StoryEditorOCM
ProstorijaIT DESTINACIJA

Strani investitori ‘vladaju‘ tržištem nekretnina, a ove dvije dalmatinske županije su najveći hit za kupovinu zemljišta

Piše PROSTORIJA SD
26. ožujka 2024. - 13:08

Potencijalni domaći kupci i dalje su najviše zainteresirani za nekretnine u gradovima poput Zagreba i Splita, dok su stranci osim za Zagreb, pokazali velik interes za kupovinu kvadrata na jadranskim lokacijama, pokazala je analiza podataka oglasnika Crozilla.com.

- Domaći kupci su i dalje vjerni tradicionalno popularnim gradovima poput Zagreba i Splita. Strani investitori također su osjetno prisutni na hrvatskom tržištu nekretnina, istražujući mogućnosti širom zemlje, pogotovo duž jadranske obale. I dok domaći kupci igraju ključnu ulogu u oblikovanju tržišta, velik broj stranih investitora postao je neizostavan faktor u njegovoj dinamici.

image

Zagreb

/Shutterstock

Upravo u tom kontekstu, važno je istražiti koje su lokacije bile najtraženije među stranim kupcima i kakve su njihove preferencije, rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio, koja upravlja mrežom portala za nekretnine, Indomio.hr i Crozilla.com.

Zagreb je, navodi dalje Matijević, i domaćim i stranim kupcima favorit za kupnju stana. Kada je riječ o domaćim kupcima, podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako stanovi u Zagrebu i dalje ostaju neosporni favoriti, a poseban naglasak tijekom veljače je stavljen na novogradnju. Split također privlači mnoge domaće kupce, dok Istarska županija, Rijeka, Zadar i Osječko-baranjska županija ostaju visoko na listi želja za kupnjom stanova.

Kada je u pitanju kupnja kuća, situacija je slična. Zagreb i u veljači ostaje popularan među potencijalnim domaćim kupcima, dok županije Istarska, Zadarska, Primorsko-goranska i Osječko-baranjska također bilježe značajnu potražnju.

Što se tiče zemljišta, podaci oglasnika pokazali su kako je Zagreb i dalje na vrhu popisa. Istarska, Zadarska, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska i Zagrebačka županija također su visoko na listi, ukazujući na širok spektar interesa za kupnju zemljišta diljem Hrvatske.

Najtraženija područja za strane kupce

Glavni grad Hrvatske, Zagreb, nastavlja privlačiti strane kupce, a pritom je poseban naglasak stavljen na stanove u novogradnji.

Nijemci su pokazali snažan interes za nekretnine u Hrvatskoj, ali potencijalni kupci iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije i Švicarske također su tijekom veljače ostavili svoj trag na našem tržištu nekretnina.

Glavni grad Hrvatske, Zagreb, ostaje vodeća destinacija za strane kupce koji traže stanove, s posebnim naglaskom na novogradnju. Istarska, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska i Zadarska županija također su privukle značajnu pažnju, ponudivši raznolike mogućnosti za investiranje u nekretnine duž obale i u urbanim sredinama.

image

Istra

/Shutterstock

Zadarska županija ističe se kao najtraženija destinacija među stranim kupcima koji su u potrazi za kućama. Istarska županija im je izrazito privlačna, a Zagreb i otok Vir također se nalaze na listama najtraženijih lokacija za kupnju kuća.

image

Dubrovnik

/Shutterstock

Zemljišta su također bila predmet interesa stranih investitora, s Dubrovačko-neretvanskom, Istarskom i Zadarskom županijom koje su se na oglasniku Crozilla  istaknule kao najtraženija područja. Otok Krk, posebno Malinska, te pitoreskni grad Lovran u veljači su privukli veliku pažnju potencijalnih stranih kupaca, pružajući mogućnosti za razvoj turističkih ili ruralnih projekata.

image
/Shutterstock

- Raznolikost ponude i atraktivnost regija duž jadranske obale, kao i brojne mogućnosti u glavnom gradu Zagrebu, čine Hrvatsku poželjnom destinacijom za strane investitore. S obzirom na njihovu snažnu prisutnost, jasno je da će strani kupci i dalje imati značajan utjecaj na kretanje cijena i dinamiku tržišta nekretnina u Hrvatskoj u godinama koje dolaze, rekao je Mladen Matijević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 04:20