stdClass Object ( [id] => 1122308 [title] => SDP-ova i HDZ-ova vlast žmirile su na činjenicu da Zapadna obala nije luka, a HGS ih je zato podupirao u Vijeću i uhljebljivao kadrove u ‘Splitskoj obali‘ [alias] => sdp-ova-i-hdz-ova-vlast-zmirile-su-na-cinjenicu-da-zapadna-obala-nije-luka-a-hgs-ih-je-zato-podupirao-u-vijecu-i-uhljebljivao-kadrove-u-splitskoj-obali [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zapadna obala izgrađena je 2013. novcem poreznih obveznika kojim se trebao sanirati Karepovac, međutim, sredstva su prenamijenjena, a Željko Kerum se kao gradonačelnik našao u školskom primjeru sukoba interesa. Proširio je od sviju zaboravljenu obalu radi hotela "Marjan" i njegovog aneksa s apartmanima čiji su kvadrati trebali biti po zlato, no niti je Kerum do kraja uredio njegov "Marjan", niti su apartmani, kako se to tada govorilo, pretvoreni u luksuzne stanove za odabrane.

Ostalo znate, Kerum je izgubio sljedeće lokalne izbore i preselio se u opoziciju, tvrtka "Kerum" završila u stečaju, a poznati splitski hotel, jedan od gradskih simbola - na bubnju. 

---

image
Željko Kerum je najviše zaslužan za gradnju šetnice na Obali kneza Branimira 
 
Duje Klarić/Cropix
---

No, zato se za Kerumova mandata zaista dogodila fenomenalna Zapadna obala, vrijedna 85,5 milijuna kuna, šetnica kojoj manu ne mogu pronaći ni najžešći Kerumovi kritičari. Hvale je i javnost i struka. Svojim je modernim izgledom i funkcionalnošću zasjenila čak i Rivu, ali tek onda kad su se tu počeli vezivati brodovi - skupocjene jahte koje su joj priskrbile glamur, dale pravi sjaj. Jednom od njih doplovio nam je ovih dana i najveći od najvećih - Michael Jordan.

E, sad, odmah nakon otvorenja Zapadne obale po gradonačelniku Ivi Baldasaru (SDP) tuklo se iz svih kaluna jer je iskreno objasnio javnosti da tu ni pod razno nije predviđeno privezište brodova, bez obzira koliko to samo po sebi logično bilo. No, ne lezi vraže, Baldasar je nedugo potom popustio i dao ovlaštenja za naplaćivanje komunalne opreme (bitvi) na Obali kneza Branimira (Zapadna obala) trgovačkom društvu u vlasništvu Grada, iako je do tada detaljno obrazlagao zašto je to protuzakonito, čak i prijetio odlaskom s mjesta poteštata ako ga se na takvo nešto bude sililo.

Naime, viđeniji poduzetnici i dio medija ultimativno su tražili od tek izabranog gradonačelnika Baldasara da Zapadna obala pošto-poto postane privezište. Zagovaralo se vezanje brodova pramcem, a ne bočno, iako je lučki kapetan upozoravao da bi se na taj način ugrozila sigurnost plovidbe na ulasku i izlasku iz uvale Baluni, pa se to nikako ne smije raditi.  

---

image
Bivši gradonačelnik Splita Ivo Baldasar
 
Joško Ponoš/Cropix
---

Zapadna obala nikad nije dobila uporabnu dozvolu kao luka nautičkog turizma već (samo) kao šetnica, pa Baldasar, kako se tada očitovao novinarima, ni po cijenu otkaza nije htio amenovati nešto što je protuzakonito, no, eto, velimo, čovjek se predomislio, skočio samom sebi u usta, pa na koncu "nasukao" Banovinu, odnosno porezne obveznike, za iznos od 6,1 milijun kuna!  Podsjetimo, porezni inspektori kaznili su "Splitsku obalu" tim iznosom zbog nezakonitog priveza brodova, odnosno obavljanja djelatnosti bez koncesije na pomorskom dobru.

Naime, nakon što je Ivo Baldasar promijenio mišljenje, a nešto kasnije i napustio SDP, u tvrtki "Splitska obala", koja se prihvatila upravljanja i naplate korištenja bitvi, skrasili su se mahom Kerumovi kadrovi. Teško se oteti dojmu da je bivši SDP-ovac, koji je tada tijesnom većinom vladao Splitom, tako kupio tihu potporu HGS-a. "Splitsku obalu" osnovao je Kerum na početku svog mandata, no tvrtka nije imala neku naročitu svrhu dok u Banovinu nije zasjeo Kerumov nasljednik Baldasar.

Prvi direktor "Splitske obale" bio je Perislav Bonačić. U početku su sve poslove obavljala tek tri zaposlenika, da bi ih se vremenom uhljebilo gotovo trideset: Bonačićev šurjak, supruga bivšeg splitskog vijećnika Igora Boraske, kolegice iz bivše tvrtke direktora Bonačića, brat bivše Kerumove vijećnice, tajnik foruma mladih SDP-a. Nakon što je Baldasar sjašio s vlasti, HGS nije "isplovio" iz "Splitske obale" jer su i HDZ-u nasušno trebali Kerumove glasove u Vijeću, samo što je Bonačića zamijenio Dražen Delić, bivši Kerumov vijećnik i rođak njegove supruge Fani, direktor nekoliko obiteljskih tvrtki.

---

image
Na zapadnoj obali grada u jeku turističke sezone teško je naći slobodno mjesto za privezati brod.
 
Joško Ponoš/ Cropix
---

Summa summarum, osam godina ignoriralo se činjenicu da je Zapadna obala, koja je kao stvorena za pristanište, formalnopravno ipak samo šetnica i da je potrebno mijenjati Prostorni plan Splitsko-dalmatinske županije, da bi se u konačnici tu zakonito vezali brodovi. Umjesto toga lomilo se preko koljena, zanemarilo zakone i procedure, pozapošljavalo sve one o kojima je ovisila većina u Gradskom vijeću Splita u dva mandata pa na kraju zaradilo drakonsku kaznu od koje su se mogle kupiti knjige i blilježnice svim splitskim pučkoškolcima.

Tko je kriv? Svi redom: od onih koji su vodili Grad od 2013. do 2021. do odgovornih u tvrtki "Splitska obala". Umjesto da se sjelo za zajednički stol, "uskladilo satove" i krenulo u proceduru "pretvaranja" šetnice u luku nautičkog turizma, marinu, kršilo se zakone i na koncu napravilo milijunsku štetu poreznim obveznicima.  

Dr. sc. Srećko Favro, sudski vještak, profesor i ugledni stručnjak za nautički turizam, kaže da je tadašnjem gradonačelniku Ivi Baldasaru i njegovom zamjeniku Goranu Kovačeviću ponudio besplatnu studiju iz koje je i laicima bilo razvidno kako bi trebala izgledati buduća marina na Zapadnoj obali. 

---

image
Dr. Srećko Favro, stručnjak za nautički turizam
 
Paun Paunović/Cropix
---

- Odmah sam im dao do znanja da se vezovi na Zapadnoj obali ne mogu naplaćivati jer se u prvom redu u sadašnjim uvjetima ne poštuje faktor sigurnosti. Tamo se, kad zapuše jugo, opasno vezivati; da ne govorim o tome da brodovi moraju imati adekvatne priključke za vodu i struju, a nemaju ih, te da tankovi za fekalije moraju biti spojeni na kanalizaciju. Ukratko, već tada sam im kazao da je bolje da ne rade ništa, nego da to funkcionira po sistemu više štete nego koristi. I nije to otkrivanje tople vode. Obišao sam sve marine na Azurnoj obali i Floridi, znam dobro kako izgledaju i što sve korisnicima nude pa bez zadovoljenja ne samo formalnih, zakonskih, već i tehničkih uvjeta, Zapadna obala ne može biti luka nautičkog turizma - rezolutan je Favro. 

I Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, smatra da se problem mogao riješiti u startu samo da je bilo više sluha u Banovini.

- Najednostavnije je bilo proširiti područje Lučke uprave Split ili proglasiti luku otvorenu za javni promet, kako bi sve uredno funkcioniralo do izmjene Prostornog plana SD županije. Nudili smo i mogućnost potpisivanja ugovora o asistiranju s Gradom Splitom, pa čak i to da kao Lučka uprava financiramo gradnju dijela obale uz Matejušku i tako legaliziramo cijelo to područje, no ni to nije prošlo. Trideset posto prihoda, koliko bi nam pripadalo godišnje, mogli smo ulagati u plaže, i svake godine srediti po jednu splitsku uvalu, međutim, izabran je krivi koncept koji nije u skladu sa zakonom pa cijela priča nije ni mogla drukčije završiti - kaže Maroević.  

---

image
Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave SDŽ-a
 
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Predsjednik Gradskog vijeća Splita Jakov Prkić smatra simptomatičnim činjenicu da je kazna Gradu stigla u trenutku kad se vlast u Banovini promijenila, te da je država na ove nezakonitosti reagirala nakon pustih godina. 

---

image
Predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić davno je upozoravao na to da Zapadna obala nije marina
 
Vojko Bašić/Cropix
---

- A baš mi iz Pametnog smo sve vrijeme kao opozicija upozoravali da Zapadna obala nije luka nautičkog turizma i da se komunalni vez zato ne može naplaćivati, i baš svi su to u tadašnjoj vlasti znali, i to na gradskoj i županijskoj razini, no ništa se nije poduzimalo u smislu izmjena Prostornog plana Županije kako bi se na tom mjestu ucrtala luka nautičkog turizma pa onda mijenjalo i dopunilo splitski GUP.

Ovako je ispalo da je Grad nelegalno ubirao prihod od vezova na Zapadnoj obali. Da se poštovao Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, i da je Gradu dodijeljena koncesija na Zapadnoj obali, prihodi bi se dijelili u omjeru trideset posto državi, trideset Gradu i trideset Splitsko-dalmatinskoj županiji. Sve je krenulo krivo još za Baldasareva mandata, a istu je praksu nastavio i Andro Krstulović-Opara, da bi sad novoj vlasti koja nema s tim nikakve veze stigla astronomska kazna -  jasan je Prkić, a jasno je i tko će platiti štetu koju su napravile Baldasarova, Kerumova i Krstulovićeva garnitura; oni koji su ih i birali - Splićani. Otploviše nam pare niz vjetar.   

Ispravak pročitajte ovdje: 

Dražen Delić: Nije istina da će kaznu platiti građani Splita, već će novac, ako Upravni sud odbije našu tužbu, ‘Splitska obala‘ uplatiti u državni proračun

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => otploviše pare [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => otploviše pare 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-08-24 09:30:09 [created_by] => 3206 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-27 13:06:47 [modified_by] => 3206 [publish_up] => 2021-08-24 17:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2388 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/08\/24\/19091684.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/24\/17712564.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/24\/18773478.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/24\/1393412.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/24\/18027470.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/24\/17759204.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/24\/18100260.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/24\/19091678.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/24\/19091680.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/24\/19091682.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/ Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Luksuzne jahte na zapadnoj obali","\u017deljko Kerum je najvi\u0161e zaslu\u017ean za gradnju \u0161etnice na Obali kneza Branimira\u00a0
\n\u00a0","Predsjednik Gradskog vije\u0107a Jakov Prki\u0107 davno je upozoravao na to da Zapadna obala nije marina
\n\u00a0","Dr. Sre\u0107ko Favro, stru\u010dnjak za nauti\u010dki turizam
\n\u00a0","Domagoj Maroevi\u0107, ravnatelj Lu\u010dke uprave SD\u017d-a
\n\u00a0","Biv\u0161i gradona\u010delnik Splita Ivo Baldasar
\n\u00a0","Andro Krstulovi\u0107 Opara, biv\u0161i gradona\u010delnik Splita
\n\u00a0","Na zapadnoj obali grada u jeku turisti\u010dke sezone te\u0161ko je na\u0107i slobodno mjesto za privezati brod.
\n\u00a0","","Luksuzne jahte na zapadnoj obali"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","53:33","50:50","50:50","50:50","50:50","55:53","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1242","hd_19091684_1920.jpg":"1920x1080","k_19091684_1280.jpg":"1280x1280","k_19091684_1024.jpg":"1024x1024","k_19091684_640.jpg":"640x640","k_19091684_480.jpg":"480x480","k_19091684_340.jpg":"340x340","k_19091684_220.jpg":"220x220","o_19091684_1280.jpg":"1280x828","o_19091684_1024.jpg":"1024x662","o_19091684_640.jpg":"640x414","o_19091684_480.jpg":"480x310","o_19091684_340.jpg":"340x219","o_19091684_220.jpg":"220x142","h_19091684_1280.jpg":"1280x854","h_19091684_1024.jpg":"1024x683","h_19091684_640.jpg":"640x427","h_19091684_480.jpg":"480x320","h_19091684_340.jpg":"340x227","h_19091684_220.jpg":"220x147","pp_19091684_1280.jpg":"1006x1280","pp_19091684_1024.jpg":"805x1024","pp_19091684_640.jpg":"503x640","pp_19091684_480.jpg":"377x480","pp_19091684_340.jpg":"267x340","pp_19091684_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1306","hd_17712564_1920.jpg":"1920x1080","k_17712564_1280.jpg":"1280x1280","k_17712564_1024.jpg":"1024x1024","k_17712564_640.jpg":"640x640","k_17712564_480.jpg":"480x480","k_17712564_340.jpg":"340x340","k_17712564_220.jpg":"220x220","o_17712564_1280.jpg":"1280x870","o_17712564_1024.jpg":"1024x696","o_17712564_640.jpg":"640x435","o_17712564_480.jpg":"480x326","o_17712564_340.jpg":"340x231","o_17712564_220.jpg":"220x149","h_17712564_1280.jpg":"1280x854","h_17712564_1024.jpg":"1024x683","h_17712564_640.jpg":"640x427","h_17712564_480.jpg":"480x320","h_17712564_340.jpg":"340x227","h_17712564_220.jpg":"220x147","pp_17712564_1280.jpg":"1006x1280","pp_17712564_1024.jpg":"805x1024","pp_17712564_640.jpg":"503x640","pp_17712564_480.jpg":"377x480","pp_17712564_340.jpg":"267x340","pp_17712564_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1371","hd_18773478_1920.jpg":"1920x1080","k_18773478_1280.jpg":"1280x1280","k_18773478_1024.jpg":"1024x1024","k_18773478_640.jpg":"640x640","k_18773478_480.jpg":"480x480","k_18773478_340.jpg":"340x340","k_18773478_220.jpg":"220x220","o_18773478_1280.jpg":"1280x914","o_18773478_1024.jpg":"1024x731","o_18773478_640.jpg":"640x457","o_18773478_480.jpg":"480x342","o_18773478_340.jpg":"340x242","o_18773478_220.jpg":"220x157","h_18773478_1280.jpg":"1280x854","h_18773478_1024.jpg":"1024x683","h_18773478_640.jpg":"640x427","h_18773478_480.jpg":"480x320","h_18773478_340.jpg":"340x227","h_18773478_220.jpg":"220x147","pp_18773478_1280.jpg":"1006x1280","pp_18773478_1024.jpg":"805x1024","pp_18773478_640.jpg":"503x640","pp_18773478_480.jpg":"377x480","pp_18773478_340.jpg":"267x340","pp_18773478_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_1393412_1920.jpg":"1920x1080","k_1393412_1280.jpg":"1280x1280","k_1393412_1024.jpg":"1024x1024","k_1393412_640.jpg":"640x640","k_1393412_480.jpg":"480x480","k_1393412_340.jpg":"340x340","k_1393412_220.jpg":"220x220","o_1393412_1280.jpg":"1280x854","o_1393412_1024.jpg":"1024x683","o_1393412_640.jpg":"640x427","o_1393412_480.jpg":"480x320","o_1393412_340.jpg":"340x226","o_1393412_220.jpg":"220x146","h_1393412_1280.jpg":"1280x854","h_1393412_1024.jpg":"1024x683","h_1393412_640.jpg":"640x427","h_1393412_480.jpg":"480x320","h_1393412_340.jpg":"340x227","h_1393412_220.jpg":"220x147","pp_1393412_1280.jpg":"1006x1280","pp_1393412_1024.jpg":"805x1024","pp_1393412_640.jpg":"503x640","pp_1393412_480.jpg":"377x480","pp_1393412_340.jpg":"267x340","pp_1393412_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18027470_1920.jpg":"1920x1080","k_18027470_1280.jpg":"1280x1280","k_18027470_1024.jpg":"1024x1024","k_18027470_640.jpg":"640x640","k_18027470_480.jpg":"480x480","k_18027470_340.jpg":"340x340","k_18027470_220.jpg":"220x220","o_18027470_1280.jpg":"1280x853","o_18027470_1024.jpg":"1024x682","o_18027470_640.jpg":"640x426","o_18027470_480.jpg":"480x320","o_18027470_340.jpg":"340x226","o_18027470_220.jpg":"220x146","h_18027470_1280.jpg":"1280x854","h_18027470_1024.jpg":"1024x683","h_18027470_640.jpg":"640x427","h_18027470_480.jpg":"480x320","h_18027470_340.jpg":"340x227","h_18027470_220.jpg":"220x147","pp_18027470_1280.jpg":"1006x1280","pp_18027470_1024.jpg":"805x1024","pp_18027470_640.jpg":"503x640","pp_18027470_480.jpg":"377x480","pp_18027470_340.jpg":"267x340","pp_18027470_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1959","hd_17759204_1920.jpg":"1920x1080","k_17759204_1280.jpg":"1280x1280","k_17759204_1024.jpg":"1024x1024","k_17759204_640.jpg":"640x640","k_17759204_480.jpg":"480x480","k_17759204_340.jpg":"340x340","k_17759204_220.jpg":"220x220","o_17759204_1280.jpg":"1280x1306","o_17759204_1024.jpg":"1024x1044","o_17759204_640.jpg":"640x653","o_17759204_480.jpg":"480x489","o_17759204_340.jpg":"340x346","o_17759204_220.jpg":"220x224","h_17759204_1280.jpg":"1280x854","h_17759204_1024.jpg":"1024x683","h_17759204_640.jpg":"640x427","h_17759204_480.jpg":"480x320","h_17759204_340.jpg":"340x227","h_17759204_220.jpg":"220x147","pp_17759204_1280.jpg":"1006x1280","pp_17759204_1024.jpg":"805x1024","pp_17759204_640.jpg":"503x640","pp_17759204_480.jpg":"377x480","pp_17759204_340.jpg":"267x340","pp_17759204_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_18100260_1920.jpg":"1920x1080","k_18100260_1280.jpg":"1280x1280","k_18100260_1024.jpg":"1024x1024","k_18100260_640.jpg":"640x640","k_18100260_480.jpg":"480x480","k_18100260_340.jpg":"340x340","k_18100260_220.jpg":"220x220","o_18100260_1280.jpg":"1280x851","o_18100260_1024.jpg":"1024x681","o_18100260_640.jpg":"640x425","o_18100260_480.jpg":"480x319","o_18100260_340.jpg":"340x226","o_18100260_220.jpg":"220x146","h_18100260_1280.jpg":"1280x854","h_18100260_1024.jpg":"1024x683","h_18100260_640.jpg":"640x427","h_18100260_480.jpg":"480x320","h_18100260_340.jpg":"340x227","h_18100260_220.jpg":"220x147","pp_18100260_1280.jpg":"1006x1280","pp_18100260_1024.jpg":"805x1024","pp_18100260_640.jpg":"503x640","pp_18100260_480.jpg":"377x480","pp_18100260_340.jpg":"267x340","pp_18100260_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1032","hd_19091678_1920.jpg":"1920x1080","k_19091678_1280.jpg":"1280x1280","k_19091678_1024.jpg":"1024x1024","k_19091678_640.jpg":"640x640","k_19091678_480.jpg":"480x480","k_19091678_340.jpg":"340x340","k_19091678_220.jpg":"220x220","o_19091678_1280.jpg":"1280x688","o_19091678_1024.jpg":"1024x550","o_19091678_640.jpg":"640x344","o_19091678_480.jpg":"480x258","o_19091678_340.jpg":"340x182","o_19091678_220.jpg":"220x118","h_19091678_1280.jpg":"1280x854","h_19091678_1024.jpg":"1024x683","h_19091678_640.jpg":"640x427","h_19091678_480.jpg":"480x320","h_19091678_340.jpg":"340x227","h_19091678_220.jpg":"220x147","pp_19091678_1280.jpg":"1006x1280","pp_19091678_1024.jpg":"805x1024","pp_19091678_640.jpg":"503x640","pp_19091678_480.jpg":"377x480","pp_19091678_340.jpg":"267x340","pp_19091678_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2884","hd_19091680_1920.jpg":"1920x1080","k_19091680_1280.jpg":"1280x1280","k_19091680_1024.jpg":"1024x1024","k_19091680_640.jpg":"640x640","k_19091680_480.jpg":"480x480","k_19091680_340.jpg":"340x340","k_19091680_220.jpg":"220x220","o_19091680_1280.jpg":"1280x1922","o_19091680_1024.jpg":"1024x1538","o_19091680_640.jpg":"640x961","o_19091680_480.jpg":"480x721","o_19091680_340.jpg":"340x510","o_19091680_220.jpg":"220x330","h_19091680_1280.jpg":"1280x854","h_19091680_1024.jpg":"1024x683","h_19091680_640.jpg":"640x427","h_19091680_480.jpg":"480x320","h_19091680_340.jpg":"340x227","h_19091680_220.jpg":"220x147","pp_19091680_1280.jpg":"1006x1280","pp_19091680_1024.jpg":"805x1024","pp_19091680_640.jpg":"503x640","pp_19091680_480.jpg":"377x480","pp_19091680_340.jpg":"267x340","pp_19091680_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1026","hd_19091682_1920.jpg":"1920x1080","k_19091682_1280.jpg":"1280x1280","k_19091682_1024.jpg":"1024x1024","k_19091682_640.jpg":"640x640","k_19091682_480.jpg":"480x480","k_19091682_340.jpg":"340x340","k_19091682_220.jpg":"220x220","o_19091682_1280.jpg":"1280x684","o_19091682_1024.jpg":"1024x547","o_19091682_640.jpg":"640x342","o_19091682_480.jpg":"480x256","o_19091682_340.jpg":"340x181","o_19091682_220.jpg":"220x117","h_19091682_1280.jpg":"1280x854","h_19091682_1024.jpg":"1024x683","h_19091682_640.jpg":"640x427","h_19091682_480.jpg":"480x320","h_19091682_340.jpg":"340x227","h_19091682_220.jpg":"220x147","pp_19091682_1280.jpg":"1006x1280","pp_19091682_1024.jpg":"805x1024","pp_19091682_640.jpg":"503x640","pp_19091682_480.jpg":"377x480","pp_19091682_340.jpg":"267x340","pp_19091682_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7543166 Threads: 2 Questions: 1609961214 Slow queries: 4777925 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110757926 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/sdp-ova-i-hdz-ova-vlast-zmirile-su-na-cinjenicu-da-zapadna-obala-nije-luka-a-hgs-ih-je-zato-podupirao-u-vijecu-i-uhljebljivao-kadrove-u-splitskoj-obali-1122308 [printLink] => /split/sdp-ova-i-hdz-ova-vlast-zmirile-su-na-cinjenicu-da-zapadna-obala-nije-luka-a-hgs-ih-je-zato-podupirao-u-vijecu-i-uhljebljivao-kadrove-u-splitskoj-obali-1122308?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241912 [name] => Zapadna obala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zapadna-obala [link] => /tag/zapadna-obala ) [1] => stdClass Object ( [id] => 256579 [name] => Splitska obala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => splitska-obala [link] => /tag/splitska-obala ) [2] => stdClass Object ( [id] => 321350 [name] => Željko Kerum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljko-kerum [link] => /tag/zeljko-kerum ) [3] => stdClass Object ( [id] => 234927 [name] => Ivo Baldasar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivo-baldasar [link] => /tag/ivo-baldasar ) [4] => stdClass Object ( [id] => 643374 [name] => srećko favro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-09 23:24:37 [main_article_id] => 0 [alias] => srecko-favro [link] => /tag/srecko-favro ) [5] => stdClass Object ( [id] => 607005 [name] => dOMAGOJ MAROEVIĆ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-26 15:35:58 [main_article_id] => 0 [alias] => domagoj-maroevic [link] => /tag/domagoj-maroevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => otploviše pare [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => SDP-ova i HDZ-ova vlast žmirile su na činjenicu da Zapadna obala nije luka, a HGS ih je zato podupirao u Vijeću i uhljebljivao kadrove u ‘Splitskoj obali‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3206 [name] => Saša Ljubičić [username] => sa-a-ljubi-i [email] => sa-a-ljubi-i@sd.hr [password] => $2y$10$mxAdRkEFZ22AqSd9Kjt8S.hoOMCyPMexvcawBarn3lew0U.YIhUJe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-ljubicic-3206 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1724 [gender] => m [description] => [image] => 1724.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1724.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/24/19091684.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => Luksuzne jahte na zapadnoj obali [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/24/19091684.jpg [title] => Luksuzne jahte na zapadnoj obali Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/24/17712564.jpg [title] => Željko Kerum je najviše zaslužan za gradnju šetnice na Obali kneza Branimira 
 
Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/24/18773478.jpg [title] => Predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić davno je upozoravao na to da Zapadna obala nije marina
 
Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/24/1393412.jpg [title] => Dr. Srećko Favro, stručnjak za nautički turizam
 
Paun Paunović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/24/18027470.jpg [title] => Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave SDŽ-a
 
Vladimir Dugandžić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/24/17759204.jpg [title] => Bivši gradonačelnik Splita Ivo Baldasar
 
Joško Ponoš/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/24/18100260.jpg [title] => Andro Krstulović Opara, bivši gradonačelnik Splita
 
Tom Dubravec/ Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/24/19091678.jpg [title] => Na zapadnoj obali grada u jeku turističke sezone teško je naći slobodno mjesto za privezati brod.
 
Joško Ponoš/ Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/24/19091680.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/24/19091682.jpg [title] => Luksuzne jahte na zapadnoj obali Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zapadna obala izgrađena je 2013. novcem poreznih obveznika kojim se trebao sanirati Karepovac, međutim, sredstva su prenamijenjena, a Željko Kerum se kao gradonačelnik našao u školskom primjeru sukoba interesa. Proširio je od sviju zaboravljenu obalu radi hotela "Marjan" i njegovog aneksa s apartmanima čiji su kvadrati trebali biti po zlato, no niti je Kerum do kraja uredio njegov "Marjan", niti su apartmani, kako se to tada govorilo, pretvoreni u luksuzne stanove za odabrane.

Ostalo znate, Kerum je izgubio sljedeće lokalne izbore i preselio se u opoziciju, tvrtka "Kerum" završila u stečaju, a poznati splitski hotel, jedan od gradskih simbola - na bubnju. 

---

image
Željko Kerum je najviše zaslužan za gradnju šetnice na Obali kneza Branimira 
 
Duje Klarić/Cropix
---

No, zato se za Kerumova mandata zaista dogodila fenomenalna Zapadna obala, vrijedna 85,5 milijuna kuna, šetnica kojoj manu ne mogu pronaći ni najžešći Kerumovi kritičari. Hvale je i javnost i struka. Svojim je modernim izgledom i funkcionalnošću zasjenila čak i Rivu, ali tek onda kad su se tu počeli vezivati brodovi - skupocjene jahte koje su joj priskrbile glamur, dale pravi sjaj. Jednom od njih doplovio nam je ovih dana i najveći od najvećih - Michael Jordan.

E, sad, odmah nakon otvorenja Zapadne obale po gradonačelniku Ivi Baldasaru (SDP) tuklo se iz svih kaluna jer je iskreno objasnio javnosti da tu ni pod razno nije predviđeno privezište brodova, bez obzira koliko to samo po sebi logično bilo. No, ne lezi vraže, Baldasar je nedugo potom popustio i dao ovlaštenja za naplaćivanje komunalne opreme (bitvi) na Obali kneza Branimira (Zapadna obala) trgovačkom društvu u vlasništvu Grada, iako je do tada detaljno obrazlagao zašto je to protuzakonito, čak i prijetio odlaskom s mjesta poteštata ako ga se na takvo nešto bude sililo.

Naime, viđeniji poduzetnici i dio medija ultimativno su tražili od tek izabranog gradonačelnika Baldasara da Zapadna obala pošto-poto postane privezište. Zagovaralo se vezanje brodova pramcem, a ne bočno, iako je lučki kapetan upozoravao da bi se na taj način ugrozila sigurnost plovidbe na ulasku i izlasku iz uvale Baluni, pa se to nikako ne smije raditi.  

---

image
Bivši gradonačelnik Splita Ivo Baldasar
 
Joško Ponoš/Cropix
---

Zapadna obala nikad nije dobila uporabnu dozvolu kao luka nautičkog turizma već (samo) kao šetnica, pa Baldasar, kako se tada očitovao novinarima, ni po cijenu otkaza nije htio amenovati nešto što je protuzakonito, no, eto, velimo, čovjek se predomislio, skočio samom sebi u usta, pa na koncu "nasukao" Banovinu, odnosno porezne obveznike, za iznos od 6,1 milijun kuna!  Podsjetimo, porezni inspektori kaznili su "Splitsku obalu" tim iznosom zbog nezakonitog priveza brodova, odnosno obavljanja djelatnosti bez koncesije na pomorskom dobru.

Naime, nakon što je Ivo Baldasar promijenio mišljenje, a nešto kasnije i napustio SDP, u tvrtki "Splitska obala", koja se prihvatila upravljanja i naplate korištenja bitvi, skrasili su se mahom Kerumovi kadrovi. Teško se oteti dojmu da je bivši SDP-ovac, koji je tada tijesnom većinom vladao Splitom, tako kupio tihu potporu HGS-a. "Splitsku obalu" osnovao je Kerum na početku svog mandata, no tvrtka nije imala neku naročitu svrhu dok u Banovinu nije zasjeo Kerumov nasljednik Baldasar.

Prvi direktor "Splitske obale" bio je Perislav Bonačić. U početku su sve poslove obavljala tek tri zaposlenika, da bi ih se vremenom uhljebilo gotovo trideset: Bonačićev šurjak, supruga bivšeg splitskog vijećnika Igora Boraske, kolegice iz bivše tvrtke direktora Bonačića, brat bivše Kerumove vijećnice, tajnik foruma mladih SDP-a. Nakon što je Baldasar sjašio s vlasti, HGS nije "isplovio" iz "Splitske obale" jer su i HDZ-u nasušno trebali Kerumove glasove u Vijeću, samo što je Bonačića zamijenio Dražen Delić, bivši Kerumov vijećnik i rođak njegove supruge Fani, direktor nekoliko obiteljskih tvrtki.

---

image
Na zapadnoj obali grada u jeku turističke sezone teško je naći slobodno mjesto za privezati brod.
 
Joško Ponoš/ Cropix
---

Summa summarum, osam godina ignoriralo se činjenicu da je Zapadna obala, koja je kao stvorena za pristanište, formalnopravno ipak samo šetnica i da je potrebno mijenjati Prostorni plan Splitsko-dalmatinske županije, da bi se u konačnici tu zakonito vezali brodovi. Umjesto toga lomilo se preko koljena, zanemarilo zakone i procedure, pozapošljavalo sve one o kojima je ovisila većina u Gradskom vijeću Splita u dva mandata pa na kraju zaradilo drakonsku kaznu od koje su se mogle kupiti knjige i blilježnice svim splitskim pučkoškolcima.

Tko je kriv? Svi redom: od onih koji su vodili Grad od 2013. do 2021. do odgovornih u tvrtki "Splitska obala". Umjesto da se sjelo za zajednički stol, "uskladilo satove" i krenulo u proceduru "pretvaranja" šetnice u luku nautičkog turizma, marinu, kršilo se zakone i na koncu napravilo milijunsku štetu poreznim obveznicima.  

Dr. sc. Srećko Favro, sudski vještak, profesor i ugledni stručnjak za nautički turizam, kaže da je tadašnjem gradonačelniku Ivi Baldasaru i njegovom zamjeniku Goranu Kovačeviću ponudio besplatnu studiju iz koje je i laicima bilo razvidno kako bi trebala izgledati buduća marina na Zapadnoj obali. 

---

image
Dr. Srećko Favro, stručnjak za nautički turizam
 
Paun Paunović/Cropix
---

- Odmah sam im dao do znanja da se vezovi na Zapadnoj obali ne mogu naplaćivati jer se u prvom redu u sadašnjim uvjetima ne poštuje faktor sigurnosti. Tamo se, kad zapuše jugo, opasno vezivati; da ne govorim o tome da brodovi moraju imati adekvatne priključke za vodu i struju, a nemaju ih, te da tankovi za fekalije moraju biti spojeni na kanalizaciju. Ukratko, već tada sam im kazao da je bolje da ne rade ništa, nego da to funkcionira po sistemu više štete nego koristi. I nije to otkrivanje tople vode. Obišao sam sve marine na Azurnoj obali i Floridi, znam dobro kako izgledaju i što sve korisnicima nude pa bez zadovoljenja ne samo formalnih, zakonskih, već i tehničkih uvjeta, Zapadna obala ne može biti luka nautičkog turizma - rezolutan je Favro. 

I Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, smatra da se problem mogao riješiti u startu samo da je bilo više sluha u Banovini.

- Najednostavnije je bilo proširiti područje Lučke uprave Split ili proglasiti luku otvorenu za javni promet, kako bi sve uredno funkcioniralo do izmjene Prostornog plana SD županije. Nudili smo i mogućnost potpisivanja ugovora o asistiranju s Gradom Splitom, pa čak i to da kao Lučka uprava financiramo gradnju dijela obale uz Matejušku i tako legaliziramo cijelo to područje, no ni to nije prošlo. Trideset posto prihoda, koliko bi nam pripadalo godišnje, mogli smo ulagati u plaže, i svake godine srediti po jednu splitsku uvalu, međutim, izabran je krivi koncept koji nije u skladu sa zakonom pa cijela priča nije ni mogla drukčije završiti - kaže Maroević.  

---

image
Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave SDŽ-a
 
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Predsjednik Gradskog vijeća Splita Jakov Prkić smatra simptomatičnim činjenicu da je kazna Gradu stigla u trenutku kad se vlast u Banovini promijenila, te da je država na ove nezakonitosti reagirala nakon pustih godina. 

---

image
Predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić davno je upozoravao na to da Zapadna obala nije marina
 
Vojko Bašić/Cropix
---

- A baš mi iz Pametnog smo sve vrijeme kao opozicija upozoravali da Zapadna obala nije luka nautičkog turizma i da se komunalni vez zato ne može naplaćivati, i baš svi su to u tadašnjoj vlasti znali, i to na gradskoj i županijskoj razini, no ništa se nije poduzimalo u smislu izmjena Prostornog plana Županije kako bi se na tom mjestu ucrtala luka nautičkog turizma pa onda mijenjalo i dopunilo splitski GUP.

Ovako je ispalo da je Grad nelegalno ubirao prihod od vezova na Zapadnoj obali. Da se poštovao Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, i da je Gradu dodijeljena koncesija na Zapadnoj obali, prihodi bi se dijelili u omjeru trideset posto državi, trideset Gradu i trideset Splitsko-dalmatinskoj županiji. Sve je krenulo krivo još za Baldasareva mandata, a istu je praksu nastavio i Andro Krstulović-Opara, da bi sad novoj vlasti koja nema s tim nikakve veze stigla astronomska kazna -  jasan je Prkić, a jasno je i tko će platiti štetu koju su napravile Baldasarova, Kerumova i Krstulovićeva garnitura; oni koji su ih i birali - Splićani. Otploviše nam pare niz vjetar.   

Ispravak pročitajte ovdje: 

Dražen Delić: Nije istina da će kaznu platiti građani Splita, već će novac, ako Upravni sud odbije našu tužbu, ‘Splitska obala‘ uplatiti u državni proračun

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Duje Klarić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Paun Paunović/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Joško Ponoš/Cropix Tom Dubravec/ Cropix Joško Ponoš/ Cropix Nikola Vilić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix
Luksuzne jahte na zapadnoj obali
Duje Klarić/Cropix
Željko Kerum je najviše zaslužan za gradnju šetnice na Obali kneza Branimira 
 
Vojko Bašić/Cropix
Predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić davno je upozoravao na to da Zapadna obala nije marina
 
Paun Paunović/Cropix
Dr. Srećko Favro, stručnjak za nautički turizam
 
Vladimir Dugandžić/Cropix
Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave SDŽ-a
 
Joško Ponoš/Cropix
Bivši gradonačelnik Splita Ivo Baldasar
 
Tom Dubravec/ Cropix
Andro Krstulović Opara, bivši gradonačelnik Splita
 
Joško Ponoš/ Cropix
Na zapadnoj obali grada u jeku turističke sezone teško je naći slobodno mjesto za privezati brod.
 
Božidar Vukičević/Cropix
Luksuzne jahte na zapadnoj obali
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/sdp-ova-i-hdz-ova-vlast-zmirile-su-na-cinjenicu-da-zapadna-obala-nije-luka-a-hgs-ih-je-zato-podupirao-u-vijecu-i-uhljebljivao-kadrove-u-splitskoj-obali-1122308 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a6d3bebce0ff8645edef11717f54f9c7fa026bae [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=SDP-ova+i+HDZ-ova+vlast+%C5%BEmirile+su+na+%C4%8Dinjenicu+da+Zapadna+obala+nije+luka%2C+a+HGS+ih+je+zato+podupirao+u+Vije%C4%87u+i+uhljebljivao+kadrove+u+%E2%80%98Splitskoj+obali%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsdp-ova-i-hdz-ova-vlast-zmirile-su-na-cinjenicu-da-zapadna-obala-nije-luka-a-hgs-ih-je-zato-podupirao-u-vijecu-i-uhljebljivao-kadrove-u-splitskoj-obali-1122308 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsdp-ova-i-hdz-ova-vlast-zmirile-su-na-cinjenicu-da-zapadna-obala-nije-luka-a-hgs-ih-je-zato-podupirao-u-vijecu-i-uhljebljivao-kadrove-u-splitskoj-obali-1122308 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => otploviše pare [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitotploviše pare

SDP-ova i HDZ-ova vlast žmirile su na činjenicu da Zapadna obala nije luka, a HGS ih je zato podupirao u Vijeću i uhljebljivao kadrove u ‘Splitskoj obali‘

24. kolovoza 2021. - 19:02

Zapadna obala izgrađena je 2013. novcem poreznih obveznika kojim se trebao sanirati Karepovac, međutim, sredstva su prenamijenjena, a Željko Kerum se kao gradonačelnik našao u školskom primjeru sukoba interesa. Proširio je od sviju zaboravljenu obalu radi hotela "Marjan" i njegovog aneksa s apartmanima čiji su kvadrati trebali biti po zlato, no niti je Kerum do kraja uredio njegov "Marjan", niti su apartmani, kako se to tada govorilo, pretvoreni u luksuzne stanove za odabrane.

Ostalo znate, Kerum je izgubio sljedeće lokalne izbore i preselio se u opoziciju, tvrtka "Kerum" završila u stečaju, a poznati splitski hotel, jedan od gradskih simbola - na bubnju. 

No, zato se za Kerumova mandata zaista dogodila fenomenalna Zapadna obala, vrijedna 85,5 ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 17:10