stdClass Object ( [id] => 1112669 [title] => Saši Čotaru je prije 20 godina djevojka darovala velikog azijskog škorpiona, a on obožava i pauke. 20 godina kasnije, evo ga u Splitu: Ako te ugrize, to ti je kao da te osa ubola... [alias] => sasi-cotaru-je-prije-20-godina-djevojka-darovala-velikog-azijskog-skorpiona-a-on-obozava-i-pauke-20-godina-kasnije-evo-ga-u-splitu-ako-te-ugrize-to-ti-je-kao-da-te-osa-ubola [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nismo hrabri, O.K., zaledila nam se krv u žilama pri pomisli da će nam ta ogroooomna dlakava tamnosmeđa tarantula, pauk jedan od najvećih na svijetu, s dugih osam člankovitih nogu i onim velikim čeljustima migoljiti po golim rukama.

Doskočiti do usta, preko očiju skočiti na glavu. Pauci mogu to lako, ima vrsta koje trče kao mali bolidi, skaču i do 30 centimetara daleko bez najave.

Sorry, ne i ne, za scene nalik onima iz "Indiana Jonesa" ili "Spidermana" nismo spremni.

Pa i onda kada nam Sašo Čotar, vlasnik jedne od najvećih privatnih europskih zbirki paukova i škorpiona potvrdi da nam taj XXXL dlakavac, koliko god opasno izgledao, ništa nažao neće napraviti.

- Nema straha, ako bi i ugrizao, a neće, to je ubod nalik osinjem ili pčelinjem. To je ptičji pauk, jedan od tri najveća na svijetu. Nema obrambenog stava, recimo kao ovaj kojem ću se približiti isključivo dugom pincetom.

Pogledajte ga, već diže prednje noge, upozorava, stoj, ugrist ću te, ne idi dalje. Ljuti se – kaže Sašo, Slovenac iz Bleda koji se zbog izložbe s obitelji na nekoliko mjeseci preselio u Split.

Od svojih se paukova ne želi odvajati. I odmah je jasno da, za razliku od nas, nema arahnofobiju, strah od ovih životinja od kojeg na svijetu pati do 50 posto žena i 18 posto muškaraca.

Otkrio je to kada mu je prije 20 godina bivša djevojka za rođendan darovala velikog azijskog šumskog škorpiona.

Dva desetljeća poslije evo ga u Splitu, u Prirodoslovnom muzeju, u kojem je izložio 77 pauka i škorpiona, među njima i neke od najotrovnijih primjeraka na svijetu.

---

image
Posjetitelji na izložbi
 
Vojko Bašić/Cropix
---


Uz brojne tarantule u Splitu se mogu vidjeti i razni njihovi rođaci koji žive na tlu, na drvu, zaštićeni, oni što će na vas skočiti u sekundi, neki toliko brzi da se jedva snađete… A ima i onih koje ne biste voljeli sresti na putu. Kao, recimo, nekolicinu crnih udovica.

Svi su pauci ženke

- Ako te ta ugrize, neće biti dobro. Ako te ugrize i neki od mojih štipavaca, a štipavci su grabežljivi paučnjaci iz reda Scorpiones, može biti još gore – veli Sašo, koji sa svojim mezimicama, jer u ovoj kolekciji svi su pauci ženke, često na izložbama gostuje diljem Europe.

Sada je pod Marjanom u Prirodoslovnom muzeju, bivšoj "Kadi", gdje do 31. listopada prezentira svoje nesvakidašnje ljubimce, na izložbi pod nazivom Velika izložba živih pauka i štipavaca.

Život piše romane, 17,5 godina Sašo je bio policajac, zamjenik bledskog komandira. Ali… Ali netko voli torbice i cipele, netko dobra auta, a on ove životinje, od kojih su neke prava ubojita oružja.

- Dao sam otkaz i profesionalno se posvetio mojim paucima i škorpionima. Za njih u obiteljskoj kući imam jednu veliku prostoriju. Kada sam ih počeo skupljati, a prvo su došli škorpioni, živjeli su sa mnom u jednoj sobi.

---

image
Meksička crvena tarantula
 
Vojko Bašić/Cropix
---


Jednom je jedan pobjegao iz terarija, ali brzo sam ga našao. Od tada su svi pod ključem. Jednom sam čak bio dao ime Bobi – govori.

U svakom slučaju, pokušao je iz nas otjerati strah. Ccc, nema šanse, ne ide. Ali, priznajemo, uspio nam je, a vidjeli smo to i kod drugih posjetitelja, izazvati ushićenje zbog otkrića nevjerojatnih supermoći koje ove životinje imaju. Spiderman je za ove pauke mala beba.

---

image
Europska crna udovica
 
Vojko Bašić/Cropix
---


- Osim na Antarktici, po nekim procjenama gdje god se na kopnu nalazili, na minimalno tri metra od vas živi jedan pauk. Nemojte ih ubijati, pustite ih, jedu muhe, komarce, čak i kućne grinje. Teško je vjerovati da će vam baš neka crna udovica u gradu, u nekom urbanom području, ući u kuću.

Ona napada jedino ako je životno ugrozite. Mene nikada niti jedan pauk nije ugrizao - veli.

Presvlače se kao zmije

Proučavamo terarije, svaki ima svoju ženku, u svakom je posudica s vodom i živa biljka. Svakog jutra Sašo čisti njihov dom, donosi svježu vodu, zalijeva zelenilo koje paucima služi kao skrovište.

Učinilo nam se da u nekom od terarija dvije ženke dijele isti prostor. A onda nas je Sašo uputio da pogledamo malo bolje, pa smo shvatili da pokraj živog skrivajućeg pauka postoji i nešto nalik praznom oklopu.

---

image
Posjetitelji na izložbi
 
Vojko Bašić/Cropix
---


- Pauk je kao zmija. I on se presvlači, ali pritom odbacuje cijeli skelet jer nema kosti u tijelu. Kada su mali, rade to i po nekoliko puta godišnje. Kasnije je to jednom godišnje, ili rjeđe. Od kada smo u Splitu, nekoliko ih je to napravilo.

---

image
Pauk Teraphosa blondi
 
Vojko Bašić/Cropix
---


Točno se može vidjeti kako su pauci nakon presvlačenja mekani, nezaštićeni, sve dok se ne stvori novi oklop. Jedna od crnih udovica čak je dva puta odbacila skelet, i ostavila ih je da vise na granama svog stabalca, evo pogledajte ih.

Sviđa joj se u Splitu

Čak je tu pod Marjanom i malo narasla, sviđa joj se u Splitu. Kada bace oklop, skrivaju se u zaklonu. Tako se čuvaju od napadača. Treba im od jednog do nekoliko dana da dobiju novi – čujemo.

A ako se nekom pauku ozlijedi dio noge, s novim skeletom će dobiti novoizraslu.

Zamislite vi koliko su napredniji od ljudi, i koliko ta njihova moć regeneracije može dati pravaca za medicinska istraživanja na polju invaliditeta!

Na splitskoj izložbi se mogu pogledati 65 pauka i 12 škorpiona iz cijeloga svijeta. Tu su neki koje se ni Sašo ne bi nikada, ali baš nikada usudio staviti na ruku.

Nemaju uši, čuju preko dlaka

- Pauci nemaju uši, ali čuju preko sistema dlaka na svom tijelu, osjećaju vibracije. Uzgajam ženke jer su veće, snažnije, duže žive. Jači im je ugriz, za razliku od mužjaka mogu s lakoćom probiti kožu na ljudskom tijelu.

Pogledajte ovog velikog pauka, vidite kako iz njegovog zatka izlazi prefina nit. Tu se nalaze dvije predivne bradavice i unutra žlijezde iz kojih se stvara paučina. Oni to stalno puštaju.

---

image
Ghost ornamental tarantula
 
Vojko Bašić/Cropix
---


Hranjenje je posebna priča, ima ih koji jedu dva puta tjedno. Ali ima ih koji jedu dva do tri puta godišnje. Ja im ponudim, pa one kako žele. Mogu jesti rijetko jer im je metabolizam jako usporen. Neki primjerci, recimo ovi ptičji pauci, mogu živjeti i do 15, čak i 25 godina – kaže.

Pauci koji se kupuju na specijaliziranim tržištima mogu imati cijenu od eura do dva za najsitniji primjerak, no da bi on došao do prave veličine, trebaju proći godine i godine.

Tržište paukova je jako živahno, postoje brojni ljubitelji koji ih žele imati u svojim kolekcijama. Neki ih traže na crnom tržištu, gdje se trguje rijetkim, zaštićenim vrstama. Takve kupnje znaju završiti drakonskim kaznama.

---

image
Malezijski prašumski škorpion
 
Vojko Bašić/Cropix
---


- Zaštićene vrste se smiju kupovati isključivo ako su uzgojene u zatočeništvu. Kada kupite takvog pauka, s njim ćete dobiti i dokumente. Paukove hranim živim glistama, cvrčcima, muhama, zmijama, žoharima. U prirodi se najveći pauci hrane malim sisavcima, pticama, velikim kukcima. Priroda je sve posložila.

---

image
Indijski crveni škorpion
 
Vojko Bašić/Cropix
---

A ponekad nosi i iznenađenja, kao recimo kod indijskog crvenog štipavca koji izgleda tako osjetljivo, a najotrovniji je na cijelom svijetu – kaže Sašo, koji i takav raritetni primjerak čuva u jedinstvenoj postrojbi koju vam je šteta ne upoznati.

---

Pauci u gramima i centimetrima

Pauci žive na svim kontinentima osim na Antarktici. Najveća vrsta pauka na svijetu živi u Južnoj Americi, u skupini ptičjih pauka.

Ima raspon nogu do 28 cm i teži više od 170 grama. Najmanji odrasli pauk na svijetu je mužjak s Bornea, s duljinom tijela od tek 0,37 mm, manje od glave pribadače.

Vučji pauci mogu trčati brzinom do 0,6 metara u sekundi. Svi pauci imaju plavu krv i svi predu paučinu, ali svi i ne pletu mreže.

Nit paučine u paukovoj mreži pet je puta jača od čelične niti iste debljine.

---

---

Čuvaj se crne udovice

Najsmrtonosniji pauci na svijetu su crne udovice, ljevkastomrežni pauk i smeđi pauci samotari.

Najotrovniji pauk na svijetu je brazilski lutajući pauk, takozvani bananin pauk. Samo mala količina otrova dovoljna je da ubije čovjeka.

Nekim vrstama ptičjih pauka može trebati i deset godina da postignu spolnu zrelost.

Kad je dostignu, mužjacima obično preostaje od 1 do 1,5 godina života, i odmah kreću u potragu za ženkom s kojom će se pariti.

---

---

Ono kad sretneš štipavca od 23 cm...

Najmanji poznati štipavci dugi su 9 mm, najveći narastu do 23 cm, žive od 4 do 25 godina. Štipavac se mora neprestano istezati dok se novi oklop stvrdnjava, kako bi mu u novom oklopu bilo dovoljno prostrano.

Svi imaju otrovni žalac na vrhu repa, ali samo dvadesetak vrsta ima dovoljno snažan otrov da ubije čovjeka.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRUGAČIJI LJUBIMCI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => DRUGAČIJI LJUBIMCI 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-13 10:11:17 [created_by] => 3217 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-14 12:33:40 [modified_by] => 3217 [publish_up] => 2021-07-14 11:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 550 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18550728.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18550734.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18550732.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18550730.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18550726.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18550724.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18550722.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18550720.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18550718.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18550710.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18550708.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18550706.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18550704.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18550698.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18550694.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18550690.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Terarist Sa\u0161o \u010cotar: Da vas ovaj ugrize, to bi bilo poput p\u010delinjeg ili osinjeg uboda
\n\u00a0","Europska crna udovica
\n\u00a0","Malezijski pra\u0161umski \u0161korpion
\n\u00a0","Indijski crveni \u0161korpion
\n\u00a0","Meksi\u010dka crvena tarantula
\n\u00a0","Biv\u0161i policajac, sada terarist Sa\u0161o \u010cotar
\n\u00a0","Pauk Teraphosa blondi
\n\u00a0","Iz reda najve\u0107ih - Pti\u010dji pauk
\n\u00a0","Ghost ornamental tarantula
\n\u00a0","Posjetitelji na izlo\u017ebi
\n\u00a0","Posjetitelji na izlo\u017ebi
\n\u00a0","Posjetitelji na izlo\u017ebi
\n\u00a0","Meksi\u010dka crvena tarantula
\n\u00a0","Posjetitelji na izlo\u017ebi
\n\u00a0","Europska crna udovica
\n\u00a0","Nova meksi\u010dka tarantula
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1286","hd_18550728_1920.jpg":"1920x1080","k_18550728_1280.jpg":"1280x1280","k_18550728_1024.jpg":"1024x1024","k_18550728_640.jpg":"640x640","k_18550728_480.jpg":"480x480","k_18550728_340.jpg":"340x340","k_18550728_220.jpg":"220x220","o_18550728_1280.jpg":"1280x857","o_18550728_1024.jpg":"1024x685","o_18550728_640.jpg":"640x428","o_18550728_480.jpg":"480x321","o_18550728_340.jpg":"340x227","o_18550728_220.jpg":"220x147","h_18550728_1280.jpg":"1280x854","h_18550728_1024.jpg":"1024x683","h_18550728_640.jpg":"640x427","h_18550728_480.jpg":"480x320","h_18550728_340.jpg":"340x227","h_18550728_220.jpg":"220x147","pp_18550728_1280.jpg":"1006x1280","pp_18550728_1024.jpg":"805x1024","pp_18550728_640.jpg":"503x640","pp_18550728_480.jpg":"377x480","pp_18550728_340.jpg":"267x340","pp_18550728_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1378","hd_18550734_1920.jpg":"1920x1080","k_18550734_1280.jpg":"1280x1280","k_18550734_1024.jpg":"1024x1024","k_18550734_640.jpg":"640x640","k_18550734_480.jpg":"480x480","k_18550734_340.jpg":"340x340","k_18550734_220.jpg":"220x220","o_18550734_1280.jpg":"1280x918","o_18550734_1024.jpg":"1024x734","o_18550734_640.jpg":"640x459","o_18550734_480.jpg":"480x344","o_18550734_340.jpg":"340x244","o_18550734_220.jpg":"220x157","h_18550734_1280.jpg":"1280x854","h_18550734_1024.jpg":"1024x683","h_18550734_640.jpg":"640x427","h_18550734_480.jpg":"480x320","h_18550734_340.jpg":"340x227","h_18550734_220.jpg":"220x147","pp_18550734_1280.jpg":"1006x1280","pp_18550734_1024.jpg":"805x1024","pp_18550734_640.jpg":"503x640","pp_18550734_480.jpg":"377x480","pp_18550734_340.jpg":"267x340","pp_18550734_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1485","hd_18550732_1920.jpg":"1920x1080","k_18550732_1280.jpg":"1280x1280","k_18550732_1024.jpg":"1024x1024","k_18550732_640.jpg":"640x640","k_18550732_480.jpg":"480x480","k_18550732_340.jpg":"340x340","k_18550732_220.jpg":"220x220","o_18550732_1280.jpg":"1280x990","o_18550732_1024.jpg":"1024x792","o_18550732_640.jpg":"640x495","o_18550732_480.jpg":"480x371","o_18550732_340.jpg":"340x262","o_18550732_220.jpg":"220x170","h_18550732_1280.jpg":"1280x854","h_18550732_1024.jpg":"1024x683","h_18550732_640.jpg":"640x427","h_18550732_480.jpg":"480x320","h_18550732_340.jpg":"340x227","h_18550732_220.jpg":"220x147","pp_18550732_1280.jpg":"1006x1280","pp_18550732_1024.jpg":"805x1024","pp_18550732_640.jpg":"503x640","pp_18550732_480.jpg":"377x480","pp_18550732_340.jpg":"267x340","pp_18550732_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1481","hd_18550730_1920.jpg":"1920x1080","k_18550730_1280.jpg":"1280x1280","k_18550730_1024.jpg":"1024x1024","k_18550730_640.jpg":"640x640","k_18550730_480.jpg":"480x480","k_18550730_340.jpg":"340x340","k_18550730_220.jpg":"220x220","o_18550730_1280.jpg":"1280x987","o_18550730_1024.jpg":"1024x789","o_18550730_640.jpg":"640x493","o_18550730_480.jpg":"480x370","o_18550730_340.jpg":"340x262","o_18550730_220.jpg":"220x169","h_18550730_1280.jpg":"1280x854","h_18550730_1024.jpg":"1024x683","h_18550730_640.jpg":"640x427","h_18550730_480.jpg":"480x320","h_18550730_340.jpg":"340x227","h_18550730_220.jpg":"220x147","pp_18550730_1280.jpg":"1006x1280","pp_18550730_1024.jpg":"805x1024","pp_18550730_640.jpg":"503x640","pp_18550730_480.jpg":"377x480","pp_18550730_340.jpg":"267x340","pp_18550730_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1488","hd_18550726_1920.jpg":"1920x1080","k_18550726_1280.jpg":"1280x1280","k_18550726_1024.jpg":"1024x1024","k_18550726_640.jpg":"640x640","k_18550726_480.jpg":"480x480","k_18550726_340.jpg":"340x340","k_18550726_220.jpg":"220x220","o_18550726_1280.jpg":"1280x992","o_18550726_1024.jpg":"1024x793","o_18550726_640.jpg":"640x496","o_18550726_480.jpg":"480x372","o_18550726_340.jpg":"340x263","o_18550726_220.jpg":"220x170","h_18550726_1280.jpg":"1280x854","h_18550726_1024.jpg":"1024x683","h_18550726_640.jpg":"640x427","h_18550726_480.jpg":"480x320","h_18550726_340.jpg":"340x227","h_18550726_220.jpg":"220x147","pp_18550726_1280.jpg":"1006x1280","pp_18550726_1024.jpg":"805x1024","pp_18550726_640.jpg":"503x640","pp_18550726_480.jpg":"377x480","pp_18550726_340.jpg":"267x340","pp_18550726_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1305","hd_18550724_1920.jpg":"1920x1080","k_18550724_1280.jpg":"1280x1280","k_18550724_1024.jpg":"1024x1024","k_18550724_640.jpg":"640x640","k_18550724_480.jpg":"480x480","k_18550724_340.jpg":"340x340","k_18550724_220.jpg":"220x220","o_18550724_1280.jpg":"1280x870","o_18550724_1024.jpg":"1024x696","o_18550724_640.jpg":"640x435","o_18550724_480.jpg":"480x326","o_18550724_340.jpg":"340x231","o_18550724_220.jpg":"220x149","h_18550724_1280.jpg":"1280x854","h_18550724_1024.jpg":"1024x683","h_18550724_640.jpg":"640x427","h_18550724_480.jpg":"480x320","h_18550724_340.jpg":"340x227","h_18550724_220.jpg":"220x147","pp_18550724_1280.jpg":"1006x1280","pp_18550724_1024.jpg":"805x1024","pp_18550724_640.jpg":"503x640","pp_18550724_480.jpg":"377x480","pp_18550724_340.jpg":"267x340","pp_18550724_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1422","hd_18550722_1920.jpg":"1920x1080","k_18550722_1280.jpg":"1280x1280","k_18550722_1024.jpg":"1024x1024","k_18550722_640.jpg":"640x640","k_18550722_480.jpg":"480x480","k_18550722_340.jpg":"340x340","k_18550722_220.jpg":"220x220","o_18550722_1280.jpg":"1280x948","o_18550722_1024.jpg":"1024x758","o_18550722_640.jpg":"640x474","o_18550722_480.jpg":"480x355","o_18550722_340.jpg":"340x251","o_18550722_220.jpg":"220x162","h_18550722_1280.jpg":"1280x854","h_18550722_1024.jpg":"1024x683","h_18550722_640.jpg":"640x427","h_18550722_480.jpg":"480x320","h_18550722_340.jpg":"340x227","h_18550722_220.jpg":"220x147","pp_18550722_1280.jpg":"1006x1280","pp_18550722_1024.jpg":"805x1024","pp_18550722_640.jpg":"503x640","pp_18550722_480.jpg":"377x480","pp_18550722_340.jpg":"267x340","pp_18550722_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1283","hd_18550720_1920.jpg":"1920x1080","k_18550720_1280.jpg":"1280x1280","k_18550720_1024.jpg":"1024x1024","k_18550720_640.jpg":"640x640","k_18550720_480.jpg":"480x480","k_18550720_340.jpg":"340x340","k_18550720_220.jpg":"220x220","o_18550720_1280.jpg":"1280x855","o_18550720_1024.jpg":"1024x684","o_18550720_640.jpg":"640x427","o_18550720_480.jpg":"480x320","o_18550720_340.jpg":"340x227","o_18550720_220.jpg":"220x147","h_18550720_1280.jpg":"1280x854","h_18550720_1024.jpg":"1024x683","h_18550720_640.jpg":"640x427","h_18550720_480.jpg":"480x320","h_18550720_340.jpg":"340x227","h_18550720_220.jpg":"220x147","pp_18550720_1280.jpg":"1006x1280","pp_18550720_1024.jpg":"805x1024","pp_18550720_640.jpg":"503x640","pp_18550720_480.jpg":"377x480","pp_18550720_340.jpg":"267x340","pp_18550720_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1438","hd_18550718_1920.jpg":"1920x1080","k_18550718_1280.jpg":"1280x1280","k_18550718_1024.jpg":"1024x1024","k_18550718_640.jpg":"640x640","k_18550718_480.jpg":"480x480","k_18550718_340.jpg":"340x340","k_18550718_220.jpg":"220x220","o_18550718_1280.jpg":"1280x958","o_18550718_1024.jpg":"1024x766","o_18550718_640.jpg":"640x479","o_18550718_480.jpg":"480x359","o_18550718_340.jpg":"340x254","o_18550718_220.jpg":"220x164","h_18550718_1280.jpg":"1280x854","h_18550718_1024.jpg":"1024x683","h_18550718_640.jpg":"640x427","h_18550718_480.jpg":"480x320","h_18550718_340.jpg":"340x227","h_18550718_220.jpg":"220x147","pp_18550718_1280.jpg":"1006x1280","pp_18550718_1024.jpg":"805x1024","pp_18550718_640.jpg":"503x640","pp_18550718_480.jpg":"377x480","pp_18550718_340.jpg":"267x340","pp_18550718_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18550710_1920.jpg":"1920x1080","k_18550710_1280.jpg":"1280x1280","k_18550710_1024.jpg":"1024x1024","k_18550710_640.jpg":"640x640","k_18550710_480.jpg":"480x480","k_18550710_340.jpg":"340x340","k_18550710_220.jpg":"220x220","o_18550710_1280.jpg":"1280x853","o_18550710_1024.jpg":"1024x682","o_18550710_640.jpg":"640x426","o_18550710_480.jpg":"480x320","o_18550710_340.jpg":"340x226","o_18550710_220.jpg":"220x146","h_18550710_1280.jpg":"1280x854","h_18550710_1024.jpg":"1024x683","h_18550710_640.jpg":"640x427","h_18550710_480.jpg":"480x320","h_18550710_340.jpg":"340x227","h_18550710_220.jpg":"220x147","pp_18550710_1280.jpg":"1006x1280","pp_18550710_1024.jpg":"805x1024","pp_18550710_640.jpg":"503x640","pp_18550710_480.jpg":"377x480","pp_18550710_340.jpg":"267x340","pp_18550710_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1212","hd_18550708_1920.jpg":"1920x1080","k_18550708_1280.jpg":"1280x1280","k_18550708_1024.jpg":"1024x1024","k_18550708_640.jpg":"640x640","k_18550708_480.jpg":"480x480","k_18550708_340.jpg":"340x340","k_18550708_220.jpg":"220x220","o_18550708_1280.jpg":"1280x808","o_18550708_1024.jpg":"1024x646","o_18550708_640.jpg":"640x404","o_18550708_480.jpg":"480x303","o_18550708_340.jpg":"340x214","o_18550708_220.jpg":"220x138","h_18550708_1280.jpg":"1280x854","h_18550708_1024.jpg":"1024x683","h_18550708_640.jpg":"640x427","h_18550708_480.jpg":"480x320","h_18550708_340.jpg":"340x227","h_18550708_220.jpg":"220x147","pp_18550708_1280.jpg":"1006x1280","pp_18550708_1024.jpg":"805x1024","pp_18550708_640.jpg":"503x640","pp_18550708_480.jpg":"377x480","pp_18550708_340.jpg":"267x340","pp_18550708_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1087","hd_18550706_1920.jpg":"1920x1080","k_18550706_1280.jpg":"1280x1280","k_18550706_1024.jpg":"1024x1024","k_18550706_640.jpg":"640x640","k_18550706_480.jpg":"480x480","k_18550706_340.jpg":"340x340","k_18550706_220.jpg":"220x220","o_18550706_1280.jpg":"1280x724","o_18550706_1024.jpg":"1024x579","o_18550706_640.jpg":"640x362","o_18550706_480.jpg":"480x271","o_18550706_340.jpg":"340x192","o_18550706_220.jpg":"220x124","h_18550706_1280.jpg":"1280x854","h_18550706_1024.jpg":"1024x683","h_18550706_640.jpg":"640x427","h_18550706_480.jpg":"480x320","h_18550706_340.jpg":"340x227","h_18550706_220.jpg":"220x147","pp_18550706_1280.jpg":"1006x1280","pp_18550706_1024.jpg":"805x1024","pp_18550706_640.jpg":"503x640","pp_18550706_480.jpg":"377x480","pp_18550706_340.jpg":"267x340","pp_18550706_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1399","hd_18550704_1920.jpg":"1920x1080","k_18550704_1280.jpg":"1280x1280","k_18550704_1024.jpg":"1024x1024","k_18550704_640.jpg":"640x640","k_18550704_480.jpg":"480x480","k_18550704_340.jpg":"340x340","k_18550704_220.jpg":"220x220","o_18550704_1280.jpg":"1280x932","o_18550704_1024.jpg":"1024x746","o_18550704_640.jpg":"640x466","o_18550704_480.jpg":"480x349","o_18550704_340.jpg":"340x247","o_18550704_220.jpg":"220x160","h_18550704_1280.jpg":"1280x854","h_18550704_1024.jpg":"1024x683","h_18550704_640.jpg":"640x427","h_18550704_480.jpg":"480x320","h_18550704_340.jpg":"340x227","h_18550704_220.jpg":"220x147","pp_18550704_1280.jpg":"1006x1280","pp_18550704_1024.jpg":"805x1024","pp_18550704_640.jpg":"503x640","pp_18550704_480.jpg":"377x480","pp_18550704_340.jpg":"267x340","pp_18550704_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1157","hd_18550698_1920.jpg":"1920x1080","k_18550698_1280.jpg":"1280x1280","k_18550698_1024.jpg":"1024x1024","k_18550698_640.jpg":"640x640","k_18550698_480.jpg":"480x480","k_18550698_340.jpg":"340x340","k_18550698_220.jpg":"220x220","o_18550698_1280.jpg":"1280x771","o_18550698_1024.jpg":"1024x617","o_18550698_640.jpg":"640x385","o_18550698_480.jpg":"480x289","o_18550698_340.jpg":"340x204","o_18550698_220.jpg":"220x132","h_18550698_1280.jpg":"1280x854","h_18550698_1024.jpg":"1024x683","h_18550698_640.jpg":"640x427","h_18550698_480.jpg":"480x320","h_18550698_340.jpg":"340x227","h_18550698_220.jpg":"220x147","pp_18550698_1280.jpg":"1006x1280","pp_18550698_1024.jpg":"805x1024","pp_18550698_640.jpg":"503x640","pp_18550698_480.jpg":"377x480","pp_18550698_340.jpg":"267x340","pp_18550698_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1223","hd_18550694_1920.jpg":"1920x1080","k_18550694_1280.jpg":"1280x1280","k_18550694_1024.jpg":"1024x1024","k_18550694_640.jpg":"640x640","k_18550694_480.jpg":"480x480","k_18550694_340.jpg":"340x340","k_18550694_220.jpg":"220x220","o_18550694_1280.jpg":"1280x815","o_18550694_1024.jpg":"1024x652","o_18550694_640.jpg":"640x407","o_18550694_480.jpg":"480x305","o_18550694_340.jpg":"340x216","o_18550694_220.jpg":"220x140","h_18550694_1280.jpg":"1280x854","h_18550694_1024.jpg":"1024x683","h_18550694_640.jpg":"640x427","h_18550694_480.jpg":"480x320","h_18550694_340.jpg":"340x227","h_18550694_220.jpg":"220x147","pp_18550694_1280.jpg":"1006x1280","pp_18550694_1024.jpg":"805x1024","pp_18550694_640.jpg":"503x640","pp_18550694_480.jpg":"377x480","pp_18550694_340.jpg":"267x340","pp_18550694_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18550690_1920.jpg":"1920x1080","k_18550690_1280.jpg":"1280x1280","k_18550690_1024.jpg":"1024x1024","k_18550690_640.jpg":"640x640","k_18550690_480.jpg":"480x480","k_18550690_340.jpg":"340x340","k_18550690_220.jpg":"220x220","o_18550690_1280.jpg":"1280x853","o_18550690_1024.jpg":"1024x682","o_18550690_640.jpg":"640x426","o_18550690_480.jpg":"480x320","o_18550690_340.jpg":"340x226","o_18550690_220.jpg":"220x146","h_18550690_1280.jpg":"1280x854","h_18550690_1024.jpg":"1024x683","h_18550690_640.jpg":"640x427","h_18550690_480.jpg":"480x320","h_18550690_340.jpg":"340x227","h_18550690_220.jpg":"220x147","pp_18550690_1280.jpg":"1006x1280","pp_18550690_1024.jpg":"805x1024","pp_18550690_640.jpg":"503x640","pp_18550690_480.jpg":"377x480","pp_18550690_340.jpg":"267x340","pp_18550690_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7646564 Threads: 2 Questions: 1621222252 Slow queries: 4816115 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111030332 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/sasi-cotaru-je-prije-20-godina-djevojka-darovala-velikog-azijskog-skorpiona-a-on-obozava-i-pauke-20-godina-kasnije-evo-ga-u-splitu-ako-te-ugrize-to-ti-je-kao-da-te-osa-ubola-1112669 [printLink] => /mozaik/zivot/sasi-cotaru-je-prije-20-godina-djevojka-darovala-velikog-azijskog-skorpiona-a-on-obozava-i-pauke-20-godina-kasnije-evo-ga-u-splitu-ako-te-ugrize-to-ti-je-kao-da-te-osa-ubola-1112669?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 643758 [name] => Sašo Čotar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-14 14:32:11 [main_article_id] => 0 [alias] => saso-cotar [link] => /tag/saso-cotar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 622590 [name] => Prirodoslovni muzej Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-09 09:23:58 [main_article_id] => 0 [alias] => prirodoslovni-muzej-split [link] => /tag/prirodoslovni-muzej-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 643759 [name] => izložba pauka i škorpiona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-14 14:32:11 [main_article_id] => 0 [alias] => izlozba-pauka-i-skorpiona [link] => /tag/izlozba-pauka-i-skorpiona ) [3] => stdClass Object ( [id] => 518308 [name] => pauci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pauci [link] => /tag/pauci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRUGAČIJI LJUBIMCI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Saši Čotaru je prije 20 godina djevojka darovala velikog azijskog škorpiona, a on obožava i pauke. 20 godina kasnije, evo ga u Splitu: Ako te ugrize, to ti je kao da te osa ubola... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3217 [name] => Tanja Šimundić Bendić [username] => tanja-imundi-bendi [email] => tanja-imundi-bendi@sd.hr [password] => $2y$10$pUwQkXak8MBBFRZddgYi7O8lKWTvyopqB9.l9GaJ1mTnpzbpYht4O [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-simundic-bendic-3217 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1735 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/22fccec878c9560c0665062e0cc12aa5?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18550728.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] => Terarist Sašo Čotar: Da vas ovaj ugrize, to bi bilo poput pčelinjeg ili osinjeg uboda
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18550728.jpg [title] => Terarist Sašo Čotar: Da vas ovaj ugrize, to bi bilo poput pčelinjeg ili osinjeg uboda
 
Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18550734.jpg [title] => Europska crna udovica
 
Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18550732.jpg [title] => Malezijski prašumski škorpion
 
Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18550730.jpg [title] => Indijski crveni škorpion
 
Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18550726.jpg [title] => Meksička crvena tarantula
 
Vojko Bašić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18550724.jpg [title] => Bivši policajac, sada terarist Sašo Čotar
 
Vojko Bašić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18550722.jpg [title] => Pauk Teraphosa blondi
 
Vojko Bašić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18550720.jpg [title] => Iz reda najvećih - Ptičji pauk
 
Vojko Bašić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18550718.jpg [title] => Ghost ornamental tarantula
 
Vojko Bašić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18550710.jpg [title] => Posjetitelji na izložbi
 
Vojko Bašić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18550708.jpg [title] => Posjetitelji na izložbi
 
Vojko Bašić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18550706.jpg [title] => Posjetitelji na izložbi
 
Vojko Bašić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18550704.jpg [title] => Meksička crvena tarantula
 
Vojko Bašić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18550698.jpg [title] => Posjetitelji na izložbi
 
Vojko Bašić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18550694.jpg [title] => Europska crna udovica
 
Vojko Bašić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18550690.jpg [title] => Nova meksička tarantula
 
Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nismo hrabri, O.K., zaledila nam se krv u žilama pri pomisli da će nam ta ogroooomna dlakava tamnosmeđa tarantula, pauk jedan od najvećih na svijetu, s dugih osam člankovitih nogu i onim velikim čeljustima migoljiti po golim rukama.

Doskočiti do usta, preko očiju skočiti na glavu. Pauci mogu to lako, ima vrsta koje trče kao mali bolidi, skaču i do 30 centimetara daleko bez najave.

Sorry, ne i ne, za scene nalik onima iz "Indiana Jonesa" ili "Spidermana" nismo spremni.

Pa i onda kada nam Sašo Čotar, vlasnik jedne od najvećih privatnih europskih zbirki paukova i škorpiona potvrdi da nam taj XXXL dlakavac, koliko god opasno izgledao, ništa nažao neće napraviti.

- Nema straha, ako bi i ugrizao, a neće, to je ubod nalik osinjem ili pčelinjem. To je ptičji pauk, jedan od tri najveća na svijetu. Nema obrambenog stava, recimo kao ovaj kojem ću se približiti isključivo dugom pincetom.

Pogledajte ga, već diže prednje noge, upozorava, stoj, ugrist ću te, ne idi dalje. Ljuti se – kaže Sašo, Slovenac iz Bleda koji se zbog izložbe s obitelji na nekoliko mjeseci preselio u Split.

Od svojih se paukova ne želi odvajati. I odmah je jasno da, za razliku od nas, nema arahnofobiju, strah od ovih životinja od kojeg na svijetu pati do 50 posto žena i 18 posto muškaraca.

Otkrio je to kada mu je prije 20 godina bivša djevojka za rođendan darovala velikog azijskog šumskog škorpiona.

Dva desetljeća poslije evo ga u Splitu, u Prirodoslovnom muzeju, u kojem je izložio 77 pauka i škorpiona, među njima i neke od najotrovnijih primjeraka na svijetu.

---

image
Posjetitelji na izložbi
 
Vojko Bašić/Cropix
---


Uz brojne tarantule u Splitu se mogu vidjeti i razni njihovi rođaci koji žive na tlu, na drvu, zaštićeni, oni što će na vas skočiti u sekundi, neki toliko brzi da se jedva snađete… A ima i onih koje ne biste voljeli sresti na putu. Kao, recimo, nekolicinu crnih udovica.

Svi su pauci ženke

- Ako te ta ugrize, neće biti dobro. Ako te ugrize i neki od mojih štipavaca, a štipavci su grabežljivi paučnjaci iz reda Scorpiones, može biti još gore – veli Sašo, koji sa svojim mezimicama, jer u ovoj kolekciji svi su pauci ženke, često na izložbama gostuje diljem Europe.

Sada je pod Marjanom u Prirodoslovnom muzeju, bivšoj "Kadi", gdje do 31. listopada prezentira svoje nesvakidašnje ljubimce, na izložbi pod nazivom Velika izložba živih pauka i štipavaca.

Život piše romane, 17,5 godina Sašo je bio policajac, zamjenik bledskog komandira. Ali… Ali netko voli torbice i cipele, netko dobra auta, a on ove životinje, od kojih su neke prava ubojita oružja.

- Dao sam otkaz i profesionalno se posvetio mojim paucima i škorpionima. Za njih u obiteljskoj kući imam jednu veliku prostoriju. Kada sam ih počeo skupljati, a prvo su došli škorpioni, živjeli su sa mnom u jednoj sobi.

---

image
Meksička crvena tarantula
 
Vojko Bašić/Cropix
---


Jednom je jedan pobjegao iz terarija, ali brzo sam ga našao. Od tada su svi pod ključem. Jednom sam čak bio dao ime Bobi – govori.

U svakom slučaju, pokušao je iz nas otjerati strah. Ccc, nema šanse, ne ide. Ali, priznajemo, uspio nam je, a vidjeli smo to i kod drugih posjetitelja, izazvati ushićenje zbog otkrića nevjerojatnih supermoći koje ove životinje imaju. Spiderman je za ove pauke mala beba.

---

image
Europska crna udovica
 
Vojko Bašić/Cropix
---


- Osim na Antarktici, po nekim procjenama gdje god se na kopnu nalazili, na minimalno tri metra od vas živi jedan pauk. Nemojte ih ubijati, pustite ih, jedu muhe, komarce, čak i kućne grinje. Teško je vjerovati da će vam baš neka crna udovica u gradu, u nekom urbanom području, ući u kuću.

Ona napada jedino ako je životno ugrozite. Mene nikada niti jedan pauk nije ugrizao - veli.

Presvlače se kao zmije

Proučavamo terarije, svaki ima svoju ženku, u svakom je posudica s vodom i živa biljka. Svakog jutra Sašo čisti njihov dom, donosi svježu vodu, zalijeva zelenilo koje paucima služi kao skrovište.

Učinilo nam se da u nekom od terarija dvije ženke dijele isti prostor. A onda nas je Sašo uputio da pogledamo malo bolje, pa smo shvatili da pokraj živog skrivajućeg pauka postoji i nešto nalik praznom oklopu.

---

image
Posjetitelji na izložbi
 
Vojko Bašić/Cropix
---


- Pauk je kao zmija. I on se presvlači, ali pritom odbacuje cijeli skelet jer nema kosti u tijelu. Kada su mali, rade to i po nekoliko puta godišnje. Kasnije je to jednom godišnje, ili rjeđe. Od kada smo u Splitu, nekoliko ih je to napravilo.

---

image
Pauk Teraphosa blondi
 
Vojko Bašić/Cropix
---


Točno se može vidjeti kako su pauci nakon presvlačenja mekani, nezaštićeni, sve dok se ne stvori novi oklop. Jedna od crnih udovica čak je dva puta odbacila skelet, i ostavila ih je da vise na granama svog stabalca, evo pogledajte ih.

Sviđa joj se u Splitu

Čak je tu pod Marjanom i malo narasla, sviđa joj se u Splitu. Kada bace oklop, skrivaju se u zaklonu. Tako se čuvaju od napadača. Treba im od jednog do nekoliko dana da dobiju novi – čujemo.

A ako se nekom pauku ozlijedi dio noge, s novim skeletom će dobiti novoizraslu.

Zamislite vi koliko su napredniji od ljudi, i koliko ta njihova moć regeneracije može dati pravaca za medicinska istraživanja na polju invaliditeta!

Na splitskoj izložbi se mogu pogledati 65 pauka i 12 škorpiona iz cijeloga svijeta. Tu su neki koje se ni Sašo ne bi nikada, ali baš nikada usudio staviti na ruku.

Nemaju uši, čuju preko dlaka

- Pauci nemaju uši, ali čuju preko sistema dlaka na svom tijelu, osjećaju vibracije. Uzgajam ženke jer su veće, snažnije, duže žive. Jači im je ugriz, za razliku od mužjaka mogu s lakoćom probiti kožu na ljudskom tijelu.

Pogledajte ovog velikog pauka, vidite kako iz njegovog zatka izlazi prefina nit. Tu se nalaze dvije predivne bradavice i unutra žlijezde iz kojih se stvara paučina. Oni to stalno puštaju.

---

image
Ghost ornamental tarantula
 
Vojko Bašić/Cropix
---


Hranjenje je posebna priča, ima ih koji jedu dva puta tjedno. Ali ima ih koji jedu dva do tri puta godišnje. Ja im ponudim, pa one kako žele. Mogu jesti rijetko jer im je metabolizam jako usporen. Neki primjerci, recimo ovi ptičji pauci, mogu živjeti i do 15, čak i 25 godina – kaže.

Pauci koji se kupuju na specijaliziranim tržištima mogu imati cijenu od eura do dva za najsitniji primjerak, no da bi on došao do prave veličine, trebaju proći godine i godine.

Tržište paukova je jako živahno, postoje brojni ljubitelji koji ih žele imati u svojim kolekcijama. Neki ih traže na crnom tržištu, gdje se trguje rijetkim, zaštićenim vrstama. Takve kupnje znaju završiti drakonskim kaznama.

---

image
Malezijski prašumski škorpion
 
Vojko Bašić/Cropix
---


- Zaštićene vrste se smiju kupovati isključivo ako su uzgojene u zatočeništvu. Kada kupite takvog pauka, s njim ćete dobiti i dokumente. Paukove hranim živim glistama, cvrčcima, muhama, zmijama, žoharima. U prirodi se najveći pauci hrane malim sisavcima, pticama, velikim kukcima. Priroda je sve posložila.

---

image
Indijski crveni škorpion
 
Vojko Bašić/Cropix
---

A ponekad nosi i iznenađenja, kao recimo kod indijskog crvenog štipavca koji izgleda tako osjetljivo, a najotrovniji je na cijelom svijetu – kaže Sašo, koji i takav raritetni primjerak čuva u jedinstvenoj postrojbi koju vam je šteta ne upoznati.

---

Pauci u gramima i centimetrima

Pauci žive na svim kontinentima osim na Antarktici. Najveća vrsta pauka na svijetu živi u Južnoj Americi, u skupini ptičjih pauka.

Ima raspon nogu do 28 cm i teži više od 170 grama. Najmanji odrasli pauk na svijetu je mužjak s Bornea, s duljinom tijela od tek 0,37 mm, manje od glave pribadače.

Vučji pauci mogu trčati brzinom do 0,6 metara u sekundi. Svi pauci imaju plavu krv i svi predu paučinu, ali svi i ne pletu mreže.

Nit paučine u paukovoj mreži pet je puta jača od čelične niti iste debljine.

---

---

Čuvaj se crne udovice

Najsmrtonosniji pauci na svijetu su crne udovice, ljevkastomrežni pauk i smeđi pauci samotari.

Najotrovniji pauk na svijetu je brazilski lutajući pauk, takozvani bananin pauk. Samo mala količina otrova dovoljna je da ubije čovjeka.

Nekim vrstama ptičjih pauka može trebati i deset godina da postignu spolnu zrelost.

Kad je dostignu, mužjacima obično preostaje od 1 do 1,5 godina života, i odmah kreću u potragu za ženkom s kojom će se pariti.

---

---

Ono kad sretneš štipavca od 23 cm...

Najmanji poznati štipavci dugi su 9 mm, najveći narastu do 23 cm, žive od 4 do 25 godina. Štipavac se mora neprestano istezati dok se novi oklop stvrdnjava, kako bi mu u novom oklopu bilo dovoljno prostrano.

Svi imaju otrovni žalac na vrhu repa, ali samo dvadesetak vrsta ima dovoljno snažan otrov da ubije čovjeka.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix
Terarist Sašo Čotar: Da vas ovaj ugrize, to bi bilo poput pčelinjeg ili osinjeg uboda
 
Vojko Bašić/Cropix
Europska crna udovica
 
Vojko Bašić/Cropix
Malezijski prašumski škorpion
 
Vojko Bašić/Cropix
Indijski crveni škorpion
 
Vojko Bašić/Cropix
Meksička crvena tarantula
 
Vojko Bašić/Cropix
Bivši policajac, sada terarist Sašo Čotar
 
Vojko Bašić/Cropix
Pauk Teraphosa blondi
 
Vojko Bašić/Cropix
Iz reda najvećih - Ptičji pauk
 
Vojko Bašić/Cropix
Ghost ornamental tarantula
 
Vojko Bašić/Cropix
Posjetitelji na izložbi
 
Vojko Bašić/Cropix
Posjetitelji na izložbi
 
Vojko Bašić/Cropix
Posjetitelji na izložbi
 
Vojko Bašić/Cropix
Meksička crvena tarantula
 
Vojko Bašić/Cropix
Posjetitelji na izložbi
 
Vojko Bašić/Cropix
Europska crna udovica
 
Vojko Bašić/Cropix
Nova meksička tarantula
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/sasi-cotaru-je-prije-20-godina-djevojka-darovala-velikog-azijskog-skorpiona-a-on-obozava-i-pauke-20-godina-kasnije-evo-ga-u-splitu-ako-te-ugrize-to-ti-je-kao-da-te-osa-ubola-1112669 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=13ea5ef3dfee90570e18e80df209baecfee362e9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sa%C5%A1i+%C4%8Cotaru+je+prije+20+godina+djevojka+darovala+velikog+azijskog+%C5%A1korpiona%2C+a+on+obo%C5%BEava+i+pauke.+20+godina+kasnije%2C+evo+ga+u+Splitu%3A+Ako+te+ugrize%2C+to+ti+je+kao+da+te+osa+ubola...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsasi-cotaru-je-prije-20-godina-djevojka-darovala-velikog-azijskog-skorpiona-a-on-obozava-i-pauke-20-godina-kasnije-evo-ga-u-splitu-ako-te-ugrize-to-ti-je-kao-da-te-osa-ubola-1112669 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsasi-cotaru-je-prije-20-godina-djevojka-darovala-velikog-azijskog-skorpiona-a-on-obozava-i-pauke-20-godina-kasnije-evo-ga-u-splitu-ako-te-ugrize-to-ti-je-kao-da-te-osa-ubola-1112669 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRUGAČIJI LJUBIMCI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotDRUGAČIJI LJUBIMCI

Saši Čotaru je prije 20 godina djevojka darovala velikog azijskog škorpiona, a on obožava i pauke. 20 godina kasnije, evo ga u Splitu: Ako te ugrize, to ti je kao da te osa ubola...

14. srpnja 2021. - 13:35

Nismo hrabri, O.K., zaledila nam se krv u žilama pri pomisli da će nam ta ogroooomna dlakava tamnosmeđa tarantula, pauk jedan od najvećih na svijetu, s dugih osam člankovitih nogu i onim velikim čeljustima migoljiti po golim rukama.

Doskočiti do usta, preko očiju skočiti na glavu. Pauci mogu to lako, ima vrsta koje trče kao mali bolidi, skaču i do 30 centimetara daleko bez najave.

Sorry, ne i ne, za scene nalik onima iz "Indiana Jonesa" ili "Spidermana" nismo spremni.

Pa i onda kada nam Sašo Čotar, vlasnik jedne od najvećih privatnih europskih zbirki paukova i škorpiona potvrdi da nam taj XXXL dlakavac, koliko god opasno izgledao, ništa nažao neće napraviti.

- Nema straha, ako bi i ugrizao, a neće, to je ubod nalik osinjem ili pčelinjem. To je ptičji pauk, jedan od tri naj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 21:53