StoryEditorOCM
ZdravljePREDAVANJE

Kod žena u menopauzi se pojavljuje depresija, nesanica, debljanje, glavobolje, gubitak kose... Evo kako to spriječiti

Piše SPLIT SD
23. travnja 2024. - 17:00

Akademija medicinskih znanosti Hrvatske (AMZH) -podružnica Split u suorganizaciji s Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje "Zlatna vrata" i HLZ-om - podružnicom Split, pozivaju Vas na predavanje:

"Deset koraka za zdravu menopauzu"

Menopauza i problematika koju ona sa sobom donosi je danas više nego ikad u fokusu medicine, žena i društva općenito. Zašto? Očekivano trajanje života žena je znatno dulje nego prije samo pedeset ili sto godina, i svaka od nas uz malo sreće, prije ili kasnije doživjeti će svoju menopauzu. Više od jedne trećine svog života nastavit ćemo živjeti i nakon menopauze bez adekvatne funkcije jajnika. Nedostatak hormona koje izlučuju jajnici uvodi nas u novu eru života koju karakteriziraju brojne promjene.

Kod rijetkih će to razdoblje proći gotovo nezapaženo, ali u većine može izazvati najrazličitije simptome, teže nego su to navale vrućine, takozvani "valunzi" ili urogenitalna atrofija, o kojima se najviše priča kada je riječ o menopauzi. Manje poznate, a puno češće i ozbiljnije tegobe menopauze su mentalna magla tzv. "brain fog", tjeskoba, manjak libida, depresija, nesanica, debljanje, glavobolje, gubitak kose, tanka i suha koža, bolnost u zglobovima i brojne druge. Tegobe menopauze treba prepoznati i na vrijeme liječiti jer većinu njih je moguće umanjiti ili potpuno otkloniti. Pravovaljana informiranost i proaktivan pristup menopauzi stvara temelje našeg zdravog starenja.

Zanemarivanje problema koje menopauza donosi može znatno narušiti naše zdravlje kao i kvalitet naših poslovnih i obiteljskih odnosa. Individualnim pristupom svakoj ženi, ovisno o njenim tegobama, dobi i eventualnim rizicima koje nosi, može se propisati ispravno hormonsko liječenje i postići niz benefita.

Liječenje obuhvaća prvenstveno promjene u načinu života, ali i eventualno hormonsko nadomjesno liječenje, koje treba započeti što ranije već u perimenopauzi ili u prvih par godina nakon posljednje menstruacije. Nažalost, kada je riječ o menopauzi i hormonskom nadomjesnom liječenju, svjedoci smo brojnih zabluda. Liječenje utemeljeno na znanstvenim dokazima, razbijanje tabua vezanih za menopauzu i njeno liječenje, skidanje stigme sa same menopauze, važan je zadatak moderne ginekologije 21. stoljeća.

Predavač: izv. prof. prim. dr. sc. Jelena Marušić dr med. specijalist ginekologije i porodništva,

subspecijalist ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije, voditeljica Centra za žensko zdravlje "Hormona", dopredsjednica Hrvatskog društva za menopauzu.

Predavanje će se održati dana 29. travnja (ponedjeljak) 2024. godine u 19:00 h u kinoteci "Zlatna vrata", Dioklecijanova 7. u Splitu. Za liječnike će biti bodovano prema pravilniku HLK-a, navela je prof. emer. Dušanka Martinović Kaliterna, predsjednica podružnice Split AMZH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:01