StoryEditorOCM
SplitVeliki četvrtak

Nadbiskup Križić predvodio misno slavlje posvete ulja i poručio: ‘Svećeništvo se ponekad koristi za osobne privilegije‘

Piše Mia Uzinić
28. ožujka 2024. - 16:20

Splitsko-makarski nadbiskup, mons. Zdenko Križić predvodio je misno slavlje posvete ulja u katedrali sv. Duje. Veliki četvrtak je poseban dan jer njegovo jutro pripada korizmenom vremenu, a uvečer se slavi misa Večere Gospodnje kojom započinje vazmeni ciklus.

Prilikom misnog slavlja posvete ulja blagoslivlja se bolesničko i katekumensko ulje, a posvećuje ulje krizme. Veliki četvrtak poseban je i po tome što svećenici, nakon biskupove homilije, obnavljaju svoja svećenička obećanja, a to čine upravo na Veliki četvrtak jer je Isus tog dana podijelio svoje svećeništvo apostolima.

image
SMN

- Među najvažnijim zbivanjima koja su obilježila taj dan, odnosno tu večeru, jest uspostava euharistije, uspostava svećeništva, nova zapovijed ljubavi i zapovijed služenja kroz gestu pranja nogu. Evanđelisti napominju da je te noći Isus uzeo u ruke kruh i vino, načinio prvu pretvorbu, da u svoje učenike usadi riječi koje slušamo prilikom svake euharistije - "Ovo je moje tijelo koje se za vas daje, ovo je moja krv koja se za vas prolijeva". Isus je napravio ovaj čin u trenutku kada je njegova ljubav prema učenicima dosegnula maksimum, ali ono što posebno upada u oči jest da je ta ista noć zapravo noć najveće ljubavi i najveće zahvalnosti - poručio je nadbiskup okupljenima u uvodnom dijelu svoje propovijedi.

Kazao je da misterij zla može biti prisutan i tamo gdje je očit plod svetosti.

- Isus se daruje, a čovjek ga izdaje. Juda je, možemo reći, u zakašnjenju. Kada je Isusa predao neprijateljima, Isus se već prije predao ljudima. Dok je učenicima bilo stalo da saznaju tko je taj koji će ga predati, Isusu je bilo stalo da oni saznaju da je on dan, da se on poklanja, da život daje sam od sebe, da dar prethodi izdaji - nastavio je.

image
SMN

Posebnu pozornost u svojoj propovijedi posvetio je svećenicima.

- Euharistija je spomen Isusova predanja za ljude. Isus se predaje učenicima, ali su i oni pozvani da se predaju za druge, za narod zbog kojega su poslani. Ako toga nema, svećenik nije razumio svoje poslanje. Ponekad se svećeništvo koristi za osobne privilegije, za svoje prednosti, ugled, a to se dogodilo i prvim učenicima. Još u dvorani Posljednje večere, poslije euharistije, oni se prepiru tko je među njima najveći. Istina, nije lako razumjeti služenje. Ljudi često smatraju da je služenje poniženje. Bogu je veličina služenje, a ne neki napuhani ugled - zaključio je nadbiskup.

Nadbiskup će u 18 sati služiti misu Večere Gospodnje s kojom će započeti uskrsno vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:48