StoryEditorOCM
Zdravljeopasno po zdravlje

Kako spavati na kauču, a da se ne ozlijedite? Ako baš ne možete odoljeti toj lošoj navici, pročitajte ove savjete

Piše MOZAIK SD
3. studenog 2023. - 22:57

Spavanje na kauču ili sofi može biti opasno za vaše zdravlje. Ono često može uzrokovati bolove u leđima i vratu zbog nedovoljno velikog prostora za što dovodi do neoptimalnih položaja spavanja, kao i osjećaja utrnulosti u udovima koji se naziva parestezija.

Kronična bol

Iako ove negativne nuspojave nisu ozbiljne ako je večer provedena na kauču jednokratno iskustvo, redovito spavanje na kauču može dovesti do kronične boli i loše kvalitete sna, što također može imati negativan utjecaj na vaše zdravlje.

Ako neko vrijeme spavate na kauču, budite proaktivni u pogledu svog zdravlja.

Kauči i sofe jednostavno ne doprinose sigurnom, zdravom spavanju. Međutim, možete poduzeti neke korake za poboljšanje fizičkog stanja koje uzrokuje bolove u leđima, uklještenja živaca i druge probleme.

Upotrijebite pravi jastuk, ako možete – jastuci na kauču nisu dizajnirani da pravilno podupiru vašu glavu i vrat.

Uklonite stražnje jastuke kako biste imali više prostora, piše Life Hacker.

Stabilizirajte sjedala na kauču tako da ispod njih stavite karton ili drvo i umotate ih u plahtu ili deku kako biste spriječili njihovo pomicanje.

Kauči su često prljavi. Puni su potencijalnih alergena i u pravilu se ne čiste redovito. Osim toga, često su puni opasnih spojeva. Ako nemate plahte, pomoći će vam umotavanje jastuka u deke ili čak ručnike.

Pozicionirajte se

Nakon što kauč učinite što je moguće udobnijim i privlačnijim, možete smanjiti šanse za ozljede i druge zdravstvene probleme tako što ćete pametno razmišljati o tome kako spavate.

Položaj spavanja može imati veliki utjecaj na kvalitetu vašeg sna i vaše šanse da se ozlijedite. Na mekim jastucima koji tonu u kauč najbolje će biti spavanje na leđima, ali to funkcionira samo ako imate prostora za ispružiti se.

Izbjegavajte da vam noge vise preko naslona za ruke jer će to stisnuti živce i otežati cirkulaciju.

Spavanje na boku u položaju fetusa najbolje je ako se ne možete ispružiti. Možda postoji korist od postavljanja jastuka između koljena – to može pomoći u održavanju pravilnog položaja zdjelice i kralježnice, sprječavajući bolove u leđima.

Glavu držite lagano podignutom. Ako nemate pravi jastuk, pokušajte naslagati jastuke tako da vam je vrat pod blagim kutom prema gore.

Ako je kauč jednostavno premalen da biste mogli pronaći udoban položaj, razmislite o izbacivanju jastuka.

Spavanje na kauču nikada neće biti sjajno, a tijekom dugog vremenskog razdoblja može biti aktivno štetno. Poduzimanje nekih koraka da se zaštitite može pomoći – kao i pronalaženje pravog kreveta što je prije moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 17:26