StoryEditorOCM
ŽivotŽIVOT NA SJEVERU

‘Kako si trudna dobila novi posao?‘, pitali su je doma. Bojanu je reakcija njenog norveškog šefa rasplakala - od sreće

Piše MOZAIK SD
7. svibnja 2023. - 16:11

Bojana svakodnevno putem Instagrama donosi svoje inspirativne priče o životu u Norveškoj. Na njenom profilu @bojanahedonista može se pronaći mnogo korisnih savjeta, a nedavno je postavljeno i jedno vrlo interesantno pitanje, o kojem nešto kasnije... - piše Telegraf.

U opisu profila stoji da je Bojana "djevojka iz Srbije s adresom u Norveškoj", te da je po struci farmaceut. Ima i blog Bojana‘s Wonderful World (Bojanin predivan svijet), kao i YouTube kanal.

Prije tjedan dana, Bojana je objavila video na Instagramu, uz opis:

"Trudna, a trebam počneti raditi?! Potpuno novi grad, novi posao! Ovo me je dosta vas pitalo pa evo odgovora! Ovdje nema diskriminacije. Nitko vas ne smije pitati jeste li trudni, a ako se i dogodi - sve je ok".

Kaže da ju je dosta pratitelja pitalo jednu te istu stvar, pa je odlučila objasniti. Pogađate: sve žene odnosno buduće mame zanimalo je kako je moguće da ju je šef zaposlio - trudnu? To je nešto što u Srbiji rijetko tko doživi, a znamo da ni u Hrvatskoj nije puno drugačije.

Prema Bojaninom iskustvu, u Norveškoj je zabranjeno da vas bilo tko pita jeste li trudni ili bilo što drugo vezano za vašu duboku intimu.

"Ja sam saznala da sam trudna dva-tri tjedna nakon što sam potpisala ugovor za posao. Bilo mi je strašno, stresno, plakala sam, zato što dolazim sa Balkana gdje znamo kako se gleda na trudnoću i posao, posebno ako negdje tek počinjete", objašnjava Bojana u svom videu i nastavlja:

"Rekla sam to i liječnici, pitala sam je što ću, kako ću sada, a ona nije razumjela što je moj problem. Čak mi je rekla da je ona počela raditi u bolnici kada je bila u 14. tjednu trudnoće. Rekla je: ‘Svakom treba posao, i trudnica je normalno, ljudsko biće. Nećeš biti odsutna doživotno.‘".

Bojana je zatim lijepe vijesti rekla kolegicama, susjedima, i shvatila je da nitko nije shvaćao njezinu zabrinutost, osim njenih roditelja i prijateljica iz Srbije. Napokon, odlučila je reći i šefu da je trudna. Rekla je kako joj je neugodno, a od njega je dobila sljedeći e-mail:

"To nije nikakav problem, to su divne vijesti! Ne brini ništa, čestitam ti od srca. Radi dokad budeš mogla pa ćeš nastaviti gdje si stala, a dok budeš na porodiljnom naći ćemo zamjenu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:13