StoryEditorOCM
Splitprigodno okupljanje

Oltimeri vratili Splićane u povijest: ‘S njima morate pričat, pa ih moliti da upale, a onda ih treba i pomaziti‘

Piše Gabrijela Radanović
30. rujna 2023. - 16:47

Predmet se definitivno može voljeti, ako automobil možemo nazvati predmetom, a sigurni smo da takvo nešto ne bi dopustili pojedini vlasnici oldtimera koji su u subotu ujutro okupirali Gat sv. Nikole.

Fino ulickana i brižno pažena vozila vlasnici su parkirali uz rub obale. Presijava se sunce i svjetlost koja se odbija od površine mora na netaknutom laku Mercedesa iz 1952. godine, a do njega se smjestio istoimeni “mladić” iz 1960. godine. Oko 40 ljubitelja oldtimera dičilo se svojim ljubimcima povodom obilježavanja 25 godina Kluba klasičnih automobila Split (KKAS), najstarije udruge ljubitelja klasičnih automobila u Splitu i Dalmaciji.

Kao kućni ljubimac

- To vam je auto s kojim imate interakciju kao s kućnim ljubimcem. Pričate s njim, pa ga molite da uključi brisače... Kad dođe zima i auto malo duže stoji u garaži, molite ga da upali i da ne crkne baterija koja košta sto eura. Kada upali, morate ga pomazit... - smijao se Mihovil Lušić, ponosni vlasnik Citroëna Mehari.

image

Klub klasičnih automobila Split povodom proslave 25 godina organizirao je okupljanje oldtimera na Gatu sv. Nikole

Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix

Kupio ga je u vrlo lošem stanju prije više od deset godina, a za njega je dao Moto Guzzi Falcone trokolicu. Jako vrijedan motor.

- Radio sam pola godine na njemu, napravili smo ga, krstarimo ulicama i plijenimo poglede. Gušt ga je voziti. Najjače je kada te zaustavi policija. Jednom me zaustavio policajac krajem listopada, bilo je dosta hladno. Pitao me imam li pojas, ja mu odgovorio da nemam jer je auto oldtimer i uopće nema pojas. Zatim me pitao imam li kacigu, ali mi ona ne treba, jer ne vozim motor već auto. Na kraju više nije imao što reći pa mi je samo rekao: Pa bogati, smrznit ćeš se - nije se prestao smijati Lušić.

Uz Meharija, vlasnik je i šarmantnog kombija HY, također Citroëna. Čovjek voli Francuze.

- Riječ je o jednom od tri najatraktivnija Citroëna ikada napravljena. Danas im je cijena tolika da bih ga morao platiti 40 ili 50 tisuća eura. Multifunkcionalan je – služi kao kamper, oldtimer, pokretna birtija. Bio je toliko praktičan da su ga koristile sve francuske žurne službe, ali i seljak za dostavu proizvoda na pazar. Nizak je, a unutra ima stajaću visinu. Praktičan je i pouzdan - s ponosom pogledava prema svom ljubimcu.

image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix

Politika i automobili

Na susretu oldtimera dočekao nas je i potpredsjednik KKAS-a Aris Zlodre, inače kandidat Domovinskog pokreta na prošlim lokalnim izborima u Splitu. Uz politiku, strast su mu i stari automobili. Davne 1998. kupio je prvi oldtimer i danas je zaljubljen u svog kabrioleta, Peugeota 304 s iz 1973. godine.

Na pitanje je li to skup sport, Zlodre kaže da on ne kocka, ne pije, ne odlazi “u štetu”, pa je za njega to puno jeftinije nego sve ostalo nabrojano. Važno je samo odrediti prioritete.

- Trebate voljeti taj automobil da biste ga kupili. Vožnja tih auta nema veze s današnjim autima, doslovno morate imati drukčiji odnos s njim da bi vas doveo do cilja, jer ako ćete ga voziti kao novo auto, ostavit će vas nakon nekoliko kilometara. No, užitak tog puta je drukčiji, bez obzira na to što nemamo klime ili ABS. U šali govorimo: “No ABS, we die like real men”. To je ljubav - kazao je Zlodre.

Posebno je zahvalio svim političkim opcijama u Splitu što su prepoznali i u kratkom roku odobrili susret oldtimera. Smatra da bi se Split trebao brendirati i s takvom vrstom turizma.

image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix

Korist za turizam

- Oldtimer susreti su turizam koji osobno želim, ali mislim da ga i svi drugi žele. Ovo je miran susret dobrih gostiju koji ostaju po nekoliko dana, a obilaze muzeje, restorane i hotele. Nije manje važno naglasiti da vjerojatno legnu do 23 sata, većina ih ne koristi autocestu, ali zato koriste naše mehaničare – uz osmijeh je kazao Aris Zlodre.

Povijesno prvo okupljanje oldtimera u Splitu održano je 11. listopada 1998. godine u organizaciji Kluba klasičnih automobila Split, a ekipa je nastavila tu lijepu tradiciju. Na Gatu Sv. Nikole u splitskoj luci su predstavili vozila, zatim su se provozali do Solina do preuređenog izletišta izvora rijeke Jadro, obišli su i tvornicu čokolade “Nadalina”, a promotivnom vožnjom vratili su se do Zvončaca u Splitu, gdje su se nastavili družiti i, pretpostavljamo, tražiti dijelove za vozila. 

image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 17:47