StoryEditorOCM
Panoramafascinantno

Znanstvenici impresionirani nevjerojatnim otkrićima u mračnim dubinama: ‘Ima ih više od 100, nikada ih nismo vidjeli!‘

Piše JL
23. veljače 2024. - 19:47

Znanstvenici su mapirali 52.777 četvornih kilometara morskog dna, što je rezultiralo otkrićem četiriju podvodnih planina.

Međunarodna skupina znanstvenika otkrila je više od 100 novih vrsta koje žive na podmorskim planinama u blizini obale Čilea.

Izvanredni dubokomorski koralji, staklene spužve, morski ježevi, jastozi, crvene ribe tek trebaju biti potvrđeni i opisani kao nove vrste, no već sada fasciniraju znanstvenike, piše Jutarnji.

- Daleko smo nadmašili naša očekivanja u ovoj ekspediciji. Uvijek očekujete pronaći nove vrste u ovim udaljenim i slabo istraženim područjima, ali količina koju smo pronašli, posebno za neke skupine poput spužvi, je nevjerojatna – izjavio je dr. Javier Sellanes, voditelj ekspedicije u kojoj su sudjelovali znanstvenici Schmidt Ocean Institutea iz SAD-a i Universidad Católica del Norte u Čileu.

image
Schmidt Ocean Institute

Kako se navodi u priopćenju, tim je istraživao podmorske planine duž grebena Nazca i Salas y Gómez, unutar i izvan čileanske jurisdikcije, kako bi prikupio podatke koji bi mogli poduprijeti određivanje međunarodnog zaštićenog morskog područja na otvorenom moru. Greben Salas y Gómez je 2900 kilometara dug podvodni planinski lanac koji se sastoji od više od 200 podvodnih planina koje se protežu od obale Čilea do Rapa Nuija, poznatog i kao Uskršnji otok.

Osim toga, znanstvenici su istražili dva čileanska morska zaštićena područja, morske parkove Juan Fernandez i Nazca-Desventuradas. Tijekom ekspedicije znanstvenici su koristili podvodnog robota, koji se može spustiti na dubine od 4500 metara.

- Ovi uspješni i zdravi ekosustavi pokazuju da morski parkovi Nazca-Desventuradas i Juan Fernández učinkovito štite osjetljiva morska staništa – rekao je Javier Sellanes.

Nevjerojatan broj uzoraka

Znanstvenici su mapirali 52.777 četvornih kilometara morskog dna, što je rezultiralo otkrićem četiriju podvodnih planina unutar čileanskih voda. Četvrta podmorska planina prvi je put istražena i mapirana, a znanstvenici su je neslužbeno nazvali Solito.

image
Schmidt Ocean Institute

- Potpuna identifikacija vrsta može trajati mnogo godina, a dr. Sellanas i njegov tim imaju nevjerojatan broj uzoraka s ove nevjerojatno lijepe i malo poznate žarišne točke bioraznolikosti - rekla je izvršna direktorica Schmidt Ocean Institutea dr. Jyotika Virmani. Schmidt Ocean Institute partner je Zaklade Nippon – Nekton Ocean Census Program ima cilj pronaći 100.000 novih morskih vrsta u sljedećih deset godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:47