StoryEditorOCM
Splitstudenti zabrinuti

Prijeti li Pravnom fakultetu u Splitu gašenje? Dekan Brnabić: Nema govora; Fakultet nije prošao reakreditaciju

Piše Marijana Cvrtila
15. siječnja 2024. - 17:48

Prijeti li splitskom Pravnom fakultetu gašenje nakon 63 godine, hoće li za godinu dana ili u idućim godinama uopće smjeti upisivati nove studente ili su takvi ishodi zlonamjerne insinuacije, kako tvrdi Uprava fakulteta – pitanja su koja postavljaju “zabrinuti studenti Prava” nakon što ovaj splitski fakultet nije prošao postupak reakreditacije.

Naime, u pismu medijima potpisnici “zabrinuti studenti” podsjećaju kako je Pravni fakultet u Splitu nakon provedenog postupka reakreditacije tijekom 2022. godine, umjesto izdavanja dopusnice za daljnji rad (potvrde o ispunjavanju uvjeta), dobio tek pismo očekivanja u kojemu se nalaže da u roku od godinu dana mora otkloniti sve uočene nepravilnosti. Pismo očekivanja, dakle uvjetno mišljenje, u studenom 2023. godine izdalo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, i to na temelju mišljenja Akreditacijskog savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), a po Akreditacijskoj preporuci AZVO-a od 20. listopada 2023. godine.

Osim otklanjanja nepravilnosti u roku od godinu dana, splitski Pravni fakultet u roku od šest mjeseci od dana dostavljanja pisma očekivanja mora donijeti akcijski plan u skladu s preporukama stručnog povjerenstva radi otklanjanja nedostataka te ga dostaviti Agenciji.

Pismo očekivanja

“Alarmantno i nepovoljno stanje za Pravni fakultet u Splitu – prijeti im uskrata dopusnice za rad” – vrišti naslov maila koji su uputili “zabrinuti studenti”, uvjereni da fakultet u tako kratkom roku neće biti u stanju otkloniti te nepravilnosti. Naime, kako tvrde, čak 95 posto analiziranih standarda fakulteta ocijenjeno je minimalnom razinom kvalitete, a više njih i nezadovoljavajućima.

Među uočenim nepravilnostima potpisnici tako navode da je na fakultetu u postupku reakreditacije utvrđen nepovoljan omjer između ukupnog broja stalno zaposlenih nastavnika i ukupnog broja upisanih studenata, to jest da on nije na propisanoj razini od 1:30. Fakultet ne ispunjava ni uvjet adekvatnosti prostornih kapaciteta za izvođenje nastave, to jest u postupku kontrole utvrđeno je da na fakultetu na svakog studenta dolazi 1,148 četvornih metara upotrebljivog prostora, a u pravilu bi to trebalo biti 1,25 kvadrata. Nezadovoljavajuću razinu kvalitete “kontrolori” su naveli za nekoliko stavki, na primjer u onoj prema kojoj bi visoko učilište trebalo osiguravati usklađenost ECTS bodova sa stvarnim studentskim opterećenjem. Potpisnici pisma, međutim, navode kako na splitskom Pravu vlada “zagušenost ne-pravnih predmeta” nad pravnima – primjerice, isti broj ECTS bodova (osam) nose ne-pravni predmeti poput Sociologije, Političke ekonomije, Statistike ili Financijskih znanosti, jednako kao za buduće pravnike krucijalni “pravni predmeti” poput Rimskog, Kaznenog, Ustavnog, Građanskog, Obiteljskog prava i drugih.

image

ilustracija

Vojko Basic/Cropix/Cropix

Nezadovoljavajuća razina kvalitete zabilježena je i u kategorijama “visoko učilište racionalno upravlja financijskim sredstvima”, kao i onima prema kojima bi visoko učilište trebalo voditi brigu o zapošljivosti studenata nakon studija, podupirati “akademski integritet i slobode, sprječavati sve oblike neetičnog ponašanja, netolerancije i diskriminacije”. Studenti su se, pak, požalili na rad Studentske referade, među ostalim ocjenjuju je nepristupačnom i u odnosu prema studentima i s obzirom na radno vrijeme, neučinkovitom, a smatraju i da im ne pruža točne informacije.

– Vrijedi vidjeti hoće li se ova 63 godine stara ustanova u 2024. godini zaista ugasiti, ako ne otklone nedostatke i bude im uskraćena dopusnica, što za sobom povlači i zabranu upisa nove generacije studenata u nadolazećim akademskim godinama – upozoravaju u pismu “zabrinuti studenti”.

Dekan Pravnog fakulteta izv. prof. dr. sc. Ratko Brnabić sve optužbe potpisnika odbacuje te tvrdi da fakultet funkcionira normalno.

Potpune neistine

– Nema govora o tome da splitskom Pravom fakultetu prijeti gašenje i da su studenti na bilo koji način ugroženi. To su maliciozne optužbe i potpune neistine – odlučno tvrdi dekan Brnabić. Na upit je li uopće moguće da se ovoj instituciji na koncu uskrati dopusnica za daljnji rad, odgovara:

– To su sve posve nepotrebne insinuacije. Pravni fakultet dobio je pismo očekivanja od Ministarstva znanosti i obrazovanja, što su dobila, i dobivaju, brojna visoka učilišta u državi koja su prošla postupak reakreditacije od strane AZVO-a. S obzirom na to da je pismo očekivanja dano na kratak rok od godinu dana, to samo znači da se radi o nedostacima koji su otklonjivi. Inače bismo dobili ili uskratu dopusnice ili puno dulji rok za otklanjanje nepravilnosti – kaže dekan Brnabić, podsjećajući kako mišljenja nakon provedenog postupka reakreditacije mogu biti izdavanje dopusnice za daljnji rad, uskrata dopusnice ili pismo očekivanja koje je uvjetovano rokom za otklanjanje nepravilnosti.

Nema straha

Dekan Ratko Brnabić ne niječe da su tijekom postupka vrednovanja zabilježeni navedeni nedostaci, međutim, s obzirom na protok vremena i činjenicu da je postupak reakreditacije proveden tijekom 2022. godine, mnoge su od tih nepravilnosti u međuvremenu otklonjene.

– Na primjer, kad je riječ o kritici o nepovoljnom odnosu broja nastavnika i studenata na našem fakultetu, moram reći da smo mi već ove 2023./2024. akademske godine došli na propisani omjer jedan nastavnik na 30 studenata. Na fakultetu sada imamo ukupno oko dvije tisuće studenata, a time je riješena i primjedba o nedostatnim prostornim kapacitetima – objašnjava dekan Brnabić. Kad je riječ, primjerice, o ocjeni stručnog povjerenstva AZVO-a da je nezadovoljavajuća razina kvalitete na Pravnom fakultetu zamijećena u skupini koja se odnosi na sprječavanje svih oblika neetičnog ponašanja, netolerancije i diskriminacije, dekan ističe kako se to odnosi na rad Etičkog povjerenstva.

– Zamjera se što to tijelo par godina nije zaprimilo nijednu pritužbu. Što mi tu možemo učiniti? Ne možemo izmišljati pritužbe ako ih nije bilo – objašnjava dekan.

Također, ističe kako nema bojazni ni od “probijanja rokova” za donošenje akcijskog plana, jer su oni taj plan već donijeli. Odbacuje i tvrdnje da je 95 posto standarda na fakultetu ocijenjeno minimalnom razinom kvalitete.

– Nama je to dobrodošla smjernica za daljnje podizanje kvalitete rada fakulteta i to ćemo ispoštovati. Ponavljam, nema govora da bi se fakultet gasio. Jasno je što mi moramo sa svoje strane napraviti, ali ciljevi su dostižni i nema dvojbi da ćemo ih ispuniti – tvrdi dekan Pravnog fakulteta u Splitu Ratko Brnabić. 

Pismo ‘zabrinutih studenata‘

U pismu “zabrinutih studenata” osobno se optužuje dekana Brnabića da je nakon preuzimanja te dužnosti “došao u rat sa svima, pa i sa svojim prodekanima”, da “dekan s djelatnicima komunicira načinom zavjeta šutnje” te da fakultet ništa ne radi kako bi se nepravilnosti iz reakreditacijskog izvješća otklonile.

– Anonimne i “brižne” dezinformacije apsolutno ne odgovaraju stvarnoj situaciji na našem fakultetu i siguran sam da neće ugroziti fakultet ni na jedan mogući način, ni sada ni u budućnosti. To su također vrlo maliciozne optužbe koje ne bih dalje komentirao – ističe dekan Brnabić. Dodaje tek:

– Preozbiljna smo institucija koja ima svoj unutarnji ustroj, a sve te zamjerke, pa i samo pismo, treba promatrati kao izolirani slučaj jer sam u neprestanom kontaktu sa svim dionicima te su svi primjereno informirani i sudjeluju u svim našim aktivnostima – zaključuje profesor Brnabić, kojemu teče prvi dekanski mandat na čelu ove institucije.

I druga su visoka učilišta u postupku reakreditacije dobivala proteklih godina pisma očekivanja s rokom za ispravljanje uočenih nepravilnosti. Na primjer, prema popisu AZVO-a, zagrebački Pravni fakultet 20. studenog prošle godine dobio je od Ministarstva znanosti i obrazovanja pismo očekivanja s rokom otklanjanja nedostataka od tri godine. Lani je u srpnju isto pismo stiglo i na adresu splitske Umjetničke akademije (rok za otklanjanje od godine dana), ranije i Kineziološkog fakulteta u Splitu, Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Splitu i drugih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:27