StoryEditorOCM
Showbiz1,7 milijarda dolara

‘Kakva uvreda za Elizabeth Taylor!‘: gala projekt Kim Kardashian prate skandali, ovo je priča o najskandaloznijoj divi

Piše Marija Čović
5. veljače 2024. - 06:56
Kim Kardashian je ‘usula‘ bogatstvo u projekt kojim želi, kako kaže, Elizabeth Taylor dati važnost kao glumici, buntovnici, snažnoj poslovnoj ženi i aktivisticiAFP

Reality zvijezda i uspješna poduzetnica Kim Kardashian, čije se bogatstvo trenutačno procjenjuje na 1,7 milijardi dolara, sve češće se upušta u televizijsko-filmske vode, tu se ne računa pornografski kućni uradak kojeg je 2003. snimila s tadašnjim dečkom, glazbenikom Ray J-jem, a objavljen je 2007. i donio joj globalnu slavu.

U međuvremenu se Kim pojavila u "Disaster Movie", "Temptation: Confessions of a Marriage Counselor", "Paw Patrol: The Movie", "American Horror Story: Delicate" i "Paw Patrol: The Mighty Movie", a sada će 43-godišnja milijarderka producirati, ali se i pojaviti u trodijelnoj dokumentarnoj seriji o životu legendarne hollywoodske dive Elizabeth Taylor, a priprema se za BBC.

Uz Kim, izvršni producenti dokumentarca čiji je radni naslov "Elizabeth Taylor: Rebel Superstar", su Kari Lia i Hamish Fergusson.

Posljednji intervju

U najavi dokumentarne serije, osim što se hvali da je ona posljednja osoba koja je intervjuirala Liz prije njezine smrti u ožujku 2011. godine, Kim kaže kako je Taylor bila vjerna sebi, borac, dokaz da se možeš razvijati i mijenjati i imati različita poglavlja u životu.

Dokumentarna serija bavit će se Elizabethinom ranom slavom, glumačkom karijerom, brojnim brakovima i načinom na koji je postala bogata poduzetnica i aktivistica. U dokumentarcu će se pojaviti i Elizabetina bliska prijateljica i kolegica Joan Collins, školska kolegica Margaret O‘Brien i bliska prijateljica Carole Bayer Sager.

image

Kim Kardashian

Michael Tran/Afp

U najavi dokumentarne serije, među ostalim, kaže se kako je priča o Elizabeth Taylor predugo bila predstavljana kao sapunica. Osam brakova, dijamanti, ovisnosti. Ova serija dat će joj važnost kakvu zaslužuje u svim svojim izdanjima: kao glumice, buntovnice, snažne poslovne žene i aktivistice – što će pomoći da saznamo kako je Taylor stvorila moderne slavne osobe...

I dok je Kim jako uzbuđena zbog svog novog projekta, neki obožavatelji pokojne Liz nisu nimalo oduševljeni. Požurili su na društvenim mrežama izraziti svoje nezadovoljstvo činjenicom da će se Kim baviti pričom o legendarnoj glumici.

Na X-u je netko napisao "Doživljavam ovo kao osobni napad... To je Elizabeth Taylor! Pokažite malo poštovanja". "Bože, kakva sramota! Elizabeth Taylor zaslužuje bolje", glasio je jedan komentar, treća osoba je napisala (o Kim, op. a.) "Što se dogodilo s njezinim planovima da postane odvjetnica? Da, vrijeme je da krene dalje", a jedan korisnik društvenih mreža napisao je "Kakva uvreda za Elizabeth Taylor".

image

Kim Kardashian na Met Gala priredbi u svibnju prošle godine

Angela Weiss/Afp

Jedna od posljednjih velikih zvijezda i ljepotica klasičnog Hollywooda i jedna od prvih modernih celebrityja, Liz Taylor je uz dugu i bogatu karijeru vodila skandalozan život uz brojne muškarce i osam brakova u koje je ulazila i iz njih izlazila kao kroz kružna vrata.

Kennedy im savjetovao odlazak

Rođena u Londonu 27. veljače 1932. godine, Elizabeth Rosemond Taylor je rođenjem stekla dvojno britansko-američko državljanstvo jer su njezini roditelji, trgovac umjetninama Francis Lenn Taylor i kazališna glumica Sara Sothern, bili američki državljani. U travnju 1939. obitelj se, u strahu od nadolazećeg rata, vratila u SAD, sugerirao je to Elizabethinom ocu i tadašnji američki ambasador u Velikoj Britaniji Joseph P. Kennedy, otac kasnijeg predsjednika Johna F. Kennedyja.

Ranih 40-ih godina prošlog stoljeća Liz je započela karijeru kao dječja glumica i brzo postala tinejdžerska zvijezda, a 50-ih postala jedna od najpopularnijih hollywoodskih glumica. U šezdesetima je bila najplaćenija svjetska glumica, a do smrti je ostala jedna od najpoznatijih javnih osoba. Američki filmski insitut ju je 1999. proglasio sedmom najvećom ženskom filmskom zvijezdom klasične hollywoodske kinematografije, ispred nje su samo Katharine Hepburn, Bette Davis, Audrey Hepburn, Ingrid Bergman, Greta Garbo i Marilyn Monroe.

Mnogi dobro pamte njezine uloge u filmovima "Mjesto pod suncem", "Ivanhoe", "Staza slonova", "Div", "Mačka na vrućem limenom krovu", "Iznenada prošlog ljeta", "Butterfield 8", "Kleopatra", "Tko se boji Virginije Woolf?", "Ukroćena goropadnica"... Za "Iznenada prošlog ljeta" dobila je Zlatni globus za najbolju glumicu, dok je Oscarom nagrađena za uloge u "Butterfield 8" i "Tko se boji Virginije Woolf?".

image

Mlda Liz u filmu ‘National Velvet‘ s Mickeyjem Rooneyjem

Mgm/Collection Christophel Via Afp

Kasnih 60-ih počeo je pad Elizabethine karijere, ali nastavila je snimati do sredine 70-ih kad se posvetila podršci svoga šestog supruga, senatora Johna Warnera. Osamdesetih je glumila i u kazalištu te u nekoliko televizijskih serija i filmova, a bila je i druga zvijezda, nakon Sophije Loren, koja je pokrenula svoj, vrlo unosan brend parfema.

AIDS aktivistica

Elizabeth je bila i jedna od prvih zvijezda koje su postale aktivisti HIV/AIDS-a, bila je suosnivačica Američke fondacije za istraživanje AIDS-a 1985. godine, a pokrenula je i Elizabeth Taylor AIDS Foundation 1991. godine i pomogla prikupiti više od 270 milijuna dolara za istraživanje i liječenje AIDS-a. Od ranih devedesetih prošlog stoljeća do smrti se posvetila humanitarnom radu za koji je dobila nekoliko priznanja, uključujući Predsjedničku građansku medalju, drugo najveće civilno priznanje u SAD-u.

image

Elizabeth Taylor na početku karijere

/Photo12 Via Afp

Tijekom cijele karijere Elizabethin privatni život je bio predmet stalne medijske pozornosti, osam puta se udavala za sedam muškaraca, preobratila se na židovstvo, patila od nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema i ovisnosti, vodila luksuzan život i prikupila jednu od najvećih svjetskih privatnih zbirki nakita.

Još 1948. godine, kad je imala samo 16 godina, njezin studio MGM dogovorio je da počne izlaziti s nogometnom zvijezdom Glennom Davisom i Liz je objavila planove da se vjenčaju kad se on vrati iz Koreje. Sljedeće godine kratko je bila zaručena s Williamom D. Pawleyjem, a filmski tajkun Howard Hughes također ju je želio oženiti i ponudio je njezinim roditeljima šesteroznamenkasti iznos ako Liz postane njegova žena.

Emocionalna nezrelost

Liz je odbila ponudu, ali željela se udati mlada jer je zbog svog puritanskog odgoja vjerovala kako je ljubav sinonim za brak. Kasnije je kazala kako je bila emocionalno nezrela tijekom tog vremena zbog svog zaštićenog djetinjstva i bila uvjerena kako će brakom steći neovisnost o roditeljima i MGM-u.

Bilo joj je 18 godina kad se udala za prvog supruga, Conrada "Nickyja" Hiltona Jr., nasljednika lanca hotela Hilton, praujaka današnje influencerice Paris Hilton. MGM je organizirao veliko, skupo vjenčanje koje je bilo glavni medijski događaj, a Liz je u roku od nekoliko tjedana shvatila da je napravila pogrešku.

image

Elizabeth Taylor s prvim suprugom Conradom Hiltonom Jr.

/Photo12 Via Afp

Ne samo da su ona i Hilton imali vrlo malo zajedničkog, on je bio nasilan i alkoholičar, Liz je imala spontani pobačaj tijekom jednog od njegovih nasilnih ispada. U prosincu 1950., sedam mjeseci nakon vjenčanja, Liz je objavila njihov razlaz, a razvod je dobila koncem siječnja 1951. na temelju njegove mentalne okrutnosti.

image

Elizabeth Taylor s drugim suprugom Michaelom Wildingom

/Photo12 Via Afp


U veljači 1952. udala se u Londonu za britanskog glumca Michaela Wildinga, koji je bio 20 godina stariji od nje, a vezu su započeli dok je ona snimala film "Ivanhoe". Njihova razlika u godinama za Liz je bila pozitivna jer je željela mir i sigurnost prijateljstva, a on se nadao da će njihov brak pomoći njegovoj karijeri u Hollywoodu.

Shrvala je Toddova pogibija

Dobili su dva sina, Michaela Howarda 1953. i Christophera Edwarda 1955. godine. Kako je Liz postajala zrelija i sigurnija u sebe, počela se udaljavati od Wildinga čija je neuspješna glumačka karijera također bila razlog bračnih problema. Dok je ona bila odsutna zbog snimanja filma "Div", tračerski časopis "Confidential" izazvao je skandal tvrdeći da je on doveo striptizete za njihov dom. Razišli su se u srpnju 1956., a razvod je finaliziran u siječnju sljedeće godine.

image

Elizabeth Taylor i treći suprug Mike Todd

/Afp


Liz je bila tri mjeseca trudna kad se udala za trećeg supruga, kazališnog i filmskog producenta Mikea Todda nekoliko dana nakon razvoda od Wildinga, dobili su kćerku Elizabeth "Lizu" Frances. Sklon privlačenju publiciteta, Todd je ohrabrivao zanimanje medija za njihov brak, u lipnju 1957. priredio je rođendansku zabavu u Madison Square Gardenu na kojoj je bilo 18.000 gostiju, a prenosila ju je mreža CBS.

image

Elizabeth Taylor i Eddie Fisher kojeg je otela kolegici Debbie Reynolds

/Roger-viollet Via Afp

Njegova smrt u zrakoplovnoj nesreći 22. ožujka 1958. shrvala je Liz, a tješio ju je njihov zajednički prijatelj, pjevač Eddie Fisher, s kojim je uskoro započela vezu iako je on bio u braku s glumicom Debbie Reynolds. Afera je izazvala javni skandal, Liz s nazivali razaračicom brakova, ali ona i Fisher su se vjenčali u Las Vegasu u svibnju 1959. godine, ona je kasnije rekla kako se udala za njega samo zbog svoje žalosti nakon Toddove smrti. 

Sudbonosna ‘Kleopatra‘

Dok je 1962. u Italiji snimala "Kleopatru", Liz je počela aferu s Richardom Burtonom, koje je također bio u braku. U medijima su počele kružiti priče o njihovoj vezi, a potvrdile su ih snimke koje su paparazzi napravili dok su njih dvoje bili na jahti na otoku Ischia. Objava tih fotografija bila je prekretnica i početak nove ere u kojoj je slavnima postalo teško držati svoj privatni život odvojenim od javnog imidža.

image

Elizabeth Taylor u filmu ‘Kleopatra‘

/Photo12 Via Afp

Zbog skandala je Taylor i Burtona osudio i Vatikan, a u američkom kongresu su se čuli zahtjevi da im se zabrani ulazak u zemlju. Liz je razvod od Fishera dobila u Meksiku u ožujku 1964. i udala se za Burtona deset dana kasnije na privatnoj ceremoniji u Ritz-Carltonu u Montrealu. Burton je kasnije posvojio Lizu Todd i Mariju McKeown, njemačko siroče čije je posvajanje Liz započela dok je bila u braku s Fisherom.

image

Liz i Richard Burton u filmu ‘Tko se boji Virginije Woolf?‘ za koji je također dobila Oscara

/Photo12 Via Afp

Mediji su ih nazivali Liz i Dick", glumili su zajedno u 11 filmova, vodili luskuzan život, trošili milijune na krzna, dijamante, slike, dizajnersku odjeću, putovanja, hranu, piće, jahtu i avion. Prvi put su se razveli u lipnju 1974. godine, ali su se pomirili i ponovno vjenčali u Botswani u listopadu 1975. godine.

Brak stoljeća

Njihov drugi brak potrajao je manje od godinu dana, razveli su se u srpnju 1976. godine, a njihova veza je često nazivana "brakom stoljeća". Ona je kasnije kazala kako su nakon Richarda muškarci u njezinom životu postojali samo zbog pridržavanja kaputa i otvaranja vrata, nakon njega svi su bili samo pratitelji.

image

Elizabeth Taylor i šesti suprug, senator John Warner

/Photo12 Via Afp


Nedugo nakon što se drugi put razvela od Burtona, Liz je upoznala šestog supruga, republikanskog političara iz Virginije, Johna Warnera. Vjenčali su se u prosincu 1976. godine, nakon čega se Liz fokusirala na pomaganje u njegovoj kampanji za Senat. Kad je Warner postao senator, Liz je počela shvaćati da je život supruge političara u Washingtonu dosadan i usamljen, postala je depresivna, udebljala se dvadesetak kilograma i postala ovisna o tabletama i alkoholu. Ona i Warner razišli su se u prosincu 1981., a razvod je okončan u sudenome 1982. godine.

Nakon toga Liz je bila u vezama s glumcima Anthonyjem Gearyjem i Georgeom Hamiltonom, s meksičkim odvjetnikom Victorom Lunom bila je zaručena tijekom 1983. i 1984. godine, a s newyorškim biznismenom Dennisom Steinom 1985. godine. Svog sedmog i posljednjeg supruga, građevinskog radnika imenom Larry Fortensky, upoznala je 1988. dok je bila na odvikavanju u Centru Betty Ford.

image

Posljednji suprug bio joj je Larry Fortensky

Rolf Haid/Afp


Vjenčali su se na ranču Neverland njezinog dobrog prijatelja, glazbene legende Michaela Jacksona u listopadu 1991. godine. Vjenčanje je bilo predmet velike medijske pozornosti, jedan se reporter padobranom supstio na ranč, a Liz je fotografije vjenčanja prodala magazinu "People" za milijun dolara koje je iskoristila za pokretanje svoje AIDS fondacije.

Poseban odnos s Fortenskym

Taylor i Fortensky razveli su se 31. listopada 1996. godine, ali su ostali u kontaktu. Ona je za razvod okrivljavala i svoje bolne operacije kuka i opsesivno-kompulzivni poremećaj. Fortensky je u zimu 1999. podvrgnut operaciji mozga nakon što je pao s balkona i bio u komi šest tjedana, a Liz je odmah obavijestila bolnicu da će podmiriti sve njegove medicinske troškove.

Posljednji put telefonski su razgovarali 7. veljače 2011. godine, dan prije nego što je ona primljena u bolnicu, pokazalo se da je to bila njezina posljednja hospitalizacija. Larry joj je rekao da će ga ona nadživjeti, ali to se nije dogodilo, Liz je preminula 23. ožujka 2011. od zatajenja srca u dobi od 79 godina. Premda su bili razvedeni već 15 godina, oporukom je posljednjem suprugu ostavila 825.000 dolara.

image

Elizabeth Taylor je preminula 23. ožujka 2011. godine u dobi od 79 godina

Mark Ralston/Afp

Bila je to zapravo "sitnica" s obzirom da se u vrijeme smrti njezino bogatstvo procjenjivalo na najmanje 600 milijuna dolara, a neki izvori kažu kako je taj iznos bio bliže milijardi dolara. Većina je podijeljena između njezine četvero djece i desetero unučadi.

Čime će se od svega ovoga baviti dokumentarna serija koju producira Kim Kardashian, tek ćemo vidjeti, ali još nema informacija o tome kad će serija stići na male ekrane.

image

Elizabeth Taylor i Richard Burton s Jovankom i Titom

image

Jedna od najljepših hollywoodskih zvijezda

/Photo12 Via Afp
image

Liz u filmu ‘Male žene‘ s June Allyson, Margaret O‘Brien, Janet Leigh i Mary Astor

/Photo12 Via Afp
image

Liz i Robert Taylor u filmu ‘Ivanhoe‘

/Photo12 Via Afp
image

Liz i James Dean u filmu ‘Div‘

/Photo12 Via Afp
image

Liz i Paul Newman u filmu ‘Mačka na vrućem limenom krovu‘

/Photo12 Via Afp
image

Elizabeth Taylor i Michael Jackson

Vince Bucci/Afp
image

Tijekom godina Elizabeth je imala dosta zdravstvenih problema

Gabriel Bouys/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:54