StoryEditorOCM
Pričepučka gastronomija

Tajnu specijaliteta Dalmatinske zagore domaćice su čuvale pod ključem, a mi smo dobili stoljetni recept prababe Anice

Piše Tea Sumić Miletić
2. travnja 2024. - 08:57

Svi smo čuli za soparnik, skromno, ali jako ukusno jelo Poljičke republike, jer je prije nekih 10-15 godina vrlo uspješno otrgnuto zaboravu, no jedan drugi veliki specijalitet dalmatinskog zaleđa još uvijek bi mogao nositi epitet "zaboravljeni".

Soparnik ste sigurno jeli, no jeste li ikad kušali prisnac? Za one koji ne samo da ga nisu probali, nego nisu za njega ni čuli, prisnac je jelo nalik pogači s nadjevom, koja može biti slatka ili slana, a uvijek je obogaćena domaćim skorupom, sirom i jajima.

Prisnac se smatra dijelom pučke gastronomije Ravnih kotara, a najslavniji je benkovački, no treba napomenuti da se jela sličnog naziva i manje više istog načina pripreme mogu naći i u drugim krajevima.

Poznat je bribirski, ali postoje još i podravski, pa čak i bački, a u okol...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 18:15