StoryEditorOCM
Savjetigriješite li i vi?

Tko bi rekao da je to važno za savršenu pizzu! Obratite pažnju na program pečenja, mnogi griješe. A tek ovaj detalj....

Piše Tea Sumić Miletić
27. travnja 2024. - 17:32

Tko bi rekao da se pizza može u pećnicu staviti na pogrešan način! I da to može u tolikoj mjeri utjecati na način kako se se omiljeno jelo ispeći...

No, moguće je i bitno je. Ako želite savršeno ispečenu pizzu, na ovo ćete trebati pripaziti.

Da bi vam se tijesto ispeklo kako treba i postalo baš savršeno, a nadjev ostao sočan, potreban je određen program pečenja. Mislite li da je to opcija s ventilatorom, koju inače svi volimo jer pojačava hrskavost hrane, skraćuje vrijeme pečenja i omogućuje pečenje na nešto nižoj temperaturi, štedeći nam tako struju, u krivu ste.

Prava opcija je - grill program. Podesite pećnicu na tu postavku i dobro je zagrijte, iznenadit će vas kako će se pizza bolje ispeći.

No, to nije sve. Za najbolji rezultat bit će vam potreban pizza kamen ili pak poseban debeli čelični lim za pečenje pizze, koji se pokazao izvrsnom alternativom pizza kamenu. Pizza kamen, naime, ima nezgodnu tendenciju pucanja, u što su se uvjerili mnogi nezadovoljni kupci. S ovim pomagalom za pečenje pizze taj rizik pada gotovo na nulu.

image
Shutterstock

Nemate li čelični pekač, poslužit će vam debela tava od lijevanog željeza koja može u pećnicu, a ako nemate baš ništa od navedenog, uzmite teću debljeg dna koja nema plastične drškice ili pak sasvim običnu roštijeru, ali je okrenite naopako.

Posudu, pekač ili kamen trebate staviti u pećnicu dok je još hladna i pustiti ih da se skupa s njom dobro, dobro zagriju.

U međuvremenu osigurajte sve što je potrebno da bi pizza lako i brzo kliznula na svoje postolje za pečenje - ako je sami radite, pobrinite se da bude gotova na vrijeme i da joj je donja površina fino pobrašnjena. Najbolje bi, dakako, bilo koristiti drvenu lopaticu, poput one koju koriste pizza majstori.

Možete je rastegnuti i nadjenuti na drugom limu, s kojeg ćete je jednostavno skliznuti na onaj zagrijani.

U svakom slučaju, evo što je ključno: pećnica mora biti na grill programu, polica u pećnici treba biti na najvišoj poziciji, a pizza kamen, odnosno pekač bilo koje vrste, treba biti na polici i dobro se zagrijati pod grillom. 

image
Shutterstock

Pizzu zatim treba hitro prebaciti na zagrijano postolje i ubaciti u pećnicu. Peći će se tek nekoliko minuta, zato dobro pripazite da vam ne zagori.

Posljedica ovakvog tretmana bit će fino zapečeno tijesto koje se brzo ispeklo jer se grije odozdo i odozgo, što skraćuje vrijeme pečenja i omogućuje nadjevu da ostane sočan. 

Dodat ćemo još samo ovo: neki tvrde da je puno bolje koristiti najnižu poziciju u pećnici. Oba stava imaju svoje zagovaratelje, a vi vidite koji vam način pečenja najviše odgovara - onaj na najgornjoj poziciji omogućuje da se sir lijepo rastopi, onaj na najnižoj da tijesto bude hrskavije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:33