StoryEditorOCM
Splitpolitika ili struka

Puljkova vlast nakon bizarnog presedana prekinula suradnju s Društvom arhitekata: ‘Htjeli su imati sve pod kontrolom!‘

Piše Sandi Vidulić
23. veljače 2024. - 21:18

Grad Split ne surađuje više sa Društvom arhitekata Split na provođenju natječaja. Arhitektonski natječaj za Hrvojevu ulicu koji je upravo okončan i arhitektonsko-urbanistički natječaj za sportsko rekreacijski centar Istok na Brdima Grad je raspisao bez DAS-a. Oba natječaja provedena su prema Zakonu o javnoj nabavi.

U natječajima kojima je provoditelj DAS napominje se kako se natječaj provodi prema odredbama "Pravilnika o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza, ukoliko nisu u suprotnosti sa Zakonom o javnoj nabavi".

Odustajanje Splita da primjenjuje pravilnike za natječaje s područja arhitekture i urbanizma izazvalo je nezadovoljstvo kod struke. Reagirala je krovna institucija Hrvatska komora arhitekata.

Ponašanje Grada HKA nazvala je "proizvoljnim postupanjem", upozorili su da se izbjegavanjem primjene Pravilnika dovodi u pitanje i "provedba natječaja na način koji osigurava izbor najboljih i strukovno najprimjerenijih idejnih rješenja koja kreiraju visokokvalitetan urbani prostor".

- Ovakvim postupanjem Grada Splita kojim provodi projektne natječaje suprotno odluci Gradskog vijeća o načinu provedbe javnih natječaja iz područja prostornog uređenja od 16. srpnja 2015. godine te mimo strukovnog Pravilnika postavlja se pitanje kvalitete rezultata natječaja odnosno izbora idejnog rješenja. To u konačnici može imati dugoročne negativne posljedice na izgrađeni prostor - upozoravaju iz Komore u pismu kojeg potpisuje predsjednica Rajka Bunjavac.

image

Ivica Puljak i Antonio Kuzmanić

Ante Cizmic/Cropix/Cropix

Zašto je zadnja dva natječaja Grad proveo bez DAS-a? Hoće li to raditi i u buduće? Zašto se u uvjetima natječaja za Hrvojevu i SRC Istok ne spominje da se primjenjuju odredbe Pravilnika o natječajima s područja arhitekture i urbanizma ukoliko nisu u suprotnosti s Zakonom o javnoj nabavi? Pitanja smo poslali pročelniku za urbanizam Teu Vojkoviću.

- U konteksu suradnje između Grada Splita i DAS-a, provodimo intenzivne konzultacije po svim temama, pa tako i po pitanjima vezanim uz provedbu urbanističko-arhitektonskih natječaja. Diskusije se odnose na ranije provedene natječaje, natječaje u tijeku i natječaje koje pripremamo. Poboljšanje natječajne prakse uvijek je bila, a i danas je izazovna tema, posebice nakon provedbe kompromitiranog natječaja za KBC Split, upute Ministra vezane uz provedu natječaja, ali i akutulnu izradu novog Pravilnika HKA o provedbi natječaja. Uvjereni smo da kao specijalizairani novinar za područje urbanizma znate da je Gradsko vijeće Grada Splita 2015 god. donijelo Odluku da se arhitektonsko-urbanistički natječaji provode temeljem Zakona o javnoj nabavi, poglavlje "Projektni natječaji" i Pravilnika komore. Dakle, u provedbi spomenutih, aktualnih natječaja Grad Split postupa sukladno Zakonu i Odluci Gradskog vijeća, objašnjava Vojković.

image

Teo Vojković
 

Josko Supic/Cropix

"Kompromitirani natječaj" kojeg spominje odnosi se na natječaj za Centar za specijalističko konzilijarnu zaštitu na kojem je pobijedio Ante Kuzmanić, da bi nakon toga bio diskvalificiran jednoglasnom odlukom ocjenjivačkog suda. Riječ je o slučaju kojeg je i predsjednica Komore Rajka Bunjevac ocijenila kao presedan.

Naime, Zakon o javnoj nabavi traži da se navedu točno svi koji ne smiju sudjelovati na natječaju zbog sukoba interesa, a Pravilnik o arhitektonskim i urbanističkim natječajima nema tako precizno navedenu stavku. Kuzmanićev biro je prethodno izradio studije na osnovu kojih je rađen program natječaja. Imao je više znanja o tome što se traži na natječaju od ostalih, ali nije bio izričito naveden imenom da se ne smije natjecati. Po pravilniku Komore trebao je biti diskvalificiran, ali ne i po Zakonu o javnoj nabavi koji ima veću zakonsku težinu. Kuzmanić se obratio Visokom upravnom sudu koji je oborio odluku Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave, koja nije uvažila Kuzmanićevu žalbu, i na koncu je srušio odluku žirija. Odluka suda nije imala veze s kvalitetom natječajnog rada nego s procedurom.

No, takav slučaj se dogodio samo jednom u Hrvatskoj, ali Grad ga je iskoristio za prekid suradnje s DAS-om. S druge strane Društvo arhitekata Split provodi natječaje za druge gradove u županiji. Tako je nedavno dovršen projektni natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja kulturno-povijesne cjeline Solina i Travarice u Trogiru. Nešto ranije je proveden natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja uređenja Sutikle u Podgori.

image

Ante Kuzmanić

Nikola Vilic/Cropix

Predsjednica Društva arhitekata Daša Gazde potvrdila je kako je do razilaženja Grada sa DAS-om i Komorom došlo nakon natječaja za KBC.

- U Gradu su osjetili nesigurnost nakon tog natječaja i htjeli su imati sve pod kontrolom. Jedini način je bio da sami sve rade. Ne mogu reći ništa protiv toga. Jer je u pitanju politička odluka.

Ali, vi i Komora ste rekli da je bio u pitanju presedan, a oni su presjekli suradnju na osnovu toga?

- Istina. To je bio prvi put da se takav slučaj dogodio.

DAS i dalje provodi natječaje za druge gradove?

- Tako je radimo natječaje. Grad Split je odlučio sad ovako dok valjda ne konsolidiraju svoje mišljenje i dobiju pravna osiguranja.

Grad je najavio da će provoditi neke važne natječaje za gradske projekte. Je li trenutno ovakvo stanje između DAS-a i Grada, ili će ubuduće Grad sam raditi sve u vezi natječaja?

- Zasad je ovako, ne znam što će biti dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:00