StoryEditorOCM
SplitSRAMOTNO

Preko poznatog spomenika partizanima u Splitu sprejem išaran ustaški pozdrav! Gradski vijećnik će tražiti videonadzor...

Piše Split SD
1. ožujka 2024. - 19:19

Po tko zna koji put oštećen je spomenik Prvom splitskom odredu u parku u Vinkovačkoj ulici na Plokitama. Do sada je bio razbijen, oštećen, poliven crnom bojom, preko njega su pisane poruke mržnje, svastike, oglašavali su političari, udruge, ali ono najbitnije - ostao je tu. Brzo bi ga gradske službe obnovile, opiturale i bio bi mu vraćen stari sjaj. 

Ovog puta su vandali bili direktni i izravni. Preko spomenika su crnim sprejem napisali "ZDS" što je kratica od "Za dom spremni". 

image
Čitatelj/Slobodna Dalmacija

Na Facebooku se o događaju oglasio gradski vijećnik Damir Barbir koji je najavio kako će od Banovine tražiti postavljanje kamera na navedenoj lokaciji.

- Poneseni snom o slobodi, splitska djeca su krenula braniti svoju zemlju, od najvećeg zla koji je ljudski rod vidio. Zla utemeljenog na fašističkoj, rasnoj ideologiji, na mržnji i okupaciji.

image
Čitatelj/Slobodna Dalmacija

Ni u snu nisu mogli zamisliti da će njihova žrtva, splitske djece željne slobode, smetati sumanutim pojedincima u njihovoj nikad dosanjanoj slobodnoj zemlji i gradu.

Da se ovo ne ponovi, zatražit ću od Grada Splita postavljanje kamera na navedenoj lokaciji kako bi sačuvali dignitet na našu slavnu prošlost, koja je temelj naše zemlje - napisao je na Facebooku.

image
Screenshot/Damir Barbir
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:28