StoryEditorOCM
Splitprve analize

KBC Split objavio što je vjerojatno ‘ubilo‘ Kanađanina. ‘Tihi ubojica‘ nema klasične simptome, razvija se godinama

Piše Ivica Marković
16. svibnja 2023. - 11:45

Glasnogovornica KBC-a Split Kristina Bitanga nam je, uz napomenu da to radi s dopuštenjem obitelji preminulog Kanađanina, poslala preliminarne rezultate obdukcije John Timsa koji je prošli tjedan preminuo u Jedinici intenzivnog liječenja-

- Urađena je obdukcija za preminulog državljana Kanade, koja je pokazala dva glavna nalaza: kroničnu hipertrofičnu bolest srca uz aterosklerotski izmijenjene krvne žile srca i desnostranu upalu pluća. Navedeni nalazi su preliminarno izvješće, a konačan nalaz napravit će se uključujući nalaze patohistoloških preparata i ostalih pretraga. Na temelju svih relevantnih činjenica Povjerenstvo za unutarnji nadzor KBC-a Split izradit će svoje stručno izvješće - bio je stav Ravnateljstva KBC-a Split.

Kako pak neslužbeno doznajemo, obdukcijom je utvrđeno i kako je nesretni Kanađanin bolovao od povišenog tlaka koji je poznat i kao "silent killer" (tihi ubojica), kao i od ateroskleroze.

Inače, ateroskleroza je vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti kod kardiovaskularnih bolesti. Nema klasične simptome, razvija se godinama, a najčešće se dijagnosticira kada osoba već ima visoki rizik od srčanog ili moždanog udara ili ga je već doživjela. Riječ je o bolesti koja kroz simptome drugih kardiovaskularnih bolesti upućuje poziv na djelovanje. Ti simptomi se mogu razlikovati između spolova.

Ateroskleroza je bolest koja uzrokuje smanjenu prohodnost i elastičnost krvnih žila. Karakterizira ju neravnomjerno stvaranje plaka u stijenci arterija uslijed čega dolazi do otežanog dotoka krvi do svih organa i dijelova tijela. Neki od razloga su stres u svakodnevnom životu i nezdrave navike. Često se prvi znakovi javljaju nakon 40. godine života.

No, da bi se obdukcija koja je makroskopski nalaz i potvrdila potrebno je pričekati rezultate patohistološkog nalaza, koji se radi pod mikroskopom, koji kudikamo bolje "vidi" nego ljudsko oko tijekom obdukcije. Nakon patohistološkog nalaza moći ćemo govoriti o detaljnim razlozima smrti, preminulog pacijenta.

Inače, kompletna medicinska dokumentacija preminulog Kanađanina predana je, kako neslužbeno doznajemo, obitelji, kako bi oni mogli konzultirati neovisnog eksperta koji bi dao svoje mišljenje liječenja.

 

Preliminarni Rezultati Obdukcije Preminulog Kanađanina by Slobodna Dalmacija on Scribd

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 18:45