StoryEditorOCM
Splitnije im prvi put

Splićanka šokirana bešćutnošću vrtića: ‘Sina s govornom manom ne žele držati duže od 3 sata‘. Odgovor ravnatelja je sve

Piše Mia Uzinić
25. siječnja 2024. - 09:05

Dječji vrtić "Radost" onemogućio je osmosatni dolazak u vrtić dječaku koji ima govornu manu jer, kako kaže majka dječaka, smatraju da bi mu to bilo prenaporno. Majka je poduzela sve što je bilo u njezinoj moći, a nakon što je naišla na odbijanje i nerazumijevanje, odlučila se obratiti medijima da upozori ostale roditelje koji se nađu u ovakvoj situaciji. 

- Moje dijete kasni u razvoju govora te ima problema u izgovaranju riječi. Priča, ali ne priča čisto te donedavno neke riječi nije uopće mogao izgovoriti.

Dakle, sposoban je sudjelovati u komunikacijskom procesu, sve razumije, što god mu se kaže on i napravi, on svojim riječima zna kazati što želi, ali ga se treba pozorno slušati - govori nam majka dječaka koja je željela ostati anonimna radi zaštite identiteta djeteta. 

image
Ante Čizmić/Cropix

Doktori su mu osim poremećaja u govoru dijagnosticirali blagi ADHD, ali neuropedijatrica smatra da s liječenjem treba početi tek kada dječak krene u školu, a to je i navedeno u nalazima koje smo dobili na uvid.

U tim istim nalazima stoji i preporuka liječnika da se dijete uključi u predškolsu ustanovu te da mu posebna skrb nije potrebna. Majka je pokušala postupiti sukladno uputama liječnika, ali na tom putu je naišla na određene prepreke. 

- Prvi put sam podnijela zahtjev za desetosatni boravak u vrtiću koji je bio i oglašen na službenim internetskim stranicama, ali ispostavilo se da takvog programa nema. Nakon toga sam svoje dijete prijavila za osmosatni program za koji je odbijen. Mi smo na tu odluku uložili žalbu, a on je dobio mjesto u petosatnom programu u vrtiću "Pinokio" na Dragovodama - govori majka.

Dva dana prije početka programa dobila je poziv da se ipak oslobodilo mjesto u osmosatnom programu, a ona je ponudu objeručke prihvatila. Tada je još uvijek imala potpisan ugovor na pet sati jer joj je ugovor za boravak od osam sati poslan tek prije deset dana. 

image
Ante Čizmić/Cropix

- Prvo smo počeli s procesom prilagodbe pa je prva tri dana odlazio u vrtić samo na pola sata, kasnije na jedan sat pa na sat ipo. Oni su željeli stati na tome i držati ga samo sat ipo u vrtiću, ali ja sam inzistirala da stoji barem tri sata na što su oni u konačnici jedva pristali. Njegova odgojiteljica mi je tada kazala da moje dijete ne može izdržati toliki napor, ali on je bio pun života i energije svaki put kada bih ga došla pokupiti - objašnjava. 

Kaže da bi u početku plakao kad bi došlo vrijeme da ode iz vrtića. 

- Njemu je tamo bilo super družiti se s djecom, igrati i sve ostalo, a i govor mu se bio popravio. Odgajateljice su ga u početku fenomenalno prihvatile jer su valjda mislile da ću ja pristati na bilo što. Vjerojatno su se i smilovale jer sam ja tada imala komplikacije u trudnoći.

Prije Božića sam otišla razgovarati sa stručnim timom i tražila sam da mu se boravak produži barem na pet sati jer ja moram roditi i meni je fizički bilo nemoguće dovodit ga i odvodit u tako kratkim vremenskim odmacima.

Odgovor je bio ne, a kazali su mi i da bi on trebao ostati kući kad ja rodim da se prilagodi na bebu. Molila sam ih, baš sam ih molila da ga prime na duže vrijeme - uzrujano objašnjava majka dječaka. 

image

 

 

Božidar Vukičević/Cropix

Iako je potpisan ugovor na osam sati, a njezino dijete je u vrtiću boravilo samo tri sata, uredno joj je ispostavljen račun za svih osam sati boravka. 

- Rekla sam da ne želim plaćati nešto što moje dijete ne koristi na što mi je ravnatelj kazao da ja to moram platiti po ugovoru. Dakle, ja po ugovoru moram platiti, a oni po ugovoru ne moraju moje dijete držati u vrtiću onoliko sati koliko u tom ugovoru i piše.

Bila sam spremna i na nekakav kompromis jer sam mjesec dana bila na čuvanju trudnoće i tada mi ga nije imao tko pričuvati. Ravnatelj mi je kazao snađite se, to je vaše dijete. Također mi je kazao da je moje dijete primljeno po žalbi u vrtić, ne razumijem kakve veze ima na koji način je primljeno - objašnjava. 

Sada joj se prijeti da će njezin sin biti ispisan iz vrtića ako ne plati račune.

- Nemam druge opcije, do sada ga je čuvala gospođa koju sam ja uredno privatno plaćala, ali to je ipak žena koja nije stručnjak, nije pedagog, psiholog ni logoped, baš kao ni ja. Uključen je već na logopedske terapije, željela sam ga uključit i na "feedback" terapiju ali mi je rečeno da mu ona nije potrebna.  

Kontaktirali smo i gospođu koja je dječaka čuvala prije nego što je krenuo u vrtić. Ona je za njega imala samo riječi hvale.

- To je jedno prekrasno dijete bez obzira na svoju govornu manu. Moje iskustvo s njim je zaista divno, nije mi nikada stvarao probleme. On je jedno bistro, inteligentno dijete koje zna pitati sve što mu treba, samo je potrebno naučiti ga slušati - kazala nam je gospođa Jadranka.

image
Nikolina Vukovic Stipaničev/Cropix

Kaže da je ponekad s njom boravio cijeli dan, a ponekad nekoliko sati te da nikada nije s njim imala problema. 

Podsjećamo da je ovo ljeto ogorčeni otac djeteta s poteškoćama u razvoju, čijoj je kćeri odbijen upis u desetosatni jaslični program gradskog Dječjeg vrtića “Radost” prijavio nepravilnosti u radu njegova stručnog tima Prosvjetnoj inspekciji. 

- Mojoj kćeri, staroj godinu i sedam mjeseci, odbijen je zahtjev za upis uz obrazloženje da se ne može integrirati u skupinu. Događa se da je se odbija protivno preporuci struke, tj. specijalista koji je prate otkad ima zdravstvene probleme i koji izričito preporučuju uključenje u predškolsku ustanovu kako bi se mogla normalno razvijati kao svaka druga zdrava djevojčica - požalio se tada Toni Cecić.

Majka iz ove priče kazala nam je da je dobila informaciju da je u drugoj grupi, u istom vrtiću primljeno na osam sati dijete koje ima 4 ipo godine, nosi pelenu i ne priča.

- Nije mi jasno koji su kriteriji za primanje djeteta u vrtić što sam i pitala odgajateljicu, a ona mi je odgovorila da sve ovisi o tome koliko u pojedinoj skupini ima djece s poteškoćama, a u grupi koju pohađa moj sin nema niti jedno takvo dijete...- govori.

O svemu se oglasio i ravnatelj vrtića Dubravko Vukovac

Sva djeca unutar naše ustanove pohađaju boravak koji su ostvarili sukladno Pravilniku o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u predškolske ustanove Grada Splita. U programe i objekte se raspoređuju sukladno upisnom statusu i slobodnim mjestima. Cijena se umanjuje isključivo na pisani zahtjev roditelja, uz prilaganje propisane dokumentacije.

Svi obrasci potrebni za pokretanje zahtjeva za umanjenje cijene vrtića dostupni su na web stranicama dječjeg vrtića kao i na web stranici Grada Splita, a mogu se i preuzeti/popuniti u prostorima vrtića na adresi Hercegovačka 22. Roditeljima koji ne zatraže odnosno ne predaju pisani zahtjev za umanjenje cijene vrtića cijena ne može biti umanjena - stoji u odgovoru ravnatelja Vukovca. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:03