StoryEditorOCM
SplitUNION DALMACIJA

Sjećate li se ovog malog bifea na Bačama? Srušili su ga, pogledajte što će poznati poduzetnik tu graditi

Piše Mia Uzinić
9. siječnja 2024. - 07:32

Malo stariji stanovnici Bačvica još se sjećaju ćevapa u "Sunčanice" ili "Kod Halila" nakon picigina ili prije filma u Ljetnom kinu. Na vrhu Viške ulice i Preradovićeva šetališta nekoć se nalazio vrtni bife poznat po svojim gurmanskim specijalitetima s roštilja. Objekt je bio smješten u skladno uređenom vrtu koji su posjećivale generacije građana.

image

Srušen je nekadašnji ugostiteljski objek ‘Sunčanica‘ na Bačvicama

Saša Burić/Cropix
image

Nova zgrada

Jurica Jelavić/

Stari i dotrajali objekt ovih je dana srušen, a na njegovu mjestu trebala bi se izgraditi nova stambena zgrada. Elitnu zgradu projektirao je splitski arhitekt Jurica Jelavić. Građevina će imati prizemlje, dva kata i nadgrađe te će biti okružena zelenilom.

image

Nova zgrada

Jurica Jelavić

U bivša vremena, većina ugostiteljskih objekata bila je pod "Union Dalmacijom", društvenim poduzećem koje se bavilo hotelijerstvom, turizmom i ugostiteljstvom. U sklopu tvrtke postojala je poslovna jedinica "Mosor", a dio nje su bili svi "fast foodovi" tog vremena, uključujući i "Halila". Inače, "Union Dalmacija" bila je i jedan od pokrovitelja ondašnjeg humorističkog lista "Berekin", a njihovi objekti bili su smješteni na najatraktivnijim lokacijama u gradu. Ured im se nalazio u Villi Rosini na Bačvicama.

image

Nova zgrada

Jurica Jelavić

"Union Dalmacija" bila je, među ostalim, vlasnik dvaju hotela, dvaju prenoćišta, osam restorana, kavana, dviju pizzerija, pet gostionica, dvaju snack barova, četiriju caffe barova, 42 buffeta, pet sezonskih buffeta i sedam restorana društvene prehrane.

image

‘Kod Halila‘

Facebook Bačvice u srcu

U komentarima ispod objave na Facebook stranici "Bačvice u srcu" građani su se prisjetili dana "kod Sunčanice".

- To je bija doživljaj, prvo ćevapi pa kino, cilu sedmicu san čekala - piše jedna članica grupe.

image

Ruševine nekadašnje ‘Sunčanice‘

Sasa Buric/Cropix

Stanovnik Viške ulice svjedoči da bi njima "mirisalo cili dan", a drugi se prisjećaju tih "lipih vrimena". A što se sa "Sunčanicom" događa danas? Godinama je, nažalost, na tom mjestu bila ruševina oko koje se vodio veliki broj sporova te su se pokušavali riješiti imovinskopravni odnosi. Prema podacima Fine, investicija tvrtke "Megamont" i vlasnika Zorana Sikirice ubrzala je rješavanje spomenutih sporova.

image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:42