StoryEditorOCM
Životbizarno

Teško za povjerovati: cijepio se protiv COVID-a 217 puta! Ostao je živ, istraživači u šoku, hitno ga podvrgli testovima

Piše MOZAIK SD
5. ožujka 2024. - 22:08

Muškarac iz Njemačke (62) je, protivno liječničkom savjetu, cijepljen 217 puta protiv covida, javljaju liječnici. Sve se odvijalo tijekom razdoblja od 29 mjeseci. Bizaran slučaj dokumentiran je u časopisu The Lancet Infectious Diseases, piše BBC.

Čini se da muškarac nije pretrpio nikakve loše posljedice, kažu istraživači sa Sveučilišta Erlangen-Nürnberg. "Saznali smo za njegov slučaj putem novinskih članaka. Tada smo ga kontaktirali i pozvali ga da se podvrgne različitim testovima u Erlangenu. Bio je vrlo zainteresiran za to", rekao je dr. Kilian Schober sa sveučilišnog odjela za mikrobiologiju.

Bez kaznene prijave

Muškarac je dao svježe uzorke krvi i sline. Istraživači su također testirali neke njegove zamrznute uzorke krvi koji su pohranjeni prethodnih godina. "Sami smo mogli uzeti uzorke krvi kada je čovjek primio dodatno cjepivo tijekom studije na vlastito inzistiranje", naveo je dr. Schober.

"Uspjeli smo upotrijebiti te uzorke kako bismo točno odredili kako imunološki sustav reagira na cijepljenje", dodao je. Državni odvjetnik grada Magdeburga otvorio je istragu s optužbom za prevaru, ali je pronašao dokaze za 130 cijepljenja, pa nije podignuta kaznena prijava. 

Cjepiva mogu naučiti tijelo kako se boriti protiv bolesti. mRNA cjepiva djeluju tako da tjelesnim stanicama pokažu dio genetskog koda iz virusa. Imunološki sustav bi tada trebao prepoznati i znati kako se boriti s covidom ako se s njim stvarno suoči.

Tri cjepiva su - dovoljna

Dr. Schober se zabrinuo da bi hiper-stimulacija imunološkog sustava ponovljenim dozama mogla umoriti određene stanice, ali istraživači nisu pronašli dokaze za to kod 62-godišnjaka. Također nije bilo nikakvih znakova da je ikada bio zaražen covidom.

"Važno je da ne podupiremo hiper-cijepljenje kao strategiju za poboljšanje adaptivnog imuniteta", istaknuli su istraživači. Rezultati njihovih testova na 62-godišnjaku bili su nedostatni za donošenje dalekosežnih zaključaka, a kamoli preporuka za širu javnost.

"Trenutno istraživanje pokazuje da je cijepljenje s tri doze, zajedno s redovitim dodatnim cjepivima za ranjive skupine, i dalje najbolji pristup. Nema naznaka da je potrebno više cjepiva", stoji na web-stranici sveučilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:29