StoryEditorOCM
ShowbizODRASLE NA SCENI

One su najslavnije splitske pjevačice: ovako su izgledale na početku karijere, a ovako danas! Guštajte u foto vremeplovu

Piše SCENA SD
11. travnja 2024. - 22:10

Severina je već kao 10-godišnjakinja u Splitu debitirala na sceni kad je ostvarila izuzetno zapažen nastup u mjuziklu "Frane Štrapalo", nakon čega je upis u srednju školu koja je imala glazbeni razred bio najlogičniji izbor. 

Iz tog vremena datira njezina fotografija koju je snimio Feđa Klarić, a na kojoj, ispred splitskog HNK, pozira u društvu Tonija Kesića, kasnije jazz glazbenika i radijskog voditelja, člana uspješnih klapa Cambi, Iskon...

image
Arhiva/Cropix

Početkom 1990. godine, kao 18-godišnjakinja, Severina je pobijedila na radijskom natjecanju "DemoX“ Radio Zagreba i osvojila snimanje svog prvog LP-a. U srpnju iste godine nastupa i na Splitskom festivalu s pjesmom "Vodi me na ples“.


Iste godine Severina postaje i voditeljica emisije "Top cup“ na HRT-u, koju je vodila godinu dana. Početkom 1991. godine upoznaje Zrinka Tutića, s kojim 1992. godine snima svoj drugi album Severina, a koji donosi odmah dva velika hita, "Tvoja prva djevojka“ i "Kad si sam“ (u videospotu joj gostuje dugokosi splitski roker Džibo, koji uskoro i sam postiže spektakularno uspješnu karijeru kao Gibonni).

U slično vrijeme kad i Severina, i Danijela Martinović gradi svoju pjevačku karijeru, ista su školska generacija, a i pohađale su istu srednju školu. Danijela je svirala harfu.

Nježna plavušica sa splitskih Brda na sceni se pojavljuje na Splitskom festivalu 1989. godine s pjesmom "Zumbuli".



Početkom 1991., nakon odlaska Ljiljane Nikolovske, Danijela postaje pjevačica grupe Magazin i u rekordnom roku postaje zvijezda.

image

Danijela Martinović

Arhiva/Cropix

S Magazinom snima tri albuma, a 1995. s bendom i opernom pjevačicom Lidijom Horvat Dunjko nastupa na Eurosongu s pjesmom Nostalgija i osvaja 6. mjesto. Godine 1996. odlazi iz grupe te počinje samostalnu, jednako uspješnu karijeru.


Jelena Rozga scenske snove je sanjala kao balerina. Završila je osnovnu i pohađala srednju baletnu školu, ali sve se promijenilo ljubavlju prema pjesmi i mikrofonu. Nakon što 1996. u baletnoj opravi nastupa na Dori s baladom "Aha", te potom postane Danijelina nasljednica u grupi Magazin, za Jelenu nema drugog puta do - zvjezdanog.


Rozga je jedna od najtrofejnijih hrvatskih pjevačica, vlasnica hitova za kojima luduje milijunska publika i jedna od koncertno najuspješnijih hrvatskih izvođačica.

image

Jelena Rozga

Arhiva/Cropix

Andrea Šušnjara još je jedna pjevačica stasala u "Magazinu", koja upravo kreće u svoju smostalnu pjevačku karijeru, o kojoj će, dakako, računa i dalje voditi hit tandem Huljić. 

image

Andrea Šušnjara

Arhiva/Cropix

Mnogi se možda ne sjećaju da je Andrea s Igorom Cukrovom predstavljala Hrvatsku na Pjesmi Eurovizije 2009. s pjesmom "Lijepa Tena".


Zorica Kondža je glazbenu karijeru započela u grupama Pirati, Novi Dan, ali sa Stijenama, krajem 70-ih i početkom 1980-ih postaje prepoznatljiv scenski glas i lice.

Moćnoga glasa velikoga raspona, u kojemu se mediteranski temperament susreće s bluesom i rockom, Kondža je odavno stekla odanu publiku, kojoj se niti jedna hrvatska pjevačica ne može mjeriti s njom.

Nakon hitova koje je imala sa Stijenama, kultnih balada poput "Ja sam more, ti si rijeka", "Ima jedan svijet", koje se i dalje trse otpjevati mnoge djevojke koje se, u počecima svojih karijera, žele pokazati kao rasne vokalistice, Kondža od 1984. godine nadalje ostvaruje i izuzetno uspješnu solo karijeru, s pjesmama poput velike "Pokore", "Ti si moj san", "Najljepše je kad si tu", "Molitva za tebe", "Do posljednjeg daha", "Dok ploviš morima" i brojnim drugima.

image

Zorica Kondža

Arhiva/Cropix

Splićani zrelih godina jako dobro pamte mladu Doris Dragović kao pjevačicu grupe "More", iza kojih je ostao veliki hit "Hajde da se mazimo".

image

Doris Dragović 80-ih

Screenshot YT

Doris 1986. godine započinje solističku karijeru, a iste godine predstavlja Jugoslaviju na Pjesmi Eurovizije s hitom "Željo moja".


Na Eurosong će otputovati i kao predstavnica Hrvatske 1999. godine s "Marijom Magdalenom", kada i osvaja 4. mjesto u Izraelu. 

image

Doris Dragović (na crno-bijeloj fotografiji snimljenoj u Šibeniku u društvu je Zorana Škugora)

Joško Čelar/SD, Arhiva/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 16:10