StoryEditorOCM
RegionalOPĆI KAOS NA PREKINUTOJ ŽUPANIJSKOJ SJEDNICI

Jesu li normalni? Zbog nekažnjenog zapošljavanja brojne rodbine Renate Peroš u Narodnom muzeju traži se psihijatrijsko vještačenje članova muzejskog vijeća!

Piše L.Burčul
6. ožujka 2019. - 17:40
zupanija5-121217

Stanje u vijećnici Zadarske županije, gdje se u srijedu održavala sjednica Skupštine, je vijećnik Dalibor Barešić (NHR) nazvao doslovno terorom. 'Teror', u kojem malo tko nije sudjelovao, trajao je puna dva sata, nakon čega je u stanju potpunog rasula i kaosa sjednica prekinuta. Do prve točke dnevnog reda nije se ni došlo.

Nije poznato da li su županijski vijećnici uzore tražili u kolegama iz Sabora, no Aktualni sat nije ni započeo, a kaos je već trajao: prvi je stanku zatražio Rudolf Dvorski (MODES), „kako bi Skupština zauzela stav o nasilju koje eskalira, osobito o namjernoj paljevini automobila umirovljenog krim policajca Ive Veršića koji je na TV otvoreno prozvao Budimira Lončara zbog slanja hrvatskih domoljuba u zatvore“.

Dvorski je dobio stanku. Ni pet minuta nakon što se 40-ak vijećnika opet posložilo u vijećnicu, stanku je zatražio Josip Tičić (SDP), i to iz čistog „dišpeta“.

- Stanku ste dali Dvorskom, koji nema Klub, i to nije po Poslovniku – uvrijeđeno je kazao Tičić.

- Sad ja u ime Kluba SDP-a tražim stanku, evo, razlog je recimo da zauzmemo stav oko Tajanijeve izjave o „talijanskoj Istri i Dalmaciji“ – rekao je Tičić. I dobio pauzu.

Čim su se vratili u vijećnicu, stanku je u ime Kluba Akcije mladih (AM) i MOST-a zatražio Marko Pupić Bakrač, s obrazloženjem da i oni imaju Klub vijećnika, pa time i pravo da zatraže pauzu.

I dobili su je.

Netom po povratku i sveopćem guranju, Dalibor Barešić (NHR) je sve skupa nazvao „terorom u vijećnici“, ali mu se pridružio: zatražio je stanku.

I ovo je odobrio Željko Lončar, predsjednik Županijske skupštine.

Nakon cirkusa, započeo je Aktualni sat. Prijavilo se 28 vijećnika, ali vrijeme je isteklo na 25-om vijećniku. Tek to je podignulo tenzije do vrhunca, jer je vijećnica Radoslava Gregov (SDP) uočila da su neki vijećnici, koalicijski partneri HDZ-a, prozivani preko reda, dok je njoj i ostalima rečeno da je vrijeme isteklo i da nemaju pravo stati za govornicu.

Vremena je bilo za četiri potpuno nepotrebne stanke, ali za pitanje vijećnice Gregov o baznim i antenskim stanicama u Zadru nije bilo vremena.

U halabuci je Marko Pupić Bakrač (AM) rekao predsjedniku Lončaru da su mu metode staljinističke, da je cijela Skupština totalna glupost, a spominjao je i „hrpu kretena“, te je Lončar, iako ga nitko gotovo nije ni čuo, raspustio sjednicu Županijske skupštine.

Tako ni pročelnici, ni župan Božidar Longin, nisu odgovorili na 25 vijećničkih pitanja, među kojima su dominirali protesti protiv gradnje postrojenja za pročišćavanje otpada iz brodogradnje (grit) na obrovačkom području. Darko Pedić (HRAST) je insistirao i na „par kvadrata policijske postaje“ na Autobusnom kolodvoru u Zadru, po uzoru na postaju na Zračnoj luci, jer je zadarski kolodvor „leglo alkohola, droge, tučnjave i ubojstava“.

Drago Čulina (MODES) je najprije stao u obranu Vesne Burčul iz zadarskog Centra za socijalnu skrb i nazvao je humanitarkom, a onda je citirao Schopenhauera koji je kazao da će „biti sve lošije dok ne dođe najgore“.

- Slušajući ove ovdje svađe i diskrepancije, zaključujem da je ono najgore već nastupilo – zaključio je Čulina.

 

RENATA PEROŠ BEZ KAZNE - ZAŠTO?

Slučaj zapošljavanja pjevača-osobnog zabavljača Davida Ricova u Narodni muzej Zadar završio je pravomoćnom osuđujućom presudom za ravnateljicu Renatu Peroš i Narodni muzej. Nedavno je pokrenut novi postupak, zbog zapošljavanja u muzej Mihaele Skledar, sestrične ravnateljice Peroš, te su i tu prekršena tri zakona. Zapošljavanje Mihaele Skledar nije zadnji slučaj protuzakonitog zapošljavanja u Narodnom muzeju. Župane, na prošloj sjednici ste rekli da ste u Muzejsko vijeće imenovali Marinu Dujmović Vuković i Vesnu Sabolić kako bi one pazile što se u muzeju događa. Poslao sam im 17. siječnja dva jednostavna pitanja na koja mi do danas nisu odgovorile: da li je Muzejsko vijeće raspravljalo o pravomoćnoj osuđujućoj sudskoj presudi kod zapošljavanja Davida Ricova, te da li je napravljen inspekcijski nadzor u slučaju zapošljavanja Mihaele Skledar.

Međutim, njih dvije u Muzejsko vijeće očigledno nisu postavljene da paze na rad muzeja, nego da se prave blesave. Umjesto kazne, Renati Peroš je naloženo da „žurno uputi djelatnike na edukaciju kako se ne bi događali propusti prilikom zapošljavanja“. Dakle, kazna Renati Peroš za klijentelističko, nepotističko i protuzakonito zapošljavanje je slanje djelatnika na edukaciju? Pa tko je ovdje lud?

Ne preostaje mi drugo nego zatražiti da se svi članovi Muzejskog vijeća, na čelu sa Marinom Dujmović Vuković i Vesnom Sabolić, podvrgnu psihijatrijskom vještačenju u odnosu na sposobnost rasuđivanja. Jer, ovakve stvari mogu raditi samo totalno ludi ljudi ili pokvareni do srži – rekao je vijećnik Marko Pupić Bakrač i zaradio opomenu.

 

PLAĆE DIREKTORA ŽUPANIJSKIH TVRTKI

Ante Rubeša (AM) prosvjedovao je zbog činjenice da mu nije odgovoreno kolike plaće imaju direktori tvrtki kojima je Županija vlasnik ili suvlasnik.

- Odgovorio mi je samo pročelnik Olivio Meštrović. Ne pravite ljude glupima šaljući u odgovorima osnovice i koeficijente. Ne podcjenjujte biračko tijelo – rekao je Rubeša, zatraživši iznose plaća direktora Narodnog muzeja, Kazališta lutaka, Zadra nove, Inovacije, županijske Turističke zajednice, županijske Lučke uprave i Uprave za ceste, Agrre, Zračne luke, Cesta zadarske županije, Opće bolnice, Ortopedske bolnice Biograd, Psihijatrijske bolnice Ugljan, Doma za starije u Zadru, Doma zdravlja, Zavoda za hitnu medicinu i Zavoda za javno zdravstvo.

26. travanj 2024 15:18