StoryEditorOCM
Splitnedopustivo i opasno

Ovako mračan i grozan grafit previše je i za Split koji tradicionalno vrvi škrabotinama. Gdje su sad gradski pituri?!

Piše Mario Matana
17. travnja 2024. - 15:31

Hrvatska treba Srbe, slogan je jedne stranke koja predstavlja manjine. Grafiti kontra splitskog gradonačelnika osvanuli su u centru grada.

Ove dvije činjenice su vrlo aktualne, odigravale su se posljednjih dana i tjedana. Parlamentarni su izbori pa je jasan angažman političkih stranaka. A što se tiče poruka na zidovima, fasadama i sličnim adekvatnim površinama, mora se napomenuti kako su komunalni redari po tom pitanju bili izuzetno ažurni.

image
Ante Čizmić/Cropix

Kad je, naime, riječ o vrijeđanju vlasti, ne samo aktualne, gradske i/ili državne. Munjevito izađu odgovorne službe na teren, prepituraju uvredljive grafite – nedavno su čak podnijeli kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja jer je ‘glas naroda‘ pod okriljem noći ispisan na fasadi kuće u Marmontovoj koja je zaštićena kulturno-povijesna cjelina – i tako do iduće zgode.

image
Joško Šupić/Cropix

Međutim, kad su pogrdne poruke odaslane s pročelja malo izvan gradskih središta ili na ne toliko prometnim mjestima, onda intervencije pitura nisu baš tako promptne. Recimo kao ova grozota na zapadnom pročelju zgrade na Smrdečcu, na Splitu 3.

image

Grafit s mračnom porukom na Splitu 3

Privatni album

Autor očigledno ne smatra da Hrvatska treba Srbe. Čini se i da je mračna poruka toliko dobro zakamuflirana pa se grafit već neko vrijeme kočoperi između ostalih banalnih ‘poruka‘...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 15:37