StoryEditorOCM
Životradnička zanimanja

Ne može svaka šuša biti pazaruša, a Pazar je doslovno ‘život na vagi‘, ‘večera za pet‘ i ‘ljubav je na selu‘

17. rujna 2023. - 08:42
Tko nije dobar iz matematike, sa zdravim razumom i elementarnom socijalnom inteligencijom, nema što raditi na Pazaru. Treba reagirati brzo i pametno; jedne prodaju robu na priču, druge na psihologiju, treće na šarm, četvrte na sućut, pete na podrijetlo i poznanstva...Niksa Stipanicev/Cropix

Prije otprilike mjesec dana u Slobodnoj Dalmaciji prodavačice sa splitskoga Pazara javno su se požalile da ih sugrađani bojkotiraju, i to, kako su rekle, iz poznatoga splitskog dišpeta. Kažemo prodavačice jer, uz iznimke i dužno poštovanje, na splitskome Pazaru uglavnom je riječ o ženama. Zapravo možda je još precizniji izraz kupravenda, preprodavačica.

Požalile su se kupravende kako ljudi ne mogu razumjeti koliko su poskupjeli energenti, gnojivo, voda, sve, i cijene naprosto moraju biti tolike, a da one nisu profiterke koje bi trebalo bojkotirati. Kao konkurenciju s kojom ih kupci varaju ukazale su na trgovačke lance gdje su poljoprivredni proizvodi i višestruko jeftiniji, ali ti artikli su, kazale su, upitne kvalitete i s mutnom poviješću tretiranja.

Srećom, pritom ipa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:36