StoryEditorOCM
ŽivotBESPLATNO JE DIJELI

Priča o Terezi, majstorici slastičarstva koja je zbog miksera napustila HNK i violinu, ima nastavak! Objavila je knjigu

16. listopada 2023. - 13:37

Ma koliko skromna i samozatajna bila, u gradu pod Marjanom malo tko nije čuo za Terezu Alabandu, majstoricu slastičarstva koja je prije drastične prekvalifikacije bila - akademska violinistica, profesorica violine.

Iz punokrvne glazbenice, međutim, prije više od desetljeća Tereza je postala "umjetnica s pjenjačom", naime toliko vješta, pedantna, kreativna - ali i obrazovana - slastičarka da danas drži edukacije, u obrazovnim ustanovama poučava mlade naraštaje, snima prekrasne (i besplatno dostupne) virtualne tutorijale ali i - piše knjige.

Ona na kojoj joj skidamo kapu jest najnovije, zasad isključivo digitalno dostupno, djelo edukativnog karaktera, naziva "Slastičar". Od A do Ž, dometnuli bismo, premda nije riječ o (kako bi se moglo pomisliti) pojmovniku pisanom abecednim redom. Terezino Slastičarstvo jedno je važno i sveobuhvatno djelo u kojemu ona čitatelja - slastičara početnika, pa čak i profesionalca, vječnog autodidakta željnog nadogradnje - poučava o svemu što je potrebno znati kako bi (p)ostao vrhunski majstor slatkog zanata.

Alabanda u svojoj virtualnoj knjizi - udžbeniku (u pregovorima je s nekoliko nakladnika i za ukoričenu verziju, što kao "ljudi od papira" željno iščekujemo) vrlo pedantno, pa čak i malo "štreberski" poučava po stavkama ne samo izradu i "rodovnik" svih mogućih slastica koje postoje na planeti, nego i vrlo lijepo, štoviše pregledno i uz mnoštvo foto-ilustracija donosi materijale, alatke i uređaje potrebne za rad.

K tomu, donosi opsežan popis namirnica koje su bazični repromatrijal za svakog slastičara, i njihov opis, kao i popis opasnosti koje "čuče" u kontaminiranoj hrani, pravila kako to spriječiti zasnovana na higijenskim standardima koji se nipošto ne smiju shvatiti ležerno. Na ukupno 365 stranica majstorica i prekaljena profesionalka Alabanda, dakle, donosi dragocjene savjete, preporuke i pouke koji su - povjerava nam - nastajali godinama, a plod su (danas već dugogodišnjeg) iskustva, ali i obrazovanja na najboljim slastičarskim školama svijeta koje je autorica pohađala u Parizu (prestižna Le Cordon Bleu akademija), Dubaiju (stažirala je u čuvenom hotelu Burj Al Arab) i drugdje.

Iza nje je puno prakse u Hrvatskoj, bezbroj educiranih učenika i vrhunskih gastro-kreacija slatkog predznaka. Zanimljivo je ipak naglasiti crticu iz bliskoistočne faze rada, u hotelu-jedru u Dubaiju.

- Stažiranje u tom posebnom svijetu vrhunskog ugostiteljstva neopisivo je iskustvo - prisjetila se naša sugovornica.

- Kuhinja je bila poput svemirskog broda, strojevi i oprema o kojoj se može samo sanjati, najfinije namirnice poput iranskih pistacija, vanilije s Tahitija, šafrana, jestivog zlata u neograničenim količinama... Samo su neki od "highlightera" koje mogu spomenuti iz radnog životopisa - kazala je svestrana umjetnica.

Uistinu, učila je Alabanda od najboljih svjetskih mastera predanošću nekoga tko je u već "svjesnim i izgrađenim" godinama - štoviše, s visokoškolskom diplomom u džepu! - izabrao slastičarstvo kao svoj konačan izbor.

O razlozima da se upusti u objavu ovog udžbenika i besplatno ga ponudi u virtualnoj formi, veli:

- Tijekom rada neprekidno sam nailazila na isti problem - nedostatak literature na hrvatskom jeziku. Može zvučati nevjerojatno, ali do današnjega dana učenici hrvatskih ugostiteljskih škola nemaju suvremeni, moderni udžbenik iz slastičarstva! Jedina knjiga koju imaju je udžbenik "Slastice", slovenskog autora Petera Andloviča, nastala u dalekoj prošlosti, ljeta Gospodnjega 1981. To je u ovom poslu već jako zastarjela literatura (uz dužno poštovanje autoru, ali trendovi se, jasno vam je, mijenjaju). E, nećeš, bome! Rekla sam sebi, sjela i počela pisati novi udžbenik, i to iz bilježaka koje sam sebi kreirala prije svakog školskog sata ili edukacijskih sastanaka. Tako sam, u konačnici, najviše radi sebe napisala udžbenik slastičarstva pod naslovom "Slastičar" - smije se splitska majstorica.

- Naravno, besplatan je i mogu ga koristiti baš svi koji žele. No, meni to nije bilo dovoljno, pa sam napravila i website "Pastrymaestra" koji do ovoga trenutka broji nekih 200 postova, svaki sa videom, opisom i receptom, a naravno - tu je i YouTube kanal Pastrymaestra - ukratko - ogromna količina iskustva i znanja poslužena na pladnju, spremna za sve koji žele učiti i također besplatno dostupna - napominje.

Slastičar za 5!

Higijena i sigurnost hrane, oblici kontaminacije, slastičarski alat i oprema, namirnice, osnovne tehnike izrade sirupa, vrste meringue-krema, voćnog pirea, pateua a bombea, glazure od marelica...

Izrada voćnih deserta, salata, želea, pečenog voća, svih vrsta palačinki, štrudli, vučenih tijesta, baklava, "mali milijun" krema (za neke smo čak i čuli), prhkih i "razbijenih" tijesta, slanih tijesta, tarteva i biskvita, dizanih (također i hrustavih i laminiranih) tijesta, focaccia, baguetta...

Ovo je samo dio izvrsnog, vrlo preglednog udžbenika. Odavno nismo čitali nešto tako lijepo, stručno i pregledno, logički povezano - ne zaboravimo spomenuti recepte za skoro sve klasike iz svijeta torti i kolača koje slastičar mora poznavati (prije negoli krene u vlastite kreacije), poput: Schwarzwaldice, Sacher-torte, Danskog peciva, Daminih prstiju (Ladies fingers ili Savioardi), Charlotte-torti, Doboš-torte, minjona, tuljaka, Madeleine-kolačića i drugog, uz obvezan smrznuti program (sorbeti, sladoledi...).

Zastupljen je i bezglutenski program, izrada domaće čokolade, marcipana i karamela... Ma sve, od A do Ž, što bi se reklo.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:18