StoryEditorOCM
ŽupanijaUZBUNILI SE GRAĐANI

Zabrinula ih moguća devastacija obale kod Rodinih stanova na Srimi. Otkrivamo zbog čega je bager daleko u moru

Piše Branimir Periša
20. listopada 2023. - 14:01

Bager koji se nalazi gotovo u moru, na nasipu udaljenom nekoliko desetaka metara od obale na području Srime, kod Rodinih stanova, zabrinuo je naše čitatelje koji su poslali fotografije o mogućoj "devastaciji obale" nasipanjem mora.

I te reakcije kazuju koliko su uzurpacije obalnog pojasa uzele maha, no vijest je dobra, jer fotografije bagera s gusjenicama u plićaku ilustriraju početak polaganja podmorskih vodoopskrbnih cjevovoda za otoke Prvić, Obonjan, Kaprije i Žirje. O tome izvješćuju iz šibenskog "Vodovoda i odvodnje", tvrtke nositelja projekta.

image
Snimio čitatelj

- Projekt se sastoji od triju faza s urednim građevinskim dozvolama i ugovorima o koncesiji sa Županijom šibensko-kninskom. S radovima je upoznata i Lučka kapetanija u Šibeniku i s tom se službom koordinira sve što se tiče odvijanja pomorskog prometa na tome dijelu obal - naglašavaju iz "Vodovoda".

Komunalci napominju da je nasip koji nastaje ovih dana privremen i poslužit će da se iskopaju kanali i postave cijevi u priobalnom dijelu trase budućeg vodovoda, jer zbog nedostatne dubine mora na tom dijelu nije moguće organizirati izvođenje radova specijaliziranim brodovima.

- Nakon postavljanja, sav nasip će biti izvađen iz mora i propisno deponiran - objašnjenje je tehničkih uvjeta na srimskom početku trase dosad najvećeg zahvata takve vrste u Hrvatskoj.

Od Rodinih stanova, gdje je početak, do Žirja na krajnjoj točci planiranog sustava, bit će položen 21 kilometar podmorskih cijevi, mjestimično i na dubini od 70 metara. Izvođač radova je tvrtka "Jadranski ronilački servis".

Investicija koja će konačno dovesti vodu iz rijeke Krke na žedne otoke koji se po skupljoj cijeni opskrbljuju brodovima vodonoscima bez državnih subvencija olakšat će život ne samo otočanima, nego pojednostavniti poslovanje "Vodovoda", kako je istaknuto prilikom nedavnog potpisivanja ugovora o polaganju cjevovoda za školje.

Cjelokupan projekt treba biti dovršen do 31. prosinca 2025., a prva faza do kraja lipnja iduće godine.

Željko Štrkalj, direktor "Vodovoda i odvodnje", kazao je tada kako je to jedan od četiriju projekata izgradnje vodovodne mreže na području Grada Šibenika za koje je toj komunalnoj tvrtki doznačeno bespovratnih 16 milijuna eura iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.  Među tim investicijama je i izgradnja pročistača otpadnih voda u Zatonu.

28. travanj 2024 07:08