StoryEditorOCM
ŽivotSRUŠILA PREDRASUDE

Severina je do 14. godine živjela u romskom naselju Piškorovec, a danas krasi naslovnicu poznatog časopisa. Ona je sve!

Piše SD Mozaik
6. listopada 2023. - 18:51

"Biti na coveru Ella jedna je od najboljih stvari koja mi se događa u životu" – kaže Severina Lajtman nakon što je njena fotografija izašla u rujanskom broju hrvatskog izdanja popularnog ženskog modnog časopisa. Ono što čini razliku je da je ona prva Romkinja na naslovnici modnog magazina a pripadnost zajednici u kojoj je odrasla ponosno ističe tetovažom ispod svoje ključne kosti na kojoj piše "gipsy".

- Biti na naslovnici međunarodnog časopisa mi zaista puno znači i velika mi je čast što sam dobila priliku. Nisam ni sanjala da ću ikada išta u modnom svijetu raditi, no spontane stvari su mi najbolje i sigurna sam da mi je ovo jedna od najboljih stvari što mi se događa u životu – rekla je Severina.

Studentica dvaju jezika na zagrebačkom Filozofskom fakultetu do svoje je 14. godine živjela u romskom naselju Piškorovec u Međimurju, a tad se s obitelji preselila u susjedni Držimurec-Strelec. Potom je međimursku adresu zamijenila zagrebačkom. Djevojka koja samopouzdano gleda sa naslovnice u romskoj se sredini isticala kao talentirana djevojčica koja je oduševljavala svojim interpretacijama na županijskim i državnim smotrama LiDraNo, a njeni snovi ne staju sa svijetom mode jer planira upisati Akademiju dramskih umjetnosti i biti glumica.

- Iako temu svoje nacionalnosti držim bitnom i vrijednom češćeg spominjanja, nije mi drago da me se povezuje isključivo i samo s njom. Ja sam osoba s potencijalom - to mi je, naravno, uvijek draži kut gledanja – kaže mlada žena koja je već nadišla sredinu u kojoj je odrasla.

Što se uklapa i u ono što želi poručiti hrvatsko izdanje globalno popularnog magazina:

"Ti si sve! Baš ti koja ovo čitaš: bilo kojeg identiteta, konfekcijske veličine, izgleda, boje kože, religije i trenutka u životu u kojem se nalaziš."- napisla je glavna urednica Jelena Veljača.

" I dok se identiteti često koriste za ideološke pa i političke bitke, Elle u svojoj tradiciji ima slavlje svih različitosti i doista autentično prihvaćanje promjene. Štoviše, Elle kao brend često je u bazenu lifestyle i modnih časopisa bio lučonoša progresivnih misli i dijaloga, što je put kojim ‘novi‘ hrvatski Elle ponosno kroči. Poput naše cover djevojke koja je Romkinja i koja žudi za životom iznad nacionalnosti, ali bez skrivanja, uz ponos i prihvaćanje onoga tko jesmo....namjera nam je slaviti sve životne odabire, i biti uistinu inkluzivni! – ističe Veljača.

Od samog pokretanja pariškog modnog časopisa njegova uređivačka politika je bila okrenuta jakim i neovisnim ženama, aktivnim sudionicama društva, koje ne samo da imaju što reći nego i žele da ih se čuje. Uz ekskluzivne teme o najpoznatijim modnim brendovima i ljepoti nudio je društveno angažirane članke važne za život žene i uz taj koncept dosegao je 33 milijuna čitatelja u svijetu, čak 45 izdanja u 43 zemlje svijeta, 46 portala i 370 milijuna posjetitelja mjsečno.

Vremena su se mijenjala u modnoj industriji tijekom godina i decenija, od kada postoji ovaj ili drugi veliki modni časopisi poput američkog Voguea, Cosmoplitana i drugih, što se moglo uvijek pratititi na naslovnicama.

Tako se 1974. godine Beverly Johnson upisala u povijest mode postvaši prvi crni model koji se pojavio na američkoj naslovnici časopisa Vogue, što je dotad bilo upravo nezamislivo. Na naslovnici Voguea bila je još tri puta, a u roku od godinu dana svi su veliki američki modni dizajneri počeli koristiti crne modele.

Globalizacija i digitalizacija medija zavrtila je promijene još brže. Čitav svijet počeo je promovirati različitosti i inkluzivnost je postala imperativ. Ljepota se počela promovirati u najrazličitijim oblicima. Pa je za naslovnicu Voguea urednica Anna Wintour 2017. odabrala prvi  plus-size model Ashley Graham.

image

Ashley Graham

Gabriel Bouys/Afp

Dvije godine kasnije na naslovnici je zablistao prvi albino model, južnoafrička manekenka Thando Hapo.

image

Winnie Harlow

Henry Nicholls/Afp

A onda je vitiligo postao lijep – za to se pobrinuo kanadski model Winnie Harlow. Prva manekenka s vitiligom koja je prošetala na modnoj reviji Victoria‘s Secreta. Djevojka koju su zbog bolesti pigmentacije kože vršnjaci u djetinjstvu zvali "kravom" i "zebrom", zbog čega se školovala od kuće, 2016. je imala više od milijun pratitelja na Instagramu, zaštitno je lice španjolske modne kuće Desigual a na CNN-u razgovara o svom nevjerojtnom usponu u modnom svijetu.

U svijet vrhunske mode transrodne osobe ušle su nakon što se glumica Laverne Cox ("Orange Is the New Black") pojavila na naslovnici TIME-a, sa naslovnicom Voguea na kojoj je bila Ariel Nicholson Murtagh, model, spisateljica i aktivistica iz New Yorka.

image

Laverne Cox

Michael Tran/Afp

Danas je najpoznatija transrodna manekenka s dvadesetogodišnjim isustvom Arisce Wanzer - prvi transrodni model koji se pojavio na naslovnici Spiegela 2023. godine.

U povijesti mode kao prvi androgeni super model upisana je Andreja Pejić, bosanskohercegovačka manekenka s australskom putovnicom. Prije nego što je krajem 2013. završila svoju tranziciju u ženu, Pejić je slovila za prvi androgeni supermodel, manekenka koja pokazuje i muška i ženska obilježja.

image

 Andreja Pejić

Massimo Valicchia/Nurphoto Via Afp

I tu sigurno nije kraj, neiscrpan je teren manjinskih i obespravljenih skupina u svijetu. A Severina Lajtman iz Međimurja ostaje zapamćena kao prva iz romske zajednice koja ruši predrasude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:42