njezin dodatak".

Za njihova života, obilježenog skandalima, svađama, mirenjima, ali ponajviše umjetnošću, stvari su bile posve suprotne – ona je bila egzotična žena, jedna od mnogih, velikog Rivere. Rivera je zarađivao, ona nije, odnosno skoro da i nije, njemu su se otvarala vrata New Yorka i Pariza, on je bio ime koje je nosilo izložbe, bilo samostalne, bilo skupne.

Danas je on globalno tek debeli, ružni umjetnik kojeg je Frida Kahlo opsesivno voljela. Njega su pak za života voljeli i kapitalisti i skromni Meksikanci, vodeći europski avangardni umjetnici i običan puk. Jednu njegovu grafiku je 1963. meksički predsjednik Adolfo Lopez Mateos poklonio Josipu Brozu Titu, pa se ta grafika i danas nalazi u Beogradu. Riverina epizoda s Rockefellerima pak ušla je u povijest.

Njegov angažman za koji mu je Nelson Rockefeller, kasniji potpredsjednik SAD-a, platio tada golemih 21 tisuću dolara, postao je legendaran. Naime, 1932. obitelj Rockefeller je dovršavala Rockefellerov centar na 89 tisuća četvornih metara, s 19 zgrada, većinom nebodera. Abby Rockefeller, filantropkinja i ljubiteljica suvremene umjetnosti, koja je, među ostalim, zaslužna i za gradnju i Muzeja moderne umjetnosti, kultne MoMA-e, bila je oduševljena Riverom.

Ona je nagovorila sina Nelsona da posao oslikavanja ulaznog hola središnjega, 70-katnog nebodera povjeri upravo Diegu Riveri, marksistu, komunistu, bludniku i bezbožniku. Rivera je došao s Fridom u New York napraviti mural od oko 16 četvornih metara, a mladi Rockefeller dao mu je i naslov: "Čovjek na raskrižju gleda s nadom i uznositom vizijom na izbor nove i bolje budućnosti." Na zadanu temu, Rivera je napravio brojne skice i Rockefeller ih je odobrio, ali Rivera je "malo" odstupio od odobrene skice pa je, tek nekoliko dana prije okončanja posla, gotovo u samo središte murala stavio – Vladimira Iljiča Lenjina.

---

image

Pitanje tko je legitimni i legalni vlasnik lika i djela Fride Kahlo ostaje otvoreno

Afp
---Lukavi suprug

Novine su 24. travnja 1933. donijele bombastičan članak s jasnom porukom – mural je antikapitalistički i antiamerički! Rockefeller se odmah pismom obratio Riveri. "Da je vaš mural u privatnoj kući, to bi bila druga stvar, ali on je u javnoj zgradi i situacija je, dakle, sasvim drukčija. Koliko god mi se to ne sviđa, bojim se da vas moram zamoliti da Lenjinovo lice zamijenite licem nekog nepoznatog čovjeka", napisao je multimilijarder.

Riveri nije bilo ni na kraj pameti prepiturati lice druga Lenjina. "Birajući između uništenja svoje koncepcije ili fizičkog uništenja cijelog murala, izabrao sam fizičko uništenje čuvajući njegov integritet", zapisao je poslije. Doista, 9. veljače 1934., u gluho doba noći, mural je otučen i pretvoren u prah. Ipak, lukavi Rivera je, znajući što slijedi nakon Rockefellerova pisma, angažirao fotografkinju Lucienne Bloch, koja je njegov mural, kvadrat po kvadrat, pomno fotografirala, pa je on u Meksiku napravio repliku i, znajući da joj ne smije dati isti naslov, nazvao je "Čovjek – gospodar svemira".

Taj mural i danas stoji na zidu u Palači lijepih umjetnosti u Mexico Cityju, a na njemu je, osim Lenjina i komunističkih drugova, naslikan i John D. Rockefeller, Nelsonov otac. Prikazan je kako pijanči s nekom ženom dok se iznad njih može vidjeti posuda s bakterijom sifilisa.

Takav je bio Rivera, danas gotovo nevažni lik u priči o Fridi Kahlo, kultnoj ikoni popularne, dominantno bijele, kulture koja, makar i potpuno trivijalizirana i estradizirana – ili baš zato! – privlači pozornost svijeta, pa i novih filmadžija kakva je i Carla Gutiérrez, redateljica najnovijeg filma o Fridi.

---

image

Frida je opsesivno voljela supruga Diega Riveru

Profimedia
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STIŽE NOVI FILM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => STIŽE NOVI FILM 2 0 10204 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-12 13:31:29 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-18 14:30:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-18 14:29:44 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=U priči o Fridi Kahlo postao je nevažan lik, a nekada je bilo obrnuto. Među njima je letjelo perje, ludo ga je voljela page_title=U priči o Fridi Kahlo postao je nevažan lik, a nekada je bilo obrnuto. Među njima je letjelo perje, ludo ga je voljela [metakey] => frida kahlo, Diego Rivera, Novi Film, tužbe, umjetnici [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26781875.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26765921.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/25247027.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26268909.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/25247127.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/25220922.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Profimedia","Afp","Afp","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Frida Kahlo i Diego Rivera<\/p>","

Frida je opsesivno voljela supruga Diega Riveru<\/p>","

Pitanje tko je legitimni i legalni vlasnik lika i djela Fride Kahlo ostaje otvoreno<\/p>","

Pri\u010da koja ide uz njezinu sliku nije onakva kakvu je Kahlo ostavila iza sebe<\/p>","","

Barbie lutka Naomi Osake i Fride Kahlo koju je njezina prane\u0107akinja uspjela privremeno zabraniti<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","55:41","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"768x512","hd_26781875_1920.jpg":"1920x1080","k_26781875_1280.jpg":"1280x1280","k_26781875_1024.jpg":"1024x1024","k_26781875_640.jpg":"640x640","k_26781875_480.jpg":"480x480","k_26781875_340.jpg":"340x340","k_26781875_220.jpg":"220x220","o_26781875_1280.jpg":"1280x853","o_26781875_1024.jpg":"1024x682","o_26781875_640.jpg":"640x426","o_26781875_480.jpg":"480x320","o_26781875_340.jpg":"340x226","o_26781875_220.jpg":"220x146","h_26781875_1280.jpg":"1280x854","h_26781875_1024.jpg":"1024x683","h_26781875_640.jpg":"640x427","h_26781875_480.jpg":"480x320","h_26781875_340.jpg":"340x227","h_26781875_220.jpg":"220x147","pp_26781875_1280.jpg":"1280x1628","pp_26781875_1024.jpg":"1024x1303","pp_26781875_640.jpg":"640x814","pp_26781875_480.jpg":"480x611","pp_26781875_340.jpg":"340x432","pp_26781875_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2484","hd_26765921_1920.jpg":"1920x1080","k_26765921_1280.jpg":"1280x1280","k_26765921_1024.jpg":"1024x1024","k_26765921_640.jpg":"640x640","k_26765921_480.jpg":"480x480","k_26765921_340.jpg":"340x340","k_26765921_220.jpg":"220x220","o_26765921_1280.jpg":"1280x1656","o_26765921_1024.jpg":"1024x1324","o_26765921_640.jpg":"640x828","o_26765921_480.jpg":"480x621","o_26765921_340.jpg":"340x439","o_26765921_220.jpg":"220x284","h_26765921_1280.jpg":"1280x854","h_26765921_1024.jpg":"1024x683","h_26765921_640.jpg":"640x427","h_26765921_480.jpg":"480x320","h_26765921_340.jpg":"340x227","h_26765921_220.jpg":"220x147","pp_26765921_1280.jpg":"1280x1628","pp_26765921_1024.jpg":"1024x1303","pp_26765921_640.jpg":"640x814","pp_26765921_480.jpg":"480x611","pp_26765921_340.jpg":"340x432","pp_26765921_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25247027_1920.jpg":"1920x1080","k_25247027_1280.jpg":"1280x1280","k_25247027_1024.jpg":"1024x1024","k_25247027_640.jpg":"640x640","k_25247027_480.jpg":"480x480","k_25247027_340.jpg":"340x340","k_25247027_220.jpg":"220x220","o_25247027_1280.jpg":"1280x853","o_25247027_1024.jpg":"1024x682","o_25247027_640.jpg":"640x426","o_25247027_480.jpg":"480x320","o_25247027_340.jpg":"340x226","o_25247027_220.jpg":"220x146","h_25247027_1280.jpg":"1280x854","h_25247027_1024.jpg":"1024x683","h_25247027_640.jpg":"640x427","h_25247027_480.jpg":"480x320","h_25247027_340.jpg":"340x227","h_25247027_220.jpg":"220x147","pp_25247027_1280.jpg":"1280x1628","pp_25247027_1024.jpg":"1024x1303","pp_25247027_640.jpg":"640x814","pp_25247027_480.jpg":"480x611","pp_25247027_340.jpg":"340x432","pp_25247027_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3145","hd_26268909_1920.jpg":"1920x1080","k_26268909_1280.jpg":"1280x1280","k_26268909_1024.jpg":"1024x1024","k_26268909_640.jpg":"640x640","k_26268909_480.jpg":"480x480","k_26268909_340.jpg":"340x340","k_26268909_220.jpg":"220x220","o_26268909_1280.jpg":"1280x2096","o_26268909_1024.jpg":"1024x1677","o_26268909_640.jpg":"640x1048","o_26268909_480.jpg":"480x786","o_26268909_340.jpg":"340x556","o_26268909_220.jpg":"220x360","h_26268909_1280.jpg":"1280x854","h_26268909_1024.jpg":"1024x683","h_26268909_640.jpg":"640x427","h_26268909_480.jpg":"480x320","h_26268909_340.jpg":"340x227","h_26268909_220.jpg":"220x147","pp_26268909_1280.jpg":"1280x1628","pp_26268909_1024.jpg":"1024x1303","pp_26268909_640.jpg":"640x814","pp_26268909_480.jpg":"480x611","pp_26268909_340.jpg":"340x432","pp_26268909_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25247127_1920.jpg":"1920x1080","k_25247127_1280.jpg":"1280x1280","k_25247127_1024.jpg":"1024x1024","k_25247127_640.jpg":"640x640","k_25247127_480.jpg":"480x480","k_25247127_340.jpg":"340x340","k_25247127_220.jpg":"220x220","o_25247127_1280.jpg":"1280x853","o_25247127_1024.jpg":"1024x682","o_25247127_640.jpg":"640x426","o_25247127_480.jpg":"480x320","o_25247127_340.jpg":"340x226","o_25247127_220.jpg":"220x146","h_25247127_1280.jpg":"1280x854","h_25247127_1024.jpg":"1024x683","h_25247127_640.jpg":"640x427","h_25247127_480.jpg":"480x320","h_25247127_340.jpg":"340x227","h_25247127_220.jpg":"220x147","pp_25247127_1280.jpg":"1280x1628","pp_25247127_1024.jpg":"1024x1303","pp_25247127_640.jpg":"640x814","pp_25247127_480.jpg":"480x611","pp_25247127_340.jpg":"340x432","pp_25247127_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25220922_1920.jpg":"1920x1080","k_25220922_1280.jpg":"1280x1280","k_25220922_1024.jpg":"1024x1024","k_25220922_640.jpg":"640x640","k_25220922_480.jpg":"480x480","k_25220922_340.jpg":"340x340","k_25220922_220.jpg":"220x220","o_25220922_1280.jpg":"1280x853","o_25220922_1024.jpg":"1024x682","o_25220922_640.jpg":"640x426","o_25220922_480.jpg":"480x320","o_25220922_340.jpg":"340x226","o_25220922_220.jpg":"220x146","h_25220922_1280.jpg":"1280x854","h_25220922_1024.jpg":"1024x683","h_25220922_640.jpg":"640x427","h_25220922_480.jpg":"480x320","h_25220922_340.jpg":"340x227","h_25220922_220.jpg":"220x147","pp_25220922_1280.jpg":"1280x1628","pp_25220922_1024.jpg":"1024x1303","pp_25220922_640.jpg":"640x814","pp_25220922_480.jpg":"480x611","pp_25220922_340.jpg":"340x432","pp_25220922_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8208986 Threads: 2 Questions: 1693615059 Slow queries: 5051995 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112742320 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/u-prici-o-fridi-kahlo-postao-je-nevazan-lik-a-nekada-je-bilo-obrnuto-medu-njima-je-letjelo-perje-ludo-ga-je-voljela-1373341 [printLink] => /mozaik/panorama/u-prici-o-fridi-kahlo-postao-je-nevazan-lik-a-nekada-je-bilo-obrnuto-medu-njima-je-letjelo-perje-ludo-ga-je-voljela-1373341?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 627104 [name] => frida kahlo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-02 11:58:13 [main_article_id] => 0 [alias] => frida-kahlo [link] => /tag/frida-kahlo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 667526 [name] => Diego Rivera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-16 23:07:32 [main_article_id] => 0 [alias] => diego-rivera [link] => /tag/diego-rivera ) [2] => stdClass Object ( [id] => 738252 [name] => Novi Film [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-26 21:10:13 [main_article_id] => 0 [alias] => novi-film [link] => /tag/novi-film ) [3] => stdClass Object ( [id] => 280484 [name] => tužbe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tuzbe [link] => /tag/tuzbe ) [4] => stdClass Object ( [id] => 430657 [name] => umjetnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => umjetnici [link] => /tag/umjetnici ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STIŽE NOVI FILM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U priči o Fridi Kahlo postao je nevažan lik, a nekada je bilo obrnuto. Među njima je letjelo perje, ludo ga je voljela [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26781875.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Frida Kahlo i Diego Rivera

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26781875.jpg [title] =>

Frida Kahlo i Diego Rivera

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26765921.jpg [title] =>

Frida je opsesivno voljela supruga Diega Riveru

Profimedia ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/25247027.jpg [title] =>

Pitanje tko je legitimni i legalni vlasnik lika i djela Fride Kahlo ostaje otvoreno

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26268909.jpg [title] =>

Priča koja ide uz njezinu sliku nije onakva kakvu je Kahlo ostavila iza sebe

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/25247127.jpg [title] => Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/25220922.jpg [title] =>

Barbie lutka Naomi Osake i Fride Kahlo koju je njezina pranećakinja uspjela privremeno zabraniti

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Njezin je lik globalno poznat i obožavan, njezini su portreti sveprisutni, njezine slike imaju status multimilijunskih ikona, od kojih je najskuplja, "Diego y yo", prije tri godine postigla cijenu od 35 milijuna dolara, djevojčice i djevojke širom svijeta na maskenbalima nastoje postići što veću sličnost s njom, o njoj se iz godine u godinu snimaju novi filmovi, ona je proizvod koji donosi novac premda je za života prezirala kapitalizam...

Ona je Frida Kahlo (1907. – 1954.), umjetnica koja je tek nakon prerane smrti, koja ju je sustigla kad je imala svega 47 godina, postala kultna figura popularne kulture. Trebala su proći desetljeća da od žene koja je samo u Meksiku imala kakvo-takvo ime postane ono što danas jest – brend oko kojega se glože i nasljednici.

Taman kad je dokumentarno-animirani film redateljice Carle Gutiérrez, jednostavna naslova "Frida", najavljen za kinodistribuciju te se upravo počeo prikazivati i na streaming platformi Amazon Prime Video, nasljednici Fride Kahlo podnijeli su još jednu tužbu. Ovaj je put FKC (Frida Kahlo Corporation) prije desetak dana tužio nekoliko internetskih trgovaca, među njima i Amazon, optuživši ih za neovlaštenu prodaju proizvoda povezanih s likom i djelom njihove pratetke. Korporacija zahtijeva ili svu zaradu od te navodno nezakonite prodaje ili dva milijuna dolara odštete "za svaku nezakonitu upotrebu zaštićenih znakova".

Sporna Barbie lutka

Korporaciju Frida Kahlo, sa sjedištem u glavnom gradu Paname, osnovali su prije dvadeset godina Kahlina nećakinja Isolda Pinedo Kahlo, njezina kći Maria Cristina Romeo Pinedo i venezuelski biznismen Carlos Dorado. Tvrtka posjeduje gotovo 30 zaštitnih znakova povezanih s umjetnicom, od njezina imena i lika do sapuna i posuđa. Međutim, parnice oko zaštitnih znakova nisu uvijek imale konsenzus ni u samoj obitelji Kahlo. Godine 2018. Fridina pranećakinja Mara de Anda Romeo izborila se za privremenu zabranu prodaje Barbie lutke s likom Fride Kahlo, javno kritizirajući odluku Korporacije da se udruži s Mattelom u proizvodnji igračke koja nije imala čak ni karakteristične Fridine obrve.

Kahlo je bila doživotna komunistkinja koja je umrla 1954., a njezina antiimperijalistička uvjerenja utjecala su na njezine slike i, prema riječima njezine pranećakinje, politička i društvena filozofija koja stoji iza Kahlinih neizbrisivih autoportreta u suprotnosti je s konzumerističkim težnjama Korporacije. No usprkos privremenoj zabrani, lutke Fride Kahlo u Barbie izdanju nastavile su se prodavati.

---

image

Barbie lutka Naomi Osake i Fride Kahlo koju je njezina pranećakinja uspjela privremeno zabraniti

Afp
---

Godine 2019. Cristine Melo, kalifornijska naivna umjetnica, podnijela je tužbu protiv Korporacije u nadi da će zaustaviti njihove pokušaje da je spriječe u prodaji slika inspiriranih Fridom. Optužila je čak Carlosa Dorada da je na prijevaru naveo obitelj Kahlo da Korporaciji preda kontrolu nad ostavštinom Fride Kahlo. Suočena s troškovima parničenja, međutim, Cristine Melo na kraju je odustala od tužbe...

Dok pravne bitke traju, pitanje tko je legitimni i legalni vlasnik lika i djela Fride Kahlo ostaje otvoreno. Dok FKC nastoji zaštititi Kahline robne marke i spriječiti neovlašteno korištenje njezine slike, država Meksiko zakonom štiti ostavštinu svoje sunarodnjakinje kao svoje kulturno dobro, a umjetnici i aktivisti nastavljaju zagovarati širi pristup koji poštuje Kahlinu umjetničku viziju i političke ideale. No bitke oko Fride, koja je za života imala samo dvije samostalne izložbe i koja je za najskuplju sliku za života dobila tek oko 600 dolara, ne bi ni bilo da 1983. godine jedna knjiga nije pokrenula lanac događaja koji su od meksičke umjetnice stvorili kultnu figuru. Američka povjesničarka umjetnosti Hayden Herrera objavila je knjigu "Frida: Biografija Fride Kahlo" te, kako će kasnije i sama priznati, stvorila božicu.

– Bila je lijepa, imala je jednostavno, lako pamtljivo ime, bila je invalid, bila je nesretna žena i sjajna umjetnica koja je umrla mlada. Što više treba da se postane ikona? – kazat će kasnije Herrera.

Problematiziranje invaliditeta

Biografija Fride Kahlo, na 528 stranica, međutim, donijela je slavu Herreri i, premda će kasnije napisati još biografija značajnih umjetnika, knjiga o Fridi obilježila je njezinu karijeru. Sretan spoj okolnosti pridonio je tome da upravo ova knjiga otvori Fridi Kahlo vrata Amerike, a potom i svijeta. Naime, lik tragične umjetnice postao je amblematski za feministice tzv. drugog vala te su one Fridu prigrlile kao svoju davnu, izgubljenu meksičku sestru te joj, pažljivo izbjegavajući komunističke konotacije, pripisale možda i više feminizma negoli ga je sama umjetnica zagovarala.

– Priča koja ide uz njezinu sliku nije onakva kakvu je Kahlo ostavila iza sebe – kazala je o Fridi londonska kritičarka i autorica Ayoola Solarin. – Kahlo je pretrpjela nesreću kad je imala samo 18 godina, što je dovelo do cjeloživotne kronične boli, pobačaja, ovisnosti o lijekovima i više od 30 operacija. Još uvijek se nagađa je li se namjerno predozirala, što je i dovelo do njezine smrti. Dok se njezin rad gotovo isključivo temelji na njezinu problematiziranju invaliditeta, o tome se rijetko govori. Bila je gorljiva komunistkinja koja je mrzila bijelce, SAD i kapitalizam. Doslovno je rekla: "Uopće mi se ne sviđaju gringosi. Vrlo su dosadni, i svi imaju lica poput nepečenih peciva."

Neoliberalne bjelkinje možda će je optužiti za "obrnuti rasizam", a ipak, i one nose naušnice s motivom Fride Kahlo. Umjesto da je osudi, bijeli feminizam ju je prigrlio, ili barem njezinu dvojnicu – svjetliju, ljepšu i nimalo radikalnu. Kada razgovaramo o Fridi samo površno, kroz njezin stil, to potkopava njezinu etničku pripadnost, njezinu sposobnost i njezine principe, sve što je ona ustvari bila. To je u konačnici čini nedostupnom manjinskim skupinama, istodobno omogućujući povlaštenim ljudima da je prigrle, a da pritom ne uđu u konflikt s njezinim stavovima – ustvrdila je Ayoola Solarin.

---

image

Priča koja ide uz njezinu sliku nije onakva kakvu je Kahlo ostavila iza sebe

Afp
---

No, s pravom ili ne, Frida je inkorporirana u bijeli feminizam SAD-a, a uskoro je kultu pridonio i Hollywood. Herrerina je knjiga brzo, skoro 30 godina nakon Fridine smrti, postala svjetski bestseler, preveden na brojne jezike, te je upravo na toj knjizi utemeljen i film sa Salmom Hayek iz 2002.

Jest, i film, kao i biografija, "prilagođeni" su ukusu konzumenata popularne kulture, no upravo takva prilagodba učinila je Fridu Kahlo "prihvatljivom" i najkonzervativnijim slojevima zapadnoga društva koji zacijelo s "pravom", živom Fridom ne bi izdržali ni pola sata. Zahvaljujući upravo feminističkom "posvojenju" Fride Kahlo, svijet danas na njezina muža, velikog meksičkog muralista Diega Riveru (1886. – 1956.), gleda tek kao na "njezin dodatak".

Za njihova života, obilježenog skandalima, svađama, mirenjima, ali ponajviše umjetnošću, stvari su bile posve suprotne – ona je bila egzotična žena, jedna od mnogih, velikog Rivere. Rivera je zarađivao, ona nije, odnosno skoro da i nije, njemu su se otvarala vrata New Yorka i Pariza, on je bio ime koje je nosilo izložbe, bilo samostalne, bilo skupne.

Danas je on globalno tek debeli, ružni umjetnik kojeg je Frida Kahlo opsesivno voljela. Njega su pak za života voljeli i kapitalisti i skromni Meksikanci, vodeći europski avangardni umjetnici i običan puk. Jednu njegovu grafiku je 1963. meksički predsjednik Adolfo Lopez Mateos poklonio Josipu Brozu Titu, pa se ta grafika i danas nalazi u Beogradu. Riverina epizoda s Rockefellerima pak ušla je u povijest.

Njegov angažman za koji mu je Nelson Rockefeller, kasniji potpredsjednik SAD-a, platio tada golemih 21 tisuću dolara, postao je legendaran. Naime, 1932. obitelj Rockefeller je dovršavala Rockefellerov centar na 89 tisuća četvornih metara, s 19 zgrada, većinom nebodera. Abby Rockefeller, filantropkinja i ljubiteljica suvremene umjetnosti, koja je, među ostalim, zaslužna i za gradnju i Muzeja moderne umjetnosti, kultne MoMA-e, bila je oduševljena Riverom.

Ona je nagovorila sina Nelsona da posao oslikavanja ulaznog hola središnjega, 70-katnog nebodera povjeri upravo Diegu Riveri, marksistu, komunistu, bludniku i bezbožniku. Rivera je došao s Fridom u New York napraviti mural od oko 16 četvornih metara, a mladi Rockefeller dao mu je i naslov: "Čovjek na raskrižju gleda s nadom i uznositom vizijom na izbor nove i bolje budućnosti." Na zadanu temu, Rivera je napravio brojne skice i Rockefeller ih je odobrio, ali Rivera je "malo" odstupio od odobrene skice pa je, tek nekoliko dana prije okončanja posla, gotovo u samo središte murala stavio – Vladimira Iljiča Lenjina.

---

image

Pitanje tko je legitimni i legalni vlasnik lika i djela Fride Kahlo ostaje otvoreno

Afp
---Lukavi suprug

Novine su 24. travnja 1933. donijele bombastičan članak s jasnom porukom – mural je antikapitalistički i antiamerički! Rockefeller se odmah pismom obratio Riveri. "Da je vaš mural u privatnoj kući, to bi bila druga stvar, ali on je u javnoj zgradi i situacija je, dakle, sasvim drukčija. Koliko god mi se to ne sviđa, bojim se da vas moram zamoliti da Lenjinovo lice zamijenite licem nekog nepoznatog čovjeka", napisao je multimilijarder.

Riveri nije bilo ni na kraj pameti prepiturati lice druga Lenjina. "Birajući između uništenja svoje koncepcije ili fizičkog uništenja cijelog murala, izabrao sam fizičko uništenje čuvajući njegov integritet", zapisao je poslije. Doista, 9. veljače 1934., u gluho doba noći, mural je otučen i pretvoren u prah. Ipak, lukavi Rivera je, znajući što slijedi nakon Rockefellerova pisma, angažirao fotografkinju Lucienne Bloch, koja je njegov mural, kvadrat po kvadrat, pomno fotografirala, pa je on u Meksiku napravio repliku i, znajući da joj ne smije dati isti naslov, nazvao je "Čovjek – gospodar svemira".

Taj mural i danas stoji na zidu u Palači lijepih umjetnosti u Mexico Cityju, a na njemu je, osim Lenjina i komunističkih drugova, naslikan i John D. Rockefeller, Nelsonov otac. Prikazan je kako pijanči s nekom ženom dok se iznad njih može vidjeti posuda s bakterijom sifilisa.

Takav je bio Rivera, danas gotovo nevažni lik u priči o Fridi Kahlo, kultnoj ikoni popularne, dominantno bijele, kulture koja, makar i potpuno trivijalizirana i estradizirana – ili baš zato! – privlači pozornost svijeta, pa i novih filmadžija kakva je i Carla Gutiérrez, redateljica najnovijeg filma o Fridi.

---

image

Frida je opsesivno voljela supruga Diega Riveru

Profimedia
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Profimedia Afp Afp Afp Afp
AFP

Frida Kahlo i Diego Rivera

Profimedia

Frida je opsesivno voljela supruga Diega Riveru

Afp

Pitanje tko je legitimni i legalni vlasnik lika i djela Fride Kahlo ostaje otvoreno

Afp

Priča koja ide uz njezinu sliku nije onakva kakvu je Kahlo ostavila iza sebe

Afp
Afp

Barbie lutka Naomi Osake i Fride Kahlo koju je njezina pranećakinja uspjela privremeno zabraniti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/u-prici-o-fridi-kahlo-postao-je-nevazan-lik-a-nekada-je-bilo-obrnuto-medu-njima-je-letjelo-perje-ludo-ga-je-voljela-1373341 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=03fbb4ec24df21de1c49a53d2d7e6f7d66bc249e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+pri%C4%8Di+o+Fridi+Kahlo+postao+je+neva%C5%BEan+lik%2C+a+nekada+je+bilo+obrnuto.+Me%C4%91u+njima+je+letjelo+perje%2C+ludo+ga+je+voljela&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fu-prici-o-fridi-kahlo-postao-je-nevazan-lik-a-nekada-je-bilo-obrnuto-medu-njima-je-letjelo-perje-ludo-ga-je-voljela-1373341 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fu-prici-o-fridi-kahlo-postao-je-nevazan-lik-a-nekada-je-bilo-obrnuto-medu-njima-je-letjelo-perje-ludo-ga-je-voljela-1373341 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STIŽE NOVI FILM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaSTIŽE NOVI FILM

U priči o Fridi Kahlo postao je nevažan lik, a nekada je bilo obrnuto. Među njima je letjelo perje, ludo ga je voljela

Piše Eda Vujević
18. ožujka 2024. - 15:29

Njezin je lik globalno poznat i obožavan, njezini su portreti sveprisutni, njezine slike imaju status multimilijunskih ikona, od kojih je najskuplja, "Diego y yo", prije tri godine postigla cijenu od 35 milijuna dolara, djevojčice i djevojke širom svijeta na maskenbalima nastoje postići što veću sličnost s njom, o njoj se iz godine u godinu snimaju novi filmovi, ona je proizvod koji donosi novac premda je za života prezirala kapitalizam...

Ona je Frida Kahlo (1907. – 1954.), umjetnica koja je tek nakon prerane smrti, koja ju je sustigla kad je imala svega 47 godina, postala kultna figura popularne kulture. Trebala su proći desetljeća da od žene koja je samo u Meksiku imala kakvo-takvo ime postane ono što danas jest – brend oko kojega se glože i nasljednici.

Taman kad je d...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 10:07