StoryEditorOCM
Slanospecijalitet

Imamo odličan recept za ukusnu ribu koja se danas nudi na Peškariji. Lizat ćete prste, samo je ne zaboravite ‘pomusti‘!

Piše T.S.M.
24. srpnja 2023. - 12:20

Uvijek nam je drago poćiriti na banke splitske Peškarije, najbolje osobno, a kad to nije moguće kroz objektiv naših vrijednih fotoreportera. Kad ni to nije slučaj, tu je odlična Facebook stranica Splitska peškarija: tu dobijemo i uvid u ponudu i komentar (ako je već ne pratite, ispravite to). Danas nam je otkrila da su u ponudi glavne splitske ribarnice friški ugori, a prva asocijacija na tu oku neugodnu, ali nepcu vrlo ugodnu ribu nam je brujet. Svima koji će još stići po friške ugore ili ih planiraju kupiti sutra (ne garantiramo da će ih još biti, ali vrijedi provjeriti) evo jedan dobar i izdašan recept za brujet od ugora.

Evo vam i još jedan zgodan podatak: kako iskoristiti cijelog ugora. Naime, za pripremu brudeta obično se ne koristi kraći dio repa jer je pun drača i dračica. Tome se može doskočiti tako da se ugor "pomuze". Tim se terminom označava postupak koji podsjeća na proces mužnje, a provodi se tako da se ugora rukom na otprilike pola tijela stisne i zatim se stisnutom rukom provlači do samog repa. Na taj se način drače izlome i poguraju prema repnoj peraji.

Brujet od ugora

Sastojci:

1,5 kg ugora
1 kg krumpira
500-600 g luka
150-200 ml crnog vina
100 ml maslinovog ulja
1 žlica sjeckanog peršina
sol, papar

Priprema:

Ogulite krumpir i narežite ga na ploške pa ih poredajte na dno velikog lonca. Prekrijte ga krupno narezanim lukom, a nakon toga redom ribe.

Ponavljate postupak dok svu ribu, luk i krumpir ne potrošite, zatim sve zalijte uljem i vinom pa dodajte dovoljno vode da prekrije sve sastojke. Posolite i popaprite pa pustite da uzavre, zatim smanjite vatru i kuhajte dok krumpir nije skuhan, a umak se ne zgusne, nekih pola sata ili malo više. Nipošto nemojte miješati, samo povremeno protresite cijeli lonac.

Kad je skuhano, maknite s vatre, dodajte sjeckani peršin, poklopite i pustite da odstoji desetak minuta pa poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 02:55