StoryEditorOCM
ShowbizPRINCEZA 90-ih

Minea ne siluje vamp, njezin video nikad nije sličio na meki pornić: sjećate je se ‘95. u Splitu? Evo priče o njoj

Piše Lenka Gospodnetić
17. ožujka 2024. - 15:05

Jeste li znali da je Renata Končić, poznatija kao Minea, objavila čak osam glazbenih albuma, i to listom ovjenčanih srebrnim, zlatnim i platinastim nakladama? Da je nastupala – ponekad i bila nagrađivana – na najboljim festivalima u Hrvatskoj?

Da je, na koncu, vjerojatno prva etablirana samostalna pop-pjevačica u neovisnoj Hrvatskoj?

Ako je Maja Šuput "zlatna djevojka hrvatske estrade" koja sve što dotakne "pozlati", onda bismo Mineu mogli okruniti "dobrom djevojkom HR-scene". Njezin minuli rad smo odlučili "refreshati" jer je opet gledamo u vrlo popularnom televizijskom showu "Tvoje lice zvuči poznato" – ovaj put u ulozi članice žirija.

image

Minea u Splitu u društvu Maje Šuput (krajnja desno)

Paun Paunović/Cropix

Ivana Banfić svojedobno je pjevala "Ženu devedesetih"; prepoznajemo se generacijski, a u isti dobni pretinac možemo smjestiti i Mineu, dobru djevojku upravo tih, prohujalih hrvatskih devedesetih. Tada je žarila i palila domaćom scenom, dobro se sjećaju njezini suvremenici ili oni nešto stariji.

Bijaše to doba bez Instagrama i Fejsa, čak i bez mobitela u većini slučajeva; mnoga su kućanstva još imala telefone "na vrćenje", bežični telefon bio je atrakcija. Policajci su koristili toki-voki, još je futuristički zvučala "2002. godina" Nene Vilovića, pardon, Olivera. Eh da, i Oliver je onomad bio relativno mlad, a Minea - beba. Hrvatska pop-princeza.


Budimo realni, to su bile njezine zlatne glazbene godine, nastupala je posvuda – pa tako i u splitskim diskotekama, viđali smo je na "brodovima glazbe i ljepote", bila je dio tog davno prohujalog ljetnog šušura.

‘Mornaru moj‘

Zaljubljivali smo se uz njezinu "Mornaru moj" sa Splitskog festivala davne 1995, godine, ta je prpošna pjesmica opjevavala varljive ljetne ljubavi kao i "Jutro donosi kraj" (vokalno ipak kudikamo potentnije) Vesne Pisarović.

image

 Minea pred publikom

Cropix

Tada je Minea bila u zenitu glazbene popularnosti, i pjesme poput "Good boy" (prve kojom je otkrivena široj javnosti), Vrapci i komarci, Uberi ljubicu, Sija sunce, duet Nisu sretni koji ljube iz 1997. s Davorom Dragojevićem...


Bile su te "numere" dio sazrijevanja i zabavljanja nas, danas u friškim pedesetima; gledajući dobno, onako čisto surovo-biološki, i nama i Minei zlatno je doba odavno zašlo.

A onda se odjednom Minea ukazala u jednom od najgledanijih zabavnih TV-formata i "rasturila". Priznajemo, oduševljeni smo njezinim vizualnim aspektom! Minea izgleda "wow", a to – oprostite, dragi zlobnici – na mediju kao što je televizija nije nevažno.

K tomu, za sve nas zrelije ohrabrujuće je primijetiti da se, eto, i na domak pedesetih može izgledati poput Minee: nikad ljepše, samouvjerenije i – rekli bismo – uspješnije. Ona dobra djevojka iz devedesetih, koja je veselo skakutala po pozornicama i stageovima diskača te palubama, danas je prekrasna žena koja sjajno kormilari vlastitom karijerom.

Ne ovisi o "prođi" nekog kontroverznog hitića (poput spornog "Stipe" iz kužine Tončija Huljića početkom tisućljeća, hita koji je vjerojatno i njemu prisjeo nakon tužbe za plagiranje), niti blagonaklonosti kakvog menadžera.

Minea je pokazala kako se može lijepo i dostojanstveno sazrijevati.

Naravno, Renata Končić nije u ovom showu "uskrsnula" iz pepela, ona je već godinama prisutna kao voditeljica lifestyle emisije IN Magazin u kojoj nas je uvijek pristojna, nenametljiva i dobrodušna malko čak podsjećala na neprežaljenu legendarnu voditeljicu Željku Fattorini.

image
Darko Tomas/Cropix

Naravno, Željkinu karizmu i profesionalnu razinu teško je dosegnuti, ali nemamo problem u istu rečenicu staviti je s Mineom jer – dozvolit ćete osobni doživljaj nižepotpisane – obje imaju "ono nešto". Ugodno, bez "silovanja vampa", uljudno za gledanje i bez guranja sebe u prvi plan.

Čini se da je HTV "pobrao vrhnje" po pitanju voditelj(ic)a, no Minea je uzdanica komercijalne dalekovidnice, u najgledanijem showu zasad u svojstvu žirija.

Čini se, međutim, da NovaTV polako računa na nju i za bombastičniji format od IN Magazina jer je u prošloj emisiji zamoljena da najavi jedan nastup u scenariju. Tada se dignula sa ocjenjivačkog stolca i zabljesnula punom figurom, te besprijekorno "uskočila" u ulogu prezenterice.

Dobra djevojka devedesetih, jedna od rijetkih pjevačica čiji ni jedan videospot nikad nije nalikovao na "meki pornić", bivša curica čije smo pjesmice pjevušili u ratnim godinama kao dokaz da život može imati i vedru stranu, polako bi se mogla prometnuti u voditeljicu s kojom ćemo zajedno starjeti. I bit će nam iz godine u godinu sve draža.

image

 Minea

Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix
image

S kolegicom Mijom Kovačić
 

image
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix
image

Jedan od nastupa

Marko Todorov/Cropix
image

Minea

Tomislav Krišto/Cropix
image
Boris Kovačev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 15:07