StoryEditorOCM
Showbiz‘ZNAMEN VIRE‘

Jeste li danas Juri čestitali imendan? Splitska klapa to čini na najoriginalniji način uz pomoć alkara: pogledajte spot

Piše SCENA SD
23. travnja 2024. - 14:54

Sveti Juraj je, moglo bi se reći, univerzalni svetac. Štuju ga i katolici i pravoslavci i muslimani, a posebno ga štuju Romi. Omiljen je i u našim krajevima, njemu su posvećene mnoge crkve i mnoga mjesta, a zapravo malo tko od vjernika zna reći o svetom Jurju više od onoga da je danas njegov dan i da će se mnogima koji nose ime Jure, Juraj, pa i Đuro ili Đurđa čestitati imendan.

Klapa Sv. Juraj HRM-a svim Jurjima čestita danas na najposebniji način - novom pjesmom.

U čast blagdana sveca po kojemu nose ime predstavljaju novi singl "Znamen vire", koji najavljuju i kao svoju novu himnu.

"Pjesma je posebna, jedinstvena i, čini mi se, jedina koja je posvećena svetom Jurju na hrvatskoj glazbenoj sceni na ovaj način" - kazuje Marko Bralić, zapovjednik mornaričke klape iz Splita.

"Dugogodišnja želja nam je bila snimiti pjesmu posvećenu našem nebeskom zaštitniku svetom Jurju čije ime nosimo, a koji je bio rimski vojnik, kao što smo mi danas hrvatski vojnici", rekao je Marko Bralić u ime klape. Svetom Jurju pripisuje se zaštita od opasnosti na moru, ratu, pred sudom, od zaraznih bolesti i uopće u svim životnim opasnostima. Također, zaštitnik je križara, vojnika i svih obrta vezanih uz ratovanje te zemlje, usjeva, zelenila, stoke, pastira, ratara...

image

Klapa Sveti Juraj


Glazbu, tekst i aranžman napisao je Mario Božić, umjetnički voditelj klape.

"Nova pjesma je zapravo naša himna za koju sam siguran da će se svojom melodioznošću svidjeti ljubiteljima klapske pisme, posebno štovateljima svetog Jurja, jer zapravo i nema pjesama posvećenih ovom u hrvatskom narodu dragom svecu koji simbolizira pobjedu dobra nad zlom", dodao je Bralić.


Pjesmu prati i spot u režiji Hrvoja Svaline, a prikazuje povijesno i današnje vjerovanje u zaštitu svetog Jurja i njegovu ukorijenjenost u naraštaje puka.

Snimam je na brdu Gradac, iznad kanjona rijeke Cetine gdje je povijesna crkvica sv. Jure, na starohrvatskom lokalitetu svetog Jurja u Radunu u Kaštel Starom, u crkvi svetog Jure u Radošiću i na trajektu Jadrolinije Sv. Juraj u Zadru. 

U igranim scenama pojavljuju se članovi KUU Mosor iz Gata, te alkar Nenad Marić, koji utjelovljuje lik sveca kao rimskog konjanika.

"Spot je svojevrsna potraga za bezvremenskim vrijednostima koje ljudi nose kao božanski otisak i prenose na nove generacije. Lokacije snimanja su raznovrsne, povijesne i sadašnje, u interijeru i eksterijeru, prikazujući masovnost štovanja svetog Jurja", rezimira redatelj Svalina.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 11:22