StoryEditor
SplitČESTITAMO

Mosoraši slave 95. rođendan: njihovi prostori u Splitu pune se ‘tonama‘ hrane za potrebite, a stižu im brojne nagrade za volonterizam. Zaslužili su!

Piše Merien Ilić
11. prosinca 2020. - 14:20
Prikupljene donacije za beskućnike

Prostorije HPD Mosor u Sinovčićevoj pune se donacijama hrane i higijenskih potrepština namjenjenih akciji "Tona hrane za splitske beskućnike". Oni koji donesu donacije, mogu pogledati izložbu fotografija '95 vrhova za 95 godina' organiziranu povodom 95 godina ovog društva, ali i foto izložbu 'Pogled u raj postavljenu' u Galeriji Fotokluba Split.

Unatoč čudnim vremenima kada su i planinarske aktivnosti reducirane, mosoraši na najljepši mogući način obilježavaju svoj 95. rođendan. Naime, prije nekoliko dana dobili su godišnju nagradu "Vinka Luković" povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera.

image
Aleksandra Kuzmanić dobila je nagradu HPS-a

- Ova nagrada pripada svim mosorašima i rezultat je dugogodišnjeg truda, rada i ljubavi prema našem društvu. Osim ove glavne nagrade naši članovi Ante Bigava i Marko Bilić su dobili priznanje za poseban doprinos u promociji i razvoju volonterstva, a kao šlag na kraju srigla nam je i nagrada za Aleksandru Kuzmanić, od strane Hrvatskog planinarskog saveza koji ju je proglasio kao najboljeg dužnosnika HPS-a.

Aleksandra je dala svoj veliki obol pri Komisiji za vodiče i vođenje Radne skupine za osobe s invaliditetom, te je proteklih godinu dan provodila raznovrsne aktivnosti promičući u javnosti planinarstvo i zdrav način života, uključujući osobe s invaliditetom - kaže Ivana Radonić, inače prva žena predsjednica HPD Mosor.

image
Ivana Radonić, prva žena na čelu Mosora

Da nije ove situacije s pandemijom, pripremala bi ona sada veliku proslavu društva. No, kako je poznato, do daljnjeg su otkazani svi planirani izleti i aktivnosti, a privremeno su zatvoreni i planinarski objekti dom Umberto Girometta i Lugarnica na Mosoru.

- Prebrodit ćemo svi mi ovo razdoblje i nadam se da ćemo se uskoro opet družiti i uživati u planinama. Uz brojne aktivnosti poput naših škola, pošumljavanja i volonterskih akcija, u fokusu za iduću godinu je obnova krova na našem planinarskom domu na Mosoru koju ćemo započeti u proljeće čim počnu ljepši i duži dani. Interijer doma se uređivao velikim dobrovoljnim akcijama, ali ostao nam je problem krova. Vrijedne volonterske ruke i donatori su dobrodošli - kaže.

I dok traje pandemija, sekcije društva planiraju utiho buduće aktivnosti, od izletničke, markacijske, visokogorske i foto sekcije, Mosor film festivala, speleološkog i alpinističkog odsjeka. Potonji tako kuju planove za veliku ekspediciju za 2023. u Norvešku po uzoru na čuvenu 1. splitsku alpinističu ekspediciju "Spitzbergen 1973."

image
Božidar Vukičević/Cropix

Nova generacija mosoraša krenut će stopama legendarnih splitskih alpinista sa ciljem u što većoj mjeri ponoviti poduhvat iz 1973., pronaći “izgubljeni vrh” Mosor, te napraviti još novih uspona.

U planu je i monografija povodom obljetnice društva u kojoj je Goran Gabrić, dugogodišnji predsjednik Mosora (od 2003. do 2015.) sažeo bogatu povijest društva još od osnutka na čelu s prof. Umbertom Giromettom do danas.

- Teško je nabrojati sve realizirane akcije i rezultate društva koji govore o kvaliteti planinarenja, sustavnom i upornom radu mosoraša na polju planinarstva, ostvarenog entuzijazmom i amaterskim djelovanjem, savladavajući nezaobilazne i uvijek prisutne financijske poteškoće, brodeći kroz bure i oluje vremena, voleći neizmjerno svoje društvo, kao Giromettini sljedbenici ponositi tradicijom, ostajemo i dalje čvrsti i uspravni kao gordi mosorski kamen - napisao je Gabrić na kraju monografije koja će, nadamo se, ugledati svjetlo dana u okviru zaslužene proslave čim za to bude prilike.

image
Dom Uberto Girometta sada je zatvoren
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

07. ožujak 2021 22:39