StoryEditorOCM
Splitma daaaaj

Puljkovi pročelnici dobili samo jednu ponudu za bijesne laptope i to od dobro poznate firme. Nije tu kraj slučajnostima

Piše Sandi Vidulić
13. listopada 2023. - 13:34

Na javnu nabavu za skupe laptope koje je za svoje pročelnike i zamjenike pročelnika naručila Banovina, o čemu smo pisali, stigla je samo jedna ponuda. I ta ponuda je u dlaku ista kao i procjena vrijednosti javne nabave. Naime procijenjena vrijednost je bila 30.000 eura bez PDV-a, odnosno 37.500 eura s PDV-om. Jedinu ponudu s upravo takvim iznosom dala je tvrtka SGM informatika.

U pitanju je 14 laptopa, a u javnoj nabavi se tražilo dva laptopa s ekranima od 15,6" i procesorima Intel Core i7 za pročelnika i zamjenika Upravnog odjela za urbanizam i uređenje, a ostalih 12 laptopa s monitorima od 14" i procesorima i5 za pročelnike i zamjenike iz drugih resora. Uz laptope tražilo se priključne stanice (docking station), torbe, miševe i tipkovnice. Natječaj je bio zanimljiv jer se inzistiralo na vrlo precizno određenim specifikacijama koje moraju zadovoljiti minimalne standarde.

Javnost je iznenadila skupoća laptopa. Naime, vrijednost nabave pojedinog laptopa s punom opremom s PDV-om iznosila je 2.678,59 eura po jednom laptopu. A sad ispada da je točno takva došla jedina ponuda.

U minimalnim uvjetima inzistiralo se na brzim konekcijama (dva priključka USB 3.2 Gen 1), full HD kameri, memoriji koja treba biti 16 GB, a koja se može proširiti do 64GB. U obranu javne nabave stao je Bojan Ivošević koji je na svojoj Facebook stranici napade u medijima nazvao malograđanskim i dodao kako oni koje on poznaje imaju laptope boljih performansi. Napisao je kako će se još ulagati u informatiku gradske uprave.

image
Joško Šupić/Cropix

No, Ivošević nije objasnio zašto su potrebni tako skupi laptopi. Jer, prema cijenama na internetu, laptop s karakteristikama Intel core i5, 16 GB, 512 GB SSD i USB 3.2, Win 11 se može nabaviti već od 600 eura, ako se uštedi na nekim stvarima koje nisu bitne za uredsko poslovanje. Umjesto ekrana od 14" uzme se jeftiniji monitor od 15,6", ili umjesto FHD kamere, HD kamera, ili umjesto dva brza USB 3.2 priključka malo sporije priključke (3.1 i 3.0), razlika se ne osjeti u uredskom poslovanju ako nije potrebno u kratkom vremenu prebacivati velike količine multimedije (filmovi i sl.).

Dapače, poslovi koje rade odvjetnici, novinari i službenici mogu se obaviti sa značajno jeftinijim laptopima od onih koje traži Banovina. Pročelnici u Banovini zaduženi za sektore gradske imovine, za društvene djelatnosti, unutarnju reviziju, ili vođenje Ureda Grada, nisu grafički dizajneri, niti arhitekti da im trebaju odlični monitori s vjernim prikazom boja za obradu fotografija, niti jaki procesori koji će pogoniti snažne programe za projektiranje, ili dobro riješena ventilacija da im ne pregore moćne "makine" koje rješavaju teške zadatke. Uostalom, koliko često i dugo pročelnici i njihovi zamjenici izbivaju iz Banovine, na službenim putovanjima, da bi uza se trebali imati laptope s punom opremom vrijedne nekoliko tisuća eura?

Ovo nije prvi posao s računalima između Banovine i SGM informatike. Naime, u prosincu 2022. Grad je raspisao javnu nabavu za stolna računala i monitore. Nabavilo se 200 stolnih računala i 150 monitora za 1.499.062,50 kuna (s PDV-om) od tvrtke "SGM informatika" d.o.o. Onda se tražilo da računalo mora imati procesor Intel core i5, memoriju 16 GB, i da treba imati četiri brze konekcije USB 3.2, uz četiri "sporije" USB 2.0. Za tipkovnicu i miša se tražilo da moraju biti od istog proizvođača kao i računalo. Treba li spominjati da u nekim privatnim firmama rade na manje zahtjevnim uređajima, a brže obavljaju poslove nego u Banovini?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:51