StoryEditorOCM
Crna kronikaTUŽNA VIJEST

U teškoj prometnoj nesreći poginuo vrsni dalmatinski glazbenik: nitko prije njega nije toliko detaljno obradio folklor Bukovice

Piše Božana Sviličić
7. veljače 2024. - 12:19

U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila na državnoj cesti koja povezuje Zadar i autocestu A1, na predjelu Tromilja, smrtno je stradao 78-godišnji multiinstrumentalist, profesor Ivo Brkić.

Profesor Ivo Brkić rođen je u Tuzli (BiH), a javnosti je postao poznat nakon što je 2020. s napunjene 74 godine, na Odjelu za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu doktorirao s temom "Glazbeni i plesni folklor Bukovice i Ravnih kotara s osvrtom na rubna područja".

image
Luka Gerlanc/Cropix

Nitko prije njega, nije tako temeljito, detaljno i sistematski obradio pučko nasljeđe prostora od Karlobaga do Krke i od zaborava otrgnuo na stotine i tisuće nevjerojatnih folklornih, etnografskih i etnomuzikoloških elemenata. Otrgnuo je od nestanka pučku, narodnu kulturu koja dandanas oblikuje kulturni identitet tih ljudi i toga prostora.

Profesor je preminuo u Općoj bolnici Zadar nakon prometne nesreće koja ga je zadesila u automobilu njemačkih registracijskih oznaka. Na križanju s cestom prema Škabrnji skrenuo je ulijevo i oduzeo prednost automobilu zadarskih "tablica" kojim je upravljao 42-godišnji hrvatski državljanin, koji se kretao iz smjera Zemunika prema Smilčiću.

Oba vozača su vozilom Hitne medicinske pomoći prevezeni u Opću bolnicu, gdje je Brkić od zadobivenih ozljeda preminuo dok su 42-godišnjaku utvrđene lake tjelesne ozlijede.

27. travanj 2024 08:46