stdClass Object ( [id] => 1275346 [title] => Ispovijest otpuštenog radnika gradske ustanove: ‘Ponižavali su me, nakon 18 godina radnog staža našao sam se na cesti‘ [alias] => ispovijest-otpustenog-radnika-gradske-ustanove-ponizavali-su-me-nakon-18-godina-radnog-staza-nasao-sam-se-na-cesti [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada ubuduće budemo govorili o državnim zaposlenicima, koji su na svojem mjestu zaštićeni od otkaza poput ličkih medvjeda od odstrjela, spominjat će se ime Marjana Gavrančića. Njemu je, eto, baš to "pošlo za rukom".

Tko je Marjan Gavrančić, dojučerašnji (doslovno) glavni čuvar prirode u Javnoj ustanovi park-šuma Marjan, koji je dobio otkaz ugovora o radu?

Kao viši sportski trener s diplomom zagrebačkog Kineziološkog fakulteta zaposlio se na mjesto čuvara prirode u JU PŠ Marjan, pa radio sa "srednjoškolskom" plaćom. No, u međuvremenu je završio i Visoku školu za sigurnost, smjer zaštita od požara, pa je postavljen na mjesto glavnog čuvara prirode. I tako od 2011. godine, do prije neki dan...

---

image

Marjan Gavrančić (prvi slijeva)

Vojko Bašić/Cropix
---

- U Javnoj ustanovi sam zaposlen od 2005., nikad nisam dobio ni usmenu, a kamoli pismenu opomenu za svoj rad – veli nam, zbog svoje stručnosti i upućenosti u problematiku zaštite prirode uvijek je bio jedan od glavnih suradnika svih ravnatelja Ustanove, bez obzira kojoj su političkoj opciji pripadali.

- Članom sam SDP-a postao 2013. godine, dvije godine nakon što sam preuzeo funkciju Glavnog čuvara prirode. Dakle, razvidno je kako nisam imao nikakvu osobnu korist od stranačkog članstva – veli nam Gavrančić.

Nije, kaže, ni gnjevan ni bijesan, jer niti gnjev, niti bijes ne mogu biti argumenti činjenici da se nakon gotovo 18 godina radnog staža u Javnoj ustanovi našao na cesti. Doslovno. Naime, po primitku otkaza osoba nema pravo niti na otpremninu, niti na prijavu na Hrvatski zavod za zapošljavanje, a time posljedično niti na primanje dodatka za nezaposlene.

Dolaskom Stipe Mušure na mjesto vršitelja dužnosti ravnatelja za Gavrančića, kako sam veli, počinje period mobbinga i ponižavanja, a sve u cilju, uvjeren je, da ga se dovede do trenutka kada će sam poželjeti dati otkaz ili da mu se da otkaz ugovora o radu, što se u konačnici i dogodilo.

---

image

Stipe Mušura

Tom Dubravec/Cropix
---

- O opravdanosti razloga mojem otkazu očitovat će se nadležna tijela po završetku sudskog postupka. Nadam se samo kako će pravda pobijediti, unatoč društvenim događanjima koja pravdu potkopavaju na najniže moguće nivoe – razočaran je Marjan.

Do tog nekog "konačnog rješenja" treba živjeti s činjenicom da mu se, kako smatra, dogodila nevjerojatna nepravda.

Marjanovo ime kao da je znak, pa je u svojem radnom vijeku na opjevanom brdu bio imenovan u Povjerenstvo za polaganje stručnog ispita za glavnog čuvara i čuvara prirode, na poziv nadležnog Ministarstva na radionici u sklopu izrade Pravilnika o postupanju glavnog čuvara i čuvara prirode, jedini je iz Javne ustanove imao javna izlaganja na stručnim skupovima, bio na raspolaganju savjetima svim kolegama koji su se zaposlili nakon njega...

No, natjecao se za mjesto ravnatelja 2022., pa je od pet glasova Upravnog vijeća dobio dva. Jedan od predstavnika radnika (kolektiva), a drugi od doktora šumarstva (predstavnika struke) koji su smatrali da je Gavrančić najbolji kandidat za čelno mjesto Ustanove.

- Čovjek se pita je li to moguće da se to događa njemu, u zrelim godinama života, nakon što ste gotovo polovicu radnog vijeka posvetili profesionalno jednoj ustanovi za koju ste davali sve od sebe? – pita se.

Sve optužbe na svoj račun naziva neutemeljenima i uvjeren je kako će to jednog dana i dokazati. Do tada treba puno strpljenja. Do tada treba i povratak vjere u pojedinca i društvo općenito.

Društvo koje, po njemu, kompetentne stručnjake praktički tjera iz vlastitog grada i države. Najteže je, govori nam Marjan, izuzev brige o egzistenciji, jer je evo između ostalog, trebao aplicirati za APN-ove stanove s obzirom na to da je podstanar, bilo objasniti djeci zašto njihov tata više neće raditi na Marjanu...

Prozivke ravnatelja Marka Pejnovića kroz medije i objave na društvenim mrežama nije bio u prilici demantirati.

- Novi ravnatelj očito miješa naplatu novčane kazne na mjestu počinjenja prekršaja i prijave nelegalne gradnje, a istovremeno iznosi netočne tvrdnje i optužbe.

---

image

Marko Pejnović

Joško Šupić/Cropix
---

Naime, smatram da je dovoljno navesti da Javna ustanova od 2005. do 2011. godine nije uopće imala zaposlenu osobu koja je imala ovlast naplate novčane kazne (u to vrijeme čuvar prirode nije imao navedenu ovlast nego nadzornik kojeg Ustanova nije imala, a čuvari prirode ovu ovlast dobivaju tek novim Zakonom o zaštiti prirode 2013. Godine) – odgovara na "optužbu" kako nije naplatio niti jednu jedinu kaznu po Zakonu o zaštiti prirode.

Za sitne prekršaje kao što je parkiranje vozila na neoznačenom mjestu, objašnjava nam, čuvar prirode može naplatiti novčanu kaznu na mjestu počinjenja, ali isto tako može izdati upozorenje i zapovijed.

- Kao glavni čuvar prirode 2011. godine sam imao zaduženja koja su se gotovo 100-postotno odnosila na uredski rad, pa nisam obavljao neposredni nadzor kao čuvar prirode. Samim time, nisam ni bio u prilici uočiti takav sitni prekršaj ni postupiti po njemu. Čuvari prirode u praksi su ovakve probleme u pravilu rješavali upozorenjem i/ili zapovijedi što se pokazalo funkcionalnim – veli nam.

Kod slučaja nelegalne gradnje, čuvar prirode, pod uvjetom da zatekne počinitelja na mjestu počinjenja (jasna odredba Zakona o zaštiti prirode) može podnijeti prijavu građevinskoj inspekciji (kao tijelu zaduženom za nadzor gradnje) ali i podnijeti optužni i/ili kaznenu prijavu.

- Služba nadzora je od postojanja Javne ustanove prijavila sve nelegalne gradnje u park-šumi Marjan koje su se od tada do danas dešavale. Ne samo da su prijavljivani nelegalni graditelji, već su i podnošeni optužni prijedlozi i kaznene prijave protiv počinitelja.

Samo najnoviji primjer je prijava protiv Grada Splita kao pravne osobe investitora i gradonačelnika kao odgovorne osobe u pravnoj osobi u slučaju nezakonite gradnje u zaštićenom području u sklopu kompleksa Vila Dalmacija - dodaje.

Po njemu je ravnatelj ili pogrešno informiran ili je u pitanju nešto drugo. Možda baš ova prijava kontra prvog čovjeka grada?

Ravnatelj se stalno u medijima žali da su svi čuvari prirode na bolovanju, a očito se nije zapitao koji je razlog tome. Možda nesnosni pritisci koji se vrše na ovu službu. I to od strane ravnatelja, od strane Srđana Marinića, Bojana Ivoševića – kaže nam.

Podsjeća na događaj s kraja siječnja ove godine, kojeg drži jasnom slikom o pritiscima i mobbingu koji se vršio najviše na glavnog čuvara ali i druge čuvare prirode.

- Kao glavni čuvar prirode nisam propustio kamion s građevinskim materijalom, jer za to nisu ishođene potrebne dozvole. Ravnatelj Pejnović, a posebno dogradonačelnik Ivošević su telefonski vršili pritisak na mene, kao glavnog čuvara kako bih ipak pustio da kamion uđe i time se omogući početak nelegalnih građevinskih radova.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Nijedan Glavni čuvar prirode, svjestan da se radi o nelegalnoj gradnji to ne bi dopustio. Potrebna dozvola je ishođena pet dana poslije ovog događaja, a protiv mene su pokrenuli postupak za davanje otkaza. Toliko o beskompromisnoj borbi protiv nelegalne gradnje u zaštićenom području park-šume Marjan i neradu glavnog čuvara i ostalih čuvara prirode – razočaran je svime.

Iznervirala ga je i optužba ravnatelja da su, kako je kazao, "pluća grada bila nepropisno i nestručno zaštićena od požara".

- Park-šuma Marjan ima najbolje organiziran sustav zaštite od požara od svih zaštićenih područja u RH, a kolege me često kontaktiraju radi stručnih savjeta upravo iz ovog područja. Dakle, sustav zaštite od požara je potpuno u skladu sa zakonom, i ne samo to nego je ustrojen i dodatno ojačan odličnom suradnjom s JVP Grada Splita i inspekcijom zaštite od požara – veli nam.

Nepravilnost koju ravnatelj Pejnović spominje, upozoren od tvrtke koja izrađuje reviziju procjene ugroženosti od požara, po Marjanu je nepravilnost na koju ga je on sam, po njegovom dolasku na mjesto ravnatelja, osobno upozorio u primopredajnom zapisniku. O tome postoji nepobitan službeni trag.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

- Pejnović u svojim izjavama govori o mom slučaju kao "jedinom jedinstvenom primjeru u EU". Prava je istina da je "jedinstven slučaj u EU" njegov dolazak na čelo Ustanove koja se treba baviti zaštitom prirode, a bez ikakvih formalnih i neformalnih kompetencija u struci zaštite prirode ili šumarstva, pa čak ni prethodnog poznavanja rada bilo koje takve Ustanove.

Pa čovjek je prije dolaska samo jednom prošetao Marjanom, netom prije kandidacijskog razgovora. A "jedinstven slučaj u EU" je i da je ravnatelj samo trbuhozborac druge osobe koja želi biti ravnatelj, ali bez ikakvih formalnih i neformalnih kompetencija koje Zakon traži. Dosad je mogao upisati i završiti fakultet pa konačno ostvariti svoje snove – još se sve doživljeno Gavrančiću "slaže". Sve što spominje o i čemu govori, veli, lako je provjerljivo u izvještajima o radu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OTKAZ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => OTKAZ 2 0 8723 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-23 14:21:12 [created_by] => 3182 [created_by_alias] => Split SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-24 07:08:15 [modified_by] => 3182 [publish_up] => 2023-03-24 06:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3101 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ispovijest otpuštenog radnika gradske ustanove: 'Ponižavali su me, nakon 18 godina radnog staža našao sam se na cesti' [metakey] => Marjan Gavrančić, otkaz, Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan, Marko Pejnović, Stipe Mušura [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/23\/24568292.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/10664866.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/1736473.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/24566884.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/24566886.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/24125560.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/21803652.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/23\/10664866.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Marjan Gavran\u010di\u0107 je ogor\u010den<\/p>","

Marjan Gavran\u010di\u0107 (prvi slijeva)<\/p>","","","","

Marko Pejnovi\u0107<\/p>","

Stipe Mu\u0161ura<\/p>","

Split, 160119.
\nPress konferencija Javne ustanove za upravljanje Marjanom na temu upravljanje park sumom i sanacija.
\nNa fotografiji: S lijeva Marijan Gavrancic, ravnatelj Damir Grubsic i Ivan Ljubic voditelj strucne sluzbe.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1202","hd_24568292_1920.jpg":"1920x1080","k_24568292_1280.jpg":"1280x1280","k_24568292_1024.jpg":"1024x1024","k_24568292_640.jpg":"640x640","k_24568292_480.jpg":"480x480","k_24568292_340.jpg":"340x340","k_24568292_220.jpg":"220x220","o_24568292_1280.jpg":"1280x801","o_24568292_1024.jpg":"1024x641","o_24568292_640.jpg":"640x400","o_24568292_480.jpg":"480x300","o_24568292_340.jpg":"340x212","o_24568292_220.jpg":"220x137","h_24568292_1280.jpg":"1280x854","h_24568292_1024.jpg":"1024x683","h_24568292_640.jpg":"640x427","h_24568292_480.jpg":"480x320","h_24568292_340.jpg":"340x227","h_24568292_220.jpg":"220x147","pp_24568292_1280.jpg":"1280x1628","pp_24568292_1024.jpg":"1024x1303","pp_24568292_640.jpg":"640x814","pp_24568292_480.jpg":"480x611","pp_24568292_340.jpg":"340x432","pp_24568292_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1225","hd_10664866_1920.jpg":"1920x1080","k_10664866_1280.jpg":"1280x1280","k_10664866_1024.jpg":"1024x1024","k_10664866_640.jpg":"640x640","k_10664866_480.jpg":"480x480","k_10664866_340.jpg":"340x340","k_10664866_220.jpg":"220x220","o_10664866_1280.jpg":"1280x816","o_10664866_1024.jpg":"1024x653","o_10664866_640.jpg":"640x408","o_10664866_480.jpg":"480x306","o_10664866_340.jpg":"340x216","o_10664866_220.jpg":"220x140","h_10664866_1280.jpg":"1280x854","h_10664866_1024.jpg":"1024x683","h_10664866_640.jpg":"640x427","h_10664866_480.jpg":"480x320","h_10664866_340.jpg":"340x227","h_10664866_220.jpg":"220x147","pp_10664866_1280.jpg":"1280x1628","pp_10664866_1024.jpg":"1024x1303","pp_10664866_640.jpg":"640x814","pp_10664866_480.jpg":"480x611","pp_10664866_340.jpg":"340x432","pp_10664866_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_1736473_1920.jpg":"1920x1080","k_1736473_1280.jpg":"1280x1280","k_1736473_1024.jpg":"1024x1024","k_1736473_640.jpg":"640x640","k_1736473_480.jpg":"480x480","k_1736473_340.jpg":"340x340","k_1736473_220.jpg":"220x220","o_1736473_1280.jpg":"1280x851","o_1736473_1024.jpg":"1024x681","o_1736473_640.jpg":"640x425","o_1736473_480.jpg":"480x319","o_1736473_340.jpg":"340x226","o_1736473_220.jpg":"220x146","h_1736473_1280.jpg":"1280x854","h_1736473_1024.jpg":"1024x683","h_1736473_640.jpg":"640x427","h_1736473_480.jpg":"480x320","h_1736473_340.jpg":"340x227","h_1736473_220.jpg":"220x147","pp_1736473_1280.jpg":"1280x1628","pp_1736473_1024.jpg":"1024x1303","pp_1736473_640.jpg":"640x814","pp_1736473_480.jpg":"480x611","pp_1736473_340.jpg":"340x432","pp_1736473_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24566884_1920.jpg":"1920x1080","k_24566884_1280.jpg":"1280x1280","k_24566884_1024.jpg":"1024x1024","k_24566884_640.jpg":"640x640","k_24566884_480.jpg":"480x480","k_24566884_340.jpg":"340x340","k_24566884_220.jpg":"220x220","o_24566884_1280.jpg":"1280x853","o_24566884_1024.jpg":"1024x682","o_24566884_640.jpg":"640x426","o_24566884_480.jpg":"480x320","o_24566884_340.jpg":"340x226","o_24566884_220.jpg":"220x146","h_24566884_1280.jpg":"1280x854","h_24566884_1024.jpg":"1024x683","h_24566884_640.jpg":"640x427","h_24566884_480.jpg":"480x320","h_24566884_340.jpg":"340x227","h_24566884_220.jpg":"220x147","pp_24566884_1280.jpg":"1280x1628","pp_24566884_1024.jpg":"1024x1303","pp_24566884_640.jpg":"640x814","pp_24566884_480.jpg":"480x611","pp_24566884_340.jpg":"340x432","pp_24566884_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24566886_1920.jpg":"1920x1080","k_24566886_1280.jpg":"1280x1280","k_24566886_1024.jpg":"1024x1024","k_24566886_640.jpg":"640x640","k_24566886_480.jpg":"480x480","k_24566886_340.jpg":"340x340","k_24566886_220.jpg":"220x220","o_24566886_1280.jpg":"1280x853","o_24566886_1024.jpg":"1024x682","o_24566886_640.jpg":"640x426","o_24566886_480.jpg":"480x320","o_24566886_340.jpg":"340x226","o_24566886_220.jpg":"220x146","h_24566886_1280.jpg":"1280x854","h_24566886_1024.jpg":"1024x683","h_24566886_640.jpg":"640x427","h_24566886_480.jpg":"480x320","h_24566886_340.jpg":"340x227","h_24566886_220.jpg":"220x147","pp_24566886_1280.jpg":"1280x1628","pp_24566886_1024.jpg":"1024x1303","pp_24566886_640.jpg":"640x814","pp_24566886_480.jpg":"480x611","pp_24566886_340.jpg":"340x432","pp_24566886_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1363","hd_24125560_1920.jpg":"1920x1080","k_24125560_1280.jpg":"1280x1280","k_24125560_1024.jpg":"1024x1024","k_24125560_640.jpg":"640x640","k_24125560_480.jpg":"480x480","k_24125560_340.jpg":"340x340","k_24125560_220.jpg":"220x220","o_24125560_1280.jpg":"1280x908","o_24125560_1024.jpg":"1024x726","o_24125560_640.jpg":"640x454","o_24125560_480.jpg":"480x340","o_24125560_340.jpg":"340x241","o_24125560_220.jpg":"220x156","h_24125560_1280.jpg":"1280x854","h_24125560_1024.jpg":"1024x683","h_24125560_640.jpg":"640x427","h_24125560_480.jpg":"480x320","h_24125560_340.jpg":"340x227","h_24125560_220.jpg":"220x147","pp_24125560_1280.jpg":"1280x1628","pp_24125560_1024.jpg":"1024x1303","pp_24125560_640.jpg":"640x814","pp_24125560_480.jpg":"480x611","pp_24125560_340.jpg":"340x432","pp_24125560_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1294","hd_21803652_1920.jpg":"1920x1080","k_21803652_1280.jpg":"1280x1280","k_21803652_1024.jpg":"1024x1024","k_21803652_640.jpg":"640x640","k_21803652_480.jpg":"480x480","k_21803652_340.jpg":"340x340","k_21803652_220.jpg":"220x220","o_21803652_1280.jpg":"1280x862","o_21803652_1024.jpg":"1024x690","o_21803652_640.jpg":"640x431","o_21803652_480.jpg":"480x323","o_21803652_340.jpg":"340x229","o_21803652_220.jpg":"220x148","h_21803652_1280.jpg":"1280x854","h_21803652_1024.jpg":"1024x683","h_21803652_640.jpg":"640x427","h_21803652_480.jpg":"480x320","h_21803652_340.jpg":"340x227","h_21803652_220.jpg":"220x147","pp_21803652_1280.jpg":"1280x1628","pp_21803652_1024.jpg":"1024x1303","pp_21803652_640.jpg":"640x814","pp_21803652_480.jpg":"480x611","pp_21803652_340.jpg":"340x432","pp_21803652_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1225","hd_10664866_1920.jpg":"1920x1080","k_10664866_1280.jpg":"1280x1280","k_10664866_1024.jpg":"1024x1024","k_10664866_640.jpg":"640x640","k_10664866_480.jpg":"480x480","k_10664866_340.jpg":"340x340","k_10664866_220.jpg":"220x220","o_10664866_1280.jpg":"1280x816","o_10664866_1024.jpg":"1024x653","o_10664866_640.jpg":"640x408","o_10664866_480.jpg":"480x306","o_10664866_340.jpg":"340x216","o_10664866_220.jpg":"220x140","h_10664866_1280.jpg":"1280x854","h_10664866_1024.jpg":"1024x683","h_10664866_640.jpg":"640x427","h_10664866_480.jpg":"480x320","h_10664866_340.jpg":"340x227","h_10664866_220.jpg":"220x147","pp_10664866_1280.jpg":"1280x1628","pp_10664866_1024.jpg":"1024x1303","pp_10664866_640.jpg":"640x814","pp_10664866_480.jpg":"480x611","pp_10664866_340.jpg":"340x432","pp_10664866_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8078908 Threads: 4 Questions: 1672807795 Slow queries: 4979547 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112295472 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/ispovijest-otpustenog-radnika-gradske-ustanove-ponizavali-su-me-nakon-18-godina-radnog-staza-nasao-sam-se-na-cesti-1275346 [printLink] => /split/ispovijest-otpustenog-radnika-gradske-ustanove-ponizavali-su-me-nakon-18-godina-radnog-staza-nasao-sam-se-na-cesti-1275346?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 483961 [name] => Marjan Gavrančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marjan-gavrancic [link] => /tag/marjan-gavrancic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 441845 [name] => otkaz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => otkaz [link] => /tag/otkaz ) [2] => stdClass Object ( [id] => 630586 [name] => Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-10 14:44:21 [main_article_id] => 0 [alias] => javna-ustanova-za-upravljanje-park-sumom-marjan [link] => /tag/javna-ustanova-za-upravljanje-park-sumom-marjan ) [3] => stdClass Object ( [id] => 693739 [name] => Marko Pejnović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-12 08:17:03 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-pejnovic [link] => /tag/marko-pejnovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 649384 [name] => Stipe Mušura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-14 14:49:40 [main_article_id] => 0 [alias] => stipe-musura [link] => /tag/stipe-musura ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OTKAZ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ispovijest otpuštenog radnika gradske ustanove: ‘Ponižavali su me, nakon 18 godina radnog staža našao sam se na cesti‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3182 [name] => Milena Budimir [username] => milena-budimir [email] => milena-budimir@sd.hr [password] => $2y$10$Ve7rkxZYSohKBXnLKsNTFeohOvEelBI.lX4kcLddML9SgOSzIQIEa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/milena-budimir-3182 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1700 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f3ad8a64fccdb1b5a5a7e87c9f38ea46?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/24568292.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Marjan Gavrančić je ogorčen

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/24568292.jpg [title] =>

Marjan Gavrančić je ogorčen

Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/10664866.jpg [title] =>

Marjan Gavrančić (prvi slijeva)

Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/1736473.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/24566884.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/24566886.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/24125560.jpg [title] =>

Marko Pejnović

Joško Šupić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/21803652.jpg [title] =>

Stipe Mušura

Tom Dubravec/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/23/10664866.jpg [title] =>

Split, 160119.
Press konferencija Javne ustanove za upravljanje Marjanom na temu upravljanje park sumom i sanacija.
Na fotografiji: S lijeva Marijan Gavrancic, ravnatelj Damir Grubsic i Ivan Ljubic voditelj strucne sluzbe.
Vojko Basic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kada ubuduće budemo govorili o državnim zaposlenicima, koji su na svojem mjestu zaštićeni od otkaza poput ličkih medvjeda od odstrjela, spominjat će se ime Marjana Gavrančića. Njemu je, eto, baš to "pošlo za rukom".

Tko je Marjan Gavrančić, dojučerašnji (doslovno) glavni čuvar prirode u Javnoj ustanovi park-šuma Marjan, koji je dobio otkaz ugovora o radu?

Kao viši sportski trener s diplomom zagrebačkog Kineziološkog fakulteta zaposlio se na mjesto čuvara prirode u JU PŠ Marjan, pa radio sa "srednjoškolskom" plaćom. No, u međuvremenu je završio i Visoku školu za sigurnost, smjer zaštita od požara, pa je postavljen na mjesto glavnog čuvara prirode. I tako od 2011. godine, do prije neki dan...

---

image

Marjan Gavrančić (prvi slijeva)

Vojko Bašić/Cropix
---

- U Javnoj ustanovi sam zaposlen od 2005., nikad nisam dobio ni usmenu, a kamoli pismenu opomenu za svoj rad – veli nam, zbog svoje stručnosti i upućenosti u problematiku zaštite prirode uvijek je bio jedan od glavnih suradnika svih ravnatelja Ustanove, bez obzira kojoj su političkoj opciji pripadali.

- Članom sam SDP-a postao 2013. godine, dvije godine nakon što sam preuzeo funkciju Glavnog čuvara prirode. Dakle, razvidno je kako nisam imao nikakvu osobnu korist od stranačkog članstva – veli nam Gavrančić.

Nije, kaže, ni gnjevan ni bijesan, jer niti gnjev, niti bijes ne mogu biti argumenti činjenici da se nakon gotovo 18 godina radnog staža u Javnoj ustanovi našao na cesti. Doslovno. Naime, po primitku otkaza osoba nema pravo niti na otpremninu, niti na prijavu na Hrvatski zavod za zapošljavanje, a time posljedično niti na primanje dodatka za nezaposlene.

Dolaskom Stipe Mušure na mjesto vršitelja dužnosti ravnatelja za Gavrančića, kako sam veli, počinje period mobbinga i ponižavanja, a sve u cilju, uvjeren je, da ga se dovede do trenutka kada će sam poželjeti dati otkaz ili da mu se da otkaz ugovora o radu, što se u konačnici i dogodilo.

---

image

Stipe Mušura

Tom Dubravec/Cropix
---

- O opravdanosti razloga mojem otkazu očitovat će se nadležna tijela po završetku sudskog postupka. Nadam se samo kako će pravda pobijediti, unatoč društvenim događanjima koja pravdu potkopavaju na najniže moguće nivoe – razočaran je Marjan.

Do tog nekog "konačnog rješenja" treba živjeti s činjenicom da mu se, kako smatra, dogodila nevjerojatna nepravda.

Marjanovo ime kao da je znak, pa je u svojem radnom vijeku na opjevanom brdu bio imenovan u Povjerenstvo za polaganje stručnog ispita za glavnog čuvara i čuvara prirode, na poziv nadležnog Ministarstva na radionici u sklopu izrade Pravilnika o postupanju glavnog čuvara i čuvara prirode, jedini je iz Javne ustanove imao javna izlaganja na stručnim skupovima, bio na raspolaganju savjetima svim kolegama koji su se zaposlili nakon njega...

No, natjecao se za mjesto ravnatelja 2022., pa je od pet glasova Upravnog vijeća dobio dva. Jedan od predstavnika radnika (kolektiva), a drugi od doktora šumarstva (predstavnika struke) koji su smatrali da je Gavrančić najbolji kandidat za čelno mjesto Ustanove.

- Čovjek se pita je li to moguće da se to događa njemu, u zrelim godinama života, nakon što ste gotovo polovicu radnog vijeka posvetili profesionalno jednoj ustanovi za koju ste davali sve od sebe? – pita se.

Sve optužbe na svoj račun naziva neutemeljenima i uvjeren je kako će to jednog dana i dokazati. Do tada treba puno strpljenja. Do tada treba i povratak vjere u pojedinca i društvo općenito.

Društvo koje, po njemu, kompetentne stručnjake praktički tjera iz vlastitog grada i države. Najteže je, govori nam Marjan, izuzev brige o egzistenciji, jer je evo između ostalog, trebao aplicirati za APN-ove stanove s obzirom na to da je podstanar, bilo objasniti djeci zašto njihov tata više neće raditi na Marjanu...

Prozivke ravnatelja Marka Pejnovića kroz medije i objave na društvenim mrežama nije bio u prilici demantirati.

- Novi ravnatelj očito miješa naplatu novčane kazne na mjestu počinjenja prekršaja i prijave nelegalne gradnje, a istovremeno iznosi netočne tvrdnje i optužbe.

---

image

Marko Pejnović

Joško Šupić/Cropix
---

Naime, smatram da je dovoljno navesti da Javna ustanova od 2005. do 2011. godine nije uopće imala zaposlenu osobu koja je imala ovlast naplate novčane kazne (u to vrijeme čuvar prirode nije imao navedenu ovlast nego nadzornik kojeg Ustanova nije imala, a čuvari prirode ovu ovlast dobivaju tek novim Zakonom o zaštiti prirode 2013. Godine) – odgovara na "optužbu" kako nije naplatio niti jednu jedinu kaznu po Zakonu o zaštiti prirode.

Za sitne prekršaje kao što je parkiranje vozila na neoznačenom mjestu, objašnjava nam, čuvar prirode može naplatiti novčanu kaznu na mjestu počinjenja, ali isto tako može izdati upozorenje i zapovijed.

- Kao glavni čuvar prirode 2011. godine sam imao zaduženja koja su se gotovo 100-postotno odnosila na uredski rad, pa nisam obavljao neposredni nadzor kao čuvar prirode. Samim time, nisam ni bio u prilici uočiti takav sitni prekršaj ni postupiti po njemu. Čuvari prirode u praksi su ovakve probleme u pravilu rješavali upozorenjem i/ili zapovijedi što se pokazalo funkcionalnim – veli nam.

Kod slučaja nelegalne gradnje, čuvar prirode, pod uvjetom da zatekne počinitelja na mjestu počinjenja (jasna odredba Zakona o zaštiti prirode) može podnijeti prijavu građevinskoj inspekciji (kao tijelu zaduženom za nadzor gradnje) ali i podnijeti optužni i/ili kaznenu prijavu.

- Služba nadzora je od postojanja Javne ustanove prijavila sve nelegalne gradnje u park-šumi Marjan koje su se od tada do danas dešavale. Ne samo da su prijavljivani nelegalni graditelji, već su i podnošeni optužni prijedlozi i kaznene prijave protiv počinitelja.

Samo najnoviji primjer je prijava protiv Grada Splita kao pravne osobe investitora i gradonačelnika kao odgovorne osobe u pravnoj osobi u slučaju nezakonite gradnje u zaštićenom području u sklopu kompleksa Vila Dalmacija - dodaje.

Po njemu je ravnatelj ili pogrešno informiran ili je u pitanju nešto drugo. Možda baš ova prijava kontra prvog čovjeka grada?

Ravnatelj se stalno u medijima žali da su svi čuvari prirode na bolovanju, a očito se nije zapitao koji je razlog tome. Možda nesnosni pritisci koji se vrše na ovu službu. I to od strane ravnatelja, od strane Srđana Marinića, Bojana Ivoševića – kaže nam.

Podsjeća na događaj s kraja siječnja ove godine, kojeg drži jasnom slikom o pritiscima i mobbingu koji se vršio najviše na glavnog čuvara ali i druge čuvare prirode.

- Kao glavni čuvar prirode nisam propustio kamion s građevinskim materijalom, jer za to nisu ishođene potrebne dozvole. Ravnatelj Pejnović, a posebno dogradonačelnik Ivošević su telefonski vršili pritisak na mene, kao glavnog čuvara kako bih ipak pustio da kamion uđe i time se omogući početak nelegalnih građevinskih radova.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Nijedan Glavni čuvar prirode, svjestan da se radi o nelegalnoj gradnji to ne bi dopustio. Potrebna dozvola je ishođena pet dana poslije ovog događaja, a protiv mene su pokrenuli postupak za davanje otkaza. Toliko o beskompromisnoj borbi protiv nelegalne gradnje u zaštićenom području park-šume Marjan i neradu glavnog čuvara i ostalih čuvara prirode – razočaran je svime.

Iznervirala ga je i optužba ravnatelja da su, kako je kazao, "pluća grada bila nepropisno i nestručno zaštićena od požara".

- Park-šuma Marjan ima najbolje organiziran sustav zaštite od požara od svih zaštićenih područja u RH, a kolege me često kontaktiraju radi stručnih savjeta upravo iz ovog područja. Dakle, sustav zaštite od požara je potpuno u skladu sa zakonom, i ne samo to nego je ustrojen i dodatno ojačan odličnom suradnjom s JVP Grada Splita i inspekcijom zaštite od požara – veli nam.

Nepravilnost koju ravnatelj Pejnović spominje, upozoren od tvrtke koja izrađuje reviziju procjene ugroženosti od požara, po Marjanu je nepravilnost na koju ga je on sam, po njegovom dolasku na mjesto ravnatelja, osobno upozorio u primopredajnom zapisniku. O tome postoji nepobitan službeni trag.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

- Pejnović u svojim izjavama govori o mom slučaju kao "jedinom jedinstvenom primjeru u EU". Prava je istina da je "jedinstven slučaj u EU" njegov dolazak na čelo Ustanove koja se treba baviti zaštitom prirode, a bez ikakvih formalnih i neformalnih kompetencija u struci zaštite prirode ili šumarstva, pa čak ni prethodnog poznavanja rada bilo koje takve Ustanove.

Pa čovjek je prije dolaska samo jednom prošetao Marjanom, netom prije kandidacijskog razgovora. A "jedinstven slučaj u EU" je i da je ravnatelj samo trbuhozborac druge osobe koja želi biti ravnatelj, ali bez ikakvih formalnih i neformalnih kompetencija koje Zakon traži. Dosad je mogao upisati i završiti fakultet pa konačno ostvariti svoje snove – još se sve doživljeno Gavrančiću "slaže". Sve što spominje o i čemu govori, veli, lako je provjerljivo u izvještajima o radu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Vojko Bašić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Joško Šupić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Vojko Basic/Cropix
Cropix

Marjan Gavrančić je ogorčen

Vojko Bašić/Cropix

Marjan Gavrančić (prvi slijeva)

Joško Šupić/Cropix

Marko Pejnović

Tom Dubravec/Cropix

Stipe Mušura

Vojko Basic/Cropix

Split, 160119.
Press konferencija Javne ustanove za upravljanje Marjanom na temu upravljanje park sumom i sanacija.
Na fotografiji: S lijeva Marijan Gavrancic, ravnatelj Damir Grubsic i Ivan Ljubic voditelj strucne sluzbe.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/ispovijest-otpustenog-radnika-gradske-ustanove-ponizavali-su-me-nakon-18-godina-radnog-staza-nasao-sam-se-na-cesti-1275346 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=21f6dbd53f77226a54a18617a4de2b16ccb53c79 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ispovijest+otpu%C5%A1tenog+radnika+gradske+ustanove%3A+%E2%80%98Poni%C5%BEavali+su+me%2C+nakon+18+godina+radnog+sta%C5%BEa+na%C5%A1ao+sam+se+na+cesti%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fispovijest-otpustenog-radnika-gradske-ustanove-ponizavali-su-me-nakon-18-godina-radnog-staza-nasao-sam-se-na-cesti-1275346 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fispovijest-otpustenog-radnika-gradske-ustanove-ponizavali-su-me-nakon-18-godina-radnog-staza-nasao-sam-se-na-cesti-1275346 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OTKAZ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitOTKAZ

Ispovijest otpuštenog radnika gradske ustanove: ‘Ponižavali su me, nakon 18 godina radnog staža našao sam se na cesti‘

Piše Split SD
24. ožujka 2023. - 07:44

Kada ubuduće budemo govorili o državnim zaposlenicima, koji su na svojem mjestu zaštićeni od otkaza poput ličkih medvjeda od odstrjela, spominjat će se ime Marjana Gavrančića. Njemu je, eto, baš to "pošlo za rukom".

Tko je Marjan Gavrančić, dojučerašnji (doslovno) glavni čuvar prirode u Javnoj ustanovi park-šuma Marjan, koji je dobio otkaz ugovora o radu?

Kao viši sportski trener s diplomom zagrebačkog Kineziološkog fakulteta zaposlio se na mjesto čuvara prirode u JU PŠ Marjan, pa radio sa "srednjoškolskom" plaćom. No, u međuvremenu je završio i Visoku školu za sigurnost, smjer zaštita od požara, pa je postavljen na mjesto glavnog čuvara prirode. I tako od 2011. godine, do prije neki dan...

- U Javnoj ustanovi sam zaposlen od 2005....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 21:59