StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetuvođenje reda

Uzurpatorima pomorskog dobra rok od 18 mjeseci da uklone svoje objekte: novi zakon će provoditi posebno educirani redari

Piše hina
31. kolovoza 2023. - 23:15

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver najavio je u četvrtak da će uzurpatori pomorskoga dobra dobiti rok od 18 mjeseci da uklone svoje objekte.

"Ovaj novi zakon (o pomorskom dobru i morskim lukama) daje mogućnost odnosno, propisuje da unutar 18 mjeseci od donošenja ovog zakona jedinice lokalne samouprave moraju jasno definirati, napraviti katalog, prijaviti Lučkoj kapetaniji i građevinskoj inspekciji, sve one koji su uzurpatori na pomorsko dobro. Tada ćemo znati točno kakvi su prekršaji, koliko je takvih objekata, tko ih je radio i gdje, i unutar 18 mjeseci se oni moraju ukloniti s pomorskog dobra", izjavio je Bilaver u središnjem Dnevniku HTV-a.

Na novinarsku tvrdnju da je taj rok vrlo ambiciozan, Bilaver je odgovorio da je ova Vlada pokazala da je ambiciozna i da svoje planove ispunjava, tako da, dodao je, sigurno nismo htjeli alibi zakon, nego zakon po kojem ćemo kvalitetno moći djelovati.

"Dakle, svi objekti koji su napravljeni nakon 2011. godine, uključujući nasipe, se moraju ukloniti. Do 2011. godine samo oni koji striktno ispunjavaju kriterije koje su propisane u članku 14. Zakona o pomorskom dobru, ako se takvi objekti stave unutar prostornog plana u roku od četiri godine će moći pod određenim uvjetima ostati u prostoru. Dakle, to su i primjerice objekti za koje bi bila puno veća ekološka šteta ako ih idemo sada uklanjati, nego da se oni zadrže u prostoru ili objekti koji niti na koji način ne ugrožavaju sigurnost plovidbe na moru", rekao je.

Na pitanje što je s pomorskim redarima, savjetu o pomorskom dobru, novom pravilniku o dodjeljivanju koncesija i podzakonskim aktima koji još uvijek nisu doneseni, Bilaver je odgovorio da je Zakon donesen u Saboru sredinom srpnja, a da se radi na nizu pravilnika i uredbi, da su u kontaktu s jedinicama lokalne samouprave, regionalne samouprave i da će sve "biti na vrijeme".

"Sljedeći tjedan imamo sastanke s predstavnicima županija, jedinice lokalne samouprave će znati jasno što, kada, u kojem roku trebaju napraviti. Nama je važna provedba ovog zakona koji je dobar, kvalitetan, ali važna je i kvalitetna provedba i stoga smo htjeli imati ljude na terenu, osim Lučke kapetanije i komunalne redare, koji su puno bliži problemima koji se događaju na području određene općine", dodao je.

Govoreći o pomorskim redarima, Bilaver je rekao da su dali rok jedinicama lokalne samouprave od dva mjeseca da dostave imena, koje će to biti osobe, nakon čega će se za njih organizirati detaljna edukacija kako bi pomorski redari znali što, kako, na koji način raditi po pitanju novog zakona.

28. travanj 2024 08:43